Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dezerty na štědrovečerní stůl

  0:22aktualizováno  0:22
I během zmatku při předvánočních přípravách myslete i na odpočinek. Zkuste relax s voňavou svíčkou nebo se sklenkou švédského gloggu či vánočního punče. A k tomu si dejte ještě jeden z našich skvělých dezertů.

Štola s marcipánem | foto: Profimedia.cz

Zimní tiramisu s hruškami

Příprava: 45 minut

Pro 4-6 osob

* 1 balení rumových perníčků
* 70 g mletých ořechů
* 250 g mascarpone
* 250 ml smetany na šlehání
* 3 žloutky
* 5 lžic cukru krupice
* 100 ml silné kávy
* 100 ml mandlového likéru
* 500 g hrušek (kompot)
* 1 lžička mleté skořice
* půlka citronu na potření hrušek

1. Do pánve vsypeme 2 lžíce cukru, necháme zkaramelizovat, zalijeme ho horkou kávou a krátce povaříme. Do zchladlé směsi vmícháme likér. Perníčky nakrájíme na plátky, namočíme v ochucené kávě a polovinou z nich vyložíme připravené poháry.

2. V misce nad párou ušleháme žloutky se zbylým cukrem do pěny. Do mascarpone přidáme vychladlou žloutkovou pěnu a dotuha ušlehanou smetanu. Hrušky nakrájíme na tenké plátky, potřeme citronem a polovinu naskládáme na perníčky, poprášíme skořicí, částí mletých oříšků a potřeme polovinou krému. Krém pokryjeme zbylými hruškami a opakujeme vrstvení. Nakonec poprášíme skořicí a oříšky a necháme vychladit.

Pečená jablka

Příprava: 40 minut

Pro 4 osoby - 8 ks

* 8 jablek
* 1/2 citronu
* 1 vanilkový cukr
* 1 lžička skořice
* 50 g mandlí
* 50 g pistácií
* 50 g vlašských ořechů
* 50 g lískových oříšků
* 50 g rozinek
* 1-2 lžíce marmelády

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Mandle a ořechy nasekáme nahrubo a smícháme v misce s džemem a propláchnutými rozinkami. Jablka u stopky lehce seřízneme. Vykrajovačem vypíchneme jádřince (ale ne skrz). Vnitřek jablka pokapeme citronovou šťávou a poprášíme vanilkovým cukrem a skořicí.

2. Jablka naplníme pomocí lžičky oříškovou směsí a vložíme je do ohnivzdorné misky, vytřené máslem. Pečeme asi 25 minut na spodní mřížce. Podáváme ještě teplá.

Štola s marcipánem

Příprava: 3 hodiny

Na 1 štolu

* 200 g rozinek
* rum
* 1/2 droždí
* 80 g cukru
* 150 ml mléka
* 400 g mouky
* 1 vanilkový cukr
* 150 g kandované kůry citrusů
* 100 g mandlí
* 1 vejce
* 230 g másla
* 200 g marcipánu

1. Rozinky zalijeme rumem. Z droždí, trochy cukru a mléka umícháme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukry, sůl, koření, kandovanou kůru a mandle. Vlijeme kvásek, zbylé mléko s vejcem, 150 g másla a zpracujeme v těsto. Nakonec vmícháme rozinky a dáme kynout.

2. Na vále rozválíme obdélník, na střed položíme marcipán a zarolujeme. Necháme půl hod. kynout na plechu, poté pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 50 minut. Po upečení potřeme máslem a pocukrujeme.

Sváteční vůně

Vůně dokáže navodit tu správnou odpočinkovou atmosféru. Na jeden či více večerů pak máte o dobrou náladu postaráno. Aby to u vás doma vonělo, nemusíte stát každý večer nad vykrajováním cukroví, i když i to má svoje kouzlo. Za pouhý jeden večer můžete svůj byt provonět na celé svátky a ještě přitom vyrobit pár dárků pod stromeček.

A jestli doma nemáte ani svíčky, ani zásobu citrusů a chcete něco vyzkoušet hned, vyrobte si s dětmi voňavý řetěz. Potřebujete k tomu jen sáček s hřebíčkem a novým kořením a pevnou nit. Koření nechte změknout ve vodě a pak ho střídavě navlékejte na režnou nit nebo vlasec.

Bílý punč

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 jablka
* 2 l bílého vína
* 2 svitky skořice
* 4 g hvězdičky badyánu
* 16 hřebíčků
* 1 citron nakrájený na plátky

1. Jablka pečlivě omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Do většího hrnce nasypeme jablka, přidáme skořici, badyán, hřebíčky a zalijeme vínem. Na mírném ohni pak směs necháme vařit tak dlouho, dokud jablka nezměknou.

2. Chemicky neošetřený citron (bio) nakrájíme na plátky. Do sklenic přecedíme přes jemné sítko punč a přidáme po plátku citronu. Podáváme horké.

Glogg

Příprava: 15 minut

* 1,5 l červeného vína
* 750 ml šťávy z černého rybízu
* 10 hřebíčků
* 1 celá skořice
* 60 g citronové kůry
* 370 ml vodky
* 250 ml čaje
* 250 g cukru
* 200 g rozinek

1. Do velkého hrnce nalijeme červené víno, šťávu z rybízu, koření a citrusovou kůru a přivedeme k varu, jakmile se směs začne vařit, snížíme teplotu a necháme ještě 15 minut vařit.

2. Po čtvrt hodině přidáme čaj, vodku a cukr a necháme ho důkladně rozpustit. Do jednotlivých sklenic rozdělíme mandle, rozinky a přelijeme gloggem.

Vánoční dekor jak má být

VOŇAVÉ CITRUSY Půl kila citronů, půl kila pomerančů a sáček s hřebíčkem - na tuhle adventní dekoraci víc není potřeba. Pak už stačí jen hřebíčky napíchat do citrusových plodů v požadovaném vánočním dekoru - hvězdičky, stromečky, vlnky... Složitější vzorečky si můžete předkreslit fixou, ty jednoduché zvládnete bez předlohy. Ovoce vystavte v hezké míse.

VÁNOČNÍ POT POURRI Ušít rovný sáček, který budete potřebovat na pot pourri, zvládne opravdu každý. Z juty (seženete ji v obchodech pro kutily) vystřihněte obdélník, sešijte protilehlé strany a obraťte ho nalíc. Do sáčku vložte koření - badyán, hřebíček, skořici a předem nasušené plátky citronů, pomerančů a mandarinek. Stejné sáčky můžete také naplnit dobrotami k snědku a obdarovat jimi přátele. Radost udělají směsi ořechů nebo domácí křížaly. Voňavý sáček pak převažte místo mašle konopným provázkem.

VÁNOČNÍ VOŇAVÉ SVÍČKY Máte rádi vánočně provoněný byt a zrovna letos za vás bude péct místní cukrárna? Vůni čerstvě vytažených perníčků z trouby vám domů může přinést i ta nejobyčejnější svíčka za pár korun z drogerie. Stačí ji kolem dokola obalit skořicovými svitky, zpevnit tenkým drátkem a na závěr ozdobně ovázat zlatou stužkou. Pak už jen škrtnout sirkou, pustit koledy a vychutnávat si pohodu Vánoc.

Autor:






Nejčtenější

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Utýrala holčičku v pěstounské péči. Musíme teď zpřísnit zákony?
Utýrala holčičku v pěstounské péči. Musíme teď zpřísnit zákony?

Tragický případ z minulého týdne nejspíš pohne českými zákony o pěstounské péči.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.