Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dietní recepty z dovolené

  0:36aktualizováno  0:36
S těmito recepty na pokrmy z dovolených zhubnete, a přitom si skvěle pochutnáte.


VÝŽIVOVÁ PORADKYNĚ MONIKA DIVIŠOVÁ RADÍ:

1. Hlídejte si cukr Nejde jen o dortíky, "rychlé" cukry číhají i v bílém pečivu a těstovinách.

2. Buďte v pohybu Stále opakovaný fakt - nezhubnete bez fyzické aktivity (alespoň 3x týdně 40 min.). Nastartujete spalování tuků a v kombinaci se zdravou stravou to s pohybem půjde dvakrát rychleji!

3. Hladovění zakázáno Rozložte si energetický příjem na celý den: snídaně 20 %, svačiny 20 %, oběd 35 % a večeře 25 % celkové denní spotřeby. Nenechávejte tělo bez "paliva", vrátí vám to v podobě jo-jo efektu i s úroky. Jezte méně a často!

4. Pestře, prosím Není třeba jíst pouze saláty, v jídelníčku potřebujete také kvalitní bílkoviny, sacharidy i správný tuk. Pokuste se každý týden zapojit jednu novou (zdravou ) potravinu, do tří měsíců máte pestrý jídelníček.

5. Raketový start Nevynechávejte snídani! Se zdravou snídaní rozjedete spalování hned od rána.

Dietní recepty z dovolené


Salát Caprese

Porce: 1 130 kJ

PRO 1 OSOBU

* 100 g mozzarelly light v nálevu
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 snítka bazalky
* sůl, pepř na dochucení

1. Mozzarellu necháme okapat a nakrájíme ji na plátky. Omyjeme cherry rajčata a nakrájíme je na plátky. Na talíři prokládáme plátky rajčete a mozzarelly, pokapeme kvalitním extra panenským olejem a posypeme čerstvě mletým pepřem a solí.

2. Navrch naklademe lístky bazalky.

Cibulačka se sýrem

Porce: 700 kJ

PRO 4 OSOBY

* 1,5 l zeleninového vývaru (může být z kostky)
* 500 g cibule
* 1 lžíce olivového oleje
* petrželka na ozdobení
* 100 g strouhaného sýra ementálského typu

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky. V hrnci rozehřejeme lžíci olivového oleje a osmažíme na ní nakrájenou cibulku do světlohněda. Zalijeme vývarem a necháme 10 až 15 minut povařit.

2. Nalijeme do talířů a posypeme natí a strouhaným sýrem.

Pangasius s koprem

Porce: přibližně 732 kJ

PRO 1 OSOBU

* 100 g filetů pangasia
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 citron
* 2 snítky kopru
* sůl a pepř podle chuti

1. Lehce povolené maso pangasia omyjeme, osušíme a vložíme do zapékací misky. Pečlivě omyjeme citron a z poloviny naškrábeme kůru na tenké proužky a vymačkáme šťávu. Jednu snítku kopru nakrájíme nadrobno.

2. Z olivového oleje, citronové šťávy a kopru umícháme dresink, který nalijeme na posolené a lehce opepřené filety. Vložíme do předehřáté trouby na 150 stupňů a pečeme 15-20 minut. Rybu přendáme na talíř a ozdobíme zbylou snítkou kopru a měsíčky nakrájeného citronu.

3. Podáváme s indiánskou rýží (50 g 732 kJ).

Jehněčí kebab

Porce: 1 200 kJ

PRO 1 OSOBU

* 100 g jehněčího plecka nebo vykostěného ramínka
* 1 paprika
* 2 větší červené cibule
* 100 g cherry rajčat
* sůl, pepř

1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na stejnoměrné kostičky. Cibuli nakrájíme na klínky, papriku na větší kostky a rajčata ponecháme celá. Na špízovou jehlu nebo namočenou špejli napichujeme střídavě maso a kousky zeleniny.

2. Špízy osolíme, opepříme a grilujeme 15-20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.

Zeleninový wok

Porce: 930 kJ

PRO 1 OSOBU

* 80 g červené papriky
* 80 g brokolice
* pár špenát. listů
* 50 g tofu
* hrst (cca 20 g) skleněných nudlí
* 1/2 cibule
* 1 lžička rostlinného oleje
* 1 lžička sójové omáčky
* sůl, pepř

1. V pánvi wok rozpálíme olej a orestujeme na něm na proužky nakrájenou cibuli. Přidáme na kostky nakrájené tofu a zprudka osmahneme. Za cca 3 minuty přidáme brokolici rozebranou na malé růžičky a na proužky nakrájenou papriku. Lehce podlijeme vodou a přidáme sójovou omáčku, sůl a pepř. Krátce restujeme, dokud se voda neodpaří. Na poslední půlminutu přidáme ještě špenátové listy.

2. Mezitím si podle návodu připravíme skleněné nudle.

3. Jakmile je zelenina hotová (měla by zůstat lehce křupavá), smícháme ji s nudlemi.

Květákové kari

Porce: 885 kJ

PRO 1 OSOBU

* 1 lžíce rostlinného oleje
* 1 lžička kari koření
* 1/2 lžičky římského kmínu
* 100 g květáku
* 50 g čerstvého nebo mraženého hrášku
* sůl
* 50 g brambor
* 1 rajče
* 50 ml vody
* trochu zelené cibulkové natě

1. V silnostěnné vyšší pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm za stálého míchání kari koření a římský kmín. Přisypeme květák rozebraný na růžičky a na kostky pokrájené brambory. Promícháme, aby se obojí obalilo kořením.

2. Osolíme a zastříkneme trochou vody. Pak pánev přikryjeme a dusíme asi deset minut. Přihodíme zelený hrášek a na kostky pokrájené rajče. Mělo by pustit šťávu, pokud by omáčka byla příliš suchá, přidáme do ní trochu vody. Dusíme dalších asi 5 minut. Dochutíme solí a pepřem.

3. Podáváme ozdobené sekanou cibulkovou natí.

Tortilla s kuřetem

Porce: přibližně 1 080 kJ

PRO 1 OSOBU

* 1 tortilla (40 g)
* 100 g kuřecích prsou
* 1/2 zelené papriky
* 1/2 žluté papriky
* 2 lžíce mražené kukuřice
* 1 červená cibule
* 2 lžíce bílého jogurtu
* 1 chilli paprička
* sůl, pepř podle chuti
* zelená petrželka

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké nudličky. Rozpálíme grilovací pánev a maso osmahneme ze všech stran, osolíme a opepříme. K masu přidáme cibuli, papriky nakrájené na proužky a nadrobno nakrájenou chilli papričku. Krátce ogrilujeme, aby zelenina zůstala křehká, a podle chuti dosolíme.

2. Směsí naplníme tortillu, zakápneme jogurtem a zabalíme. Posypeme petrželkou a podáváme.







Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.