Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dejte si polévky pro zahřátí

  0:10aktualizováno  0:10
Co vás v lezavých podzimních dnech zahřeje víc než palčáky nebo horký grog? Přece pořádná polévka, ve které stojí lžíce!

Fazolová polévka se zakysanou smetanou | foto: In Images


Naší kulinární expertce DANĚ OBERMAJEROVÉ pište na ona@mfdnes.cz

 

 

 



Fazolová polévka se zakysanou smetanou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 40 min.

* 2 lžíce oleje
* 2 cibule, nakrájené nadrobno
* 2 stroužky česneku
* 250 g mletého hovězího masa
* sůl a mletý pepř
* 2 lžičky mexického koření
* 1 lžíce rajčatového protlaku nebo pyré
* 4 velká rajčata a oloupaná
* 1-2 chilli papričky, zbavené semen a posekané
* 1 l masového vývaru, nejlépe hovězího (i z kostky)
* 400 g konzervovaných barevných fazolí bez nálevu
* kysaná smetana k podávání
* hrst natě čerstvého koriandru
* trochu limetkové šťávy

1. V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm do růžova nakrájenou cibulku a usekaný česnek. Přidáme mleté maso a osmahneme ho ze všech stran do hněda.

2. Ochutíme solí, pepřem, mexickým kořením, vmícháme rajčatový protlak, osmahneme a přidáme na kostičky nakrájená a oloupaná rajčata a chilli papričky. Zalijeme vývarem, uvedeme do varu a vaříme asi 20-25 minut, dokud maso není měkké. Ke konci varu do polévky přidáme slité fazole a dolijeme vodou nebo vývarem.

3. Polévku dochutíme limetkovou šťávou a solí. Podáváme s kysanou smetanou posypané usekaným čerstvým koriandrem.

 


Dýňová polévka s krutony

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 min.

* 1 kg očištěné dužiny z oranžové dýně
* 2 oloupaná rajčata
* 1 jablko, oloupané a nakrájené na kostičky
* 2 polévkové lžíce másla
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 cm čerstvého nastrouhaného zázvoru
* 1 polévková lžíce kari
* 1 l silného kuřecího nebo zeleninového vývaru
* sůl a mletý bílý pepř na dochucení
* 150 ml smetany na šlehání
* citrónová šťáva
* 1 lžička cukru na dochucení
* 4 plátky toastového chleba
* 1 lžíce olivového oleje

1. Dýni oloupeme, dužinu zbavíme zrníček a nakrájíme na kostičky. Rajčata nařízneme do kříže a vložíme na dvě minuty do vroucí vody. Zchladíme studenou vodou, oloupeme a nakrájíme.

2. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. V kastrole rozpustíme máslo,
přidáme nakrájenou cibuli a česnek, zázvor, kari a osmahneme, přisypeme dýni, jablka a rajčata a znovu krátce osmahneme. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme pod poklicí na mírném ohni doměkka.

3. Polévku rozmixujeme, propasírujeme jemným sítem, zjemníme smetanou a uvedeme opět do varu. Necháme přejít varem a dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a cukrem.

4. Podáváme s opečenými krutony z toastového chleba a posypanou pažitkou.

TIP
Rozduste dýni a hrušky, přidejte vývar, hruškový džus, ochuťte muškátovým oříškem, chilli, solí a zjemněte smetanou.

 

 

 

 


Bramborová polévka s houbami a slaninou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 min. + 1 hodina na namáčení hub

* 1 lžíce másla
* 1 lžíce oleje
* 1 cibule, nakrájená najemno
* 4 stroužky česneku
* 2 lžíce hladké mouky
* 2 hrsti sušených hub
* sůl a mletý pepř
* 1/3 lžičky drceného kmínu
* 1 větší mrkev
* 1/2 celeru, menšího
* 1 malá petržel
* 4 větší brambory
* 100 g kapusty
* 2 lžíce sušené majoránky
* 4 plátky anglické slaniny

1. Houby zalijeme půl litrem studené vody a necháme je nabobtnat. Zeleninu a brambory očistíme. Polovinu česneku nakrájíme nadrobno. Zeleninu nakrájíme na plátky a brambory na kostičky.

2. V kastrole rozehřejeme máslo a olej, zpěníme na něm cibuli a česnek, zasypeme moukou a osmahneme do růžova. Jíšku zalijeme třičtvrtě litrem až litrem studené vody, přilijeme namočené houby i s vodou, ve které se máčely, důkladně rozmícháme nebo prošleháme, osolíme, okořeníme kmínem a uvedeme do varu. Vaříme asi 20 minut.

3. Když jsou houby měkké, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, brambory, kapustu a dovaříme do měkka. Trvá to dalších asi 10 minut. Nakonec polévku dochutíme prolisovaným zbylým česnekem, solí, pepřem a rozemnutou majoránkou. Hotovou polévku posypeme opečenými kostičkami anglické slaniny a podáváme.

TIP
Nemáte-li sušené houby, použijte čerstvé, skvělá je hlíva ústřičná nebo shi take, houby vařte podle potřeby do změknutí bez namáčení přímo v polévce jako houby sušené. Chcete-li polévku ještě sytější a výživnější, uvařte s houbami hrst propláchnutých trhaných krupek a zeleninu.

 

 

 

 

 


Brokolicový krém se lněným semínkem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 min.

* 2 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 l vody nebo vývaru
* sůl
* špetka muškátového oříšku
* 500 g brokolice
* 250 ml smetany na šlehání
* bílý pepř
* 2 lžíce lněného semínka
* 4 lžičky ořechového oleje
* bageta nebo toastový chléb

1. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji studenou vodou nebo vývarem, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a metlou rozšleháme.

2. Polévku přivedeme k varu a vaříme 20 minut, občas zamícháme. Ke konci varu přidáme růžičky brokolice a uvaříme do měkka. Polévku rozmixujeme. Několik růžiček brokolice si necháme stranou na ozdobu polévky.

3. Přidáme smetanu, necháme přejít varem a polévku odstavíme. Dochutíme solí a mletým pepřem. Porce polévky zakápneme lžičkou ořechového oleje a posypeme opraženým lněným semínkem. Podáváme s opečenými toasty.

 


Mrkvovo - rajčatová polévka s červenou čočkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 20 min. vaření

* 40 g másla
* 250 g oloupané mrkve, nahrubo nastrouhané
* 1 cibule nakrájená najemno
* 2 stroužky česneku, usekaný najemno
* 1 plechovka loupaných konzervovaných rajčat i s nálevem
* 1 lžička mletého rozmarýnu
* špetka tymiánu
* 1 l zeleninového vývaru (může být z kostky)
* 150 g loupané červené čočky
* sůl
* trochu citrónové šťávy na dochucení
* popřípadě trochu cukru na dochucení
* lístky čerstvé bazalky k podávání

1. Ve větším polévkovém hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme nastrouhanou mrkev, nakrájenou cibuli, usekaný česnek, všechno uvedené koření a na mírnějším plameni osmahneme. Bude to trvat asi pět minut.

2. Pak do polévky přilijeme rozmačkaná oloupaná rajčata a zeleninový vývar a znovu uvedeme do varu.

3. Potom ještě přidáme propláchnutou červenou čočku a vaříme, až je čočka měkká, což zabere asi 10-15 minut. Podle potřeby můžeme průběžně dolévat trochou vývaru nebo vody.

4. Nakonec polévku dochutíme solí a citrónovou šťávou, popřípadě podle chuti dosladíme. Podáváme ozdobenou lístky čerstvé bazalky s čerstvou bagetou nebo celozrnným chlebem.

TIP
Polévku můžete nakonec rozmixovat ponorným mixérem nebo místo konzervovaných rajčat přidat asi 250 ml rajčatového pyré.

 

 

 

 

Autor:






Nejčtenější

Nicola Formichetti kdysi oblékal Lady Gagu, teď vládne několika módním značkám.
Nicola Formichetti: Muž, který oblékl Lady Gaga do masa a masy do denimu

Vytvořil pro Lady Gaga šaty z masa i image, co změnila tvář popové hudby, vedl několik velkých světových značek a dostal se do vedení předních módních...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.