Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Buďte bohyně české kuchyně. Naučíme vás nejlepší omáčky

Klasické omáčky z českých jídelníčků nikdy nezmizí. Jsou sice kalorické a strávíte kvůli nim u plotny půl dne, ale naučit byste se je měly. Třeba abyste mohly pozvat tchyni na oběd…

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

r-man

Dalsi nesmysl

"V kastrolu rozehřejeme dvě lžíce másla, přidáme nakrájenou cibulku, celé koření a osmahneme dorůžova. Vmícháme slupky z okurek, společně chvíli opékáme a zaprášíme moukou. Mouku osmahneme, ..."

To je prece uplna blbost. Jakmile tam dame okurky, tak uz se nic osmahnout neda, protoze pusti spousty vody, budou se na mouku lepit a budou se tak leda pripalovat.

KUPTE SI "RECEPTURY TEPLYCH POKRMU"!!! - ta investice se vam bohate vyplati:

http://www.ucebnice.com/stredni-skoly/odborne-predmety/cestovni-ruch-cisnik-kuchar/receptury-teplych-pokrmu-cd

0/0
12.8.2009 10:32

r-man

Tenhle clanek je naprosta blbost a NIKDO SE JIM NERIDTE!!!

Jsem puvodne kuchar (nedelam to jako zamestnani) a hned u svickove a pak jeste u rajske jsem valil bulvy. Ty recepty jsou napsane uplne spatne!!! U svickove se napred dela zeleninovy zaklad a az na ten se da dusit osmahnuta (ze vsech stran, aby se maso zatahlo) hovezi svickova (a ne nejaka plec proboha!).

Neni nahodou autorem ten id**t Babica? to by sedelo...Doporucuju koupit si Normy - "Receptury teplych pokrmu", tam jsou tyhle klasicke veci naprosto perfektne popsane a na nich se pak da stavet a vylepsovat podle chuti. Je to zatim nejlepsi kucharka kterou znam.

Jezismarja no me je z toho uplne blbe, kdyz ty radoby-recepty tadu ctu 8-o

0/0
12.8.2009 10:09

s(h)arka

Re: Tenhle clanek je naprosta blbost a NIKDO SE JIM NERIDTE!!!

Babica by to upatlal ještě hůř....;-D

0/0
12.8.2009 12:16

Host

Další verze svíčkové

Moje sousedka měla čtyři hladové krkry a tím pádejm  dělala svíčkovou ze sekané, jednou jsem to zkusila a šlo to vydržet. Další verze byla rajská se sekanou.

0/0
11.8.2009 22:06

Host

???

600 gramů a prej pro 4 osoby... Ti tři ostatní jsou vegetariáni? ;-D

0/0
11.8.2009 20:51

Host

Svickova bez svickove?

Nejhorsi recept je svickova z falesne svickove. Cesi jsou tak usporny narod ze je jim lito vyhodit penize za poradne maso, takze radeji budou varit z nahrazek. Jasne, jde to varit z cehokoliv, ale - svickova jedine z prave svickove, pekne z mladeho bycka....to je pak jina "kava" (spise svickova)!

0/0
11.8.2009 15:17

_m-

Re: Svickova bez svickove?

Vzhledem k tomu, že na tomto jídle, které se jmenuje "svíčková pečeně na smetaně" je nejlepší omáčka, tek je to opravdu poměrně fuk, jestli je dělané z pravé svíčkové, nebo z míchaného mletého (potom jde ovšem o "sekanou svíčkovou na smetaně" :-P). Když už se rozhodnu koupit pravou svíčkovou z mladého býčka - tak na biftečky. Mňam. :-)

0/0
11.8.2009 15:23

Host

Re: Svickova bez svickove?

A ja nejim prakticky nic jineho nez hovezi svickovou - jako steak (biftek), na kosticky nasekany maso, medailonky, na houbach.....Svickova je (pro me) nejlepsi, nejchutnejsi, nejvice krehke maso, ktere se da pripravit na sto zpusobu, nepotrebuji nic jineho. Jeste mam rad zverinu, ale chce to kvalitni kousky.

Ale zkus si nekdy udelat svickou se svickovou - jasne, omacka je nejdulezitejsi, ale dobre hovezi svickove masicko protkane jemne slaninou vytvori jedinecnou chut!

0/0
11.8.2009 15:28

_m-

Re: Svickova bez svickove?

Já jím maso málo - a když tak kuřecí prsa, z červeného výjimečně vepřovou kýtu nebo ty biftečky. Nicméně  budu o tom přemýšlet.

0/0
11.8.2009 16:09

Liška13

Re: Svickova bez svickove?

já dělám tzv. falešnou svíčkovou i z kuřecího, je to hotové mnohem dřív :-) ale rozhodně ne tuhle, co tu popisují. :-/

0/0
11.8.2009 18:45

Pejsátko

Re: Svickova bez svickove?

Na svíčkovou je nejlepší srnčí kýta. :-P

0/0
12.8.2009 8:43

Host

Re: Svickova bez svickove?

já ji nejradši z koniny

0/0
12.8.2009 9:43

Kladivoun

Jak se to jídlo správně jmenuje?

Není to náhodou Svíčková pečeně na smetaně? A nemělo by to být tedy maso z panenské svíčkové? Receptů je určitě celá řada, ale pokud můžeme, zkusme použít pravou svíčkovou, prošpikovanou ji mořme (mořidlo uděláme z octa a dobře známé směsi kořenové zeleniny, cibule a koření), poté pečme vcelku na smetaně a zelenince, je to přece pečeně, že? Omáčku nakonec doladíme zakysanou smetanou, možno přidat též šťávu z lemouna, nebo vyrovnat chuť světlým karamelem. Pasírovat netřeba (ale bacha na koření) ale lze. Když to máte řídký, šetřili jste na zelenině, nebo to spíš dusili ve vodě, než pekli. Dohánět to jíškou kazí výsledný dojem. Maso krájíme na plátky a podáváme s žemlovým knedlíkem (vařeným v ubrousku pochopitelně ;-)) a omáčkou. Tak zhruba tímhle štylem to někdy dělám já.

0/0
10.8.2009 16:39

_m-

Re: Jak se to jídlo správně jmenuje?

Nevím, jestli se hovězí svíčkové říká panenská, ten výraz znám jen u vepřového, u hovězího se říká pravá svíčková. Ovšem jak to je přesně nevím.

Jinak předpis na svíčkovou, který uvádíte mi nápadně připomíná mou milovanou Sandtnerku (kterou sice ráda čtu, ale moc podle ní nevařím).:-)

0/0
10.8.2009 16:51

Kladivoun

Re: Jak se to jídlo správně jmenuje?

Já taky myslel, že je vepřová panenka a hovězí svíčková. Ale panenskou svíčkovou (hovězí) jsem četl i u Rettigový. A vepřovou svíčkovou (a to už mi přijde jako úplná blbost) vidím napsanou kolikrát v supermarketech, nebo i u řezníka. V každém případě, lidově nazývaná svíčková omáčka jde udělat třeba i s vepřovým a když to někdo umí je to taky dobrota. To Stockfood se s fotkou plněný papriky moc nevytáhnul, zvlášť ten knedlík s polystyrenu je hnus. Kdyby mi tohle přinesl můj kuchař, tak ho nechám spráskat!

0/0
11.8.2009 8:04

s(h)arka

Re: Jak se to jídlo správně jmenuje?

a  co teprve svíčková z králíka...to je žrádlo....;-)

0/0
11.8.2009 9:53

Host

Re: Jak se to jídlo správně jmenuje?

z králíka nevim, ale moje maminka ju delávala ze zajíca, pác fotr mel kamosa lesního, a to je proste pecka. anglická královna tak nejídá .... he he :)))

0/0
11.8.2009 14:22

s(h)arka

Re: Jak se to jídlo správně jmenuje?

my z králíka, zajíc žije v lese a my neměli známého hajného a otec pytlačit neuměl....

0/0
12.8.2009 12:18

_m-

Re: Jak se to jídlo správně jmenuje?

spráskat ne - v koši z mostu do Vltavy!;-)

0/0
11.8.2009 10:45

Host

Re: Jak se to jídlo správně jmenuje?

he he he he he ..... ty woe, to by tam tech kosú viselo ;-D

0/0
11.8.2009 14:23

Host

Re: Jak se to jídlo správně jmenuje?

v zivote jsem nevidela, ze by se plnené papriky form;töltöt paprika] podávaly s knedlíkem ... at uz jakýmkoliv. kdopak si tuhledu mutaci vymyslel? *bleju*

0/0
11.8.2009 14:20

Host

Re: Jak se to jídlo správně jmenuje?

akorát jsem tam chtěla napsat, že po shlédnutí úvodní fotky s kupovanym knedlíkem ani nemám chuť číst dál :D

0/0
24.10.2009 18:39

Host

Knedlíky na titulním obrázku jsou z fabriky !

Viz: bez housky, na jedné straně rovné a oschlá "kůrka" se už odloupává!! To pak může bejt vomáčka sebelepšíRv;-(

0/0
10.8.2009 3:33

Brundi

Koprovka

Koprovku tedy delame uplne jinak a prijde do ni i cibule. A nepodava se s hovezim, ale s krupicovym svitkem, obcas i s vajickem.

0/0
10.8.2009 0:23

čombák

Re: Koprovka

koprovka je NEJLEPŠÍ s 300 g  biftekem, médiumR^ ! A samozřejmě houskovým knedlíkem, hausgemacht ...R^      :-P ;-)

0/0
10.8.2009 8:39

Brundi

Re: Koprovka

Ja se nehadala, jak je nejlepsi. Ale se svitkem taky patri k tem tradicnim verzim a divim se, ze to nikdo nezminil.

Ja teda ten biftecek medium radsi zvlast se metanovejma bramburkama opecenejma a koprovku s tim svitkem, no... ;-)

0/0
10.8.2009 16:13

Host

Re: Koprovka

Já koprovku nerada se svítkem, nebo bez, ale na bifteček bych se pozvala ;-)

0/0
10.8.2009 16:17

Host

Re: Koprovka

no dobrá ...;-)

0/0
11.8.2009 7:41

Host

Re: Koprovka

chápu to správne ... biftek S knedlíkem?????

0/0
11.8.2009 14:28

Host

Re: Koprovka

teda u nás v canada *LOL* deláme koprovku hlavne k lososovi, ale to pak bez knedlí ... nám k tomu chutná nejlíp cerstve upecenej reznej chleba ... :)))

0/0
11.8.2009 14:30

tekanna

Re: Koprovka

jo, koprovka k lososovi sedne. Samo že bez knedlí. S chlebem jsem to zkoušela jednou (s doma upečeným a k tomu ještě utřené máslo s bylinkami), šlo to. Zato s bramborama je to jedna báseň.

0/0
11.8.2009 19:52

Host

Re: Koprovka

Takove jidlo bez masa?? Fuj fuj! Pekne mlady bycek Angus, 15-18 mesicu. Mnam

0/0
11.8.2009 15:21

Syryn

Vau

...kdo neumi varit,(coz jich je co by oko neprehledlo)by proste nemel se "snazit"...kuchar musi byt narozeny kucgharem,to same jako automechanik ci elektrikar..,ono kazde remeslo neni jen tak jak se zda...;-)

0/0
9.8.2009 23:49

J i ř í

Restaurace

Hlavně by se klasické české omáčky měli naučit kuchaři v restauracích. Zatímco na západ od našich hranic nabízí jídla s dobrými omáčkami každá restaurace, u nás mnoho rychlokvašených kuchařů omáčku prostě neumí, nebo zplodí cosi pochybného s kečupem.

0/0
9.8.2009 0:01

Pytlík na bačkůrky

Rajská bez rajčat?

S mrkví a celerem, ale bez rajčat? Jste upadli, nebo co? My dáváme na cibuli tymián, pepř, nové koření, bobkový list a skořici a hlavně 6 až 7 rajčat, a po propasírování až přidat protlak. A hlavně  v tom povařit ty plněné papriky - chuť z papriky je pro naší fantastickou rajskou naprosto nezbytná. Podle chuti dosladit.

0/0
8.8.2009 23:26

_m-

Re: Rajská bez rajčat?

My jsme papriky vždycky pekli samostatně, protože asi tak 15-20 kusů (jedly se nastudeno s chlebem) a do rajské přidávali před dovařením ten výpek z paprik.

A rajsou buď z rajčat (je mnohem lepší), nebo protlaku (je mnohem rychlejší),  kombinaci neznám.

0/0
9.8.2009 9:42

čombák

Re: Rajská bez rajčat?

z rajské zvracím, ať je s rajčaty nebo bez ...! Rv  Proto se u nás dělat nesmí ;-) :-P

0/0
10.8.2009 8:41

s(h)arka

Re: Rajská bez rajčat?

no, jenže to je pravá rajská ... včera ji tak vařili Kluci v akci a já talky jen zírala..dali tam zeleninu a dvě lžíce protlaku....taky mám raději rajskou červenou a z rajčat a troškou perníku (strouhaného..mňam);-)

0/0
11.8.2009 9:55

Paní Semtamťuková

tchýně?

0/0
8.8.2009 18:42

Paní Semtamťuková

Re: tchýně?

ať si trhne....;-D

0/0
8.8.2009 18:42

Brundi

Re: tchýně?

Ano, prave tohle zduvodneni me taky celkem otravilo. Tchyne je skutecne ta posledni, kvuli komu bych delala omacky... :-)

0/0
10.8.2009 0:25

Host

dukla

Co to je za blbost, svařit kopr s octem a cukrem.....dělám koprovku velmi rychle tak, že udělám zásmažku čili v Čechách jíšku, pak ji zaliju mlékem, povařím, osolím, necukruju, když je pěkně omáčka povařená, přidám smetanu, ale není nutná, šetřím, i z mléka je dobrá,okyselím octem, kdyby se zdrcla, napravím mixérem,  pak tam dám jemně nasekaný kpr, chvilečku povařím, dochutím a jede na stůl. Nikdy nedávám maso, jen brambory, nejraději nové a vařené vejce do poloměkko. Skvělé.

0/0
8.8.2009 11:07

Host

Re: dukla

to tezko. s tim mixerem je to legrace.

0/0
8.8.2009 11:41

Jezdím na neutrál

Re: dukla

Nevím, na co jíška. Pak je to moc tučné. Já svařím trochu vodu, pak tam dám mléko s rozmíchanou hladkou moukou, svařím (trochu víc - ať se mouka povaří), pak smetanu, nakonec nadrobno pokrájený kopr a hned vypnu plyn, ať se kopr vůbec nevaří. Nakonec trochu cukru a octa. R^R^R^  A jinak co kdo chce, vajíčko, maso, brambor nebo knedlík. Mňam.

0/0
8.8.2009 13:47

Host

Re: dukla

To ano, ale pokud chcete nikoliv moderni penoomacku - a tedy mez mixeru, pak ji nesrazi pridani vareneho octa. Vareni octa se da prezit, když odsávání funguje. Výsledek za to stojí.

0/0
10.8.2009 8:37

Host

Re: dukla

bych z toho čekal, půjde-li to takhle dál, že se zachvilku objeví asi tenhle recept na koprovku: 1) kousnu si vařenýho hovězího, zapiju to mlíkem a pak chvilku žvýkám kopr. A od koprovky je to k nerozeznání

Rv

0/0
10.8.2009 15:41

peld

Re: dukla

2) Mňam!

;-D

0/0
10.8.2009 15:58

Jezdím na neutrál

Re: dukla

Takhle jsem se jednou zamyslela nad instantním kafem. Proč ho zalívat horkou vodou, když si můžu zrovna polknout lžičku kafe. ;-D

0/0
12.8.2009 15:42

_m-

Re: dukla

Vy jste asi příliš mladí, ale pamatuje někdo Suchého Kytici?  V Polednici je scénka, kdy Suchý zve Polednici na kafe, ale fiktivní dítě sebere kafemlejnek .............." že bych si sedla na kamna, chroustala kafe a zapíjela vodou? Nejsem prase expresso!!!"

:-)

0/0
13.8.2009 9:52

Jezdím na neutrál

Re: dukla

Já a mladá???  Kéž by. V  Ale to chroustání je taky dobré ...........   R^;-D

0/0
14.8.2009 21:53







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.