Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jedlá hlína a pistáciová houba v unikátním dezertu. Zvládnete ho i vy

  1:26aktualizováno  1:26
Karamelová zmrzlina, mořská sůl, čokoláda, malinová pěna, pistácie, to jsou základní složky valentýnského dezertu, který okouzlí každého. Podávají ho v restauraci Mlýnec a šéfkuchař Marek Šáda vás ho naučí na videu připravit krok za krokem.

„Recept vznikl kombinací dvou až tří nejoblíbenějších dezertů restaurace Mlýnec. Našim klientům chutnala u určitých jídel specifická část či chuť a tak jsme je zkombinovali tak, aby si na Valentýna mohli vychutnat tento dezert všemi smysly,“ vysvětluje Marek Šáda.

Vyzkoušet můžete ale třeba jen jednu část moderního dezertu. Samostatně skvěle chutná karamelová zmrzlina, která vůbec není složitá. Čokoládovou hlínou můžete ozdobit třeba dort. Dezert zdobí malinové makronky – my doporučujeme koupit je už hotové, zatímco v Mlýnci si je samozřejmě pečou. Pokud se rozhodnete pro domácí přípravu, vyzkoušejte tento recept, nebo se podívejte na video níže. Příprava dezertů se ovšem protáhne.

Zmrzlinu uděláte i v mrazáku

V receptu navíc skvěle využijete láhev na výrobu šlehačky (sifón na šlehačku), kterým jsme před nástupem rostlinné šlehačky ve spreji zdobili nedělní zmrzlinový pohár. Pokud ho nemáte, seženete ho v domácích potřebách, stejně tak bombičky, bez nichž se šlehačka „nerozpohybuje“. A pak už si vystačíte jen s běžnými pomůckami.

Marek Šáda cestou do Mlýnce prošel špičkovými restauracemi v Česku i New Yorku. V San Franciscu absolvoval v The Culinary Institute of America řadu kurzů se zaměřením na přípravu ryb a mořských plodů. Kuchyni v Mlýnci šéfuje od května 2013.

Šéfkuchař Marek Šáda

Zatímco v restauraci využívá Marek Šáda profesionální přístroje jako paco jet na výrobu zmrzliny, v domácích podmínkách poslouží běžný zmrzlinovač.

„Nebo můžete zmrzlinu dát v mističce do mrazáku a často ji promíchávat, aby se rozbily ledové krystalky a nevytvořily se zmrzlé kusy,“ radí šéfkuchař.

Jestliže chcete dezert servírovat na Valentýna, připravte si makronky, hlínu a zmrzlinu raději den předem a na svátek zamilovaných už jen dokončete houbu a pěnu a vyhrajte si se stylingem.

A na závěr dobrá zpráva: zmrzlina je kvůli plechovce Salka vyrobená v daleko větším množství, než na dezert potřebujete, takže ji můžete mlsat nejen na Valentýna. V mrazáku vám ještě nějaký týden vydrží.

Karamelová zmrzlina

Asi 10 porcí:

  • 1 konzerva zahuštěného slazeného mléka (salko)
  • 1 litr smetany 33 % tuku
  • 2 bílky z menších vajec (zdravotně nezávadných vajec-ideálně bio) (jde o 50 ml)
  • vločková mořská sůl – nemusí být

Uzavřenou konzervu mléka vařte na mírném ohni zcela ponořenou ve vodě asi 4 hodiny. Poté ji nechte vychladnout. Konzervu otevřete a mléko smíchejte důkladně se smetanou. Několik minut provařte a poté nechte zchladnout. Ušlehejte bílky a vmíchejte je do směsi. Nechte zmrznout (ve zmrzlinovači nebo v mrazáku). Podávejte lehce posypané mořskou solí.

Náš tip: Vločkovou mořskou sůl koupíte v Česku v supermarketech, při podávání nemusí být. Můžete ji také nahradit běžnou mořskou solí, kterou nadrtíte na menší kousky.

Čokoládová hlína

Pro čtyři osoby:

  • 25 ml vody
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g hořké čokolády

Fotogalerie

Vodu smíchejte s cukrem a svařte na ohni. Těsně před tím, než začne směs karamelizovat, odstraňte hrnec z ohně a přidejte rozlámanou čokoládu (nebo čokoládové vločky). Míchejte vařečkou, dokud se nevytvoří hrudky, které připomínají hlínu. Podávejte chladné.

Náš tip: Důkladně vychlaďte nové keramické květináče (předtím doporučujeme vysterilizovat), naplňte je zmrzlinou a zasypte čokoládovou hlínou. Zapíchněte do středu snítek máty. Vytvoříte tím dokonalou iluzi sazeničky v květináči. „Vážně je to jedlé?“ bude se ptát každý. Netradiční dezert opravdu překvapí.

Malinová pěna

Pro čtyři osoby:

  • 100 ml malinového pyré
  • 25 g tučného jogurtu
  • 25 g termizovaného sýra
  • 15 g moučkového cukru

Malinové pyré na středním ohni vařte v hrnci tak dlouho, dokud se nezredukuje na polovinu. Důkladně vychlaďte a teprve poté přidejte jogurt, sýr a cukr. Směsí naplňte přístroj na výrobu šlehačky, postupně na láhev našroubujte dvě bombičky, které zaručí našlehanost pěny, vždy důkladně protřepejte, a teprve s třetí bombičkou stříkejte pěnu na talíř.

Náš tip: Pokud nemáte koupené malinové pyré, můžete ho připravit z mražených malin svařených s vodou a trochou cukru. Potom jen rozmixujte tyčovým mixérem a ve stejném hrnci rovnou zredukujte.

Pistáciové houby

Pro čtyři osoby:

  • 1 velké vejce
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 2 g prášku do pečiva (na špičku nože)
  • 15 ml plnotučného mléka
  • 15 g másla
  • 20 g pistáciové pasty

Všechny suroviny důkladně smíchejte. Směsí naplňte přístroj na výrobu šlehačky, postupně na láhev našroubujte dvě bombičky, které zaručí našlehanost dezertu, vždy důkladně protřepejte, a teprve s třetí bombičkou stříkejte pěnu do misky. Použijte plastovou misku (například od jogurtu), kterou můžete poté zničit. Dejte ji do mikrovlnné trouby a na nejvyšší výkon nechte „vařit“ asi 20 až 40 sekund, záleží na výkonu spotřebiče, dokud se pěna nesrazí do konzistence houby. Kelímek potom obraťte dnem vzhůru a špičkou nože do kelímku udělejte několik dírek. Nechte vychladnout. Houbu trhejte na kousky a servírujte s ostatními komponenty.

Náš tip: Pistáciovou pastu koupíte za přibližně 100 korun v obchodech s delikatesami nebo cukrářskými potřebami, běžně je k dostání přes internet. Pokud si ji chcete vyrobit, použijte vyloupané pistáciové oříšky, které najemno rozemelte a smíchejte s moučkovým cukrem a trochou kakaového másla.

Autor:






Nejčtenější

Spisovatelka Irena Obermannová
Mívám pocity existenční hrůzy, přiznává Irena Obermannová

Letošní rok je pro spisovatelku a scenáristku Irenu Obermannovou v mnohém zásadní. Psaní o ženách vyměnila za detektivku, v televizi jí běží seriál o trapných...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

(Ilustrační foto)
Chuť na sladké může ukazovat na poruchu spánku i štítné žlázy

Neodbytná touha po cukru nemá jediné správné vysvětlení. Může signalizovat špatné stravování, spánkovou poruchu, přemnožené kvasinky, ale třeba i deprese nebo...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Ženy se zplihlými vlasy sem! Tři kroky k husté hřívě
Ženy se zplihlými vlasy sem! Tři kroky k husté hřívě

Každá druhá žena si přeje mít vlasy jako vodopád. A tak následuje hodinová foukaná, nespočet pěn a sprejů na objem, drah... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.