Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dietní jídelníček: Recepty na třetí lednový týden

  0:24aktualizováno  24. ledna 0:06
Na některých jídlech si nejen pochutnáte, ale hlavně po nich nepřiberete. Přinášíme třetí sadu receptů na dietní pokrmy.

Salát z červené řepy. | foto: Isifa

jídelníček na celý týden

Neděle: Salát z červené řepy

Příprava: 60 minut

Pro 4 osoby

* 600 g červené řepy
* 2 mrkve
* 1 bio pomeranč
* 2 lžíce vinného octu (nejlépe z červeného vína)
* 4 lžíce řepkového oleje
* sůl
* 1 lžička medu
* trocha petržele na ozdobu

1. Řepu omyjeme a asi 40 minut vaříme, poté ji zchladíme pod vodou, oloupeme a necháme ještě vystydnout. Mrkve očistíme a jak řepu, tak mrkve nastrouháme na hrubo.
2. Šťávu vymačkanou z pomeranče, ocet, olej a med pořádně promícháme a vzniklou zálivkou zalijeme nastrouhanou zeleninu. Osolíme a ozdobíme petrželkou.

Sobota: Bylinková frittata

Bylinková frittata.Příprava: 20 minut

Pro 1 osobu

* 1 lžíce olivového oleje
* 2 jarní cibulky
* 2 vejce
* trochu minerálky
* 1 svazek směsi bylinek (pažitka, petržel, kopr, koriandr...)
* 50 g kozího sýru
* mořská sůl
* pepř

1. Vajíčka rozmícháme s minerálkou. Bylinky opláchneme,osušíme a nakrájíme na jemno.
2. Jarní cibulky omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Rozpálíme si na pánvi olej, zpěníme na něm cibulku, přidáme bylinky, rozprostřeme je rovnoměrně po povrchu pánve a zalijeme rozmíchanými vajíčky. Na plátky nakrájený sýr rozložíme navrch, osolíme, opepříme a přikryté asi 3 až 4 minuty pečeme, dokud se sýr nerozpeče. Rozdělíme na porce a servírujeme.

Pátek: Cottage sýr s hruškou

Cottage sýr s hruškou.Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 800 g cottage sýru (20%)
* 4 lžíce medu
* 2 pomeranče
* 1 hruška
* případně lístky máty

Z pomerančů vymačkáme šťávu a tu spolu s medem krátce povaříme. Hrušku omyjeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Cottage sýr rozdělíme do misek, zalijeme vlažným pomerančovým sirupem, nahoru rozložíme plátky hrušky. Ozdobíme mátovými lístky.

Čtvrtek: Pečené brambory se sýrem

Pecené brambory se sýrem.Příprava: 45 minut

Pro 2 osoby

* 500 g menších brambor vhodných na pečení
* sůl
* 1/2 svazku jarní cibulky
* 1 lžíce slunečnicového oleje
* pepř
* 100 g čedaru
* 2 lžíce másla

1. Brambory omyjeme a podle potřeby pořádně okartáčujeme. V osolené vodě asi 15 až 20 minut vaříme, slijeme a necháme okapat.
2. Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka. V pánvi rozpálíme lžíci másla a cibulku na něm asi 5 minut podusíme. Dochutíme solí a pepřem a necháme trochu vystydnout.
3. Brambory rozpůlíme a malou lžičkou trochu vydlabeme, do jamky rozdělíme cibulku a zasypeme nastrouhaným sýrem.
4. Brambory položíme na vymazaný pekáč. Zbylé máslo nahrubo nastrouháme a posypeme jím brambory. V troubě předehřáté na 200 stupňů pečeme asi 10 minut.

Středa: Uzená makrela s bramborovým salátem

Uzená makrela s bramborovým salátem.Příprava: 40 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg salátových brambor
* sůl
* 60 ml teplého zeleninového vývaru
* 1 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
* 2 lžíce pokrájené pažitky
* 2 lžíce nasekaného kopru
* 4 ředkvičky
* 200 g uzené makrely

1. Brambory důkladně omyjeme, v osolené vodě uvaříme. Poté slijeme, chvíli necháme odpočinout, ještě horké je oloupeme a nakrájíme na plátky.
2. Vývar smícháme s křenem, osolíme, přidáme do něj bylinky a nalijeme na brambory. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na kolečka. Přidáme k bramborám a celý salát promícháme.
3. Na talíře naaranžujeme hotový salát a k němu položíme uzenou rybu.

Úterý: Míchaný salát s krůtím masem

Míchaný salát s krůtím masemPříprava: 25 minut

Pro 4 osoby

* 1 svazek rukoly
* 200 g různých druhů salátu
* 2 lžíce balsamicového octa
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1 lžička dijonské hořčice
* 1 lžička javorového sirupu
* 4 krůtí řízky
* 2 lžíce slunečnicového oleje
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 balíček řeřichy
* sůl
* pepř

1. Saláty omyjeme, osušíme, natrháme na kousky a vložíme do mísy. Ocet smícháme s citronovou šťávou, solí, pepřem, hořčicí a javorovým sirupem a přidáme olivový olej. Pořádně promícháme a zálivku spojíme se salátem. Řeřichu omyjeme, necháme okapat a nakrájíme.
2. Krůtí maso na rozpáleném oleji zprudka osmahneme - z každé strany asi 4 minuty. Osolíme, opepříme a nakrájíme na proužky. Salát rozložíme na čtyři talíře, zasypeme řeřichou a naaranžujeme na něj maso.

Pondělí: Paella s paprikou, hráškem a tofu

Paella s paprikou, hráškem a tofu.Příprava: 50 minut

Pro 4 osoby

* 1 červená paprika
* 1 zelená paprika
* 1 pórek
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 3 lžíce olivového oleje
* 200 g rýže vhodné na rizoto (např. Arborio)
* 500 ml zeleninového vývaru
* sůl
* pepř
* 1 špetka šafránu
* 2 rajčata
* 50 g hrášku (sterilovaného)
* 10 černých oliv
* 200 g uzeného tofu
* 2 lžíce nasekané petržele
* 1 bio citron

1. Papriky rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Pórek nakrájíme na kolečka, cibuli a česnek najemno.

2. Ve velké pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a cibuli s česnekem na něm necháme zesklovatět. Přidáme papriku, pórek a rýži a pár minut dusíme. Do pánve nalijeme vývar, přidáme šafrán, osolíme, opepříme a pod pokličkou vaříme asi 10 minut.

3. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pak je spolu s hráškem a olivami přimícháme do pánve a vaříme dalších 10 minut.

4. Tofu nakrájíme na kostičky a na zbylém oleji asi 3 minuty opékáme. Poté jej vmícháme do rýže se zeleninou, dochutíme, zasypeme petrželí, přiklopíme a necháme asi 5 minut odpočívat, aby se spojily chutě. Servírujeme s rozkrojeným citronem.







Nejčtenější

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.