Jím zeleninu, ovoce, mléko a vajíčka, nejím maso
Tento styl se nazývá laktoovovegetariánství a odborníci na výživu s ním nemají zásadní problém, pokud jej praktikují dospělí či dospívající. Ovšem za podmínek, že se v jídelníčku několikrát denně objeví mléčné výrobky, vejce by se měla jíst několikrát týdně.
Pokud je navíc jídelníček doplněn luštěninami, obilovinami a případně sójou, nemělo by v něm nic chybět. Problémy mohou mít ženy a dívky se silnou menstruací, ty by se měly poradit s lékařem o případném užívání železa.
Tato forma vegetariánství u dětí není v zásadě škodlivá, nicméně je velmi těžké u nich ohlídat, aby do sebe dostaly všechny potřebné látky. Lékaři proto vegetariánství malých dětí zpravidla nedoporučují.
Jím zeleninu, piju mléko, nejím maso a vajíčka
Jestliže si laktovegetariáni hlídají dostatečný příjem mléčných výrobků a navíc přijímají rostlinné bílkoviny z luštěnin, obilovin a sójových potravin, nemusí jim nic chybět.
Nejím maso, mléko ani vajíčka
Pro takového člověka vegana je pečlivě sestavený jídelníček velice důležitý, v praxi se to ale povede jen velmi zřídka.
Měl by obsahovat nejen dostatek luštěnin, cereálií a sójových výrobků kvůli dostatku bílkovin, ale většinou také některé vitaminy či minerální látky v podobě doplňků stravy.
Jedná se zejména o vitamin B12, který se vyskytuje téměř výhradně v živočišných potravinách. Jeho nedostatek může vyvolávat brnění v končetinách, nedostatek energie, špatné vidění, špatnou paměť či poruchy krvetvorby. V extrémních případech se mohou objevit také halucinace a paranoia. U dětí v kojeneckém věku může takový stav vést ke kómatu až smrti.
Vitamin B12 je vhodný také pro vegetariány, kteří mohou mít potíže s jeho množstvím.
U veganů je problematický i obsah vápníku. Ten se sice vyskytuje i v rostlinných potravinách,ale naše tělo jej umí využít pouze v malém zlomku. Naopak z mléčných výrobků si podle některých studií zvládne vzít až 90 procent vápníku.
Podle britské studie z roku 2007 se u veganů vyskytovaly zlomeniny o 30 procent častěji než u vegetariánů neodmítajících mléko a vejce či lidí konzumujících maso. Aby organismus mohl vápník zpracovat, je třeba hlídat také příjem draslíku. Hodně vápníku obsahuje mák, ořechy, kadeřavá kapusta, brokolice nebo zelí.
Ženám a dospívajícím dívkám vegankám, které trpí silnou menstruací, může v těle chybět železo. Ve využitelnější formě se totiž vyskytuje v živočišných potravinách. Zejména děti by se takto přísnému stravovacímu režimu měly vyhnout.
Jím jen makrobiotickou stravu
Makrobiotici jedí převážně obiloviny a luštěniny, dále fermentované potraviny (například kvašenou zeleninu), čerstvou zeleninu a v menší míře ovoce, ořechy či oleje. Některé pokrmy také upravují na teplotě do zhruba 40 °C. Kvůli absenci živočišných potravin však může hrozit nedostatek plnohodnotných bílkovin, vitaminu B12, železa a vápníku.
Vláknina je pro organismus důležitá, makrobiotici jí ale mohou mít nadbytek, což může působit potíže s nadýmáním a zácpou či průjmem. Vláknina navíc na sebe váže některé minerální látky, ty pak naše tělo nedokáže využít a vyloučí je. I když jich je ve stravě dostatek, může takto se stravující člověk paradoxně trpět projevy jejich nedostatku.
Při dlouhodobém dodržování makrobiotické stravy mohou mít zdravotní problémy nejen děti, ale i dospělí. Přesto v posledních letech někteří lékaři používají její krátkodobé podávání jako součást léčby atopického ekzému.
Jím jen bílá masa - kuře a ryby
Pokud jsou v jídelníčku z živočišných potravin pouze bílé druhy masa, člověk jistě nemusí trpět nedostatkem živočišných bílkovin. Bylo by však také dobré vědět, zda jsou v jídelníčku mléčné výrobky, aby byl zajištěn dostatečný příjem vápníku. Jako zdroj železa může posloužit větší množství luštěnin a tmavé listové zeleniny.
Jím všechna masa kromě ryb
Pokud jsou v jídelníčku také mléčné výrobky, je pravděpodobně jídelníček dostačující. Ale ryby, zejména tučné, jsou zdrojem cenných esenciálních tuků. Pokud tedy nejíte vůbec ryby, jezte v dostatečném množství alespoň rostlinné tuky a výrobky z nich, například margaríny.
Jím převážně uzeniny
Uzeniny jsou spojovány s řadou onemocnění včetně rakoviny tlustého střeva a konečníku. Na vině jsou méně vhodné přísady, zejména soli a také vysoký obsah nasycených tuků a cholesterolu. Ten bývá také jednou z cest k ateroskleróze, tedy kornatění tepen.
Velice záleží na kvalitě uzenin. Pokud chcete uzeniny opravdu konzumovat, uděláte mnohem lépe, pokud sáhnete po kvalitnějším výrobku s vyšším podílem masa (nejlépe kvalitní šunce s obsahem masa alespoň 80 procent).
Jím převážně bílkoviny
Hyperproteinová strava je spojována jak s některými redukčními dietami, tak zejména se silovými sporty. Při vysokém příjmu bílkovin se dotyčný vystavuje přetížení ledvin a jater.
Celkově nízký příjem sacharidů obvykle znamená, že dotyčný jí málo ovoce, zeleniny a cereálií, které jsou zdroji vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Takto se stravující člověk může být poměrně hodně unavený, protože právě sacharidy jsou pro tělo hlavním zdrojem energie.
Odborná spolupráce nutriční terapeutka Jitka Rusková, poradenské centrum Výživa dětí