Diskuze

Indické kari s kuřecím, vepřovým nebo jehněcím

Pod názvem kari si představíme sáček s kořením. Ve skutečnosti se tak nazývá sama úprava jídla. Koření a omáčka jsou ale nutností.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

alex

1. 6. 2008 23:41
c

Souhlas. Vetsina mych kamosu jsou z Indie a curry si tam pripravuje kazdy doma sam. Tady ve statech si to i oni kupuji uz michany. Kdyz se podivate na slozeni tak tam je minimalne 10 ruznych ingredienci. Jidlo maji skvele, nektere recepty delam s hovezim a takovy Sikhove nebo krestani si radi pochutnaji.

0 0
možnosti

Petr

1. 6. 2008 3:31
curry

 V praci  mam kolegyni  z Bangladese. Kdyz se me zeptala, jestli mame v Evrope curry, odpovedel jsem, ze mame. A nasledujici jeji otazka me dostala "jak ho pripravujete ?" Nejsem kuchar a tak jsem bezelstne odpovedel, ze mi ho nepripravujeme, ale kupujeme uz hotove. Podivila se a rekla mi, ze u nich se pripravuje az z  40 koreni, a to kazdy kucharka sama." V Bangladesi (byvala cast indie)  a  v Indii si skoro kazda zena vari tak trochu sve curry.

O 99.5 % vegetarianskeho curry bych si dovolil pochybovat. Zalezi podle me na nabozenstvi, v indii je postvatna krava, takze hovezi nehrozi. V Banglade je islam, takze nehrozi zase veprove. Nicmene stale je tu kureci a skopove.

Tady v Japonsku je curry strasne moc popularni.  Je tu  hromada restauraci s indickymi, pakistanckymi a bangkadesskymi kuchari, a maso na jidelnicku bezproblemu dominuje. No a samozrejme je to ostre jako cert ;-D.

0 0
možnosti

Milan

1. 6. 2008 7:50
Re: curry

V Japonsku se curry deli na dva druhy. Jednak je to "domestikovana" verze, ktera uz Indii moc nepripomina a Japonci ji uz povazujou vicemene za sve jidlo. Pak je to "ethnic" curry, ktere, jak pises, se dostane ve spouste restauraci s indickymi, pakistanskymi a bangladesskymi kuchari.

Maso je nejcastejsim obsahem, zeleninove curry a seafood curry je v mensine. Nejcastejsi se dostane drubez a mlete maso, pak skopove. Veprove je v mensine, asi proto, ze spis nez Indove jsou tu casteji jako kuchari cizinci z islamskych zemi.

Japonci vymysleli "beef curry", ktere se sice v restauracich nepodava, ale da se koupit jako polotovar v obchodech; tohle kdyz Indove vidi, tak se jim musi otvirat kudla v kapse. 

Ostrost si lze objednat, v menu byva casto stupnice: od "mild" vhodne pro deti az po hubutrhajici "gekikarai".

V clanku nejsou jen indicke recepty, ale zatoulalo se jim tam i Thajsko.

0 0
možnosti

letecmig

31. 5. 2008 20:56
"indicke"???

trochu legracni je, ze 'curry' s masem v Indii skoro neexistuje. 'Curry' je z 99.5% vzdy vegetarianske jidlo, a s tim co je v clanku predvedeno nema nic spolecneho.

To ze se ve vetsine indickych restauraci v Evrope a Americe tenhle typ jidel nazyvanych 'curry' nabizi, jeste neznamena ze je to Indicke jidlo :-) Je to asi zhruba jako kdyby jste cekali ze v Cine najdete pokrmy typu toho co se nabizi u nas v 'Cinskych bistrech' ;-Dtolik asi k te indickosti tohohle "indickeho kari"Rv

0 0
možnosti