Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Letní škola vaření: Ta pravá česká klasika

Uvařit stejně dobrý guláš jako babička nebo tchyně, vyrobit knedlík, který bude nadýchaný a jemný – to všechno dokážete podle receptů z našeho dalšího dílu Školy vaření.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

liba

knedliky

knedliku je velka spousta ale ty bramborove s tim se nechlub

0/0
14.10.2008 22:00

liba

Re: knedliky

ten bramborovy knedlik bych dala paroubkovi

0/0
14.10.2008 22:03

cote d'or

tak nevím

ale ten bramborový knedlík vypadá spíš jako nok, co vy na to?

0/0
9.8.2008 21:45

Elektronek

Re: tak nevím

Já si myslim, je oslizlý po celém svém povrchu

0/0
10.8.2008 19:03

cote d'or

Re: Re: tak nevím

no, asi chtěli dělat knedlík a vyšel jim z toho nok

0/0
10.8.2008 20:00

_m-

Re: Re: Re: tak nevím

evidentně ;-)

0/0
11.8.2008 10:59

ntk

vařte si co chcete, ale guláš tvrdit, že je český ?

:-/

0/0
9.8.2008 18:13

cote d'or

Re: vařte si co chcete, ale guláš tvrdit, že je český ?

nojo, to máte guláš (ten český nemá s maďarským mnoho společného), štrůdl, palačinky, knedlíky a další jídla, o jejichž copyright se pereme se sousedy...

0/0
9.8.2008 22:10

honza

knedlíky

"nadýchanost" u knedlíku není přednost, naopak - pravý babičkovský knedlík je hutný a bohužel nikde v restauraci ani v obchodě jej nekoupíte

0/0
9.8.2008 11:54

Taffey

Re: knedlíky

Jene, nechci Ti brát iluze, ale Tvá babička asi neuměla vařit. Pravý houskový knedlík je jako buchta. Zakalec umí udělat kdejaký fouňa.

0/0
9.8.2008 20:56

Humla

Re: Re: knedlíky

a proto ty nadýchané jakmile je jen ,malinko smočíš v omáčce, tak je z nich bláto

0/0
9.8.2008 21:53

Mar__tanka

Re: Re: Re: knedlíky

přesně tak...pro mě není nic horšího, než rozmatlané cosi, co vypadá, jakoby už to jednou někdo jedl....proto jen málokde knedlíky jím....sama je vařím hutnější...

0/0
11.8.2008 10:24

Ivana

Re: Re: knedlíky

To je zdrojem sporů v mnoha rodinách. Byla jsem dost napnutá, jaký knedlík bude servírovat má budoucí tchýně. Potkalo mě štěstí - nebyla to napěněná obluda, ale hezky tuhý knedlík, jako od mé babičky. To byste si nepochutnal....:-)

0/0
10.8.2008 0:27

belgian chocolate

Re: Re: Re: knedlíky

moje tchyně knedlík v životě neviděla a navíc mohu předstírat, že jí nerozumím, tudíž sporům v rodinách se dá předcházet i jinak.

0/0
10.8.2008 8:52

Mia

Re: Re: Re: Re: knedlíky

:) Kdyz muj belgicky pritel poprve dostal na talir svickovou s knedlikem, zacal si je mazat maslem... V domeni, ze se jedna o cesky druh chleba :)

0/0
10.8.2008 14:03

Mia

Re: Re: Re: Re: Re: knedlíky

V domneni! Omlouvam se.

0/0
10.8.2008 14:04

cote d'or

Re: Re: Re: Re: Re: Re: knedlíky

nojo, je to pohoda, mít mužského, který chápe, že kuchařku a uklízečku si normální člověk najímá a životní partnerku si vybírá podle jiných kritérií

0/0
10.8.2008 15:20

Mia

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: knedlíky

Musim rict, ze kdyz ctu na netu ruzne prispevky ceskych muzu (ale i nekterych ceskych zen!), tak je mi docela smutno. Uklidnuje me jen, ze mlada generace Cechu je snad uz jina. Kdyby v Cechach zena na materske rekla, ze potrebuje jednou tydne uklizecku, vetsinu ceskych muzu by asi trefil slak...

0/0
10.8.2008 19:54

svarak z krabicoveho vina

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: knedlíky

Nenech se vysmát. České ženské jsou jen rok od roku línější a neschopnější -  tomu říkáš pokrok? Vařit neumí, takže začnou tvrdit, že je normální baštit po hospodách. Uklízet neumí, takže si začnou vymrčovat uklízečku z Ukrajiny. O děcko se postarat neumí, takže si vymýšlej pomocnice a modlí se, aby harant už šel do jeslí a školky...

Je smutný pohled na mladou generaci českých neumělek.

0/0
11.8.2008 14:50

klarka

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: knedlíky

Víš, co je zajímavý? Že v dost společnostech, který jsou i poměrně konzervativní (např. Španělsko, Jižní Amerika) je kuchařka/uklízečka/chůva úplně běžná, a to nejen u movitých rodin.

O Velké Británii, USA atd. ani nemluvím.

Ono mít třeba 4 děti + dům + domácí zvířata je docela záhul. Tam je pomoc v domácnosti víc než nezbytná, pokud nemá vzniknout totální anarchie. Situace se dneska mění proto, že hodně chlapů vedou po několik let vlastní domácnost, a tak ví, co domácí práce obnášejí a umějí i mnoho z nich vykonat. Nedívají se na koště jako na něco, co by je mělo pokousat, a dokonce ví, jak používat sporák a troubu.

Takový chlap je poklad.

Btw. co umíš/děláš doma ty?

0/0
11.8.2008 17:30

Mia

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: knedlíky

Diky Klarko. Musim bohuzel rict, ze za nemoznym chovanim ceskych muzu stojime dost casto take my, jejich ceske zeny :) Kolik maminek vede sve syny k samostatnosti? Pak se nedivim, ze cesky muz nehleda partnerku pro zivot, ale nahradni maminku :)

Moje skorotchyne udelala kdysi moc dobrou vec - rekla synovi, ze do svych 23. narozenin muze zustat v dome rodicu, ale pak si musi najit nove bydleni a odstehovat se. Moc veci sve budouci snase ulehcila.

0/0
11.8.2008 22:30

svarak z krabicoveho vina

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: knedlíky

To jsou jen pindy, Klárko. Ne-movitné rodiny v Jižní Americe chůvy nemají, protože jsou prostě nemajetní. Taky tam tyhle chudší vrstvy nebydlí v haciendě s koňma a ovcema. Nekoukej tolik na ty telenovely!!

Spousta známých byla jako auparky v VB a ve Španělsku - žádná se mi nesvěřila s tím, že by tam do těch rodin docházely spešl kuchařky. Ty seš přesně ten typ ženské, o které píšu výše - žiješ mimo realitu a myslíš, že prachy na služky maj všichni (a zřejmě i věříš tomu, že na každým rohu seženeš služku či kuchařku ochotnou makat za pár drobných). Budíček.

Jinak co se mě týče, spolupodílím se na chodu domácnosti docela hodně, včetně vaření či péče o mrňata. Máme dvojčata, tak mi laskavě nevykládej něco o tom, že mít děti je záhul - to vím moc dobře. Nechápu, jak to zvládáme bez služky, kuchařky a zahradníka. 8-o

0/0
12.8.2008 17:16

klarka

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: knedlíky

"Spousta známých byla jako auparky v VB a ve Španělsku - žádná se mi nesvěřila s tím, že by tam do těch rodin docházely spešl kuchařky." - jestli to nebude tím, že aupair ve všední dny i vaří (minimálně pro děti, spíše však pro všechny).

"Ne-movitné rodiny v Jižní Americe chůvy nemají, protože jsou prostě nemajetní. Taky tam tyhle chudší vrstvy nebydlí v haciendě s koňma a ovcema. Nekoukej tolik na ty telenovely!!" - čirou náhodou je můj partner původem z Brazílie, takže z telenovel to nemám ;-D nejde o to, kdo je jak bohatý, ale spíš o to, jaká je tradice privátních služeb ...

"Služka nebo kuchařka" - tak to nazýváš ty, já bych to nazvala spíše právě aupair - nemusí být levná, pokud žena vydělá mnohem víc v zaměstnání.

0/0
12.8.2008 18:31

svarak z krabicoveho vina

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: knedlíky

"Služka nebo kuchařka" - tak to nazýváš ty, já bych to nazvala spíše

právě aupair - nemusí být levná, pokud žena vydělá mnohem víc v

zaměstnání."

Ano jistě, to je typický případ většiny českých žen: vydělají tolik, že si mohou bez problémů zaplatit služku, která jim poklidí a uvaří 8-o a zbytek výplaty ve volném čase mohou investovat do svých koníčků (= kavárničky, solárka, atd.). Kde žiješ s tím s vým Brazilcem? Na růžovém obláčku?

0/0
13.8.2008 12:17

_m-

Re: Re: Re: knedlíky

Ono je to různý.

Taky jsem trnula, když u nás manžel jedl poprvé naše tuhé knedle - 2x si přidal. A moje skorosnacha, když ji babička pozvala poprvé na guláš tak zazářila naprosto.  Po dojedení se ostýchavě zeptala jestli by mohla ještě kolečko knedlíku - mamínka užuž startovala pro guláš, a mladá (celá zrudlá) podotkla, že ne s masem, jen tak........ a ke kafi místo větrníků zdlábli se synem ještě půl šišky.

0/0
11.8.2008 10:50

kami

Re: Re: Re: Re: knedlíky

no jo jen se pořádně nacpěte, at máte ještě větší pupky a pak si dejte srazika na aru, až vás z toho klepne, my ty náklady za vás pak zaplatíme :)))

0/0
11.8.2008 12:48

_m-

Re: Re: Re: Re: Re: knedlíky

No jo, neslintej, kousnout nedostaneš:-P. A naše mláďata mají do velkých pupků dost co dohánět.

0/0
11.8.2008 13:41

cote d'or

Re: Re: Re: Re: Re: Re: knedlíky

a jak vy, kastrůlkářko?

0/0
11.8.2008 14:32

_m-

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: knedlíky

Já knedlíky nejím už dlouho:-P

0/0
11.8.2008 14:44

_m-

Re: Re: knedlíky

Zakalec ano. Ale knedlík tuhý tak akorát - to se taky musí umět.

0/0
11.8.2008 10:51

svarak z krabicoveho vina

Re: Re: Re: knedlíky

JJ. On je rozdíl umět udělat knedlík moc tuhej Rv nebo prostě hutnej R^. Kvalitní knedlík se při nasáknutí omáčky nezmění v blamtavou kaši, a přitom je v puse měkký.

0/0
11.8.2008 14:53

cote d'or

Re: knedlíky

já má nejradši knedlík karlovarský

0/0
9.8.2008 22:20

cote d'or

a když se s tím nechcete patlat

a poslouchat kydy jako že babička to stejně vařila líp, najděte si manžela odněkud na severozápad od Aše, ten bude bez sebe štěstím, když mu ucmuchtíte cokoliv, a netroufne si ani pípnout, i kdyby to bylo sebevíc připálené.

0/0
9.8.2008 9:47

Jana

Re: a když se s tím nechcete patlat

Doba se změnila i tady, každodenní babičkovské vaření je spíš záležitost starší generace nebo opravdových vesnických jelit, které tak vychovala pečující matinka, jinak kuchařka v místní školní jídelně.

0/0
9.8.2008 11:36

xxx

Re: Re: a když se s tím nechcete patlat

určitě? raději uvařím, než se "stravovat" v mekáči nebo v šikmooké jídelně.... btw. jídlo uvařené doma se bere i do práce, nemluvě o upečených buchtách.... jo a vesnické jelito nejsem, ani nemám matku "kuchařku z místní školní jídelny"....

0/0
9.8.2008 16:42

yyy

Re: Re: Re: a když se s tím nechcete patlat

Nevšiml jsem si, že by někdo mluvil o mekáčích nebo jiných občerstvovnách. Možná tě to překvapí, ale doma lze připravovat i jiné pokrmy než buchty, řízky, guláše.

0/0
9.8.2008 17:01

xxx

Re: Re: Re: Re: a když se s tím nechcete patlat

no jisttě, pro příspěvek níže - asi máš s těma řízkama a paštikama zkušenosti, ale já destinace typu chorvatsko a podobně nepěstuji, zase tak špatně na tom nejsem, a tímto směrem jsme nikdy na dovolené nebyli, ono ve Francii či Španělsku je daleko líp a kvalitněji. vařit se dá různě, ale občas domácí "normální" kuchyně bodne.... znám ženský i chlapy, kteří si doma navaří do práce např. knedlo vepřo zelo, svíčkovou a nosí si to do práce - a nejsou to žádní buřti nebo peciválové... nikdo taky nepsal o guláších, ani řízcích - ale potrefená husa se vždycky ozve. většinou se hodně lidí tváří, jak "zdravě" jedí a nakonec z toho stejně vyleze bageta, nebo jídlo v hospodě, dobře - nudle u stánku.  ... a  většinou ti, co neumí uklohnit ani čaj (a to se taky musí umět), tak mají kecy typu - jejich máti dělala v kuchyni, proto se cpou omáčkama...  - asi trošku vedro na mozek ne?(Y)

0/0
9.8.2008 21:11

belgian chocolate

Re: Re: Re: Re: Re: a když se s tím nechcete patlat

v Chorvatsku jsem nebyla už 28 let a kastrůlek do práce nenosím - to by se kolegové opravdu hodně divili...

0/0
9.8.2008 22:37

_m-

Re: Re: Re: Re: Re: Re: a když se s tím nechcete patlat

No - možná kdybys jim dala ochutnat, tak by se divit přestali. A nebo ne......

0/0
11.8.2008 11:01

belgian chocolate

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: a když se s tím nechcete patlat

když už nic jiného, tak výpary z jídla do práce prostě nepatří, dovedete si představit ten odér, když si každý ohřeje svůj kastrůlek?

0/0
11.8.2008 11:47

_m-

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: a když se s tím nechcete patlat

Pochopitelně že v hale pro 50 lidí to nejde - od toho jsou ovšem v normálních zaměstnáních kuchyňky:-P

0/0
11.8.2008 12:09

cote d'or

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: a když se s tím nechcete patlat

a v té kuchyňce si navzájem čicháte ohřívané jídlo s kolika lidmi?

0/0
11.8.2008 12:44

_m-

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: a když se s tím nechcete patlat

Vzhledem k tomu, že stůl je tak pro 3-4 tak asi tak. Krom toho tam máme okno - to ti je takový vynález na větrání - a digestoř.

V té restauraci, kam asi chodíš, si čicháte jídlo s kolika lidmi?

0/0
11.8.2008 13:39

cote d'or

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: a když se s tím nechcete patlat

stravujeme se většinou doma, ale nikoliv knedlíky a gulášem. pokud pracuji mimo dům, nechám si v pekárně připravit sendvič nebo zajdu do restaurace. až tam někdy půjdete, zjistíte, že se tam vaří odděleně od jídelny.

0/0
11.8.2008 14:36

_m-

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: a když se s tím nechcete patlat

Aha - a vypary v kuchyni odříznou. Děkuji za poučení.

0/0
11.8.2008 14:45

svarak z krabicoveho vina

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: a když se s

Chudinko. To si neumíš přpravit ani obloženej chleba (pardon - sendvič)?

0/0
11.8.2008 14:56

cote d'or

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: a když se s

ale umím, jenomže ráno na to nemám čas a v pekárně mi ho připraví s úsměvem a pouze za cenu surovin, tak proč se s tím patlat sama? koneckonců mám úplně jinou profesi, takže dělám svoji práci a pekařka zase svoji.

0/0
11.8.2008 18:11

_m-

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: a když se s tím nechcete patlat

0/0
11.8.2008 14:58

yyy

Re: Re: Re: Re: Re: a když se s tím nechcete patlat

tak až ve Francii a Španělsku jste byli, žádné Chorvatsko! No to jste pašáci, žádní peciválové, wtz. Jo, dělníci v kolbence si prý kastrůlky nosí, slyšel jsem. U nás v práci se chodí do restaurace, kde si každý dá podle své chuti.

0/0
9.8.2008 22:56

_m-

Re: Re: Re: Re: Re: Re: a když se s tím nechcete patlat

hmmmm. A když má někdo rád domácí kuchyni?

Jinak se pleteš, do Kolbenky se kastrůlky nenosí, u pásu nebo soustruhu se špatně ohřívají a krom toho kolbenka má závodní jídelnu.

Já si třeba někdy jídlo z domu nosím - od toho mám v kanceláři kuchyňský koutek s ledničkou, mikrovlnkou a dřezem (myčka je jen jedna na celé patro). Protože než bych chodila do předražené restaurace (pracuju v centru ) a čekala, až personál obslouží turisty, tak je raději najím v klidu levně a dobře. A podle své chuti.

0/0
11.8.2008 11:05







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.