Diskuze

Vánoční menu: klasický kapr, nebo ryba trochu jinak?

V následujícím článku najdete recepty, se kterými bude štědrovečerní večeře hračka. Vyberete si klasického smaženého kapra, nebo letos rodině předložíte rybu trochu jinak?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kaťa Newmann

23. 12. 2008 10:32
Vánoční cukroví podle Lenky Požárová

Toto úterý dne 23.12.2008 bude po 14 hodině před vchodem do Alberta

v Praze - Zbraslavi slavnostně otevřena putovní ochutnávka cukroví zpálené kchařky Lenky Požárové.

Ochutnávka bude zcela zdarma pro všechny bezdomovce.

Ostatní budou moci ochutnat za dobrovolný, alespoň mírný poplatek.

Součástí bude také marketingová akce: "Jak jsem podnikala s bezdomovci - To je  bašta"EU

0 0
možnosti

JB001

22. 12. 2008 19:36
Naději máme v Bohu živém

bez ohledu na to, co si dáváme k večeři ... http://beranek.bigbloger.lidovky.cz/c/62702/Nadeji-mame-v-Bohu-zivem.html

Nicméně kapra taky nemusím :-)

0 0
možnosti

Destroyer7

21. 12. 2008 12:09
Zásadně klobása

Nesnášíme vybírání kostí z masa, takže u nás zásadně klobása nebo řízek.

0 0
možnosti

Rene

21. 12. 2008 13:59
Re: Zásadně klobása

Když jste takový nemehla a neumíte rybu upravit, vaše chyba.

0 0
možnosti

wandering star

21. 12. 2008 2:53
Ach běda přeběda

o kapra tady nezavadíme, máme jen samé kraby, langusty, krevety, ústřice a mušle sv. Jakuba, z ryb pstruha, lososa, tresku a halibuta... no nějak už se odbudeme.

0 0
možnosti

Wendolene

21. 12. 2008 3:57
Re: Ach běda přeběda

aspon se jedna o ryby atd. Pristi rok nam budou psat, jak nejlepe upect krocana, a davat darky az 25.12, kdyz jsme tak strasne amerikanizovani...

0 0
možnosti

Wtonny

20. 12. 2008 23:14
Jen klasika

Vaše nápady na změny "trochu jinak" bych přirovnal k následujícímu:

Místo vánočního smrčku (borovice, jedle) bychom si mohli zdobit tůje, palmy nebo pokojové rostliny....Místo dárečků pod stromečkem bychom je mohli hledat třeba nad stromečkem.Místo v rodinném kruhu bychom mohli zajít na vynikající "tresku či lososa" do restaurace.Místo 24.12 večer bychom to mohli TROCHU změnit třeba na 25.12 ráno....a tak bych mohl pokračovat.

Asi Vám připadám staromódní, možná i protivný. Ale nejsem. Jen se snažím držet nějakou tradici. Pokud jste u Vás ochotni slavit vánoce "trošku" jinak", máte tu volbu. Nikdo by Vám neměl hubovat. Ale prosím, nezačínejte nám ostatním nabízet (vnucovat) nějaké jiné formy trávení vánoc.   

0 0
možnosti

jj

21. 12. 2008 0:00
Re: Jen klasika

to je ale blbost - pokud někdo chce držet tradici, tak fajn, ale žádat, aby někdo nepsal (a tím jako vnucoval???) o alternativě, je vážně ubohost. Konečně tradice se dost mění - třeba kapr (zvláště smažený) je poválečný výmysl který zakořenil až za komunismu, podobně stromečky tu zdaleka nejsou od biblických časů ale tak maximálně od dob první světové a to ještě ne na našem území. Ostatně stejně jako prakticky všechny dnešní "tradice". Než začnete mluvit o "tradici" , tak si jednak zjistěte zda jde opravdu o tradici v historickém měřítku a jednak odmítat již pouhou úvahu o nějaké alterantivě zní trapně a zapškle.

0 0
možnosti

Minnetonka

20. 12. 2008 23:10
Kapr po blatensku

Přikládám odkaz na vynikajícího kapra pečeného na cibuli a slanině pro ty, kdo nemají rádi smažená jídla.

http://www.bizy-bee.com/holky/recepty/72-kapr-po-blatensku

R^R^R^R^:-):-):-)

0 0
možnosti

franta_straka_unban

20. 12. 2008 20:41
klasický kapr

jedině klasický kapr!!!

0 0
možnosti

jj

21. 12. 2008 0:14
Re: klasický kapr

na kaprovi není nic klasického. Na českém jídelníčku se objevuje až od konce 19. století, Většinou je výstřelkem bohatších vrstev a rozhodně ne ničím "obvyklým". Ve té dnes rádoby "klasické" smažené podobě se objevuje až po válce a rozšiřuje se v oblibě až v letech padesátých.

Není na něm tedy nic klasického a pokud jde o mě, tak ani nic dobrého. V zimě má kapr mizerné maso (tučné, rozbředlé a načichlé bahnem ve srovnání s tím, jak dobrý je kapr přes léto) a jeho "klasická" příprava v olejem nasáklé strouhance ho pohřbívá jako dobré jídlo definitivně. 

Pokud někdo odmítá myšlenku na náhradu smaženého nesmyslu něčím jiným tak dobře mu tak. Kdo ryby zná, dá si kapra rád - v létě, kdy je křehkej a vypranej. Kdo o tom nepopřemejšlí, tak ať si ho klidně osmaží na oleji na vánoce, kdy je to nejméně vhodné, ale bude to ve jménu 50 let staré "tradice", která ale vznikla spíš ve jménu rychlé a praktivké přípravy v podivných dobách, než že by se to byla opravdu historická zvyklost.

0 0
možnosti

fífa

20. 12. 2008 10:30
hm

v salátu maj bejt pořádný kusy tvrdý mrkve ( kostky ) a aspoň půl kila gothaje na osobu ! Takovejhle salátek...je kulinářskej zážitek !

0 0
možnosti