Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Variace na guláš: houbový, vegetariánský nebo buřtguláš

Stejně jako mnoho jiných specialit jsme si i guláš přizpůsobili svým chutím. Klidně přidáváme i jinou zeleninu, než je paprika. Vznikají tak variace na oblíbené téma. Houbovým gulášem počínaje a buřtgulášem konče.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Host

Kam na to chodíte?

Chm, to by mě zajímalo, kam na ty recepty paní Obermajerová chodí, co recept, to PRŮŮŮSER jako vrata!!!;-D

0/0
24.10.2009 18:43

Host

vegetariansky gulas se sadlem?

Tak to uz ale neni vegetariansky. ha!

0/0
5.8.2009 20:39

Paxa

Trochu si přihřeju svůj gulášek...

Někde na začátku článku stojí, že do guláše si klidně přidáváme i jinou zeleninu než papriku. Jenže do toho úplně základního guláše (resp. perkeltu) patří ještě rajče.

A ještě poznámka k segedínu - ať už ho pácháme v jakékoliv variaci, platí jedno základní pravidlo: Zvlášť se dusí maso a zvlášť zelí; krátce před koncem se to všechno smíchá (i se sosem, který pustí zelí), na chutí je to dost znát. Smetana se jistě přidat může, ale - proboha - zahřátá a "základní substance" by přitom neměla vřít, jinak hrozí zdrcnutí.

A ať jsem jó za chytrolína, tak mletou papriku vždycky nejdříve rozpustit v trošce vřelého sádla, a pak teprve vmíchat do hrnce - nemá pak tendenci kysnout na jazyku.

Pardon za tu litanii, ale perkelty a guláše jsou moje srdeční kuchyňské téma.

0/0
1.8.2009 22:07

Host

sadlo v hlave

Jdu si udelat ten vegetariansky gulas a dam si do nej radeji tri lzice sadla.

0/0
1.8.2009 14:12

_m-

Několik poznámek

1) V nadpisu uvádíte houbový guláš, ale v receptech máte guláš z masa S houbami - což je dost rozdíl. Houbový guláš - tedy guláš Z hub mě naučil otec a všichni ho máme rádi.

2) Bramborový buřtguláš - ať s fazolkami nebo normální bez - se moukou nezahušťuje. Zahušťuje se právě těmi bramborami, které je nutno nechat malinko rozvařit.   A neříkejte, že rozvařené brambory neradi, já taky ne, ale v buřguláši to chutná úplně jinak.

3) Do vegetariánského guláše může dát sádlo jen naprostý ignorant!!!!!!

4) Co to je za podivný zvyk cpát do guláše mléko nebo smetanu?

0/0
1.8.2009 10:34

YaTaky

Re: Několik poznámek

:-) Pravda, pravda ..sama pravda. :-)

0/0
1.8.2009 10:43

Paxa

Re: Několik poznámek

Jen dodám k bodu 2), že guláš se správně moukou nemá zahušťovat vůbec nikdy. Maďaři zahušťují výhradně bramborami nebo chlebem.

0/0
1.8.2009 21:58

Host

Re: Několik poznámek

Ano, to je pravda, ale nechtěla jsem být detailista, zvlášť když já moukou zahušťuju.  (červenající se smajlík)...

Protože je guláš tvoje srdeční záležitost ;-), tak tuhle svou úchylku trochu rozvedu. Když už je maso skoro akorát tak vydusím všechnu (skoro všechnu) tekutinu, přisypu trochu hladké mouky a nechám lehce přismahnout.  Přisypu sladkou papriku, dvakrát promíchnu a pomalinku přilévám teplou (nikoli vroucí ) vodu a míchám, mícham, míchám.

Takhle zahušťoval guláš můj otec a měl s ním vždycky úspěch.

0/0
1.8.2009 22:16

Host

Chce to při kopírování i přemýšlet

Vegetariánský guláš se sádlem?;-D

0/0
1.8.2009 10:14

YaTaky

Re: Chce to při kopírování i přemýšlet

;-D

0/0
1.8.2009 10:43

cinsky_buh_srandy

Re: Chce to při kopírování i přemýšlet

;-D

0/0
2.8.2009 21:08

Host

Mnam.......

...hned si jeden udelam! :-)

0/0
1.8.2009 8:53







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.