Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dietní jídelníček: Recepty na první lednový týden

  13:15aktualizováno  13:15
K hubnutí patří kromě pohybu i pravidelná a zdravá strava. Přinášíme sedm tipů na dietní jídlo, které může být nejen zdravé, ale také chutné a lákavé na pohled. Nový seriál o hubnutí začal v pondělí 4. ledna.

Zeleninový nákyp. | foto: Isifa

Vzorový jídelníček najdete ZDE

Neděle: Zeleninový nákyp

Příprava: 20 minut + 40 minut pečení

Pro 4 osoby

* 6-8 vajec
* 3 pastiňáky
* 2 mrkve
* 300 g brambor
* 2 lžíce oleje
* 1 lžíce nasekané petržele
* špetka kardamomu
* špetka skořice
* špetka fenyklových semínek
* sůl, pepř

1. Vajíčka rozmícháme s petrželí, osolíme a opepříme. Mrkve a pastniňáky oloupeme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Zeleninu necháme v rozpáleném oleji zpěnit a ochutíme kořením.

2. Zeleninu přendáme do formy vymazané olejem a zalijeme rozmíchanými vajíčky. V troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme asi 40 minut.

Sobota: Salát z červené řepy s fetou

Salát z červené řepy s fetou.Příprava: 55 minut

Pro 4 osoby

* 6 červených řep
* 200 g čerstvého špenátu
* 200-250 g sýru feta
* 3 lžíce oleje z pšeničných klíčků (lze nahradit olivovým olejem)
* 5 lžic malinového octa (lze nahradit vinným)
* sůl, bílý pepř
* na špičku nože sypaného bujonu
* na špičku nože nastrouhané citronové kůry
* 2-3 lžíce vody
* 2 lžíce nasekané pažitky

1. Řepu pořádně omyjeme a v lehce osolené vodě ji asi 40 minut vaříme. Slijeme, osušíme a nakrájíme natenko. Vložíme s octem do mísy. Špenát omyjeme, necháme oschnout a přidáme k řepě. Fetu natrháme na malé kousky.

2. Vodu smícháme s olejem, bujónem, citronovou kůrou, přidáme pažitku a směs osolíme a opepříme. Olejový základ vmícháme k řepě a špenátu, řádně promícháme a posypeme kousky fety.

Pátek: Pomerančové carpaccio

Pomerančové carpaccio.Příprava: 10 minut

Pro 1 osobu

* 1 menší nebo půl velkého pomeranče
* 2 lžíce zakysané smetany
* 1 lžíce nesolených pistácií
* 1 lžička medu

1. Pomeranč oloupeme a nakrájíme na kolečka. Ta vyskládáme na talíř, zakápneme zakysanou smetanou, medem a posypeme oříšky.

Čtvrtek: Pečené brambory s bylinkovým tvarohem

Pečené brambory s bylinkovým tvarohem.Příprava: i s pečením 65 minut

Pro 4 osoby

* 8-12 středně velkých polouvařených brambor
* 250g tvarohu
* 2 lžíce creme fraiche nebo zakysané smetany
* pepř a sůl
* 3 lžíce směsi nasekaných bylinek (petržel, bazalka, kopr...)
* pár listů salátu
* 8 malých rajčat

1. Brambory omyjeme, osušíme a zabalené do alobalu vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů, pečeme asi 40-45minut. Mezitím smícháme tvaroh, creme fraiche, sůl, pepř a bylinky a necháme chvíli stát. Salátové listy omyjeme a osušíme. Rajčata rozpůlíme.

2. Hotové brambory vyndáme z fólie a z jedné strany každou křížem nařízneme. Do vytvořené díry vložíme vrchovatou lžíci ochuceného tvarohu.

3. Salátové listy a rajčata dáme do misek a na zeleninu klademe upečenou bramboru. Ještě dochutíme solí a pepřem a podáváme.

Středa: Ostrý salát s hovězím

Ostrý salát s hovězím.Příprava: 10 minut + asi 15 minut dušení

Pro 4 osoby

* 3 bifteky (1 cca 150 g)
* sůl
* pepř
* 4 lžíce oleje
* 6 lžic sojové omáčky
* 6 rajčat (asi 500 g)
* 1 salátová okurka
* 1 červená chilli paprička
* 2 lžíce najemno nakrájených koriandrových lístků
* 1 svazek jarní cibulky
* 2 stroužky česneku
* šťáva ze 2 limetek

1. Bifteky osolíme, opepříme a na lžíci rozpáleného oleje opečeme z každé strany 2-3 minuty, vyndáme a necháme asi minutu odpočívat. Poté je nakrájíme na velmi tenké proužky. Výpek promícháme se sojovou omáčkou, necháme povařit a odstavíme.

2. Rajčata nakrájíme na osminky, okurku omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Papričku zbavíme semínek a nakrájíme najemno. Zeleninu, chilli papričku a maso promícháme v míse.

3. Jarní cibulku nakrájíme na šikmo na kolečka. Česnek oloupeme a najemno nakrájíme. Sojový základ, limetkovou šťávu a zbytek oleje promícháme a vmícháme do salátu,posypeme koriandrem.

Náš tip

Červené maso lze nahradit kuřecím či krůtím. Vynechat můžete i chilli papričku a místo ní použít červenou kapii.

Úterý: Kuře se zeleninou s jogurtovou omáčkou

Kuře se zeleninou s jogurtovou omáčkou.Příprava: 15 minut + 25 minut pečení

Pro 4 osoby

* 400 g brambor
* 400 g brokolice
* 200 g žampionů
* 1 velké rajče
* 600 g kuřecích prsou
* 2 lžíce kečupu
* 2 lžičky olivového oleje
* sůl
* pepř
* 300 g jogurtu
* 4 lžíce nakrájené pažitky
* 2 lžičky citronové šťávy

1. Brambory oloupeme,omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Brokolici rovněž omyjeme, očistíme a rozdělíme do malých růžiček. Houby očistíme a rozpůlíme. Rajče omyjeme a rozkrájíme na dílky. Kuřecí prsa nakrájíme na osm tenkých špalíčků.

2. Připravíme si 4 kusy alobalu o rozměrech asi 30x20 cm a potřeme jej na lesklé straně olejem. Brambory vložíme vždy do středu alobalu, lehce osolíme,na ně naskládáme kousky masa, brokolici, rajčatové kousky a žampiony, dochutíme solí a pepřem a zakápneme kečupem.

3. Alobal zabalíme, konce srolujeme tak, aby se balíček nerozevíral. V troubě předehřáté na 200 stupňů pečeme asi 25 minut. Jogurt smícháme s pažitkou a citronovou šťávou, osolíme,opepříme a podáváme v extra misce.

Náš tip

Brokolici nahraďte květákem, který na pár minut dáte vařit do páry, aby trochu změkl. Pro pikantnější chuť přidejte do jídla pár kapek chilli omáčky.

Pondělí: Wrap s krůtí šunkou a špenátem

Wrap s krůtí šunkou a špenátemPříprava: 10 minut + 10 minut vaření

Pro 2 osoby

* 6 lžic celozrnné pšeničné mouky
* 100 ml vody
* 1 bílek
* sůl
* pepř
* olivový olej
* 125 g špenátu
* 1 jarní cibulka
* 60 g krůtí šunky
* 2 lžíce čerstvého sýru (lučina, philadelphia)
* 1 lžička citronové šťávy

1. Mouku smícháme s vodou, trochou soli, bílkem a lžičkou olivového oleje a necháme asi 10 minut odpočívat.

2. Špenát omyjeme, očistíme, necháme krátce povařit ve vroucí vodě, slijeme, zprudka ochladíme, osušíme a nakrájíme najemno.

3. Jarní cibulku omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenká kolečka. Krůtí šunku pokrájíme na tenké proužky. Čerstvý sýr promícháme s citronovou šťávou, solí a pepřem.

4. Na nepřilnavé pánvi opečeme dvě palačinky a teplé je uchováváme v troubě nahřáté na 80°. Potřeme je ochuceným čerstvým sýrem a obložíme šunkou, špenátem a jarní cibulkou, srolujeme a servírujeme.







Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.