Dietní jídelníček: Recepty na první lednový týden

  13:15
K hubnutí patří kromě pohybu i pravidelná a zdravá strava. Přinášíme sedm tipů na dietní jídlo, které může být nejen zdravé, ale také chutné a lákavé na pohled. Nový seriál o hubnutí začal v pondělí 4. ledna.

Zeleninový nákyp. | foto: Isifa

Vzorový jídelníček najdete ZDE

Neděle: Zeleninový nákyp

Příprava: 20 minut + 40 minut pečení

Pro 4 osoby

* 6-8 vajec
* 3 pastiňáky
* 2 mrkve
* 300 g brambor
* 2 lžíce oleje
* 1 lžíce nasekané petržele
* špetka kardamomu
* špetka skořice
* špetka fenyklových semínek
* sůl, pepř

1. Vajíčka rozmícháme s petrželí, osolíme a opepříme. Mrkve a pastniňáky oloupeme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Zeleninu necháme v rozpáleném oleji zpěnit a ochutíme kořením.

2. Zeleninu přendáme do formy vymazané olejem a zalijeme rozmíchanými vajíčky. V troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme asi 40 minut.

Sobota: Salát z červené řepy s fetou

Salát z červené řepy s fetou.Příprava: 55 minut

Pro 4 osoby

* 6 červených řep
* 200 g čerstvého špenátu
* 200-250 g sýru feta
* 3 lžíce oleje z pšeničných klíčků (lze nahradit olivovým olejem)
* 5 lžic malinového octa (lze nahradit vinným)
* sůl, bílý pepř
* na špičku nože sypaného bujonu
* na špičku nože nastrouhané citronové kůry
* 2-3 lžíce vody
* 2 lžíce nasekané pažitky

1. Řepu pořádně omyjeme a v lehce osolené vodě ji asi 40 minut vaříme. Slijeme, osušíme a nakrájíme natenko. Vložíme s octem do mísy. Špenát omyjeme, necháme oschnout a přidáme k řepě. Fetu natrháme na malé kousky.

2. Vodu smícháme s olejem, bujónem, citronovou kůrou, přidáme pažitku a směs osolíme a opepříme. Olejový základ vmícháme k řepě a špenátu, řádně promícháme a posypeme kousky fety.

Pátek: Pomerančové carpaccio

Pomerančové carpaccio.Příprava: 10 minut

Pro 1 osobu

* 1 menší nebo půl velkého pomeranče
* 2 lžíce zakysané smetany
* 1 lžíce nesolených pistácií
* 1 lžička medu

1. Pomeranč oloupeme a nakrájíme na kolečka. Ta vyskládáme na talíř, zakápneme zakysanou smetanou, medem a posypeme oříšky.

Čtvrtek: Pečené brambory s bylinkovým tvarohem

Pečené brambory s bylinkovým tvarohem.Příprava: i s pečením 65 minut

Pro 4 osoby

* 8-12 středně velkých polouvařených brambor
* 250g tvarohu
* 2 lžíce creme fraiche nebo zakysané smetany
* pepř a sůl
* 3 lžíce směsi nasekaných bylinek (petržel, bazalka, kopr...)
* pár listů salátu
* 8 malých rajčat

1. Brambory omyjeme, osušíme a zabalené do alobalu vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů, pečeme asi 40-45minut. Mezitím smícháme tvaroh, creme fraiche, sůl, pepř a bylinky a necháme chvíli stát. Salátové listy omyjeme a osušíme. Rajčata rozpůlíme.

2. Hotové brambory vyndáme z fólie a z jedné strany každou křížem nařízneme. Do vytvořené díry vložíme vrchovatou lžíci ochuceného tvarohu.

3. Salátové listy a rajčata dáme do misek a na zeleninu klademe upečenou bramboru. Ještě dochutíme solí a pepřem a podáváme.

Středa: Ostrý salát s hovězím

Ostrý salát s hovězím.Příprava: 10 minut + asi 15 minut dušení

Pro 4 osoby

* 3 bifteky (1 cca 150 g)
* sůl
* pepř
* 4 lžíce oleje
* 6 lžic sojové omáčky
* 6 rajčat (asi 500 g)
* 1 salátová okurka
* 1 červená chilli paprička
* 2 lžíce najemno nakrájených koriandrových lístků
* 1 svazek jarní cibulky
* 2 stroužky česneku
* šťáva ze 2 limetek

1. Bifteky osolíme, opepříme a na lžíci rozpáleného oleje opečeme z každé strany 2-3 minuty, vyndáme a necháme asi minutu odpočívat. Poté je nakrájíme na velmi tenké proužky. Výpek promícháme se sojovou omáčkou, necháme povařit a odstavíme.

2. Rajčata nakrájíme na osminky, okurku omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Papričku zbavíme semínek a nakrájíme najemno. Zeleninu, chilli papričku a maso promícháme v míse.

3. Jarní cibulku nakrájíme na šikmo na kolečka. Česnek oloupeme a najemno nakrájíme. Sojový základ, limetkovou šťávu a zbytek oleje promícháme a vmícháme do salátu,posypeme koriandrem.

Náš tip

Červené maso lze nahradit kuřecím či krůtím. Vynechat můžete i chilli papričku a místo ní použít červenou kapii.

Úterý: Kuře se zeleninou s jogurtovou omáčkou

Kuře se zeleninou s jogurtovou omáčkou.Příprava: 15 minut + 25 minut pečení

Pro 4 osoby

* 400 g brambor
* 400 g brokolice
* 200 g žampionů
* 1 velké rajče
* 600 g kuřecích prsou
* 2 lžíce kečupu
* 2 lžičky olivového oleje
* sůl
* pepř
* 300 g jogurtu
* 4 lžíce nakrájené pažitky
* 2 lžičky citronové šťávy

1. Brambory oloupeme,omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Brokolici rovněž omyjeme, očistíme a rozdělíme do malých růžiček. Houby očistíme a rozpůlíme. Rajče omyjeme a rozkrájíme na dílky. Kuřecí prsa nakrájíme na osm tenkých špalíčků.

2. Připravíme si 4 kusy alobalu o rozměrech asi 30x20 cm a potřeme jej na lesklé straně olejem. Brambory vložíme vždy do středu alobalu, lehce osolíme,na ně naskládáme kousky masa, brokolici, rajčatové kousky a žampiony, dochutíme solí a pepřem a zakápneme kečupem.

3. Alobal zabalíme, konce srolujeme tak, aby se balíček nerozevíral. V troubě předehřáté na 200 stupňů pečeme asi 25 minut. Jogurt smícháme s pažitkou a citronovou šťávou, osolíme,opepříme a podáváme v extra misce.

Náš tip

Brokolici nahraďte květákem, který na pár minut dáte vařit do páry, aby trochu změkl. Pro pikantnější chuť přidejte do jídla pár kapek chilli omáčky.

Pondělí: Wrap s krůtí šunkou a špenátem

Wrap s krůtí šunkou a špenátemPříprava: 10 minut + 10 minut vaření

Pro 2 osoby

* 6 lžic celozrnné pšeničné mouky
* 100 ml vody
* 1 bílek
* sůl
* pepř
* olivový olej
* 125 g špenátu
* 1 jarní cibulka
* 60 g krůtí šunky
* 2 lžíce čerstvého sýru (lučina, philadelphia)
* 1 lžička citronové šťávy

1. Mouku smícháme s vodou, trochou soli, bílkem a lžičkou olivového oleje a necháme asi 10 minut odpočívat.

2. Špenát omyjeme, očistíme, necháme krátce povařit ve vroucí vodě, slijeme, zprudka ochladíme, osušíme a nakrájíme najemno.

3. Jarní cibulku omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenká kolečka. Krůtí šunku pokrájíme na tenké proužky. Čerstvý sýr promícháme s citronovou šťávou, solí a pepřem.

4. Na nepřilnavé pánvi opečeme dvě palačinky a teplé je uchováváme v troubě nahřáté na 80°. Potřeme je ochuceným čerstvým sýrem a obložíme šunkou, špenátem a jarní cibulkou, srolujeme a servírujeme.

  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...