Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

  0:05aktualizováno  0:05
Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému cukru se přitom můžete snadno vyhnout a nahradit ho třeba medem nebo sladkou ovocnou chutí.

Jogurtové pohlazení s borůvkami | foto: Profimedia.cz

Rychlá zahradní marmeláda s chia semínky

Ingredience na 1 skleničku:

Rychlá zahradní marmeláda s chia semínky
  • 1 hrnek letního ovoce ze zahrádky (maliny, ostružiny, borůvky, rybíz aj.)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžíce tekutého medu
  • 1 lžíce chia semínek
  • čerstvé pečivo a máslo k podávání

Pracovní postup:

  1. Ovoce očistíme, omyjeme a zbavíme stopek a lístků. Vložíme je do kastrůlku a vaříme asi 5 minut. Pokud pustí málo šťávy, můžeme lehce zakápnout vodou.
  2. Větší kousky, které se nerozvařily, rozmačkáme nebo rozmixujeme (případně propasírujeme přes hustý cedník - někdo prostě nemusí pecičky z malin apod.).
  3. Ještě krátce povaříme, pak odstavíme, přidáme šťávu z citronu, dosladíme medem podle chuti a vmícháme chia semínka.
  4. Hotovou marmeládu necháme vychladnout na pokojovou teplotu (díky semínkům krásně zhoustne) a hned podáváme, třeba k snídani s čerstvým pečivem a máslem.

Tip: Marmeládu můžete také přelít do čisté skleničky s víčkem a uchovávat v chladničce jeden až dva týdny.

Banánové lívance s medem a ovocem

Ingredience na 4 porce:

Banánové lívance s medem a ovocem
  • 2 zralé banány
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • ovoce na zdobení
  • tekutý med

Pracovní postup:

  1. Banány rozmačkáme vidličkou a smícháme s rozšlehanými vejci a mlékem. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Pokud je těsto moc řídké, přidáme trochu mouky, pokud naopak husté, naředíme mlékem (záleží na velikosti banánů a vajec).
  2. Na rozpálenou pánev potřenou troškou oleje děláme lžící nebo malou naběračkou malé lívance a opečeme je z obou stran dozlatova.
  3. Na talíři je přelijeme medem a zdobíme ovocem.

Tip: Mouku nebo její část můžete nahradit jemnými ovesnými vločkami. Zkuste také variantu se špaldovou nebo celozrnnou moukou. Místo medu můžete použít agávový nebo jiný přírodní sirup.

Jogurtové pohlazení s borůvkami

Ingredience na 4 porce:

Jogurtové pohlazení s borůvkami
  • 1 hrnek čerstvých borůvek
  • 400 g bílého smetanového jogurtu
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžíce tekutého medu

Pracovní postup:

  1. Do mixéru vložíme polovinu borůvek, přidáme smetanový jogurt a med a rozmixujeme dohladka.
  2. Pak dáme do mísy, vmícháme část zbylých borůvek (ostatní si dáme stranou) a zakysanou smetanu.
  3. Směsí naplníme misky nebo poháry a zdobíme borůvkami.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Další z rubriky

Ikonou české kuchyně je superpotravina mák. Upečte si babiččin makovec

Babiččin makovec

Makové buchty, valašské frgály, nudle s mákem nebo loupák posypaný tmavě modrými semínky. To jsou jen některé ze stálic...

Báječné ořechové dezerty jako dělané pro pošmourné podzimní dny

Brownies s lískovými ořechy

Sice už se za obzorem rýsují nejpřetláskanější svátky roku, ale přinejmenším o víkendu bychom se sladkého neměli...

Pyramidy, krychle, koule... Cukrářka čaruje s 3D technologiemi

Růžový dort je sestaven z 81 objektů, z nichž ani jeden není stejný. Formy...

Dorty jako z jiného světa tvoří pomocí matematických algoritmů šikovná ukrajinská cukrářka Dinara Kasko. Její zákusky...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.