Dezerty na štědrovečerní stůl

  0:22
I během zmatku při předvánočních přípravách myslete i na odpočinek. Zkuste relax s voňavou svíčkou nebo se sklenkou švédského gloggu či vánočního punče. A k tomu si dejte ještě jeden z našich skvělých dezertů.
Štola s marcipánem

Štola s marcipánem | foto: Profimedia.cz

Zimní tiramisu s hruškami

Příprava: 45 minut

Pro 4-6 osob

* 1 balení rumových perníčků
* 70 g mletých ořechů
* 250 g mascarpone
* 250 ml smetany na šlehání
* 3 žloutky
* 5 lžic cukru krupice
* 100 ml silné kávy
* 100 ml mandlového likéru
* 500 g hrušek (kompot)
* 1 lžička mleté skořice
* půlka citronu na potření hrušek

1. Do pánve vsypeme 2 lžíce cukru, necháme zkaramelizovat, zalijeme ho horkou kávou a krátce povaříme. Do zchladlé směsi vmícháme likér. Perníčky nakrájíme na plátky, namočíme v ochucené kávě a polovinou z nich vyložíme připravené poháry.

2. V misce nad párou ušleháme žloutky se zbylým cukrem do pěny. Do mascarpone přidáme vychladlou žloutkovou pěnu a dotuha ušlehanou smetanu. Hrušky nakrájíme na tenké plátky, potřeme citronem a polovinu naskládáme na perníčky, poprášíme skořicí, částí mletých oříšků a potřeme polovinou krému. Krém pokryjeme zbylými hruškami a opakujeme vrstvení. Nakonec poprášíme skořicí a oříšky a necháme vychladit.

Pečená jablka

Příprava: 40 minut

Pro 4 osoby - 8 ks

* 8 jablek
* 1/2 citronu
* 1 vanilkový cukr
* 1 lžička skořice
* 50 g mandlí
* 50 g pistácií
* 50 g vlašských ořechů
* 50 g lískových oříšků
* 50 g rozinek
* 1-2 lžíce marmelády

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Mandle a ořechy nasekáme nahrubo a smícháme v misce s džemem a propláchnutými rozinkami. Jablka u stopky lehce seřízneme. Vykrajovačem vypíchneme jádřince (ale ne skrz). Vnitřek jablka pokapeme citronovou šťávou a poprášíme vanilkovým cukrem a skořicí.

2. Jablka naplníme pomocí lžičky oříškovou směsí a vložíme je do ohnivzdorné misky, vytřené máslem. Pečeme asi 25 minut na spodní mřížce. Podáváme ještě teplá.

Štola s marcipánem

Příprava: 3 hodiny

Na 1 štolu

* 200 g rozinek
* rum
* 1/2 droždí
* 80 g cukru
* 150 ml mléka
* 400 g mouky
* 1 vanilkový cukr
* 150 g kandované kůry citrusů
* 100 g mandlí
* 1 vejce
* 230 g másla
* 200 g marcipánu

1. Rozinky zalijeme rumem. Z droždí, trochy cukru a mléka umícháme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukry, sůl, koření, kandovanou kůru a mandle. Vlijeme kvásek, zbylé mléko s vejcem, 150 g másla a zpracujeme v těsto. Nakonec vmícháme rozinky a dáme kynout.

2. Na vále rozválíme obdélník, na střed položíme marcipán a zarolujeme. Necháme půl hod. kynout na plechu, poté pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 50 minut. Po upečení potřeme máslem a pocukrujeme.

Sváteční vůně

Vůně dokáže navodit tu správnou odpočinkovou atmosféru. Na jeden či více večerů pak máte o dobrou náladu postaráno. Aby to u vás doma vonělo, nemusíte stát každý večer nad vykrajováním cukroví, i když i to má svoje kouzlo. Za pouhý jeden večer můžete svůj byt provonět na celé svátky a ještě přitom vyrobit pár dárků pod stromeček.

A jestli doma nemáte ani svíčky, ani zásobu citrusů a chcete něco vyzkoušet hned, vyrobte si s dětmi voňavý řetěz. Potřebujete k tomu jen sáček s hřebíčkem a novým kořením a pevnou nit. Koření nechte změknout ve vodě a pak ho střídavě navlékejte na režnou nit nebo vlasec.

Bílý punč

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 jablka
* 2 l bílého vína
* 2 svitky skořice
* 4 g hvězdičky badyánu
* 16 hřebíčků
* 1 citron nakrájený na plátky

1. Jablka pečlivě omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Do většího hrnce nasypeme jablka, přidáme skořici, badyán, hřebíčky a zalijeme vínem. Na mírném ohni pak směs necháme vařit tak dlouho, dokud jablka nezměknou.

2. Chemicky neošetřený citron (bio) nakrájíme na plátky. Do sklenic přecedíme přes jemné sítko punč a přidáme po plátku citronu. Podáváme horké.

Glogg

Příprava: 15 minut

* 1,5 l červeného vína
* 750 ml šťávy z černého rybízu
* 10 hřebíčků
* 1 celá skořice
* 60 g citronové kůry
* 370 ml vodky
* 250 ml čaje
* 250 g cukru
* 200 g rozinek

1. Do velkého hrnce nalijeme červené víno, šťávu z rybízu, koření a citrusovou kůru a přivedeme k varu, jakmile se směs začne vařit, snížíme teplotu a necháme ještě 15 minut vařit.

2. Po čtvrt hodině přidáme čaj, vodku a cukr a necháme ho důkladně rozpustit. Do jednotlivých sklenic rozdělíme mandle, rozinky a přelijeme gloggem.

Vánoční dekor jak má být

VOŇAVÉ CITRUSY Půl kila citronů, půl kila pomerančů a sáček s hřebíčkem - na tuhle adventní dekoraci víc není potřeba. Pak už stačí jen hřebíčky napíchat do citrusových plodů v požadovaném vánočním dekoru - hvězdičky, stromečky, vlnky... Složitější vzorečky si můžete předkreslit fixou, ty jednoduché zvládnete bez předlohy. Ovoce vystavte v hezké míse.

VÁNOČNÍ POT POURRI Ušít rovný sáček, který budete potřebovat na pot pourri, zvládne opravdu každý. Z juty (seženete ji v obchodech pro kutily) vystřihněte obdélník, sešijte protilehlé strany a obraťte ho nalíc. Do sáčku vložte koření - badyán, hřebíček, skořici a předem nasušené plátky citronů, pomerančů a mandarinek. Stejné sáčky můžete také naplnit dobrotami k snědku a obdarovat jimi přátele. Radost udělají směsi ořechů nebo domácí křížaly. Voňavý sáček pak převažte místo mašle konopným provázkem.

VÁNOČNÍ VOŇAVÉ SVÍČKY Máte rádi vánočně provoněný byt a zrovna letos za vás bude péct místní cukrárna? Vůni čerstvě vytažených perníčků z trouby vám domů může přinést i ta nejobyčejnější svíčka za pár korun z drogerie. Stačí ji kolem dokola obalit skořicovými svitky, zpevnit tenkým drátkem a na závěr ozdobně ovázat zlatou stužkou. Pak už jen škrtnout sirkou, pustit koledy a vychutnávat si pohodu Vánoc.

Autor:
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...