Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dietní jídelníček: Recepty na druhý lednový týden

  0:01aktualizováno  17. ledna 0:02
Dietní jídlo může chutnat i vypadat dobře. Přesvědčte se o tom prostřednictvím receptů ze vzorového jídelníčku.

Šafránová krupicová kaše.

jídelníček na celý týden

Neděle: Šafránová krupicová kaše

Příprava: 15 minut

Pro 1 osobu

* 250 ml odtučněného mléka
* 3 lžíce krupičky
* 1 lžička cukru krupice
* 1 lžíce sušeného ananasu
* 1 lžíce mandlí
* špetka šafránu
* 1 lžíce másla

Mléko přivedeme k varu, osladíme cukrem, trošku osolíme a za stálého míchání vsypeme krupici. Přibližně 7 minut povaříme. V malém kastrůlku necháme rozpustit máslo a na něm krátce osmažíme šafrán. Kaši nandáme na talíř, doprostřed naaranžujeme šafrán s máslem a posypeme sušeným ananasem a mandlemi.

Sobota: Fazolový hrnec

Fazolový hrnec.Příprava: 35 minut

Pro 4 osoby

* 400 g sterilovaných rajčat
* 400 g uvařených bílých fazolí
* 200 g uvařených červených fazolí
* 200 g zelených fazolek
* 1 cibule
* 1 lžíce oleje
* oregano
* 3 stroužky česneku
* sůl
* pepř

Cibulku nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Přidáme rovněž najemno pokrájená rajčata a koření, dusíme asi 20 minut. Poté přidáme všechny fazole a necháme dalších asi 10 minut podusit, vmícháme propasírovaný česnek, dochutíme solí a pepřem a podáváme teplé.

Pátek: Kuře na víně s červenou omáčkou

Kuře na víně s červenou omáčkou.Příprava: 10 minut + pečení asi 40 minut

Pro 4 osoby

* 1 naporcované kuře
* 1 konzerva loupaných rajčat
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 stroužky česneku
* 80 g černých oliv
* 1 sklenice bílého vína
* 1 větvička rozmarýnu
* sůl
* 320 g vařených brambor

Kuře omyjeme, osušíme a ze všech stran prosolíme. Na zahřátém oleji jej ze všech stran osmahneme, poté přidáme nakrájené stroužky česneku, rozpůlené olivy, přelijeme vínem, zvýšíme teplotu a necháme odpařit. Přidáme rozmarýn, loupaná rajčata a necháme omáčku zhoustnout. Snížíme teplotu a pod pokličkou dusíme doměkka 30-40 minut. Podáváme s vařenými bramborami.

Čtvrtek: Cuketový koláč

Cuketový koláč.Příprava: 130 minut

Pro 6 osob

* 600 g cuket
* 1 cibule
* 250 g mozzarelly
* 30 g parmazánu
* 2 vejce
* 2 hrsti bazalky
* případně 4-6 květů cuket na ozdobu
* pepř a sůl

Na těsto:
* 300 g hladké mouky
* 20 g droždí
* 130 ml mléka
* špetka cukru
* 1 vejce
* 3 lžíce oleje
* špetka soli

1. Omyté cukety nastrouháme na struhadle najemno, promícháme s nadrobno nakrájeným sýrem mozzarella a cibulí, nastrouhaným parmazánem, přidáme vejce, natrhanou bazalku, osolíme a opepříme.

2. Těsto: Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme 4 lžíce mouky, cukr a necháme kvásek půl hodiny vykynout. Do zbytku mouky vyklepneme vejce, osolíme, přidáme olej, kvásek a vypracujeme v hladké těsto. Asi hodinu necháme přikryté vykynout.

3. Vyválené těsto vložíme do formy na pečení o průměru asi 24 centimetrů, dno propícháme vidličkou, vytlačíme těsto do stran a naplníme směsí z cuket a sýrů. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 20 minut, až náplň ztuhne. Aby se povrch nepřipékal, můžeme přikrýt papírem napečení.

Středa: Tvarohové karbanátky

Tvarohové karbanátky.Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 400 g netučného tvarohu
* 2 vejce
* 100 g strouhanky
* 2 cibule
* 5 stroužků česneku
* 1/2 lžičky soli
* 1 lžička grilovacího koření
* olej na smažení

Na zelí:
* 750 g syrového zelí
* olej
* 1/2 lžíce hladké mouky

1. Tvaroh, vejce, cibuli (nadrobno nakrájenou), česnek (prolisovaný) a koření dobře rozmícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou. Vytvarujeme karbanátky, obalíme v trojobalu a smažíme dozlatova. Na ubrousku necháme okapat přebytečný olej.

2. Na drobno nakrájíme cibuli a na oleji osmažíme. Přidáme nakrouhané zelí, osolíme a pod pokličkou dusíme do změknutí. Zaprášíme hladkou moukou a ještě chvíli podusíme.

3. Hotové zelí naložíme na talíř a poklademe tvarohovými karbanátky.

Úterý: Omeleta s fazolkami

Omeleta s fazolkami.Příprava: 10 minut + pečení 6 minut

Pro 1 osobu

* 150 g zelených fazolek
* 100 g cherry rajčátek
* 1 vejce
* 1 červená cibule
* špetka sezamových semínek
* hrst nasekané petržele
* 1 lžíce olivového oleje
* pepř
* sůl

Fazolky povaříme ve slané vodě. Vajíčko rozšleháme vidličkou se sezamovými semínky, nakrájenou cibulí, povařenými fazolkami, osolíme a opepříme. Vše nalijeme do pánve se zahřátým olejem a usmažíme omeletu. Upravíme na talíř,posypeme nasekanou petrželí a poklademe rozkrojenými rajčátky.

Pondělí: Kuřecí plátky se sezamem a fenyklem

Kuřecí plátky se sezamem a fenyklem.Příprava: 40 minut + opékání 8-10 minut

Pro 1 osobu

* 100 g kuřecích prsou
* 1 grapefruit
* 1 citron
* 1 lžička sojové omáčky
* 50 g fenyklu
* 50 g listového salátu
* 1 lžička sezamových semínek
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl

1. Omyté maso nakrájíme na plátky, pokapeme šťávou z půlky grapefruitu, citronem, sojovou omáčkou a necháme asi 30 minut marinovat. Maso vyjmeme, osmahneme na oleji z obou stran, upravíme na talíř, přelijeme marinádou a přidáme nakrájený salát a očištěný fenykl. Před podáváním posypeme sezamovými semínky.

2. Jako přílohu si dejte fenykl. Buď za studena (stačí jej zbavit vrchních tvrdých listů a nakrájet na proužky). Nebo jej bez vrchních listů uvařte rozkrojený na poloviny.







Nejčtenější

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.