Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jedlá hlína a pistáciová houba v unikátním dezertu. Zvládnete ho i vy

  1:26aktualizováno  1:26
Karamelová zmrzlina, mořská sůl, čokoláda, malinová pěna, pistácie, to jsou základní složky valentýnského dezertu, který okouzlí každého. Podávají ho v restauraci Mlýnec a šéfkuchař Marek Šáda vás ho naučí na videu připravit krok za krokem.

„Recept vznikl kombinací dvou až tří nejoblíbenějších dezertů restaurace Mlýnec. Našim klientům chutnala u určitých jídel specifická část či chuť a tak jsme je zkombinovali tak, aby si na Valentýna mohli vychutnat tento dezert všemi smysly,“ vysvětluje Marek Šáda.

Vyzkoušet můžete ale třeba jen jednu část moderního dezertu. Samostatně skvěle chutná karamelová zmrzlina, která vůbec není složitá. Čokoládovou hlínou můžete ozdobit třeba dort. Dezert zdobí malinové makronky – my doporučujeme koupit je už hotové, zatímco v Mlýnci si je samozřejmě pečou. Pokud se rozhodnete pro domácí přípravu, vyzkoušejte tento recept, nebo se podívejte na video níže. Příprava dezertů se ovšem protáhne.

Zmrzlinu uděláte i v mrazáku

V receptu navíc skvěle využijete láhev na výrobu šlehačky (sifón na šlehačku), kterým jsme před nástupem rostlinné šlehačky ve spreji zdobili nedělní zmrzlinový pohár. Pokud ho nemáte, seženete ho v domácích potřebách, stejně tak bombičky, bez nichž se šlehačka „nerozpohybuje“. A pak už si vystačíte jen s běžnými pomůckami.

Marek Šáda cestou do Mlýnce prošel špičkovými restauracemi v Česku i New Yorku. V San Franciscu absolvoval v The Culinary Institute of America řadu kurzů se zaměřením na přípravu ryb a mořských plodů. Kuchyni v Mlýnci šéfuje od května 2013.

Šéfkuchař Marek Šáda

Zatímco v restauraci využívá Marek Šáda profesionální přístroje jako paco jet na výrobu zmrzliny, v domácích podmínkách poslouží běžný zmrzlinovač.

„Nebo můžete zmrzlinu dát v mističce do mrazáku a často ji promíchávat, aby se rozbily ledové krystalky a nevytvořily se zmrzlé kusy,“ radí šéfkuchař.

Jestliže chcete dezert servírovat na Valentýna, připravte si makronky, hlínu a zmrzlinu raději den předem a na svátek zamilovaných už jen dokončete houbu a pěnu a vyhrajte si se stylingem.

A na závěr dobrá zpráva: zmrzlina je kvůli plechovce Salka vyrobená v daleko větším množství, než na dezert potřebujete, takže ji můžete mlsat nejen na Valentýna. V mrazáku vám ještě nějaký týden vydrží.

Karamelová zmrzlina

Asi 10 porcí:

  • 1 konzerva zahuštěného slazeného mléka (salko)
  • 1 litr smetany 33 % tuku
  • 2 bílky z menších vajec (zdravotně nezávadných vajec-ideálně bio) (jde o 50 ml)
  • vločková mořská sůl – nemusí být

Uzavřenou konzervu mléka vařte na mírném ohni zcela ponořenou ve vodě asi 4 hodiny. Poté ji nechte vychladnout. Konzervu otevřete a mléko smíchejte důkladně se smetanou. Několik minut provařte a poté nechte zchladnout. Ušlehejte bílky a vmíchejte je do směsi. Nechte zmrznout (ve zmrzlinovači nebo v mrazáku). Podávejte lehce posypané mořskou solí.

Náš tip: Vločkovou mořskou sůl koupíte v Česku v supermarketech, při podávání nemusí být. Můžete ji také nahradit běžnou mořskou solí, kterou nadrtíte na menší kousky.

Čokoládová hlína

Pro čtyři osoby:

  • 25 ml vody
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g hořké čokolády

Fotogalerie

Vodu smíchejte s cukrem a svařte na ohni. Těsně před tím, než začne směs karamelizovat, odstraňte hrnec z ohně a přidejte rozlámanou čokoládu (nebo čokoládové vločky). Míchejte vařečkou, dokud se nevytvoří hrudky, které připomínají hlínu. Podávejte chladné.

Náš tip: Důkladně vychlaďte nové keramické květináče (předtím doporučujeme vysterilizovat), naplňte je zmrzlinou a zasypte čokoládovou hlínou. Zapíchněte do středu snítek máty. Vytvoříte tím dokonalou iluzi sazeničky v květináči. „Vážně je to jedlé?“ bude se ptát každý. Netradiční dezert opravdu překvapí.

Malinová pěna

Pro čtyři osoby:

  • 100 ml malinového pyré
  • 25 g tučného jogurtu
  • 25 g termizovaného sýra
  • 15 g moučkového cukru

Malinové pyré na středním ohni vařte v hrnci tak dlouho, dokud se nezredukuje na polovinu. Důkladně vychlaďte a teprve poté přidejte jogurt, sýr a cukr. Směsí naplňte přístroj na výrobu šlehačky, postupně na láhev našroubujte dvě bombičky, které zaručí našlehanost pěny, vždy důkladně protřepejte, a teprve s třetí bombičkou stříkejte pěnu na talíř.

Náš tip: Pokud nemáte koupené malinové pyré, můžete ho připravit z mražených malin svařených s vodou a trochou cukru. Potom jen rozmixujte tyčovým mixérem a ve stejném hrnci rovnou zredukujte.

Pistáciové houby

Pro čtyři osoby:

  • 1 velké vejce
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 2 g prášku do pečiva (na špičku nože)
  • 15 ml plnotučného mléka
  • 15 g másla
  • 20 g pistáciové pasty

Všechny suroviny důkladně smíchejte. Směsí naplňte přístroj na výrobu šlehačky, postupně na láhev našroubujte dvě bombičky, které zaručí našlehanost dezertu, vždy důkladně protřepejte, a teprve s třetí bombičkou stříkejte pěnu do misky. Použijte plastovou misku (například od jogurtu), kterou můžete poté zničit. Dejte ji do mikrovlnné trouby a na nejvyšší výkon nechte „vařit“ asi 20 až 40 sekund, záleží na výkonu spotřebiče, dokud se pěna nesrazí do konzistence houby. Kelímek potom obraťte dnem vzhůru a špičkou nože do kelímku udělejte několik dírek. Nechte vychladnout. Houbu trhejte na kousky a servírujte s ostatními komponenty.

Náš tip: Pistáciovou pastu koupíte za přibližně 100 korun v obchodech s delikatesami nebo cukrářskými potřebami, běžně je k dostání přes internet. Pokud si ji chcete vyrobit, použijte vyloupané pistáciové oříšky, které najemno rozemelte a smíchejte s moučkovým cukrem a trochou kakaového másla.

Autor:



Nejčtenější

Obchod se zdravím. Dokument odhalil nebezpečí alternativní léčby v Česku

Štáb České televize vybavil Ivanu Lokajovou několika skrytými kamerami a vyslal...

Alternativní léčitelství se stále častěji stává poslední možností pro ty, kterým západní medicína nedokázala pomoct. V...

Co už byste nikdy neměli dělat, pokud chcete opravdu zhubnout

ilustrační snímek

Plavková sezona se blíží a vaše předsevzetí zhubnout alespoň nějaké to kilo se nenaplnilo. Čím to je, že se i přes...



Čtyři účesy, které vás udělají mladší, než ve skutečnosti jste

Ofina sluší u ubírá roky. Příkladem je i Emily Ratajkowská.

Jako mladé holky si můžeme dovolit experimentovat nejen s oblečením, ale také s naším vzhledem. S věkem je však vhodný...

Pět pádných důvodů, proč by každá žena měla častěji masturbovat

ilustrační snímek

Ať už žijete v partnerském vztahu, nebo jste zrovna sama, měla byste si podle odborníků najít čas na hezké chvilky se...

Trendy půjdou stranou, svatební róba Meghan musí respektovat tradice

Meghan Markle (Londýn, 12. března 2018)

Jak budou vypadat? To je otázka, kterou si kladou miliony lidí na světě v souvislosti s nadcházející svatbou prince...

Další z rubriky

Chcete jíst a pít jako vévodkyně Meghan? Dejte si smoothie nebo steak

Meghan Markle den před svatbou s princem Harrym (18. května 2018)

Od nejočekávanější společenské události letošního roku už uběhlo pár dní, ale o nové člence britské královské rodiny se...

Nejlepší jarní recepty, ve kterých využijete vejce natvrdo z koledy

Ilustrační fotografie

I letos to u vás doma probíhalo stejně. Malí i velcí muži se vrátili z mrskačky, sladkosti snědli buď cestou, nebo hned...

Nejvíce pesticidů obsahují jahody a špenát ze supermarketů, nejméně avokádo

Jahody jsou letní radostí. Pokud se vydáte na samosběr nebo jich máte plnou...

Jahody i špenát patří mezi potraviny, které prospívají našemu zdraví. Jenže ani tyto pochutiny nejsou bez chybičky....

Pomocníci pro čištění pleti: Sonický přístroj i obyčejný kartáček

Pomocníci pro čištění pleti: Sonický přístroj i obyčejný kartáček

Arome.cz Do postele byste se s make-upem neodvážily, pleť poctivě drhnete gelem i peelingem, a tvář máte přesto plnou "nedokonalo...

Sex v těhotenství: Na tohle si maminky stěžují
Sex v těhotenství: Na tohle si maminky stěžují

Čeká vás 9měsíční jízda, nebo bude sex v těhotenství nanic? Těžko předvídat dopředu. Zaručená je jen jedna věc: Při pokusu o erotiku se hodně nasmějete.



Najdete na iDNES.cz