Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

  0:05aktualizováno  0:05
Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému cukru se přitom můžete snadno vyhnout a nahradit ho třeba medem nebo sladkou ovocnou chutí.

Jogurtové pohlazení s borůvkami | foto: Profimedia.cz

Rychlá zahradní marmeláda s chia semínky

Ingredience na 1 skleničku:

Rychlá zahradní marmeláda s chia semínky
  • 1 hrnek letního ovoce ze zahrádky (maliny, ostružiny, borůvky, rybíz aj.)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžíce tekutého medu
  • 1 lžíce chia semínek
  • čerstvé pečivo a máslo k podávání

Pracovní postup:

  1. Ovoce očistíme, omyjeme a zbavíme stopek a lístků. Vložíme je do kastrůlku a vaříme asi 5 minut. Pokud pustí málo šťávy, můžeme lehce zakápnout vodou.
  2. Větší kousky, které se nerozvařily, rozmačkáme nebo rozmixujeme (případně propasírujeme přes hustý cedník - někdo prostě nemusí pecičky z malin apod.).
  3. Ještě krátce povaříme, pak odstavíme, přidáme šťávu z citronu, dosladíme medem podle chuti a vmícháme chia semínka.
  4. Hotovou marmeládu necháme vychladnout na pokojovou teplotu (díky semínkům krásně zhoustne) a hned podáváme, třeba k snídani s čerstvým pečivem a máslem.

Tip: Marmeládu můžete také přelít do čisté skleničky s víčkem a uchovávat v chladničce jeden až dva týdny.

Banánové lívance s medem a ovocem

Ingredience na 4 porce:

Banánové lívance s medem a ovocem
  • 2 zralé banány
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • ovoce na zdobení
  • tekutý med

Pracovní postup:

  1. Banány rozmačkáme vidličkou a smícháme s rozšlehanými vejci a mlékem. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Pokud je těsto moc řídké, přidáme trochu mouky, pokud naopak husté, naředíme mlékem (záleží na velikosti banánů a vajec).
  2. Na rozpálenou pánev potřenou troškou oleje děláme lžící nebo malou naběračkou malé lívance a opečeme je z obou stran dozlatova.
  3. Na talíři je přelijeme medem a zdobíme ovocem.

Tip: Mouku nebo její část můžete nahradit jemnými ovesnými vločkami. Zkuste také variantu se špaldovou nebo celozrnnou moukou. Místo medu můžete použít agávový nebo jiný přírodní sirup.

Jogurtové pohlazení s borůvkami

Ingredience na 4 porce:

Jogurtové pohlazení s borůvkami
  • 1 hrnek čerstvých borůvek
  • 400 g bílého smetanového jogurtu
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžíce tekutého medu

Pracovní postup:

  1. Do mixéru vložíme polovinu borůvek, přidáme smetanový jogurt a med a rozmixujeme dohladka.
  2. Pak dáme do mísy, vmícháme část zbylých borůvek (ostatní si dáme stranou) a zakysanou smetanu.
  3. Směsí naplníme misky nebo poháry a zdobíme borůvkami.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Eva Mendesová (19. září 2013)
Kdykoli pracuji, mám výčitky jako matka, přiznala Eva Mendesová

Herečka Eva Mendesová (43) tvrdí, že ji jako pracující matku sžírají pocity viny. Hollywoodská hvězda s tím prý vůbec nepočítala, když poprvé otěhotněla....  celý článek

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm přirozených způsobů, jak snížit krevní tlak

Vysoký krevní tlak nebolí, ani není doprovázen jasnými příznaky. Obvykle se na tento problém přijde až při běžné lékařské prohlídce. Ovšem i závažná hypertenze...  celý článek

Ledvinka jako oslnivý doplněk je opět v módě. Potěší nejen milovníky...
Devadesátky jsou zpět. Vrací se vysmívaná ledvinka

Malou kabelku, která se připíná k pasu či na boky, měl alespoň jednou za život snad každý z nás. Vejdou se do ní všechny nezbytné drobnosti a přitom se dá...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nádorových onemocnění krve přibývá, řekl v on-line rozhovoru lékař

Krev je zázračná kapalina, která udržuje lidské tělo naživu. I ona ale může našemu organismu způsobit problém a to v případě, že se v ní něco pokazí....  celý článek

Další z rubriky

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Ženy se zplihlými vlasy sem! Tři kroky k husté hřívě
Ženy se zplihlými vlasy sem! Tři kroky k husté hřívě

Každá druhá žena si přeje mít vlasy jako vodopád. A tak následuje hodinová foukaná, nespočet pěn a sprejů na objem, drah... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.