Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Oslavte Den čokolády. Třeba mléčnou s oříšky, tu miluje třetina Čechů

  0:39aktualizováno  0:39
Čokoláda dnes slaví svůj svátek, ale většina z nás "slaví" mnohem častěji. Milovníků čokolády je v České republice dost, více než polovina z nás si ji dopřává hned několikrát týdně. Hořká ale u nás moc nefrčí, českému jazýčku nejlépe vyhovuje čokoláda mléčná, ideálně ještě s oříšky nebo ovocem. Češky jsou přitom podle aktuálního výzkumu mlsnější než Češi.
Češky jsou při nákupu čokolády vybíravější než jejich mužské protějšky. (Ilustrační snímek)

Češky jsou při nákupu čokolády vybíravější než jejich mužské protějšky. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Češi jsou milovníci čokolády a s její konzumací zdaleka nekončí po Vánocích a Velikonocích. Celých 55 procent Čechů konzumuje čokoládu až několikrát týdně, necelá třetina dotázaných přitom preferuje mléčnou variantu, prozradil lokální průzkum veřejného mínění provedený v rámci studie společnosti KPMG The Chocolate of Tomorrow.

Mléčná s oříšky vede

Přestože Češi v posledních letech přicházejí na chuť hořkým čokoládám, které obsahují minimálně 35 % kakaa v sušině, největší popularitě se u nás stále těší čokoláda mléčná. Při nákupu po ni sáhne nejčastěji 30 procent z nás. Hořká varianta vede pouze u pětiny respondentů, bílé pak dává přednost jen desetina z nás. Bezmála 30 procent Čechů si přitom oblíbilo čokoládu s přísadami, jako jsou oříšky, mandle či ovoce.

"S malým zájmem se setkávají netradiční chutě, Čechy zatím příliš nezaujaly ani biopotraviny, ani ručně vyráběná čokoláda. Česká kotlina tak vykazuje rysy poměrně konzervativního trhu. Přesto jsme v loňském roce zaznamenali několikaprocentní nárůst prodejů fairtradových produktů," říká Karel Růžička z poradenské společnosti KPMG.

Patříme k průměru

Ačkoliv obyvatelé ČR lásku ke sladkému nezapřou, a potvrzují to i statistiky demonstrující, jak přibýváme na váze, nepatříme mezi rekordmany ve spotřebě čokolády. Tady vládnou země západní Evropy a Češi se se spotřebou okolo šesti kilogramů na osobu za rok pohybují na evropském průměru.

Každý národ má své vlastní chuťové preference. Zatímco Čechům chutná nejvíce mléčná čokoláda s oříšky, Američané si oblíbili nezvyklé příchutě jako wasabi nebo slaninu.

Češky jsou vybíravější

A podle čeho čokoládu vybíráme? Zatímco u Američanů hraje nejdůležitější roli cena (sleduje ji 79 procent konzumentů), pro Čechy je klíčová chuť. Polovina z nás se řídí při výběru konkrétní cukrovinky jejím druhem, třetina pak značkou výrobce.

"O chuťové parametry čokolád se zajímají více ženy, protože sledují výživové hodnoty potravin a uvědomují si, že velké množství cukrů a tuků má negativní vliv na naše zdraví. Čokoláda je pro ně odměnou a chtějí si dopřát, na co mají chuť," vysvětluje Karel Růžička. 

"Konkrétní druh čokolády proto Češky nakupují v 55 procentech a častěji sáhnou také po vybranějším zboží značky Lindt či Ferrero Rocher," dodává. Podle ceny si čokoládu vybírá jen 12 procent respondentů. Muži obecně reagují na cenu o něco citlivěji než ženy, řídí se podle ní každý sedmý.

Honí nás mlsná

Hlavní motivací nákupu čokolády je pro více než polovinu Čechů momentální chuť na sladké. Pro 11 procent je impulsem běžný nákup, zpravidla ve velkých supermarketech (v 86 procentech). Pouhá čtyři procenta pro ni zajdou do specializovaných obchodů.

"V tomto směru se příliš nelišíme od ostatních národů, i když ve světě se mnohem častěji nakupuje v menších potravinách nebo prodejnách zaměřených na cukrovinky," shrnuje nákupní zvyky Evropanů Karel Růžička.

Autor:






Nejčtenější

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.