Diskuze

Vyberte si správný tuk. Víme, který je zdravý

Vaše tělo tuky potřebuje. Jen ne všechny a ne v libovolném množství. Není nutné bát se například másla. Obsahuje lehce stravitelné mastné kyseliny, které nepodléhají snadno žluknutí. Je vhodné pro děti i žlučníkáře.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kozel

22. 3. 2009 19:47
Vyberte si ...

Souhlasím s článkem , ale všeho moc škodí. Z mé praxe vím , že mléčný tuk a nenakvašený kasein velmi zatěžuje játra , což se projeví na venek jako migréna , astma,psoriáza.V našem zeměpisném pásmu je přece jen nejvhodnějším tukem  nepřepálené sádlo.

0 0
možnosti
PM

Merk

22. 3. 2009 21:17
Re: Vyberte si ...

Nežijeme v 19. století. Argument "v našem zeměpisném pásmu" je úplně mimo mísu.

0 0
možnosti
KT

Kartony

22. 3. 2009 13:23
Co je to margarin ?

Lidé, kteří si libují v margarinech by měli vědět, že to jak se vyrábí margariny není pouhá úprava olejů, ale chemická reakce, při které se za přítomnosti katalyzátoru (práškového kovového niklu) do oleje vhání plynný vodík, který ruší dvojné vazby a činí z oleje polonasycený tuk. Při tom vznikají t.zv. transmastné kyseliny. Protože se ukázalo, že jsou ještě horší než cholesterol, provádí se nyní hydrogenace až do získání úpně nasyceného tuku (ještě nasycenějšího než je lůj) a tento se potom opět za přítomnosti katalyzátoru smíchává s olejem, aby tam bylo potřebné množství nenasycených mastných kyselin. Aby z toho vznikla hmota co nejvíce podobná máslu, přidávají se tam emulgační přísady, vitaminy, barviva, látky které při roztopeníz pění a hnědnou, vůně másla a  konzervant. Ještě že EU zakázala pančovat máslo margarinem; v másle teď nesmí být nic jiného, než mléčný produkt. Lidé, kteří nenávidí chemii konzumují chemický výrobek - margarin místo másla. Tak je margarinová loby oblbnula.

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

22. 3. 2009 21:08
Re: Co je to margarin ?

Nyní vyráběné kvalitní margaríny jako Flora, Rama obsahují méně trans kyselin než např. přírodní máslo. Jak dělají nasycení vazeb v současnosti nevím, většina je ale našlehaný neztužený slunečnicový olej. Tyto tuky doporučují kardiologové a vůbec lékaři pacientům, kteří mají zvýšený cholesterol. Což je většina české populace.

Chuťově mi tyto tuky zcela vyhovují, občas máslou koupím. Z lednice jdou rychleji roztírat, máslo je tuhé, musí v místnosti se zahřát, aby změklo.

Nižší hladina cholesterolu v zemích, kde se např. hojně užívá olivový olej místo másla či sádla je zcela prokázaná.

0 0
možnosti
KT

Kartony

22. 3. 2009 13:07
Ten článek způsobil zmatek v hlavách lidí

Lidi by měli vědět, že sádlo se neskládá jen z nasycených tuků, ale že obsahuje  50-60 % tuků nenasycených, z toho mononenasycených 50%, takže hovořit o sádlu jako o nasyceném tuku je nesmysl.

Dalším nesmyslem je zařadit řepkový olej po bok slunečnicovému a sojovému oleji a říkat že se na něm nehodí smažit a že je lepší používat fritovací olek. Pravda je, že skoro všechny fritovací oleje obsahují olej řepkový, buď to jsou jednodruhové (100% řepky), nebo je tam přidán kokosový, anebo palmový olej v množství 10%

Řepkový olej se svým obsahem mastných kyselin blíží olivovému, ale má více kyseliny olejové.

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

22. 3. 2009 21:21
Re: Ten článek způsobil zmatek v hlavách lidí

Jistě, sádlo nemá jen nasycené tuky. Stejně jako oleje nemají jen nenasycené. Sádlo má taky 3x méně cholesterolu než máslo. Ovšem máslo obsahuje vitaminy, v sádle po škvaření jich asi moc nebude.

Řepkový olej na smažení není vhodný, i když je fakt, že bývá prodáván i jako fritovací olej, buď čístý, nebo ve směsi. Řepkový olej má sice mononenasycenou kyselinu, ta není problém. Problém je polynenasycená kyselina linolenová, která je vysoce nestabilní. Takže na krátké smažení je lepší olej slunečnicový.

Pro smažení je lepší olej olivový (který je pro tento účel drahý, než ten z pokrutin je asi lepší kvalitní slunečnicový), nebo speciální slunečnicový olej, složením podobný olivovému oleji. Pro delší smažení lepší ztužené tuky, palmový olej nebo i sádlo. Ty jsou velmi stabilní.

Sádlo - kdo si rád občas dá, tak zdravější je sádlo husí, kachní než vepřové. Má méně nasycených mastných kyselin, chuťově horší není.

0 0
možnosti
ACT

a co třeba

22. 3. 2009 10:48
Umělá hmota margarín....

Navíc z rostli, které rostou u silnic a poberou do sebe spousty chemikálií i při ošetřování proti škůdcům, dobrou chuť...BRR...a uměle dodávané vitamíny do toho....No, je to chemický průmysl, co na tom vydělává, tak proč mu nedopřát pacienty a potřebou další chemie na záchranu života potom...máslo, sádlo, přirozené tuky, ty odsuzujete, odsuzovala se vejce, aby se po dvaceti letech zjistilo, že jsou vlastně zdraví prospívající a s tím cholesterolem to není tak zlé. Kdy to uznáme u MÁSLA. ????8-o

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

22. 3. 2009 21:03
Re: Umělá hmota margarín....

Článek s nadpisem Fuj by šlo napsat i o mase, pokud by někdo chtěl propagovat vegetariánství nebo o výrobě mléka atd. Chemikálie do sebe poberou všechny rostliny, nejen slunečnice, olivy či řepka. I to seno nebo obilí, které pak sežerou krávy a je je z toho hovězí maso nebo máslo. Šlo by psát i o ukrutně nezdravém kuřecím mase z klecového chovu nebo vejcích. TAkže mi rostlinný tuk z toho nevyjde špatně.

Sádlo - mám poněkud nedůvěru z průmyslového smažení. Nepřepalují to zbytečně? U sádla, které vyškvařené je levnější než syrové, tj. nějakých 10Kč/balení asi ano.

Kvalitní margaríny jsou dražší než máslo a než sádlo teprv. Hlavní složkou je slunečnicový či jiný rostlinný olej emulgovaný s vodou a ztužený tukem. Složení kvalitních margarínů je uváděné na obalu. Např. Flora má méně trans kyselin než máslo nebo sádlo.

0 0
možnosti
PMB

ProtektoRath Mittel Bohmen

22. 3. 2009 0:52
Používejte především opravdové tuky

Olivový olej nebo pravé máslo (pozor na různé superlevné ztužené směsi). Margarín je hnus na jakékoliv cenové hladině. Když už si chci omastit pečivo, tak si tam raději nakapu olivovej olej, než abych to mazal Ramou, kterou někdo vykouzlil bůhví z jakého ropného odpadu. :-©

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

21. 3. 2009 23:28
Článek jak od polointeligenta, polopravdy s pravdami

Dosti jsem o věci četl, ale v krátkých příspěvcích nejde vysvětlit, takže se omezím spíš na prakt. rady, než vysvětlení. Margaríny - pozor na ty levné, podezdřele levné. V lepším případě tam je 80% vody a 20% tuku, v horším tam tuk je, ale rafinace provedena nekvalitně, tj. trans kyseliny. Ty vadí daleko víc, než nasycené mastné kyseliny. Dobré jsou dražší - Flora (doporučují kardiologové), Rama (první ze slunc. oleje, druhý převážně z řepkového).

Oleje - pokud někdo nepotřebuje nejrychleji snižovat cholesterol, tak je nejlepší asi olej s převažujícími mononenasyc. kyselinami, tj. olivový olej. Řepkový je poněku problematický, nestabilní jak tepelně, tak z hlediska skladování. Pokud by někdo ale konzumoval jen slunečnicový olej, tak zařadit určité procento řepkového bude ku prospěchu.

Velmi dobrý je olej ze slunečnic, které mají víc mononenasycených kyselin, např. Oliol (nedávno měli v Tesku), na výrobci nezáleží, na odrůdě slunečnice ano. Olivový olej má někdy nepříjemnou chuť,

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

21. 3. 2009 23:35
Re: Článek jak od polointeligenta, polopravdy s pravdami

Olivový olej je dosti drahý, brát ty nejlevnější je problém. Např. na fritování, je lepší vzít levnější olej jako slunečnicový a použít jednou, než mít olej olivový a smažit v něm mockrát. Na fritování je ovšem lepší používát tuk, tj. např. ceres soft, palmový olej, které jsou stabilní. Lépe ovšem moc nesmažit, vznikají trans kyseliny, paradoxně víc u těch "zdravějších" olejů jako slunečnicový.

Z osobní zkušenosti bych neradil olej sojový. Bývá podivně páchnoucí.

0 0
možnosti
KP

brco

21. 3. 2009 12:14
tuky a oplatky

to je fakt, čím levnější oplatky, tím horší chuť. Ale třeba i klasické tatranky se zhoršili, jsou sladší a dražší, neřknu li nezdravé, protože také obsahují nezdravé trans kyseliny. Ale jak praví stará moudrost, všeho z mírou a nemusím se ničeho bát. Babičky a dědečkové před 50-ti lety taky jedli jenom máslo a sádlo a dožívali se 70-80-ti let. Na druhou stranu mnohem víc fyzicky pracovali a tak ty tuky lépe spálili

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

21. 3. 2009 23:31
Re: tuky a oplatky

Dřív lidé žili méně, aspon podle oficiálních údajů. Víc fyzicky pracovali. Možná jedli méně masa, takže sádlo jedli na chlebu, neměli ale tolik skrytého tuku v mase. Jinak Češi maj velmi vysoký cholesterol, což je dáno způsobem stravování. Znal jsem pár starých lidí, co byli silně sklerotičtí. Sklerotické změny na cévách mají někdy i děti, i když tam to spíš začíná.

Např. v Izraeli je ještě vyšší spotřeba vajec, ale cholesterol tak vysoký nemají. Užívají olivový olej.

0 0
možnosti
VP

podosoba

21. 3. 2009 10:54
Jsem zmatená

Nejsem si tím jistá, ale měla jsem za to, že řepkový a kanolový olej  je jedno a totéž, nicméně tady je uváděn ve dvou odlišných kategoriích.. Netušíte někdo, jak to je? Když si ve wikipedii najdu "canola oil", vyrábí se z "Brassica napus" , což má být přeci řepka olejka, ne?

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

21. 3. 2009 23:17
Re: Jsem zmatená

Řepkový a canolový olej. Canola oil je obchodní značka, myslím znamená Kanadský olej. Jde o speciálně vyšlechtěnou řepku, tj. nízkoerukový olej (výrazně snížený obsah této kyseliny).

Myslím, že běžné kvalitní řepkové oleje, tj. české produkce, jsou tohoto druhu. Nemají značku Canola, protože to není druh rostliny, ale obchodní značka.

Jinak užívat řepkový olej je trochu problém. Dřív zvyšoval riziko rakoviny, pokud se neužíval s olejem jiným. Důvodem nebyla kyselina eruková, ale spíš příliš nízký obsah nasycených mastných kyselin. Takže pokud někdo není vegan, tak nebezpečí nehrozí, stačí trochu másla, apod.

Řepkový olej - mononenasycená kyselina, to je v pořádku. Problém je vícenenasycená kyselina linolenová, která je vysoce nestabilní. Tj. čerstvý olej - velmi zdravý. Ovšem rychle podléhá zkáze. Olej slunečnicový, běžný, má stabilnější kyselinu linolovou.

Asi nejlepší je užívat olej ze slunečnic, s vysoký obsahem mononenasycených kyselin, např. od Palmy Bratislava, obch. zn. Oliol

0 0
možnosti
KK

Lisinha

21. 3. 2009 9:18
příliš silná chuť?

Olivový olej má mít chuť, proboha. Jakož i jiné oleje, a o to jde, že každý olej jinak dochutí jídlo.

0 0
možnosti
MG

Rubik1

21. 3. 2009 15:14
Re: příliš silná chuť?

Na olivovém oleji dělám všechno kromě řízků, ale pozor, nesnáší vysoké teploty, takže je potřeba oheň stáhnout na minimum (u elektriky to byva snadnější). Kvalitní olej má dobrou chuť a žádný není potřeba vyhazovat, když se nepřepaluje, omastí se jím příloha.

0 0
možnosti
D

dedko

21. 3. 2009 7:41
Sádlo, máslo !

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

20. dubna 2024

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě...

Sexy, průhledné i s rozparkem. Šaty pomsty zvedají slavným ženám sebevědomí

24. dubna 2024

Co udělá žena, když se jí nedaří nebo ji zradí muž? Změní účes nebo si pořídí nové šaty. Róby,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mladá maminka se proměnila k nepoznání, vsadila na jiný životní styl

24. dubna 2024

Devětadvacetiletá Indya Agosová z Texasu vážila sto sedmnáct kilo, když se rozhodla pro životní...

Příběh Miloše: Mám podezření, že třetí dítě není moje, manželka to popírá

22. dubna 2024

Rodina pro mě byla vždycky na prvním místě. Moje žena si ani nedovede představit, jak je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

25. dubna 2024  8:18

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

Život s nemocí ALS. Prvním příznakem bylo mluvení nosem, vzpomíná Josef

25. dubna 2024

Ještě před pár lety pracoval třiapadesátiletý Josef v telekomunikační společnosti jako vedoucí...

Krásu dnes určuje Instagram, za nás byly úpravy tabu, říká Taťána Kuchařová

25. dubna 2024

Premium Před osmnácti lety jí posadili na hlavu ikonickou modrou korunku, letos její triumf v soutěži Miss...