Jedlá hlína a pistáciová houba v unikátním dezertu. Zvládnete ho i vy

  1:26
Karamelová zmrzlina, mořská sůl, čokoláda, malinová pěna, pistácie, to jsou základní složky valentýnského dezertu, který okouzlí každého. Podávají ho v restauraci Mlýnec a šéfkuchař Marek Šáda vás ho naučí na videu připravit krok za krokem.

„Recept vznikl kombinací dvou až tří nejoblíbenějších dezertů restaurace Mlýnec. Našim klientům chutnala u určitých jídel specifická část či chuť a tak jsme je zkombinovali tak, aby si na Valentýna mohli vychutnat tento dezert všemi smysly,“ vysvětluje Marek Šáda.

Vyzkoušet můžete ale třeba jen jednu část moderního dezertu. Samostatně skvěle chutná karamelová zmrzlina, která vůbec není složitá. Čokoládovou hlínou můžete ozdobit třeba dort. Dezert zdobí malinové makronky – my doporučujeme koupit je už hotové, zatímco v Mlýnci si je samozřejmě pečou. Pokud se rozhodnete pro domácí přípravu, vyzkoušejte tento recept, nebo se podívejte na video níže. Příprava dezertů se ovšem protáhne.

8. prosince 2011

Zmrzlinu uděláte i v mrazáku

V receptu navíc skvěle využijete láhev na výrobu šlehačky (sifón na šlehačku), kterým jsme před nástupem rostlinné šlehačky ve spreji zdobili nedělní zmrzlinový pohár. Pokud ho nemáte, seženete ho v domácích potřebách, stejně tak bombičky, bez nichž se šlehačka „nerozpohybuje“. A pak už si vystačíte jen s běžnými pomůckami.

Marek Šáda cestou do Mlýnce prošel špičkovými restauracemi v Česku i New Yorku. V San Franciscu absolvoval v The Culinary Institute of America řadu kurzů se zaměřením na přípravu ryb a mořských plodů. Kuchyni v Mlýnci šéfuje od května 2013.

Šéfkuchař Marek Šáda

Zatímco v restauraci využívá Marek Šáda profesionální přístroje jako paco jet na výrobu zmrzliny, v domácích podmínkách poslouží běžný zmrzlinovač.

„Nebo můžete zmrzlinu dát v mističce do mrazáku a často ji promíchávat, aby se rozbily ledové krystalky a nevytvořily se zmrzlé kusy,“ radí šéfkuchař.

Jestliže chcete dezert servírovat na Valentýna, připravte si makronky, hlínu a zmrzlinu raději den předem a na svátek zamilovaných už jen dokončete houbu a pěnu a vyhrajte si se stylingem.

A na závěr dobrá zpráva: zmrzlina je kvůli plechovce Salka vyrobená v daleko větším množství, než na dezert potřebujete, takže ji můžete mlsat nejen na Valentýna. V mrazáku vám ještě nějaký týden vydrží.

Karamelová zmrzlina

Asi 10 porcí:

  • 1 konzerva zahuštěného slazeného mléka (salko)
  • 1 litr smetany 33 % tuku
  • 2 bílky z menších vajec (zdravotně nezávadných vajec-ideálně bio) (jde o 50 ml)
  • vločková mořská sůl – nemusí být

Uzavřenou konzervu mléka vařte na mírném ohni zcela ponořenou ve vodě asi 4 hodiny. Poté ji nechte vychladnout. Konzervu otevřete a mléko smíchejte důkladně se smetanou. Několik minut provařte a poté nechte zchladnout. Ušlehejte bílky a vmíchejte je do směsi. Nechte zmrznout (ve zmrzlinovači nebo v mrazáku). Podávejte lehce posypané mořskou solí.

Náš tip: Vločkovou mořskou sůl koupíte v Česku v supermarketech, při podávání nemusí být. Můžete ji také nahradit běžnou mořskou solí, kterou nadrtíte na menší kousky.

Čokoládová hlína

Pro čtyři osoby:

  • 25 ml vody
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g hořké čokolády

Vodu smíchejte s cukrem a svařte na ohni. Těsně před tím, než začne směs karamelizovat, odstraňte hrnec z ohně a přidejte rozlámanou čokoládu (nebo čokoládové vločky). Míchejte vařečkou, dokud se nevytvoří hrudky, které připomínají hlínu. Podávejte chladné.

Náš tip: Důkladně vychlaďte nové keramické květináče (předtím doporučujeme vysterilizovat), naplňte je zmrzlinou a zasypte čokoládovou hlínou. Zapíchněte do středu snítek máty. Vytvoříte tím dokonalou iluzi sazeničky v květináči. „Vážně je to jedlé?“ bude se ptát každý. Netradiční dezert opravdu překvapí.

Malinová pěna

Pro čtyři osoby:

  • 100 ml malinového pyré
  • 25 g tučného jogurtu
  • 25 g termizovaného sýra
  • 15 g moučkového cukru

Malinové pyré na středním ohni vařte v hrnci tak dlouho, dokud se nezredukuje na polovinu. Důkladně vychlaďte a teprve poté přidejte jogurt, sýr a cukr. Směsí naplňte přístroj na výrobu šlehačky, postupně na láhev našroubujte dvě bombičky, které zaručí našlehanost pěny, vždy důkladně protřepejte, a teprve s třetí bombičkou stříkejte pěnu na talíř.

Náš tip: Pokud nemáte koupené malinové pyré, můžete ho připravit z mražených malin svařených s vodou a trochou cukru. Potom jen rozmixujte tyčovým mixérem a ve stejném hrnci rovnou zredukujte.

Pistáciové houby

Pro čtyři osoby:

  • 1 velké vejce
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 2 g prášku do pečiva (na špičku nože)
  • 15 ml plnotučného mléka
  • 15 g másla
  • 20 g pistáciové pasty

Všechny suroviny důkladně smíchejte. Směsí naplňte přístroj na výrobu šlehačky, postupně na láhev našroubujte dvě bombičky, které zaručí našlehanost dezertu, vždy důkladně protřepejte, a teprve s třetí bombičkou stříkejte pěnu do misky. Použijte plastovou misku (například od jogurtu), kterou můžete poté zničit. Dejte ji do mikrovlnné trouby a na nejvyšší výkon nechte „vařit“ asi 20 až 40 sekund, záleží na výkonu spotřebiče, dokud se pěna nesrazí do konzistence houby. Kelímek potom obraťte dnem vzhůru a špičkou nože do kelímku udělejte několik dírek. Nechte vychladnout. Houbu trhejte na kousky a servírujte s ostatními komponenty.

Náš tip: Pistáciovou pastu koupíte za přibližně 100 korun v obchodech s delikatesami nebo cukrářskými potřebami, běžně je k dostání přes internet. Pokud si ji chcete vyrobit, použijte vyloupané pistáciové oříšky, které najemno rozemelte a smíchejte s moučkovým cukrem a trochou kakaového másla.

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...