Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dietní hostina od předkrmu k dezertu

  0:19aktualizováno  0:19
Zvlášť teď před létem se většině z nás hodí shodit pár kilo do plavek. Poradíme vám, jak zhubnout a přitom si pochutnat.

Kuřecí s paprikovým vinaigrette | foto: In Images

Kuřecí s paprikovým vinaigrette

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 -15 minut

* 12-16 plátků kuřecího nebo krůtího nářezu
* 2 velké papriky (červená a žlutá)
* 1 menší červená cibule
* 2 lžíce usekané pažitky
* 2 lžíce javorového sirupu
* 4-5 lžic vinného octa
* 4-5 lžic olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* 4 lžíce kapary
* celozrnné pečivo nebo žitný chléb k podávání

1. Papriky omyjeme, osušíme, zbavíme semeníků a nakrájíme je na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.

2. V misce prošleháme javorový sirup, ocet, olej, sůl a mletý pepř na zálivku a promícháme s nakrájenými paprikami a cibulí. Paprikový vinaigrette přendáme do omáčníku nebo misky, přikryjeme fólií a dáme do chladu.

3. Na talíře naaranžujeme plátky drůbežího nářezu, obložíme kapary a podáváme s paprikovou směsí a posypané pažitkou a lístky bazalky. Jako přílohu podáváme celozrnné nebo tmavé pečivo.

TIP
Javorový sirup v biokvalitě zakoupíte v prodejnách zdravé výživy. Místo javorového sirupu můžete zkusit i med.

 

 

 

Ozvláštněte salát chřestem
Na přípravu salátů je nejvhodnější úprava chřestu vařením - v páře, ve vodě i v mikrovlnce. Vodu vždy osolíme a ochutíme. V mikrovlnce chřest vložíme do misky, přilijeme na 500 g chřestu 1 cl vody, lžíci másla, sůl, cukr a zakryjeme fólií. Ohříváme 11 min. při 750 W, zelený chřest o 2 minuty méně. Pro zachování barvy chřest krátce zchladíme v ledu nebo ve vodě.

Pomerančovo - rajčatová polévka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 15 minut vaření

* 2 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku, usekaného
* 1 jarní cibulka
* 2-3 cm zázvoru
* špetka skořice
* špetka muškátového oříšku
* 500 ml rajčatového pyré
* 500 ml čerstvé pomerančové šťávy
* asi 200 ml vody
* kůra z 1/2 citronu
* snítka rozmarýnu
* sůl a mletý pepř
* 1-2 lžíce třtinového cukru
* 1 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce usekané bazalky nebo petrželky

1. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm najemno pokrájenou cibulku, usekaný česnek a oloupaný, nadrobno pokrájený zázvor. Opékáme asi 2-3 minuty, zalijeme rajčatovým pyré, přilijeme pomerančovou šťávu a dolijeme vodou. Ochutíme skořicí, muškátovým oříškem, solí, pepřem a uvedeme do varu.

2. Vaříme asi 10 minut, přidáme citronovou kůru z dobře omytého nebo chemicky neošetřeného citronu a najemno usekaný rozmarýn. Polévku ještě chvíli povaříme, odstavíme z ohně a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Chceme-li mít polévku úplně hladkou a jemnou, přecedíme ji přes jemné síto, ale není to nutné.

3. Nakonec dochutíme citronovou šťávou a cukrem, prohřejeme a podáváme posypané pokrájenou bazalkou nebo petrželkou.

TIP
Při strouhání citronové kůry ostrouhejte pouze žlutou část, bílá dužina má hořkou chuť. Polévku můžete podávat také studenou, nejlépe dobře vychlazenou nebo doplněnou ledem.

 

 


 

Kuřecí prsíčka se špenátem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut

* 500 g kuřecích prsou bez kostí a kůže
* sůl
* 2 lžíce olivového oleje
* 200 g špenátových listů
* 2-3 lžíce sójové omáčky
* citronová šťáva z 1 velkého citronu
* 1 lžíce medu
* 1-2 chilli papričky, zbavené semínek
* kousek zázvoru, asi 2 cm, jemně pokrájený
* 2 stroužky česneku, usekané
* 2 lžíce usekaných piniových oříšků

1. Omytá a osušené prsa nakrájíme šikmo na tenčí plátky a osolíme. V misce smícháme sójovou omáčku, citronovou šťávu, med, usekanou chilli papričku, zázvor a česnek a promícháme. Špenát omyjeme, spaříme v cedníku horkou vodou a necháme okapat.

2. Ve woku nebo hlubší nepřilnavé pánvi rozpálíme olej a opečeme na něm kuřecí plátky ze všech stran. Přisypeme piniové oříšky, ještě chvíli opékáme na mírnějším ohni a maso přendáme na talíř a přikryjeme alobalem. Z výpeku slijeme přebytečný olej, zalijeme připravenou omáčkou, podle potřeby přidáme trochu vody nebo vývaru a za občasného míchání provaříme do zhoustnutí, přibližně 5-8 minut.

3. Nakonec vložíme maso zpět do pánve, společně s omáčkou prohřejeme a promícháme se spařenými listy špenátu. Podáváme s vařenou nebo dušenou rýží.

TIP
Maso s oříšky a se špenátem připravte samostatně a podávejte se zakoupenou hotovou sladkou chilli omáčkou. Maso pak osolte a okořeňte.

 

 

 

Těstovinový salát s chřestem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25 minut

* 300 g těstovin (mušle apod.)
* sůl
* 250 g zeleného chřestu
* 150 g zeleného hrášku (i mražený)
* 150 g mladých zelených fazolek
* 1 lžička másla
* 1 lžička cukru
* 100 ml bílého vína
* 1 lžíce olivového oleje
* mletý pepř
* 50 g parmazánu

1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu "na skus", scedíme a promícháme s olivovým olejem. Chřest omyjeme, odřízneme zdřevnatělé či oschlé konce stonků a oloupeme tenkou slupku škrabkou na zeleninu od hlavičky směrem dolů. Zelený chřest má delší vrcholky, takže loupeme spodní třetinu stonku, bílý chřest loupeme asi 2 cm od hlavičky směrem dolů. Fazolky očistíme a překrojíme.

2. Dáme vařit vodu, osolíme ji, osladíme a přidáme máslo a bílé víno. Do vroucí ochucené vody vložíme očištěný chřest, fazolky a vaříme bez poklice asi 3-5 minut, záleží na chuti, síle a tvrdosti výhonků a lusků. Po pár minutách přidáme hrášek a ochutnáme napíchnutím kousku chřestu na vidličku. Měkký chřest jde hladce nabodnout. Scedíme a krátce zchladíme v ledu nebo ledové vodě pro zachování barvy. Uvařený chřest šikmo překrojíme na poloviny nebo třetiny a promícháme s uvařenými těstovinami, hráškem a fazolkami.

3. Podáváme sypané strouhaným parmazánem a čerstvě mletým pepřem. Salát můžeme podávat jak teplý, tak studený.

Pomerančové carpaccio

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + doba na vychlazení omáčky

* 4 velké pomeranče
* 4 lžíce piniových oříšků
* 4 lžíce bílého hustého jogurtu
* 2 snítky meduňky

Na omáčku:
* šťáva ze 2 pomerančů
* šťáva z 1 citronu
* 1 lžíce pomerančové kůry
* 1 lžíce citronové kůry
* 60 g medu

1. Šťávu z pomerančů a citronu, obě najemno nastrouhané citrusové kůry a med promícháme a svaříme na mírném ohni v kastrůlku na hustší omáčku. Necháme vychladit.

2. Pomeranče oloupeme a odstraníme i bílou slupku. Nakrájíme je na tenká kolečka a rozložíme po celém talíři vedle sebe. Plátky pokapeme vychlazenou pomerančovou omáčkou, posypeme nasekanými piniemi a podáváme ozdobené jogurtem a lístky meduňky.

TIP
Zkuste carpaccio připravit z jahod nebo jiného sezonního ovoce. Jahody přelijte zálivkou z medu, balzamikového octa a olivového oleje a plátky jahod poprašte čerstvě mletým pepřem.

 

 

 

 

Autoři:






Nejčtenější

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.