Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Biopotraviny nejsou zdravější, tvrdí vědci

Biopotraviny nejsou zdravější než normálně vyráběné potraviny. Vyplývá to z výsledků britské studie, která byla zveřejněna ve středu. Podle ní nejsou důkazy o tom, že by biostrava přinášela nějaké zvláštní zdravotní výhody.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Rézi01

Bio není podvod

Bohužel opak je pravdou.:-/ Podvod jsou potraviny z běžného zemědělství - uměle vypěstované, uměle ochucené, uměle dobarvené, bez výživové hodnoty. Bio - pěstované přirozeným způsobem, přirozeně zdravé, přirozeně chutné. Běžné, chemické potraviny mohou být levné, protože i ta chemie je levná. Bio není drahé, zahrnuje pouze cenu odpovídající svojí kvalitě.

K článku: je téměř o ničem,  "Oba typy potravin mají přibližně shodný podíl vápníku, železa a vitamínu C", ano ovšem, protože do běžných potravin byly dodány uměle

0/0
11.8.2009 16:44

adviser

Re: Bio není podvod

No on je váš příspěvek rovněž o ničem. Ne že bych byl zastánce chemických aromat, barev a jiných sajrajtů ale ...

... můžete mě vysvětlit jak probíhá umělé pěstování běžného zemědělství? Pokud máte na mysli hnojení chemickými přípravky, ono to tak horké není - nejsou na to prostředky a při vzrostlejší vegetaci už ani technika.

Takže celé to má pachuť reklamy na super prací prášek (BIO), který je oproti běžnému pracímu prášku jedinečný.

Skutečnost je taková, že efekt je stejný ale cena rozdílná. 25% procent producentů dělá skutečně potraviny a suroviny pro jejich výrobu za použití původních technoogií a metod. Produkty mají potom velmi krátkou trvanlivost, která se proto vyvažuje cenou. Zbylých 75% jsou jen zlatokopové vezoucí se na vlně módního zájmu. Proto s článkem souhlasím.

0/0
12.8.2009 21:54

Rézi01

Re: Bio není podvod

Jako "umělé" mám na mysli nepřirozené, např. plody předčasně utržené, postříkané chemií, aby se nakazily, dozrávající při "umělém" osvětlení, zvířata, chovaná v příšerných "umělých" podmínkách. Jak si asi myslíte, že je možné, aby bylo na trhu tolik různých druhů potravin v jakémkoli množství? Jak je možné, že např. rajče či chléb z teska vám doma vydrží týden nezkažen? Toto vše je "uměle" způsobené chemií, potraviny se nakazí, rostou rychleji apod. Je zcela normální, že biochléb či biozelenina (bioovoce) bez sajrajtů vydrží méně než běžný chléb. Jinak to nejde. S potravinami se musí umět zacházet. Raději budu kupovat každý den čerstvý biochléb, než mít doma týden "svěže vypadající" chleba plný éček.

Nejsem zemědělec, ale nevěřím, že neexistuje technika, která by si neporadila se "vzrostlejší vegetací".

0/0
13.8.2009 14:06

Rézi01

Re: Bio není podvod

Uznávám, že někteří nenasytní výrobci snažící se vydět na všem možném i nemožném, zneužívají značku BIO a potom se nemůžeme divit, uvidíme-li kdejakou hovadinu s nápisem bio. Pouze výrobky s některou ze značek biopotraviny viz např. http://www.biospotrebitel.cz/page.php?selected=1275 jsou opravu bio. Ostatní je podvod.

Nemůžu ještě nedodat, že článek "o ničem" se ani nenamáhá zmínit další aspekty spojené s pěstováním biopotravin v ekologickém zemědělství viz pro zájemce http://www.biospotrebitel.cz/page.php?selected=1249

0/0
13.8.2009 14:13

Rézi01

Re: Bio není podvod

.., aby se nekazily... :-)

0/0
13.8.2009 14:16

Jezdím na neutrál

Nedávno mne

fascinovaly v jednom hyper-super biopantofle. Byly zřejmě z korku a ten byl asi pěstován BIO. ;-D;-D A možná by paní nesmrděly po penicilínu, ale po smradlavých ponožkách. ;-D;-D

0/0
4.8.2009 21:09

ToooK

bio x nebio

Pred casem jsme delali test bio a nebio potravin na pritomnost mykoalkaloidu (velice toxicke alkaloidy z plisni) na jablkach a okurkach koupenych v supermarketu a v prodejne biopotravin. Vysledek - nebiopotraviny mely hodnoty u hranice detekovatelnosti, bio mely hodnoty od 17x do 52x vyssi koncentrace nez nebio. U okurek salatovek to byly hodnoty, pri niz by pri pravidelne konzumaci uz mohlo u citlivych jedincu dojit k poskozeni organismu! Tak tohle mi teda domu nesmi!

ToooK

0/0
4.8.2009 11:50

tatianaK

bio

biopotraviny jsou jen a jen  dobrý a  výnosný obchod obchod. Biochleba se mi druhý den kazí, 3 den  je na chlebu již krásný  světlý  kožíšek ;-). HOLD  BIO JE BIO. 

A  1  BIO  vejce  za 7.90 se mi zdá, že je spíše výchměchem. 

0/0
3.8.2009 14:13

gagaryn

***

Byjopotraviny jsou ještě lepší než biopotraviny.

0/0
3.8.2009 11:01

cvancara

re:

Pokud vidim v obchode cokoliv s napisem BIO, tak to obchazim obloukem. R^

0/0
3.8.2009 10:57

Kanálka

Opožděná reakce

Jezdím na neutrál: Penicilin smrdí asi jako... penicilin. Jsou tak cítit pilule a následně je to cítit i při čurání. Ale Vy asi nečuráte, to Vám lze jen závidět.

Sallmi: Při pozorném přečtení mého příspěvku by Vám neuniklo, že biomáslo nekupuju.

Lisinha: Teorii nemám a ani netvrdím, že v másle byl penicilin. Napsala jsem, že bylo cítit jako penicilin, a to k zblití (následně jsem opravdu skoro blila, bo mě napadlo ho ochutnat).

0/0
31.7.2009 21:04

Jezdím na neutrál

Re: Opožděná reakce

Já k moči nečuchám. ;-D

0/0
4.8.2009 21:07

vtech

"vedci"

:-)

0/0
31.7.2009 16:18

Tom30

Konstrukce

Něco pro novináře a ředitele zeměkoule: Když je jediným parametrem nutriční hodnota, tak to není studie, ale snad jen provokace... Nechápu, jak může někdo dále nad tímto panfletem diskutovat... jedině novináři, levičáci a chytroprdi, ti dokáží udělat z demagogie "téma". Jo takhle to dopadá, když se ke všemu vyjadřujou amatéři... To je stejný jak s "ekologickými" tématy... Tady vidíte "sílu" médií - protlačují na svět polopravdy a konstrukce... Rv

0/0
31.7.2009 15:30

edelcacao

bio je výmysl

když už výrobci a prodejci nevěděli jak by si zvýšili tržby tak vymysleli BIO. Napařili na to trojnásobek ceny a už to jede. A pitomci se zeleným zákalem mozku jim cpou peníze horem dolem;-DR^

0/0
31.7.2009 14:43

Tom30

Re: bio je výmysl

řek bych, že největší pitomec jsi  ty ;-D

0/0
31.7.2009 15:30

vtech

Re: bio je výmysl

Jak kde a jak co.  Mleko treba opravdu najednou chutna jako mleko a nesmrdi, jako ty hnusy z krabice. Z masa nezbyde po upeceni 30%. Otazkou je, co je "bio-mouka" a podobne, tam s Vami souhlasim.

0/0
31.7.2009 16:17

valissen

Re: nesouhlasím

Mléko chodím kupovat do školního statku ve Starém Městě. Je jenom zclazené a je strašně dobré a není žádné bio. 14 kč za litr.

Bio je podvod.Rv

0/0
31.7.2009 17:16

valissen

Re: bio je výmysl

Oprava: zchlazené

0/0
31.7.2009 17:17

edelcacao

Re: bio je výmysl

nj zkus si koupit nebio mléko před zabalením do krabice a bude ti chutnat stejně, holt chu´t je daň za trvanlivost a bezpečnost.:-P

0/0
31.7.2009 20:48

Kartony

BIO je to proto, že se to vyrábí zastaralou technologií

Látky, kterými jsou potraviny ošetřeny se musí rozložit do doby sklizně. Konzervanty jsou pro lidský organizmus naprosto neškodné; je to jako s paralenem a jinými prášky, které lidi polykají proti bolení hlavy a při nachlazení. Kyselina salycilová je obsažena ve vrbové kůře, která je lidovým léčivým prostředkem proti horečce a revmatizmu. Minerální hnojiva obsahují jenom to, co organická hnojiva. Svědčí o tom skutečnost, že obsah škodlivých těžkých kovů v bio potravinách a normálních potravinách je stejný, přichází totiž z půdy. Hlavní nebezpečí BIO potravin je v tom, že se snadno kazí a že neexistuje žádná kontrola jejich složení ; stačí pouze potvrzení, že se vyrábějí technologií BIO. Je to jako u židů; výrobek košér musí být vyráběn košér, což kontroluje jednou za čas rabín. Komu je líto zvířa by se měl stát vegetariánem. Kdo má na BIO, měl by si uvědomit, že kdyby všechna zemědělská výroba byla BIO, tak pomřeme hlady; bylo by to sice dobré pro dobytek, ale nelidské. 

0/0
31.7.2009 12:55

Tom30

Re: BIO je to proto, že se to vyrábí zastaralou technologií

OK - zkus žrát měsíc paralen každý den jeden a pak mi ukaž svoje střeva ;-D

0/0
31.7.2009 15:31

moim

Re: BIO je to proto, že se to vyrábí zastaralou technologií

Hm, chtělo by to trošku větší přehled o problematice! jeden z mnoha příkladů - ve chvíli, kdy se vyrábí košer víno - vždy a bezvýhrady je přítomen rabín NEBO víno musí vyrábět ortodoxní žid!

Občas mám pocit, že na těhle diskusích platí zásadní pravidlo: >>jedna paní povídala<<, ale velmi zřídka se k tématu vyjádří odborník.

BIO potraviny = BIO farmy, kterých je jen v ČR přes 1500 !!! A co znamenají BIO farmy - jednoduše žádná chemie. Krávy se pausou na nechemicky hnojené louce, přístup k nim mají jen prověření pracovnívi, protože nemouhou riskovat, že se nachladí a budou je muset léčit antibiotiky, a to je pouze vééélmi okrajově o skotu, krávách, chcete-li....

0/0
1.8.2009 10:54

RAT

Re: BIO je to proto, že se to vyrábí zastaralou technologií

u lisu a staceni mozna, ale videl si ze by byl porad na vinici dnem i noci aby na to nejaky nezidak nesahl?! :-P

0/0
10.8.2009 13:03

adviser

Re: BIO je to proto, že se to vyrábí zastaralou technologií

No nachlazenou krávu zřídka spatřiti. Za to zánět vemene není nic neobvyklého a obávám se, že proti němu není imunní ani BIO kráva. Takže než začneš někoho poučovat, strč hlavu do chlíva a chvíli tam pozoruj cvrkot - vemeno ;-O

0/0
12.8.2009 22:04

heyhou

jenže bio

je to jen proto, že to není chemicky ošetřený, ale díky tomu se to rychlejá kazí, takže je dost možný, že si jako já koupíte plesnivou bio mrkev za nehorázný prachy a doma jí se slzami v očích můžete ledatak vyhodit....ale nejsu demo, že je plesnivá sem se dověděl až doma...a navíc je to jen zas takovej trend, kerej si můžou dovolit stejně jen bohatší a brzy odezní - doufám - dyť normálních mrkví by za tu cenu byly 2 kila;-(

0/0
31.7.2009 9:48

Tom30

Re: jenže bio

Odkdy se mrkev takhle ošetřuje? Kde žijete? ;-D

0/0
31.7.2009 15:33

Cephaelis

O tom žádná

Že biopotraviny nejsou zdravější než ne-bio, o tom jsem přesvědčená už dávno. Stačí nekupovat ten největší ksindl a připlatit si za kvalitnější potraviny, ovšem jestli jsou bio nebo ne, je úplně jedno. Párkrát jsem si koupila něco "bio", jen tak ze zvědavosti a ve většině případů mi to chutnalo míň než moje oblíbené značky ne-bio výrobků (např. bio jogurt od Olmy nebo vejce z jedné slovenské bio farmy). Takže chuťově žádný bonus. Co se týče zdraví, tak bio věci možná obsahují míň konzervantů aj., ale to se nutně musí odrazit na větším biohazardu (větší náchylnost ke kontaminaci plísněmi, bakteriemi, parazity). Takže co je vlastně "zdravé"?  Pro mě je příklon k biopotravinám pouze vyjádřením určitého ekologického postoje, který dokážu pochopit  (kuřátko běhá po dvoře a není celý život v kleci, to může být pro některé lidi důležité). Ovšem výlevy bioaktivistů o tom, jak si ničíme zdraví éčky, zatímco oni ne, beru s velkou rezervou. :-)

0/0
31.7.2009 9:25

b.bombicka

Re: O tom žádná

Tak teda nevim, jaké máte chuťové buňky, ale mně bílý bio jogurt od Olmy chutná ze všech nejvíc, přijde mi takový "hebký" a dost připomíná zakysačku, ale má méně tuku a třeba s ovocem (maliny, jahody, borůvky....) je nepřekonatelný - kam se na to hrabou různé chemické Dobré mámy a další zvěrstva. A musím říct, že tento bio jogurt je k mání už spoustu let, já ho kupuju už hodně dlouho, ještě dávno před současným "bioboomem".

Jinak co se týče toho BIO - je jasné, že úplně přírodní to být nemůže, protože to by se to muselo pěstovat na jiné planetě, která není kontaminována kyselými dešti, pesticidy, hnojivy atd. ALE je to dost podobné, jako když si pěstujete nebo chováte něco na své zahrádce/dvorku. Maso z kuřat či králíků chovaných doma je rozhodně jiný, než to, co dostane v obchodě. A zkuste si vzít rajče/broskev/meruňku/jahody atd. ze zahrádky a z obchodu - ta chuť je nesrovnatelná! Takže něco do sebe to BIO určitě má, i když netvrdím, že to žádné škodliviny neobsahuje.

0/0
31.7.2009 9:58

Cephaelis

Re: O tom žádná

Jogurt od Olmy to u mě prohrál tím, že je to škrobák jak vyšitý. Může být bio, jak chce, ale tomuhle já prostě neříkám jogurt. Mně nejvíc lahodí Jihočeský, Selský nebo Řecký jogurt. Jogurt z principu musí obsahovat tuk. Odtučněné a škrobem nastavené varianty jsou prostě hnusné. Drhnou na jazyku.

Co se týče ovoce a zeleniny, tak zahrádku nevlastním, ale mám zkušenost, že pokud se člověk omezí na sezónní produkty, které tudíž nejsou z dovozu, tak chutné zpravidla jsou. Teď se třeba běžně dají koupit české jahody nebo meruňky z Moravy. Chutnají výborně a bio určitě nejsou. Pokud má někdo potřebu kupovat si vodnaté jahody z Maroka v prosinci, tak je to jeho volba. Já jen tvrdím, že když budete mít v českých podmínkách vedle sebe dvě farmy, jedna bude bio a druhá normoš, tak vyprodukují ve stejných geografických podmínkách a ve stejné době stejně chutný (nebo nechutný:-) produkt. Toť vše.

0/0
31.7.2009 10:28

b.bombicka

Re: O tom žádná

No tak škrob obsahuje 90% jogurtů....nadšená z toho také nejsem, ale bohužel něco člověk jíst musí, takže někdy není na výběr. Selský a Jihočeský jsou taky dobrý, ale nejsou tak hebký, a hlavně ten jihočeský se musí jíst tak týden před spotřebou, jinak mi přijde takovej hodně nakyslej.

Jistě, je jasné, že pokud se to o&z dováží z bůhvíjaké tramtrárie, tak je to utržené nezralé a pak to nemůže mít pořádnou chuť (mluvím o produktech, které se dají vypěstovat u nás, ne o exotickém o&z). Bohužel v českých obchodech české ovoce a zeleninu (lhostejno zda bio či nebio) moc neseženete, i teď v létě je vše z dovozu. A stánkaři bohužel zavírají okolo čtvrté, což je opravdu "skvělá" pracovní doba pro pracující. Takže já osobně jsem ráda, za zahrádky, které máme.

A co se týče těch podmínek - pokud jde třeba o dobytek a drůbež, tam si dovolím oponovat. Je rozdíl, jestli můžou krávy či slepice běhat venku a pást se nebo jsou nuceny žrát odporně páchnoucí siláž a další umělé náhražky potravy.

0/0
31.7.2009 11:06

Cephaelis

Re: O tom žádná

Jogurt je nakyslý z definice. Je to dáno technologií výroby. Bohužel, to, co běžně prodává pod pojmem jogurt, mám k jogurtu dost daleko. Jinak je to samozřejmě věc osobního vkusu, co komu chutná. Mně obecně nechutnají nízkotučné výrobky vybavené náhražkami, takže je nejím. 

U těch zvířat sice máte pravdu v tom, že velkochovy nejsou pro zvířata ideální, ale lidí je moc a jiný způsob, jak je všechny nasytit, nevidím. Ekofarmy mi v dnešní době, kdy třetina světa trpí hlady, přijdou jako rozmar a luxus vyspělých zemí.

0/0
31.7.2009 13:17

Brkoslav IV

...no jo no....

Clovek se vetsinou snazi koupit tzv. bioprotraviny kvuli tomu, aby v nich nebyla rezidua pesticidu ci nadmerny obsah dusiku aj.. Jenze vyrobci podvadeji i ruznymi formulacemi, na prvni pohled evokujicimi Bio potravimu. Tuhle jsem se dival na Bio jam z merunek a bylo tam napsano: ''vyrobeno z bio merunek , obsahuje E... a E.... a E.... Cisla si jiz nepamatuji, ale ja jasne , ze i kdyby byl jam vyroben z bio suroviny a pak pridana konzervace a dalsi chutova vyrovnavadla etc, tak v souhrnu to neni bio vyrobek, ale obycejny kompot, ktery je prodavam za vyssi cenu,. Nekoupil jsem ho. Ciste jen pro proklad, ze clovek, kdyz chce to , co chce, musi cist poradne etikety na tom, co kupuje.

0/0
30.7.2009 23:37

Lisinha

Re: ...no jo no....

A jest milostivému pánovi povědomo, že mezi těmi éčky jsou věci jako mouka pšeničná, kyselina citronová, kyselina askorbová apod., které kupodivu nejsou žádné zlé jedovaté chemikálie, ale něco, co se v daném ovoci normálně vyskytuje? Vit. C je dobrý konzervant, ale ničí se varem, takže se holt přisype z nemeruňkových zdrojů - pokud to někomu vadí a chce rychloplesnivějící marmeládu, tak si ji holt musí udělat sám.

0/0
31.7.2009 9:05

Honza13

Re: ...no jo no....

Vitamín C se varem neničí, ničí se okysličením. Při zjišťování obsahu vitamínu C se naopak používá vysoká teplota.

0/0
31.7.2009 17:13

Kanálka

...

Biopotraviny kupuji jen některé  a jde mi hlavně o to, aby v nich bylo co nejméně sajrajtů. Jednou jsem koupila normální máslo a bylo tak hnusně cítit penicilinem, že se z toho zvedal žaludek. To pak člověk začne přemýšlet, co všechno se do potravin může během výroby dostat. Normální máslo kupuju dál, ale už ne od tohoto výrobce.

0/0
30.7.2009 20:54

Jezdím na neutrál

Re: ...

;-D;-D;-D  a jak je cítit penicilin? Brala jsem ho několikrát, ale ještě nikdy mi nesmrděl. ;-D

0/0
30.7.2009 21:38

Sallmi

Re: ...

No ani se nedivím, že ti normální máslo smrdělo, pokud jsi zvyklá na biomáslo.

http://data.idnes.cz/g/eko/infografika_vysledky_testu_masel.html

0/0
31.7.2009 7:37

Lisinha

Re: ...

A jakou máte teorii na to, kde se v másle vzal penicilin?

0/0
31.7.2009 9:06

m4!_luke

Biomaso

Podle me je biomaso jedine, co ma z kategorie BIO cenu kupovat. Biomaso chutna (mnohem) lip nez normalni maso, coz se treba o biozelenine rict moc neda (tam spis zalezi na cerstvosti). A popravde, jestli je zdravejsi nez normalni nebo ne, je mi uplne fuk.

0/0
30.7.2009 20:26

nihilistic.bird

Re: Biomaso

Tak ohledne chuti biomasa (neplest s biomasou Kateriny-jau-jau ) jsme zasadne ve pri. Nejen ja, ale i mi pratele, jsme se shodli na tom, ze to maso ma hroznou pachut. Polovina drahe biosvickove putovala do odpadkoveho kose a ja uz nikdy bio maso nekoupim.

Navic nechci chytnout salmonelu nebo svalovce, kterymi se bio maso jen hemzi (odkaz na zdroj jsem jiz uvedl).

0/0
31.7.2009 9:45

m4!_luke

Re: Biomaso

Tak to byl mozna nejaky starsi kousek nebo s tim masem nebylo neco v poradku. Podle me uplne nejvetsi rozdil v chuti je u kureciho masa. Zatimco normalni kureci maso chutna trosku jako osmazenej igelit, kureci biomaso chutna mnohem lip.

Salmonely nebo svalovce se nebojim, uplne krvave steaky nejim.

0/0
31.7.2009 14:17

radim36

biopodvod

Biopěstování a biochov znamená  přestat používat agrochemikálie a další výdobytky zavedené během posledních několika desítek let.  Znamená to tedy se navrátit v zemědělství o cca 50 - 100 let zpátky. Jenomže tehdy byla v zemědělství v průměru asi 5x horší produktivita než je nyní.  Znamená to, že biovýrobky by měly být v průměru asi 5x dražší než klasické zemědělské produkty. Jenomže ony pětkrát dražší nejsou, jsou mnohem levnější. Z toho vyplývá, že současné biovýrobky jsou z největší části podvod.  Proto taky  těm vědcům vyšly takové výsledky jako vyšly.

0/0
30.7.2009 16:43

WIFI

Re: biopodvod

zapomněls do výpočtu ceny zahrnout fakt, že před 100 lety se většina prací dělala ručně s motykou, hráběmi, zatímco ekologičtí zemědělci nyní mohou používat techniku% vyšší efektivita, nižší náklady na pracovní sílu). Takže proto ti to možná nesedí

0/0
31.7.2009 7:00

Mablung

Re: biopodvod

Máš částečně pravdu. Zbytek dělají vyšší dotace ...

0/0
31.7.2009 17:47

Quick

???

Takže podle těhle vědátorů je fuk kolik pesticidů a jinejch chemikálií během života v ne-biopotravinách navíc zkonzumujete! a za život člověka jsou to kila!

a pak si budou vědci vyskakovat že mají málo financí,mají jich až moc když se může financovat takováhle pseudostudie!

ať si bádají za své! ostatním také nikdo z ropočtu nic extra nedává tak proč by oni měli mít výhody?pěkně každý ať si na to co potřebuje nebo chce vydělá,ne že se to bude přidělovat jak za komunismu!

0/0
30.7.2009 15:55

Jannynov

Re: ???

Nejde o pseudostudii -- jen proto že se zrovna vám její výsledek nezamlouvá. :-)

Ve skutečnosti není potvrzen žádný zásadní zdravotní význam bio stravy ... proti běžné stravě. To že to tvrdí na svých webech prodejci biopotravin, ještě neznamená že to tak skutečně je.....prostě výzkumy nic podobného nepotvrzují.

Tak se s tím smiřte a neřešte....;-)

0/0
30.7.2009 19:17

Tajemný muž

Re: ???

Jde spíše o to, že se ti vědátoři zaměřili na nutriční hodnoty a na množství vitamínů. Ty jsou zhruba stejné. V tomto ohledu se žádné překvapení nekoná. Jde spíše o to, kolik "svinstva" se do potravin dostane právě kvůli chemikáliím. A my ta svinstva pak konzumujeme. BIO není spása, ale spíše jedna z cest. Do krmení pro zvířata se cpou růstové hormony, manipuluje se s genetikou, zvířata to pak jedí, posilněná dalšímy kokteily z chemikálií. A my si pak pochutnáme na jejich masíčku. Já bych se spíše zaměřil na studii toho, jaké ŠKODLIVINY jsou v normálních potravinách a jaké nejsou v biopotravinách a jak nás tyto škodliviny z dlouhodobého hlediska ovlivňují (trocha karcinogenní látky člověku neuškodí, ale když je do jeho těla vpravována pravidelně po dostatečně dlouhou dobu...).

Proto považuji tento "výzkum" za vyhozené peníze. Když už kupuji BIO, kupuji to kvůli lepší chutí (ochutnejte rajčata z hypermarketů a pak srovnávejte) a menšímu množství škodlivin. Ne kvůli nutričním hodnotám!

0/0
31.7.2009 8:58

Lisinha

Re: ???

Růstové hormony jsou v Česku, dříve v Čichaslávii, zakázané snad čtyřicet let, jen tak mimochodem, jako ostatně v celé Unii.

0/0
31.7.2009 9:03

Cephaelis

Re: ???

Cherry  rajčátka z hypermarketu jsou chuťově výborná téměř vždy. Velká rajčata se vyplatí prubnout pouze v sezóně. Zajímalo by mě, jak chutnají biorajčata mimo sezónu (tj. dovážená z teplých krajin).

0/0
31.7.2009 10:34







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.