Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

  0:05aktualizováno  0:05
Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému cukru se přitom můžete snadno vyhnout a nahradit ho třeba medem nebo sladkou ovocnou chutí.

Jogurtové pohlazení s borůvkami | foto: Profimedia.cz

Rychlá zahradní marmeláda s chia semínky

Ingredience na 1 skleničku:

Rychlá zahradní marmeláda s chia semínky
  • 1 hrnek letního ovoce ze zahrádky (maliny, ostružiny, borůvky, rybíz aj.)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžíce tekutého medu
  • 1 lžíce chia semínek
  • čerstvé pečivo a máslo k podávání

Pracovní postup:

  1. Ovoce očistíme, omyjeme a zbavíme stopek a lístků. Vložíme je do kastrůlku a vaříme asi 5 minut. Pokud pustí málo šťávy, můžeme lehce zakápnout vodou.
  2. Větší kousky, které se nerozvařily, rozmačkáme nebo rozmixujeme (případně propasírujeme přes hustý cedník - někdo prostě nemusí pecičky z malin apod.).
  3. Ještě krátce povaříme, pak odstavíme, přidáme šťávu z citronu, dosladíme medem podle chuti a vmícháme chia semínka.
  4. Hotovou marmeládu necháme vychladnout na pokojovou teplotu (díky semínkům krásně zhoustne) a hned podáváme, třeba k snídani s čerstvým pečivem a máslem.

Tip: Marmeládu můžete také přelít do čisté skleničky s víčkem a uchovávat v chladničce jeden až dva týdny.

Banánové lívance s medem a ovocem

Ingredience na 4 porce:

Banánové lívance s medem a ovocem
  • 2 zralé banány
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • ovoce na zdobení
  • tekutý med

Pracovní postup:

  1. Banány rozmačkáme vidličkou a smícháme s rozšlehanými vejci a mlékem. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Pokud je těsto moc řídké, přidáme trochu mouky, pokud naopak husté, naředíme mlékem (záleží na velikosti banánů a vajec).
  2. Na rozpálenou pánev potřenou troškou oleje děláme lžící nebo malou naběračkou malé lívance a opečeme je z obou stran dozlatova.
  3. Na talíři je přelijeme medem a zdobíme ovocem.

Tip: Mouku nebo její část můžete nahradit jemnými ovesnými vločkami. Zkuste také variantu se špaldovou nebo celozrnnou moukou. Místo medu můžete použít agávový nebo jiný přírodní sirup.

Jogurtové pohlazení s borůvkami

Ingredience na 4 porce:

Jogurtové pohlazení s borůvkami
  • 1 hrnek čerstvých borůvek
  • 400 g bílého smetanového jogurtu
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžíce tekutého medu

Pracovní postup:

  1. Do mixéru vložíme polovinu borůvek, přidáme smetanový jogurt a med a rozmixujeme dohladka.
  2. Pak dáme do mísy, vmícháme část zbylých borůvek (ostatní si dáme stranou) a zakysanou smetanu.
  3. Směsí naplníme misky nebo poháry a zdobíme borůvkami.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Šest mýtů, které možná brání k získání vysněné postavy

Ilustrační fotografie

Existuje mnoho mýtů z oblasti zdravého životního stylu a fitness. My jsme vybrali jedny z nejrozšířenějších, které už...

Novorozený princ bude zajímavé princátko, myslí si astroložka

Svého třetího potomka přišla vévodkyně představit veřejnosti v červených šatech...

Třetí potomek prince Williama a jeho ženy Kate se narodil 23. dubna v 11 hodin a jednu minutu, podle astrologického...

Další z rubriky

Nebojte se jehněčího a kůzlečího masa. Je zdravé a skvěle chutná.

Pikantní jehněčí kýta

Světová kuchyně se na jaře bez masa z mladých jehňat a kůzlat neobejde. U nás však dnes není příliš běžné, mnoho...

Chřest je opět tady! Zapečte ho, grilujte nebo dejte do polévky

chřest bílý a zelený

Sezona této báječné a nedoceněné zeleniny právě začala, potrvá jen do června. Na nic nečekejte a připravte rodině k...

Beránek jako symbol Velikonoc. Kde se vzal a jakého letos upéct?

Beránek

Na Hod boží by měl stát na stole s mašlí kolem krku. Beránek. Recept na tuto tradiční velikonoční dobrotu se dědí v...

Pomocníci pro čištění pleti: Sonický přístroj i obyčejný kartáček

Pomocníci pro čištění pleti: Sonický přístroj i obyčejný kartáček

Arome.cz Do postele byste se s make-upem neodvážily, pleť poctivě drhnete gelem i peelingem, a tvář máte přesto plnou "nedokonalo...

Najdete na iDNES.cz