Bezlepková linecká kolečka
Naštěstí jsou pryč doby, kdy lidé s bezlepkovou dietou neměli na Vánoce možnost si dopřát cukroví. Základem úspěchu jsou ingredience, své o tom ví i autorka knihy Bez lepku Lucie Kazdová, která před svátky peče například toto úžasné linecké.
Ingredience:
- 450 g bezlepkové mouky Schär Mix B Bread Mix + na podsypání
- 50 g bramborového škrobu
- 120 g moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- špetka xanthanu
- 3 vejce
- 250 g změklého másla
- citronová kůra
- rybízová marmeláda (nejlépe domácí) na slepování
- moučkový cukr
Pracovní postup:
- Sypké suroviny nasypeme do velké mísy nebo na vál. Doprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce a přidáme změklé máslo pokrájené na malé kostičky.
- Těsto dobře propracujeme. Zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici.
- Potom těsto vyválíme na pomoučněném válu zhruba na 4 mm a vykrajujeme požadované tvary - obvykle vždy jedno plné kolečko a druhé s ozdobnou dírkou ve středu.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 5 minut.
- Vychladlá kolečka slepujeme rybízovou marmeládou a pocukrujeme.