Re:
Strašně moc záleží na surovině - hroznech. Pokud chceme vyrobit
zdravé víno, musíme mít k dispozici zdravé hrozny. Z nahnilých nebo jinak nekvalitních hroznů se opravdu hodnotné víno vyrobit nedá, už proto, že je zapotřebí mj. vyšší dávka zasíření při zpracování suroviny atd. Vinařský zákon stanovuje podmínky pro výrobu vín v jednotlivých jakostních stupních, s čímž souvisí i povolené či nepovolené úpravy moštů. Např. přívlastková vína není povoleno doslazovat řepným cukrem apod. Naproti tomu - když to vezmeme odspodu - stolní vína jsou směsi všeho možného nejistého původu. Co se týče úpravy moštu je zde povoleno "téměř vše", aby výsledek byl vůbec k pití. Spotřebitel na tuto skutečnost přistupuje tím, že akceptuje "kvalitu" odpovídající "výhodné ceně". U jakostních vín je přesně stanoveno, do jaké hodnoty se smí mošt doslazovat řepným cukrem, je nutno deklarovat alespoň oblast původu atd. Kritéria jsou přísnější, cena je vyšší - a tak bychom mohli pokračovat. Obecně platí, že pokud si chceme dopřát opravdu zdravé, přírodní víno s minimem chemie, je záhodno "sáhnout" po víně z bioprodukce nebo po vínech mešních či košer - právě výroba vín určených pro bohoslužebné účely podléhá přísným vatikánským, resp. židovským normám, jež stanovují režim a kontrolu jak na vinici, tak hlavně ve sklepě - povoleno je pouze nezbytné zasíření, jinak žádná chemie. Navíc košer vína smějí vyrábět pouze židé, pohan se jich během výrobního procesu nesmí ani dotknout, čímž je zamezeno využití brigádníků s „nejistým“ přístupem. Je logické, že k výrobě vín tohoto druhu je nutná nejkvalitnější, nejvyzrálejší a hlavně nejzdravější surovina, kterou nebude třeba "vyspravovat" nějakými "sklepními kouzly". Taková vína jsou pak zdravá, stabilní a pochopitelně i velmi hodnotná - odpovídá tomu i jejich cena – mešní vína lze koupit od cca 100 Kč za láhev. (O košer vínech lze možná něco najít na
http://www.israel.cz" target="_blank" rel="nofollow">
http://www.israel.cz)