L. Dědek | foto: archiv L. Dědka

Denně ochutnám až osmdesát zmrzlin, říká sladký muž Lukáš Dědek

  • 2
Líbilo by se vám cestovat po světě a od rána do večera se ládovat zmrzlinou? Tak přesně tohle má Lukáš Dědek čas od času jako náplň práce. "Když se vybírají nové zmrzliny, jezdíme po celé Evropě a koštujeme," říká.

"Zastavíme u prodejny, třeba v Itálii, a napěchujeme nákupní košík zmrzlinami. Pak je ochutnáváme a hodnotíme. Takhle za den ochutnám třeba i 80 zmrzlin," vypráví Lukáš Dědek. Přiznává ale, že podobné výpravy jsou náročné - hlavně na žaludek. Je to ale nejlepší způsob, jak poznat nové trendy a nové chutě. Zmrzliny, které jeho týmu zachutnají, pak zkouší uvádět na český trh.

Ochutnávání a výběr nového sortimentu patří k těm příjemnějším pracovním stránkám, Lukáš Dědek ale stráví spoustu času i za počítačem. "Vybírám dodavatele surovin, sestavuji rozpočet a vytvářím marketingové strategie," přibližuje svou práci.

A jak přichází na svět nová zmrzlina? Od nápadu až k vlastní výrobě uteče hodně vody, celý proces trvá 8 až 10 měsíců. "S výběrem novinek proto začínáme už se začátkem sezony předchozí." Už teď tak má tedy Lukáš v malíčku zmrzliny, na kterých si pochutnáme příští rok.

Sladký život

Lukáš Dědek přiznává, že zmrzliny jsou taky skvělé konverzační téma. "Ženy se mnou o zmrzlinách rády klábosí. Svěřují se mi s tím, co jim chutná a co naopak v obchodě přehlížejí. Snaží se i navrhovat nové příchutě nebo vylepšení, třeba na kterou zmrzlinu dát čokoládovější polevu nebo kam přidat mandle," prozrazuje zmrzlinář.

lukáš dědek

Vystudoval sport, pracoval v prodejně se sportovním zbožím a díky sportu nakonec skončil u sladkého. Nabídku na kariéru ve zmrzlinářské firmě totiž dostal od svých sportovních přátel. A práce v potravinářském průmyslu ho chytla. "Má svoje příjemné chutné výhody," usmívá se.

Přestože se pracovní život 35letého muže točí kolem sladkého, dobrým ledovým dezertem nepohrdne ani doma, kde si na něm pochutná spolu s manželkou Simonou a dvěma syny - čtyřletým Dominikem a dvouletým Jakubem.

Problém s nadměrným příjmem kalorií však Lukáš nemá, chodí je totiž spálit na hokej, tenis a volejbal. "Někdy mám sladkého opravdu plné zuby, hlavně po absolvování zahraničních koštovacích štací. To pak s chutí přivítám jakékoliv nesladké jídlo," oklepe se Dědek, který má ze zmrzlin nejraději ty smetanové: "Nevyžívám se v nějakých netradičních chutích. Mám rád typické české chutě jako je vanilka, čokoláda nebo jahoda."

Kluci k nakousnutí?

Z dílny zmrzlinářské společnosti, kde Dědek pracuje, pochází i populární reklamní spot na zmrzlinu Mrož, kde polosvlečení svalovci sbírají jahody a pak z nich vyrábějí jahodovou ledovou dobrotu. Skutečné výjevy v továrně se však od uvedeného spotu výrazně liší.

Sympatičtí muži s vypracovaným tělem, jako je třeba Lukáš Dědek, zde sice pracují, ale oficiální uniformou nejsou bokové džíny a nahoře nic, nýbrž zcela neerotický bílý plášť. Sexy krasavci se tedy nekonají, ale o tom, že jahodová ledová dobrota s ploutvonožcem ve znaku je skutečně lahodná, není sporu. I zmrzlinář Dědek přiznává, že kdyby si měl vybrat jen jednu zrmzlinu na světě, tak je to právě Mrož.

A která zmrzlina chutná nejvíc vám? Ulítáváte na pistáciové, nebo máte raději vanilkovou či šmoulovou? Jakou příchuť byste příště rádi našli v mrazícím boxu? Diskutujte pod článkem.

seriál sladcí muži

Jací jsou muži, kteří pro vás připravují nejrůznější laskominy? Kromě zmrzlináře jsme se nedávno v rámci seriálu podívali na zoubek také cukráři. Článek o něm si přečtěte ZDE.

A příště se můžete těšit na povídání o čokolatiérovi.