Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

  0:05aktualizováno  0:05
Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému cukru se přitom můžete snadno vyhnout a nahradit ho třeba medem nebo sladkou ovocnou chutí.

Jogurtové pohlazení s borůvkami | foto: Profimedia.cz

Rychlá zahradní marmeláda s chia semínky

Ingredience na 1 skleničku:

Rychlá zahradní marmeláda s chia semínky
  • 1 hrnek letního ovoce ze zahrádky (maliny, ostružiny, borůvky, rybíz aj.)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžíce tekutého medu
  • 1 lžíce chia semínek
  • čerstvé pečivo a máslo k podávání

Pracovní postup:

  1. Ovoce očistíme, omyjeme a zbavíme stopek a lístků. Vložíme je do kastrůlku a vaříme asi 5 minut. Pokud pustí málo šťávy, můžeme lehce zakápnout vodou.
  2. Větší kousky, které se nerozvařily, rozmačkáme nebo rozmixujeme (případně propasírujeme přes hustý cedník - někdo prostě nemusí pecičky z malin apod.).
  3. Ještě krátce povaříme, pak odstavíme, přidáme šťávu z citronu, dosladíme medem podle chuti a vmícháme chia semínka.
  4. Hotovou marmeládu necháme vychladnout na pokojovou teplotu (díky semínkům krásně zhoustne) a hned podáváme, třeba k snídani s čerstvým pečivem a máslem.

Tip: Marmeládu můžete také přelít do čisté skleničky s víčkem a uchovávat v chladničce jeden až dva týdny.

Banánové lívance s medem a ovocem

Ingredience na 4 porce:

Banánové lívance s medem a ovocem
  • 2 zralé banány
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • ovoce na zdobení
  • tekutý med

Pracovní postup:

  1. Banány rozmačkáme vidličkou a smícháme s rozšlehanými vejci a mlékem. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Pokud je těsto moc řídké, přidáme trochu mouky, pokud naopak husté, naředíme mlékem (záleží na velikosti banánů a vajec).
  2. Na rozpálenou pánev potřenou troškou oleje děláme lžící nebo malou naběračkou malé lívance a opečeme je z obou stran dozlatova.
  3. Na talíři je přelijeme medem a zdobíme ovocem.

Tip: Mouku nebo její část můžete nahradit jemnými ovesnými vločkami. Zkuste také variantu se špaldovou nebo celozrnnou moukou. Místo medu můžete použít agávový nebo jiný přírodní sirup.

Jogurtové pohlazení s borůvkami

Ingredience na 4 porce:

Jogurtové pohlazení s borůvkami
  • 1 hrnek čerstvých borůvek
  • 400 g bílého smetanového jogurtu
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžíce tekutého medu

Pracovní postup:

  1. Do mixéru vložíme polovinu borůvek, přidáme smetanový jogurt a med a rozmixujeme dohladka.
  2. Pak dáme do mísy, vmícháme část zbylých borůvek (ostatní si dáme stranou) a zakysanou smetanu.
  3. Směsí naplníme misky nebo poháry a zdobíme borůvkami.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Její noha s lymfedémem váží 68 kilogramů. Manžel Janice miluje

Noha Janice váží 68 kilogramů.

Pravá noha Janice Greenové váží neuvěřitelných 68 kilogramů. Třiapadesátiletá žena z amerického státu Georgia trpí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...



Pět věcí, které chcete vědět o spodním prádle, ale bojíte se zeptat

Kalhotky si můžete vzít i dva dny po sobě, pokud nejsou špinavé, vlhké a...

Existují otázky, na které se stydíte zeptat i důvěrné kamarádky. Přitom o nich často přemýšlíte a pořád nemáte jasno....

Čtyři snadné změny, které vám pomohou přestat s neustálým mlsáním

Ilustrační fotografie

Chutě, stres, nuda, ale hlavně špatně sestavený jídelníček. To jsou nejčastější důvody, proč někdy jíme nepřetržitě...

Zuby moudrosti: trhat, nebo ne? Když nezlobí, mohou být i prospěšné

Ilustrační fotografie

Každý o nich slyšel, ne každý je má a nikdo je nikomu nezávidí. Třetí stoličky rostou, kdy a komu chtějí, a předem...

Další z rubriky

VIDEORECEPT: Minicheesecakes s ovocem pro maminku

Minicheesecakes s ovocem

Plánujete sladkou oslavu Dne matek, ale klasické dorty už vás nebaví? Zkuste geniálně snadné minicheesecakes podle...

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Neohrnujte nos nad králíkem. Jeho maso nadchne dietáře i sportovce

Králičí roláda s hráškovým pyré

Ti, kdo vyrostli na venkově nebo trávili víkendy u babičky na vsi, možná o králičím mase nechtějí ani slyšet, protože...



Najdete na iDNES.cz