Limonáda se zahradním ovocem a mátou
Ingredience na 6 porcí:
- 1,5 litru studené stolní vody
- šťáva ze 2 citronů
- 4 lžíce bezinkového sirupu
- čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky, broskve - mohou být i kompotované)
- led
- čerstvá máta
Pracovní postup:
- Do velkého džbánu nalijeme vychlazenou vodu a vmícháme citronovou šťávu i bezinkový sirup (ideálně domácí).
- Čerstvé ovoce omyjeme, jahody nakrájíme na kousky a vhodíme do limonády.
- Přidáme led a lístky máty a podáváme.
Medové kuřecí stripsy s kečupem
Ingredience na 6 porcí:
- 4 kuřecí prsa
- 2-3 lžíce medu
- 1 lžíce mleté papriky
- hrst nasekané petrželky
- sůl
- hladká mouka, vejce a strouhanka na obalování
- olej na smažení
- kečup nebo jogurtový dip k podávání
Pracovní postup:
- Kuřecí prsa nakrájíme na delší kousky a osolíme.
- V misce smícháme med s mletou paprikou a nasekanou petrželkou. Vzniklou směsí kuřecí kousky potřeme ze všech stran.
- Pak je obalujeme postupně v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Dáme okapat na papírové utěrky.
- Podáváme ve veselých papírových krabičkách s jemným kečupem nebo třeba jogurtovým dipem.
Růžové cupcakes s lentilkami
Ingredience na 12 kousků:
- 1/2 menší červené řepy
- 320 g polohrubé mouky
- 180 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 150 ml bílého smetanového jogurtu
- 90 g másla
- 3 vejce
- lentilky na ozdobu
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 100 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce moučkového cukru
Pracovní postup:
- Červenou řepu oloupáme a nastrouháme najemno.
- Mouku smícháme s oběma cukry a práškem do pečiva.
- V jiné míse promícháme jogurt s rozehřátým máslem a vejci. Obě směsi spojíme a nakonec vmícháme nastrouhanou červenou řepu.
- Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a asi do tří čtvrtin nalijeme těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi 20 minut.
- Hotové necháme vychladnout.
- Mezitím si připravíme krém. Mascarpone vyšleháme s cukrem, vmícháme dotuha ušlehanou smetanu a zdobíme muffinky dle fantazie. Úplně nakonec je posypeme lentilkami.
Jahodové nanuky
Ingredience na 4-6 porcí:
- 100 g čerstvých jahod
- 300 g měkkého tučného tvarohu
- 4 lžíce moučkového cukru
- 150 ml smetany ke šlehání
Pracovní postup:
- Jahody očistíme a omyjeme a společně s měkkým tvarohem i cukrem je rozmixujeme. Můžeme je také jen nahrubo rozmačkat vidličkou a prošlehat s tvarohem a cukrem.
- Smetanu vyšleháme dotuha a zapracujeme k jahodové směsi.
- Nalijeme do nanukových tvořítek a dáme zmrazit do druhého dne.
Tip: Místo jahod můžete použít i jiné sezonní ovoce, dle toho, co zahrádka nabídne.