Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Guláše na mnoho způsobů. Ochutnejte pravý maďarský nebo vídeňský

Kolébkou slavného guláše je samozřejmě Maďarsko, ale i v české kuchyni mají variace na pikantní omáčku své zabydlené místo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Host

Já jsem pro pepř

Podle mne si guláš koření každý čím chce. Není na to závazný předpis. Já mám rád guláš ostrý a kořením jej zásadně pepřem - je chutnější. Paprika jenom pálí, ale žádnou chuť pak už necítíte, protože vám hoří pusa. A bez majoránky to už vůbec si neumím představit. Dobrou chuť.

0/0
4.8.2009 11:43

Host

Co vám vadí ?

Nechápu to neustálé rýpání do Babici. Vždyť on přece nenutí nikoho, aby vařil jako on. Pokud se na jeho pořad díváte, tak víte že většinu jídel vaří jeho hosté a on jen asistuje. Já vařím podle sebe, ale na jeho pořady se rád dívám.

0/0
4.8.2009 11:31

Host

JAK ???

Kdo tedy napíše jak vaří maďaři guláš ?

0/0
1.8.2009 22:47

Host

Babica řádí

Guláš maďarskej   a do něj pepř, dál jsem nečetl nebylo třeba protože z toho vznikne hnus. Je to lidový jídlo a pepř byl kdysi drahej navíc maj pálivou papriku tak proč pepř

0/0
31.7.2009 17:12

Host

pravy madarsky gulas

"pravy madarsky gulas" to je ako "prava slovenska kapustnica" - tj. v kazdej dedine je iny recept

0/0
31.7.2009 17:07

Host

Dobry blabol

To psal Babica, ne? Stacilo dojit k mistu, kde se pise, ze madarsky gulas je omacka... dal uz jsem to necet Rv

0/0
31.7.2009 16:55

cufir-mufir

Odkazy

Toto je docela zajímavé čtení.... guláš podle tohoto je naprosto skvělý... ;-)

http://dadala.hyperlinx.cz/hov/hovr0002.html

0/0
31.7.2009 15:18

Host

Maďar nikdy nedá do goluáše majoránku

Nedávno jsem se vrátila z Maďarska, kde jsme debatovaly i o maďarském guláši neboli perkeltu a dozvěděly jsme se, že Maďar by nidky nedal do guláše majoránku a už v žádném případě ne zahustut moukou.8-o

0/0
31.7.2009 15:00

_m-

Re: Maďar nikdy nedá do goluáše majoránku

Jistěže ne. V guláši má být tolik cibule, aby ho zahustila. V krajním případě (maďar by si asi uplivl) zahušťujeme sušenou nastrouhanou chlebovou kůrkou. Proč? Protože kdo není barbar  ke guláši  jí výhradně chleba.

Jinak klid, taky vařím guláš v papiňáku, zanušťuju moukou a dělám rýži, těstoviny, knedlíky.......:-)

0/0
31.7.2009 15:03

cufir-mufir

Re: Maďar nikdy nedá do goluáše majoránku

Preferuji chleba nebo domácí houskové knedlíky.... těstoviny ke guláši jsem jedl naposled na základní škole, protože jsme musely :-D

0/0
31.7.2009 15:19

Host

Re: Maďar nikdy nedá do goluáše majoránku

rýži a těstoviny?

0/0
31.7.2009 20:34

Host

Re: Maďar nikdy nedá do goluáše majoránku

Jo - moji chlapi mají rýži nejraděj a skoro ke všemu.. Kromě řízků a svíčkové. A špagety mají hned na druhém místě ;-)

0/0
31.7.2009 21:30

cufir-mufir

Re: Maďar nikdy nedá do goluáše majoránku

já tam dávám majoránku, protože mi tam chutná a je mi jedno co na to Maďar ;-) Ingredience nejsou až tak důležité, kouzlo je až v postupu ;-)

Jinak dle Maďarů se guláš zahušťuje tmavou jíškou. Za barbarství je považováno zahušťování moukou rozkvedlanou ve vodě.

0/0
31.7.2009 15:07

Host

Re: Maďar nikdy nedá do goluáše majoránku

To je jasný a´t si každá dává co chce a dělá to jak mu to chutná ;-) Jenom mě ta majoránka v receptu na maďarský guláš překvapila, to je celé.

0/0
31.7.2009 15:09

Host

Re: Maďar nikdy nedá do goluáše majoránku

se nezahustuje, zahustuje se perkelt neboli ragu.

0/0
31.7.2009 16:57

IgorAlelujev

Re: Maďar nikdy nedá do goluáše majoránku

*LOL* zpúsobúm, jak se kde jinde ve svete varí "gulás" se madar tlemí ....... *LOL*

0/0
31.7.2009 16:35

Host

Re: Maďar nikdy nedá do goluáše majoránku

Jenze gulyas a perkelt je sakra neco jineho ;-D Asi jste meli spatneho tlumocnika.

0/0
31.7.2009 16:56

Host

Re: Maďar nikdy nedá do goluáše majoránku

Já vím jaký je rozdíl mezi perkeltem a gulášem - guláš - to je naše gulášová polévka a perkelt to je to, co my nazýváme guláš. A guláš (tedy polévka) ta se dělá z perkeltu (tedy po našem z guláše). Takže si myslím, že jsme rozuměly docela dobře :-)

0/0
2.8.2009 16:00

Host

Papinak

Gulas v papinaku je barbarstvi a bude trestano propadnutim hrdla i statkuv...:)

0/0
31.7.2009 14:25

_m-

Re: Papinak

;-DR^

0/0
31.7.2009 15:03

cufir-mufir

Re: Papinak

Stačí, že ho dotyčný musí jíst ;-)

0/0
31.7.2009 15:04

IgorAlelujev

Re: Papinak

R^R^R^

0/0
31.7.2009 16:36

vymrzovac

Tak na tom opravdu nic nezkazíte......

....když napíšete, že guláš je nejlepší vařit z hovězího,  segedín z vepřového  !  ;-DR^    a trvá to jen 15minut       + 2hodiny dušení ;-D      já dávám maso do papiňáku a je to za hoďku se fším fšudy;-)

0/0
31.7.2009 11:43

vymrzovac

Re: Tak na tom opravdu nic nezkazíte......

...jinak  GULÁŠ   je bez diskuse nejlepší článek o "ONA"    ;-D

0/0
31.7.2009 11:43

Host

SOLÍME AŽ POZDĚJI!!

„....Přidáme maso, opečeme ho ze všech stran, OSOLÍME, opepříme a dusíme ve vlastní šťávě, dokud všechna voda nezmizí.“ PROSÍM NEVAŘÍME POLÉVKU, ALE GULÁŠ!!! PROTO SOLÍME AŽ POZDĚJI!!!!! ;-€

0/0
31.7.2009 8:47

Host

Re: SOLÍME AŽ POZDĚJI!!

Omyl. Zaklad madarskeho gulase solime, protoze maso musi tu stavu pustit okamzite. Naopak pravy vyvar (bouillon) ze stejneho duvodu solime az v okamziku, kdy cely kotel studene vody prijde k varu. Mate v tom trochu gulas ;-) Snad ne sefkuchar Babica osobne?

0/0
31.7.2009 17:00

Host

Re: SOLÍME AŽ POZDĚJI!!

jo a kdyz Ti dam vochutnat gulas solenej napred a nebo az potom,jak se tady hadate jako kdy solit,tak zcela urcite poznas,kterej je kterej;-)

0/0
1.8.2009 20:48

Host

Maďarský guláš

Pravý maďarský guláš se dělá teda úplně jinak. Podobá se spíš hodně husté polívce a přijde do něho více druhů masa a pak všechno možný vč. brambor. Pak existuje ještě perkelt, který je tedy našemu guláši už podobnější. Kdo si v maďarsku dá pravý guláš a očekával naše kousky masa v paprikovo-cibulové šťávě se šesti knedlíky bude hodně překvapen. :-)

 

0/0
31.7.2009 7:13

vymrzovac

Re: Maďarský guláš

přesně tak, slovo guláš je zde od toho, že se tam nahází všechno, co se najde v baráku, a vznikne guláš;-)

0/0
31.7.2009 11:45

cufir-mufir

Re: Maďarský guláš

Maďarský guláš je zejména o způsobu přípravy, ne až tak o ingrediencích....

0/0
31.7.2009 14:17

_m-

Re: Maďarský guláš

R^ a rozhodně jeho příprav a trvá dýl než 2 hodiny.....

0/0
31.7.2009 14:24

cufir-mufir

Re: Maďarský guláš

Dneska ho zrovna budu vařit :-P;-) Už se na to těším.... To mi připomíná, že nesmím zapomenout koupit majoránku :-)

0/0
31.7.2009 15:03







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.