Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dezerty, které působí jako afrodiziaka

aktualizováno 
Dana Obermajerová pro vás vybrala recepty na dezerty, které jsou nejen sladké, ale i svůdné. Obsahují totiž přírodní afrodiziaka.

Čokoládová pěna se šlehačkou a zázvorem | foto: Jakub SalvetMF DNES

Afrodiziaka z vaší spíže

PRO ŽENY: aloe (nejúčinnější ženské afrodiziakum, extrakt k dostání v lékárnách), mrkev, andělika lékařská a kerblík (při a po menopauze)

PRO MUŽE: celer (vynikající zdroj vitamínu C), cizrna beraní, petržel (rozšiřuje cévy a má vliv na stažitelnost svalových vláken především u pohlavních orgánů), rozchodnice růžová, zázvor (vhodný jako čaj nebo esence, ostrouhejte ho a zalejte horkou vodou)

PRO OBA: vitamin E, ambra, česnek (má mírné, ale dlouhodobé účinky), žen-šen (pijte jako tinkturu rozpuštěnou ve vodě), ylang-ylang (vhodné jako esence do koupele nebo 3–6 kapek na lžičce medu)

Horké banánové suflé s fíkyHorké banánové suflé s fíky
(50 minut)

PRO 4 OSOBY
8–10 sušených fíků, ne lisovaných
2 lžíce suchého vermutu
3 středně velké banány
2 lžičky citronové šťávy
špetku strouhaného muškátového
oříšku
4 bílky
1 sáček skořicového cukru
trochu oleje na vymazání misek
trochu cukru moučky na posypání hotového suflé
popřípadě hotovou čokoládovou polevu

Předehřejeme troubu na 230 °C. Fíky odstopkujeme, nakrájíme na kostičky,vložíme do větší mísy a zalijeme vermutem. Necháme asi 5 minut stát. Mezitím vymažeme olejem čtyři zapékací misky o obsahu 300 ml. Oloupané a nakrájené banány přidáme do misky k fíkům, pokropíme citronovou šťávou a rozmačkáme vidličkou. Přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku a promícháme.

Bílky ušleháme se skořicovým cukrem v tuhý sníh a postupně stěrkou lehce vmícháme do banánové směsi. Vymazané zapékací misky naplníme připravenou hmotou a pečeme v troubě na plechu asi 10 až 15 minut, dokud suflé nevyběhne a nezhnědne. Během pečení neotvíráme troubu, aby nám suflé nespadlo. Upečené suflé ihned podáváme sypané cukrem.

 Lívance s kaviárem a kysanou smetanou
Lívance s kaviárem a kysanou smetanou 
(15 minut a 1,5 hodiny na vykynutí)

NA 20–25 LÍVANEČKŮ
250 g hladké mouky
300 ml mléka
8 g droždí
1/2 lžíce cukru krupice
1 vejce, oddělený žloutek a bílek
30 g rozpuštěného másla
sůl
olej na pečení lívanečků
150–200 g kysané smetany
50 g lososového kaviáru
snítka kopru na ozdobu

Droždí rozmícháme ve vlažném mléce, přidáme cukr a polovinu prosáté mouky, ozmícháme a necháme pod čistou utěrkou asi hodinu kynout na teplém místě. Pak přidáme sůl, žloutek, polovinu rozpuštěného másla a zbytek mouky, promícháme a necháme pod utěrkou ještě chvíli kynout. Z bílku ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do vykynutého těsta, necháme kynout ještě 15 minut. Na rozpáleném a vymaštěném lívanečníku pečeme tenké lívanečky, během smažení je pokapeme zbylým rozpuštěným máslem, obrátíme a pečeme z druhé strany do zlatova. Podáváme ozdobené kopečkem kysané smetany, lososovým kaviárem a snítkou kopru. 

Čokoládová pěna se šlehačkou a zázvoremČokoládová pěna se šlehačkou a zázvorem
(30 minut a hodina na vychlazení)
 

PRO 4 OSOBY
3 žloutky
1 vejce
2 vrchovaté lžíce cukru krupice
120 g tmavé hořké čokolády
1 lžíce koňaku nebo teplé vody
200 ml smetany na šlehání (33 %)
1 cm čerstvého nebo kandovaného zázvoru na ozdobu

Nad párou nebo ve vodní lázni šleháme v misce žloutky, vejce a cukr do husté pěny. Voda v lázni se nesmí vařit, aby se vaječná pěna nesrazila. Čokoládu rozpustíme v mikrovlnné troubě na nejvyšší stupeň po dobu 20 vteřin, nebo klasicky ve vodní lázni. Do vaječné pěny vmícháme rozehřátou čokoládu a koňak nebo vodu a dobře promícháme. Čokoláda i pěna musí mít stejnou teplotu, aby se dobře spojily. Potom misku vyjmeme z vodní lázně a zlehka do hmoty vmícháme tuhou ušlehanou smetanu. Trochu si necháme na ozdobu.

Pěnou naplníme skleněné misky nebo poháry a dáme nejméně na hodinu vychladit. Před podáváním ozdobíme zbylou ušlehanou smetanou a na každou porci strouhneme trochu čerstvého nebo kandovaného zázvoru. 

Ovocný salát s granátovým jablkemOvocný salát s granátovým jablkem
(15 minut)

PRO 4 OSOBY
1 medový meloun (asi 1 kg)
1 papája
1 mango
1 vetší nebo 2 menší kiwi
šťáva z 1 citronu
1 lžička přírodního cukru
špetka skořice
lístky čerstvé máty na ozdobu

Meloun a papáju podélně rozkrojíme, vydlabeme semínka, odkrojíme slupku, dužinu nakrájíme a vložíme do skleněné mísy. Mango oloupeme, dužinu kolem pecky okrájíme, překrájíme na kousky a přidáme do mísy. Oloupané kiwi rovněž nakrájíme. Ovoce v míse poprášíme cukrem a skořicí, zalijeme šťávou z citronu a promícháme. Granátové jablíčko rozkrojíme a vydlabeme semínka i s červeným obalem. Povrch salátu posypeme semínky a ozdobíme mátou.

Autoři:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: o vítězi hlasujte až do pondělí

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...



Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Další z rubriky

OBRAZEM: Nejroztomilejší děti slavných maminek ze světa i z Česka

Beyoncé se starší dcerou Blue Ivy

Populární herečky, zpěvačky nebo modelky jsou často také milujícími maminkami rozkošných dcer a synků. Například...

Čekám miminko a chci pro něj lepší start, než jsem měla já, říká Radka

Těhotenství (ilustrační foto)

Radka otěhotněla do nepříznivých podmínek a neumí si se situací poradit. Díky včasné pomoci a podpoře se však bez...

Přijali jsme čtyři děti, všechny měly těžký začátek, říká pěstounka

Ilustrační snímek

Myšlenka na pěstounství se mnou vyrostla, říká paní Helena. Když už biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé...



Najdete na iDNES.cz