Afrodiziaka z vaší spíže
PRO ŽENY: aloe (nejúčinnější ženské afrodiziakum, extrakt k dostání v lékárnách), mrkev, andělika lékařská a kerblík (při a po menopauze)
PRO MUŽE: celer (vynikající zdroj vitamínu C), cizrna beraní, petržel (rozšiřuje cévy a má vliv na stažitelnost svalových vláken především u pohlavních orgánů), rozchodnice růžová, zázvor (vhodný jako čaj nebo esence, ostrouhejte ho a zalejte horkou vodou)
PRO OBA: vitamin E, ambra, česnek (má mírné, ale dlouhodobé účinky), žen-šen (pijte jako tinkturu rozpuštěnou ve vodě), ylang-ylang (vhodné jako esence do koupele nebo 3–6 kapek na lžičce medu)
Horké banánové suflé s fíky
(50 minut)
PRO 4 OSOBY
8–10 sušených fíků, ne lisovaných
2 lžíce suchého vermutu
3 středně velké banány
2 lžičky citronové šťávy
špetku strouhaného muškátového
oříšku
4 bílky
1 sáček skořicového cukru
trochu oleje na vymazání misek
trochu cukru moučky na posypání hotového suflé
popřípadě hotovou čokoládovou polevu
Předehřejeme troubu na 230 °C. Fíky odstopkujeme, nakrájíme na kostičky,vložíme do větší mísy a zalijeme vermutem. Necháme asi 5 minut stát. Mezitím vymažeme olejem čtyři zapékací misky o obsahu 300 ml. Oloupané a nakrájené banány přidáme do misky k fíkům, pokropíme citronovou šťávou a rozmačkáme vidličkou. Přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku a promícháme.
Bílky ušleháme se skořicovým cukrem v tuhý sníh a postupně stěrkou lehce vmícháme do banánové směsi. Vymazané zapékací misky naplníme připravenou hmotou a pečeme v troubě na plechu asi 10 až 15 minut, dokud suflé nevyběhne a nezhnědne. Během pečení neotvíráme troubu, aby nám suflé nespadlo. Upečené suflé ihned podáváme sypané cukrem.
Lívance s kaviárem a kysanou smetanou
(15 minut a 1,5 hodiny na vykynutí)
NA 20–25 LÍVANEČKŮ
250 g hladké mouky
300 ml mléka
8 g droždí
1/2 lžíce cukru krupice
1 vejce, oddělený žloutek a bílek
30 g rozpuštěného másla
sůl
olej na pečení lívanečků
150–200 g kysané smetany
50 g lososového kaviáru
snítka kopru na ozdobu
Droždí rozmícháme ve vlažném mléce, přidáme cukr a polovinu prosáté mouky, ozmícháme a necháme pod čistou utěrkou asi hodinu kynout na teplém místě. Pak přidáme sůl, žloutek, polovinu rozpuštěného másla a zbytek mouky, promícháme a necháme pod utěrkou ještě chvíli kynout. Z bílku ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do vykynutého těsta, necháme kynout ještě 15 minut. Na rozpáleném a vymaštěném lívanečníku pečeme tenké lívanečky, během smažení je pokapeme zbylým rozpuštěným máslem, obrátíme a pečeme z druhé strany do zlatova. Podáváme ozdobené kopečkem kysané smetany, lososovým kaviárem a snítkou kopru.
Čokoládová pěna se šlehačkou a zázvorem
(30 minut a hodina na vychlazení)
PRO 4 OSOBY
3 žloutky
1 vejce
2 vrchovaté lžíce cukru krupice
120 g tmavé hořké čokolády
1 lžíce koňaku nebo teplé vody
200 ml smetany na šlehání (33 %)
1 cm čerstvého nebo kandovaného zázvoru na ozdobu
Nad párou nebo ve vodní lázni šleháme v misce žloutky, vejce a cukr do husté pěny. Voda v lázni se nesmí vařit, aby se vaječná pěna nesrazila. Čokoládu rozpustíme v mikrovlnné troubě na nejvyšší stupeň po dobu 20 vteřin, nebo klasicky ve vodní lázni. Do vaječné pěny vmícháme rozehřátou čokoládu a koňak nebo vodu a dobře promícháme. Čokoláda i pěna musí mít stejnou teplotu, aby se dobře spojily. Potom misku vyjmeme z vodní lázně a zlehka do hmoty vmícháme tuhou ušlehanou smetanu. Trochu si necháme na ozdobu.
Pěnou naplníme skleněné misky nebo poháry a dáme nejméně na hodinu vychladit. Před podáváním ozdobíme zbylou ušlehanou smetanou a na každou porci strouhneme trochu čerstvého nebo kandovaného zázvoru.
Ovocný salát s granátovým jablkem
(15 minut)
PRO 4 OSOBY
1 medový meloun (asi 1 kg)
1 papája
1 mango
1 vetší nebo 2 menší kiwi
šťáva z 1 citronu
1 lžička přírodního cukru
špetka skořice
lístky čerstvé máty na ozdobu
Meloun a papáju podélně rozkrojíme, vydlabeme semínka, odkrojíme slupku, dužinu nakrájíme a vložíme do skleněné mísy. Mango oloupeme, dužinu kolem pecky okrájíme, překrájíme na kousky a přidáme do mísy. Oloupané kiwi rovněž nakrájíme. Ovoce v míse poprášíme cukrem a skořicí, zalijeme šťávou z citronu a promícháme. Granátové jablíčko rozkrojíme a vydlabeme semínka i s červeným obalem. Povrch salátu posypeme semínky a ozdobíme mátou.