Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dětský mejdan můžete uspořádat jen tak, pro radost

  0:28aktualizováno  0:28
Nemusí jít zrovna o narozeniny. Dětskou party pro své potomky i jejich kamarády můžete vystrojit třeba jen proto, že jim chcete udělat radost.

Zeleninová zvířátka a lodičky | foto: In Images

Zeleninová zvířátka a lodičky

PRO 4 OSOBY

Příprava: 45 minut

Na zvířátka:
* 1 salátová okurka
* 4 karotky, očištěné
* 8 ředkviček
* 4 malá rajčata
* 1 lžička lučiny
* nať jarní cibule a pažitka

Na lodičky:
* 2 barevné papriky (žlutá a červená)
* 150 g tvrdého sýra, eidam, gouda, ementál apod.
* listy salátu na ozdobu

1. Z okurky odkrojíme konce, vyřízneme tlamu a vsuneme jazyk z papriky. Oči připravíme z ředkvičky. Zbytek okurky nakrájíme a vytvoříme hada.

2. Očištěné karotky použijeme jako šnečí tělo, na konci uděláme zářezy a zasuneme do nich pažitková tykadla. Ulitu vyrobíme tak, že oloupeme červenou slupku ředkviček do spirály škrabkou.

3. Na myšky ponecháme ředkvičkám kořínek. Ze spodní strany seřízneme vypouklou část a odkrojky zasuneme do zářezů jako myší ouška. Nařízneme oči a červenou slupku odhrneme.

4. Rajčatům vykrojíme zelený střed a seřízneme vrchní část rajčete. Z odřízlé části odstraníme semínka a rozpůlíme ji na krovky. Oči a tečky na krovkách vytvoříme z lučiny, do spodní části rajčete zasuneme tykadla z pažitky.

Jestli se vám dcera nebo syn rádi pletou do vaření, nevyhánějte je z kuchyně. Nechte je vykonávat jednodušší kuchtíkovské práce jako míchání nebo mazání pomazánek. A když jim to půjde, pořiďte jim knížku, která je naučí základům kuchařského umění. Bojíteli se nechat je v kuchyni samotné, nabídněte se jako pomocníci.

TIP:
Lodičky připravte z paprik a sýra nakrájeného na kostky. Na párátko napíchněte plachtu z kousku listu salátu.

Dort z kandovaného ovoce s bonbony

Na 1 dortovou formu o průměru 23 cm, cca na 10 kousků

Příprava: 20 minut + 20 minut pečení

* 100 g másla + trochu na vymazání formy
* 150 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 4 vejce
* 100 g kandovaného ananasu (sušené plátky)
* strouhaná citronová kůra z 1/2 citronu
* 270 g hrubé mouky

Na polevu a ozdobu:
* bílá cukrářská poleva
* různé druhy bonbonů (lentilky, želé - jahůdky, pomeranče apod.)

1. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a šleháme elektrickým šlehačem do pěny, asi 10 minut. Postupně přidáme žloutky a dále šleháme ještě asi 5 minut, dokud hmota nezdvojnásobí svůj objem. Přidáme citronovou kůru, drobně posekané kandované ovoce a prosátou mouku. Promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.

2. Formu vymažeme máslem, dno i stěny vyložíme pečícím papírem, naplníme těstem a uhladíme povrch. Pečeme v předehřáté troubě 20-25 minut. Upečený dort necháme na mřížce částečně vychladnout, sejmeme stěny formy a necháme na mřížce úplně vystydnout. Polevu připravíme podle návodu na obalu, většinou stačí jen ohřát v původním balení v teplé vodě.

3. Vychladlý dort přendáme na tác, potřeme polevou, naznačíme nožem jednotlivé řezy, ozdobíme je bonbony a necháme ztuhnout. Při podávání krájíme na jednotlivé porce podle naznačených řezů.

Dětské mini pizzy

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + kynutí a pečení

* 1/2 kostky droždí
* špetka cukru krupice
* 1 žloutek
* 50 ml oleje
* 1/2 hrnku mléka nebo vody, asi 150 ml
* 250 g hladké mouky 00
* 1 lžička soli
* trochu oleje na potření
* 8 lžic kečupu
* 4 vejce, uvařená natvrdo
* 8 černých oliv bez pecek
* 1 menší zelená paprika
* trochu pažitky
* 1 malá cibulka

1. Do mísy rozdrobíme droždí se špetkou cukru a utřeme ho na kašičku. Přidáme vlažné mléko, žloutek, olej a rozmícháme. Mouku smícháme se lžičkou soli a přisypeme do mísy. Zaděláme hladké nelepivé těsto a podle potřeby přidáme trochu mouky nebo vody. Na vále vypracujeme hladký bochánek, vložíme do mísy, povrch poprášíme moukou a necháme kynout. Trvá to asi 3/4 hodiny, podle teploty v místnosti.

2. Mezitím si uvaříme vejce natvrdo, zchladíme je, oloupeme a vychladlá nakrájíme na plátky. Papriku omyjeme a nakrájíme na proužky. Cibulku oloupeme a rozkrojíme. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a plech vyložíme pečicím papírem. Vykynuté těsto na vále znovu propracujeme a rozdělíme na 8 dílů. Ty vyválíme na placku o průměru asi 10 cm, vytvarujeme, přendáme na plech a necháme odpočinout.

3. Povrch potřeme olejem a pečeme asi 10 minut. Upečené placky potřeme kečupem a vytvoříme obličej zvířátka ze tří plátků vajec, oči a nos doděláme překrojenými olivami a proužkem papriky, fousky uděláme z pažitky a pusu z osminky cibule.

Sýroví ježci s pažitkou

ASI NA 10-12 KUSŮ

Příprava: 30 minut + 20 minut chlazení

* 200 g lučiny
* 50 g změklého másla
* svazek pažitky
* špetku soli
* celý pepř na dozdobení
* 8 ks slaných křehkých krekrů

1. Lučinu rozmícháme se změklým máslem a lžící usekané pažitky, podle chuti lehce osolíme. Lžící rozdělíme na 10-12 stejných dílů a prsty vytvarujeme nejdříve kuličky a z nich ježky.

2. Zbylou omytou a osušenou pažitku nastřiháme našikmo nůžkami na 3-4cm kousky a zapícháme do těla sýrových ježků jako bodlinky. Z pepře utvoříme oči a čumáček a dáme do chladničky ztuhnout.

3. Ježky podáváme na slaném krekru nebo sýrových oplatkách.

TIP:
Ohýbají-li se vám při zapichování pažitkové bodliny, utvořte si pomocí silnější jehly otvory a pažitku do nich zasuňte a pak lehce přitiskněte zpět. Ježky nebo sýrové kuličky můžete připravit i z ochuceného tvarohu, brynzy, nivy nebo do lučiny navíc vmíchat tavený sýr, posekanou šunku či jemně strouhaný tvrdý sýr apod. Oči a čumák můžete vytvořit z rozinek, ořechů a různých semínek.

Vaječné lodičky

NA 12 KUSŮ

Příprava: 30 minut

* 6 vajec, uvařených natvrdo
* 150 g pomazánkového másla
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl
* 1 jarní cibuka, pokrájené nadrobno
* 10 plátků šunky
* 1 červená paprika
* menší svazek pažitky

1. Uvařená a vychlazená vejce oloupeme, podélně rozkrojíme a vyjmeme žloutky. Zeleninu omyjeme a osušíme. Papriky rozpůlíme, zbavíme semeníku a žeber a nakrájíme na drobné kostičky. V misce utřeme žloutky se solí, pomazánkovým máslem a citronovou šťávou. Vmícháme jemně pokrájenou cibulku, 4 plátky najemno pokrájené šunky a část nakrájené papriky s lžíci usekané pažitky. Podle potřeby ještě dochutíme solí.

2. Bílky naplníme pomocí lžičky vaječnou pomazánkou. Zbylé plátky šunky šikmo rozpůlíme a každý kousek napíchneme na párátko jako lodní plachtu a zapícháme je do plněných vajíček. Vaječné lodičky posypeme zbylou pažitkou a kostičkami červené papriky a necháme chvíli vychladit.

TIP:
Aby se lodičky nepřeklápěly, seřízněte spodní vypouklou stranu bílku. Pomazánku můžete ochutit také hořčicí. Pro děti je vhodnější plnotučná hořčice bez přídavku barviv - není sice tak krásně žlutá, ale je zdravější.

Vaječné muchomůrky s rajčaty

NA 10 KUSŮ

Příprava: 20 minut

* 10 vajec
* 10 rajčat, nejlépe různé velikosti
* 100 g lučiny
* velká hrst výhonků řeřichy apod.

1. Vejce uvaříme natvrdo, vkládáme-li je do studené vody, trvá to asi 8 minut, do horké asi 10 minut. Uvařená vejce vychladíme pod proudem studené vody, oloupeme a necháme úplně vychladnout. Rajčata omyjeme, odřízneme jim spodní část, horní, vetší část rajčete si ponecháme na kloboučky hub.

2. Z rajčat vydlabeme dužinu se zrníčky. Vnitřky rajčat vysušíme papírovým ubrouskem a částečně naplníme lučinou. Širší konce vajec můžeme malinko seříznout, aby lépe stála. Rajčatové kloboučky s lučinou posadíme na vejce a ze zbylé lučiny utvoříme bílé puntíky. Jde to dobře pomocí lžičky nebo mikrotenového sáčku s ustřiženým růžkem.

3. Na talíř rozložíme výhonky řeřichy, zasadíme do ní muchomůrky a podáváme jen tak nebo s plátky libovolného pečiva.

TIP:
Malé houbičky připravíte z křepelčích vajec a třešňových rajčátek. Křepelčí vajíčka se upravují stejně jako slepičí, jen doba varu je kratší.

Had z okurky, šunky, sýra a chleba

NA 1 HADA

Příprava: 10 minut

* 1 menší salátová okurka
* 2 silnější plátky šunky o síle asi 0,5-1 cm
* 2 silnější plátky tvrdého sýra, silné asi 0,5-1 cm
* 2 plátky toustového chleba
* lučina nebo pomazánkové máslo na potření
* menší svazek pažitky
* kousek červené papriky na ozdobu

1. Okurku omyjeme, osušíme a odkrojíme na obou koncích špičky asi 5 cm dlouhé. Zbylou část i se slupkou nakrájíme vroubkovaným nožem na 0,5 až 1 cm silné plátky. Z šunky, sýra a toastového chleba vypíchneme ostrým vykrajovátkem stejně velká kolečka.

2. Chlebová kolečka potřeme lučinou nebo pomazánkovým máslem a namazanou stranou lehce přitlačíme do usekané pažitky. Z červené papriky vyřízneme oči a hadí jazýček a kulatější špičku okurky ozdobíme jako hadí hlavu.

3. Pomocí nože si uděláme zářezy a zasuneme kousky papriky. Na talíři nebo tácu sestavíme k hadí hlavě tělo střídáním koleček okurky, šunky, namazaného chleba a sýra, hada zakončíme druhým odříznutým koncem okurky.

TIP:
Aby jednotlivé plátky hada na talíři lépe stály v požadovaném tvaru, potřete místa pod hadem trochou lučiny nebo je podložte proužky šunky a sýra. Uzeninu a sýr použijte dle chuti, chléb můžete použít i obyčejný, celozrnný nebo kolečka vykrájet z veky.

Perníkový vláček s bílou čokoládou

NA 1 VLÁČEK

Příprava: 10 minut + 50 minut pečení

* 500 ml mléka
* 100 ml oleje
* 2 lžíce medu, asi 100 g
* 2 vejce
* 50 g sušených višní
* 200 g třtinového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 500 g špaldové celozrnné mouky
* 1 kypřicí prášek do perníku Vitana, 20 g
* 1-2 lžíce kakaa
* 100 g višňové marmelády
* bílá a červená cukrářská poleva
* marshmallows, gumoví medvídci a bonbony

1. Pekáč vymažeme tukem a vysypeme moukou. Ohřejeme část mléka s medem. Přilijeme studené mléko a vmícháme vejce a olej. Prosátou mouku promícháme s perníkovým práškem, oběma cukry a kakaem. Postupně přilijeme tekutou směs, vsypeme višně a vymícháme hladké řidší těsto. To rovnoměrně rozlijeme do pekáče a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.

2. Upečený perník necháme vychladnout, vyklopíme ho na pracovní desku a vodorovně rozkrojíme v půli, spodní část namažeme marmeládou a opět spojíme k sobě. Z takto připraveného perníku nakrájíme tři obdélníky na vagonky, oblouk na kabinu a dvě kolečka na komín. Povrch všech dílů potřeme slabší vrstvou bílé cukrářské polevy připravené podle návodu na obalu a necháme ztuhnout.

3. Na větším prkénku nebo tácu sestavíme vlak a potáhneme ještě jednou vrstvou bílé polevy a slepíme jí jednotlivé díly k sobě. Dozdobíme podle obrázku červenou ovocnou polevou nebo ve vodní lázni nahřátým ovocným rosolem pomocí sáčku, bonbony a cukrovou vatou. Necháme v chladu ztuhnout.

Pepřoví pavouci

Příprava: 10 minut + 20 minut pečení

* 600 g mletého kuřecího masa
* 1 cibule
* 2-3 prolisované stroužky česneku
* sůl
* 2 lžičky kořenicí směsi na mleté maso nebo bylinky
* 1 lžíce kečupu
* 2 lžíce oleje
* 1 lžíce majonézy
* 2-3 papriky, různé barvy, nakrájené na proužky
* 12 kuliček nakládaného zeleného pepře

1. Mleté maso promícháme v míse s usekanou cibulí, prolisovaným česnekem, kořením nebo bylinkami, kečupem a solí. Masovou směs rozdělíme na 8 dílů a vytvarujeme vlhkýma rukama kuličky, které velmi lehce zmáčkneme mezi dlaněmi. Narovnáme je na plech nebo na mřížku a potřeme je olejem.

2. Pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních, u horkovzdušné trouby 180 stupňů, asi 10-15 minut a během pečení na plechu je otočíme.

3. Upečené masové kuličky přendáme na talíře, z majonézy a pepře vytvoříme oči a obličej domodelujeme kouskem papriky s kapkou majonézy. Proužky paprik napícháme kolem dokola jako pavoučí nohy a podáváme s čerstvou zeleninou a pečivem.

TIP:
Kuličky můžete připravit i z hovězího nebo krůtího masa. Česnek a cibuli můžete vynechat a maso ochutit bylinkami nebo libovolnou směsí koření, např. gyros nebo také worcestrovou omáčkou. Majonézu zkuste nahradit hořčicí nebo kečupem.

Autoři:






Nejčtenější

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.