Naší kulinární expertce DANĚ OBERMAJEROVÉ pište na ona@mfdnes.cz |
Fazolová polévka se zakysanou smetanou
PRO 4 OSOBY
Příprava: 15 min. + 40 min.
* 2 lžíce oleje
* 2 cibule, nakrájené nadrobno
* 2 stroužky česneku
* 250 g mletého hovězího masa
* sůl a mletý pepř
* 2 lžičky mexického koření
* 1 lžíce rajčatového protlaku nebo pyré
* 4 velká rajčata a oloupaná
* 1-2 chilli papričky, zbavené semen a posekané
* 1 l masového vývaru, nejlépe hovězího (i z kostky)
* 400 g konzervovaných barevných fazolí bez nálevu
* kysaná smetana k podávání
* hrst natě čerstvého koriandru
* trochu limetkové šťávy
1. V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm do růžova nakrájenou cibulku a usekaný česnek. Přidáme mleté maso a osmahneme ho ze všech stran do hněda.
2. Ochutíme solí, pepřem, mexickým kořením, vmícháme rajčatový protlak, osmahneme a přidáme na kostičky nakrájená a oloupaná rajčata a chilli papričky. Zalijeme vývarem, uvedeme do varu a vaříme asi 20-25 minut, dokud maso není měkké. Ke konci varu do polévky přidáme slité fazole a dolijeme vodou nebo vývarem.
3. Polévku dochutíme limetkovou šťávou a solí. Podáváme s kysanou smetanou posypané usekaným čerstvým koriandrem.
Dýňová polévka s krutony
PRO 4 OSOBY
Příprava: 30 min.
* 1 kg očištěné dužiny z oranžové dýně
* 2 oloupaná rajčata
* 1 jablko, oloupané a nakrájené na kostičky
* 2 polévkové lžíce másla
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 cm čerstvého nastrouhaného zázvoru
* 1 polévková lžíce kari
* 1 l silného kuřecího nebo zeleninového vývaru
* sůl a mletý bílý pepř na dochucení
* 150 ml smetany na šlehání
* citrónová šťáva
* 1 lžička cukru na dochucení
* 4 plátky toastového chleba
* 1 lžíce olivového oleje
1. Dýni oloupeme, dužinu zbavíme zrníček a nakrájíme na kostičky. Rajčata nařízneme do kříže a vložíme na dvě minuty do vroucí vody. Zchladíme studenou vodou, oloupeme a nakrájíme.
2. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. V kastrole rozpustíme máslo,
přidáme nakrájenou cibuli a česnek, zázvor, kari a osmahneme, přisypeme dýni, jablka a rajčata a znovu krátce osmahneme. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme pod poklicí na mírném ohni doměkka.
3. Polévku rozmixujeme, propasírujeme jemným sítem, zjemníme smetanou a uvedeme opět do varu. Necháme přejít varem a dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a cukrem.
4. Podáváme s opečenými krutony z toastového chleba a posypanou pažitkou.
TIP |
Bramborová polévka s houbami a slaninou
PRO 4 OSOBY
Příprava: 30 min. + 1 hodina na namáčení hub
* 1 lžíce másla
* 1 lžíce oleje
* 1 cibule, nakrájená najemno
* 4 stroužky česneku
* 2 lžíce hladké mouky
* 2 hrsti sušených hub
* sůl a mletý pepř
* 1/3 lžičky drceného kmínu
* 1 větší mrkev
* 1/2 celeru, menšího
* 1 malá petržel
* 4 větší brambory
* 100 g kapusty
* 2 lžíce sušené majoránky
* 4 plátky anglické slaniny
1. Houby zalijeme půl litrem studené vody a necháme je nabobtnat. Zeleninu a brambory očistíme. Polovinu česneku nakrájíme nadrobno. Zeleninu nakrájíme na plátky a brambory na kostičky.
2. V kastrole rozehřejeme máslo a olej, zpěníme na něm cibuli a česnek, zasypeme moukou a osmahneme do růžova. Jíšku zalijeme třičtvrtě litrem až litrem studené vody, přilijeme namočené houby i s vodou, ve které se máčely, důkladně rozmícháme nebo prošleháme, osolíme, okořeníme kmínem a uvedeme do varu. Vaříme asi 20 minut.
3. Když jsou houby měkké, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, brambory, kapustu a dovaříme do měkka. Trvá to dalších asi 10 minut. Nakonec polévku dochutíme prolisovaným zbylým česnekem, solí, pepřem a rozemnutou majoránkou. Hotovou polévku posypeme opečenými kostičkami anglické slaniny a podáváme.
TIP |
Brokolicový krém se lněným semínkem
PRO 4 OSOBY
Příprava: 30 min.
* 2 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 l vody nebo vývaru
* sůl
* špetka muškátového oříšku
* 500 g brokolice
* 250 ml smetany na šlehání
* bílý pepř
* 2 lžíce lněného semínka
* 4 lžičky ořechového oleje
* bageta nebo toastový chléb
1. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji studenou vodou nebo vývarem, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a metlou rozšleháme.
2. Polévku přivedeme k varu a vaříme 20 minut, občas zamícháme. Ke konci varu přidáme růžičky brokolice a uvaříme do měkka. Polévku rozmixujeme. Několik růžiček brokolice si necháme stranou na ozdobu polévky.
3. Přidáme smetanu, necháme přejít varem a polévku odstavíme. Dochutíme solí a mletým pepřem. Porce polévky zakápneme lžičkou ořechového oleje a posypeme opraženým lněným semínkem. Podáváme s opečenými toasty.
Mrkvovo - rajčatová polévka s červenou čočkou
PRO 4 OSOBY
Příprava: 10 min. + 20 min. vaření
* 40 g másla
* 250 g oloupané mrkve, nahrubo nastrouhané
* 1 cibule nakrájená najemno
* 2 stroužky česneku, usekaný najemno
* 1 plechovka loupaných konzervovaných rajčat i s nálevem
* 1 lžička mletého rozmarýnu
* špetka tymiánu
* 1 l zeleninového vývaru (může být z kostky)
* 150 g loupané červené čočky
* sůl
* trochu citrónové šťávy na dochucení
* popřípadě trochu cukru na dochucení
* lístky čerstvé bazalky k podávání
1. Ve větším polévkovém hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme nastrouhanou mrkev, nakrájenou cibuli, usekaný česnek, všechno uvedené koření a na mírnějším plameni osmahneme. Bude to trvat asi pět minut.
2. Pak do polévky přilijeme rozmačkaná oloupaná rajčata a zeleninový vývar a znovu uvedeme do varu.
3. Potom ještě přidáme propláchnutou červenou čočku a vaříme, až je čočka měkká, což zabere asi 10-15 minut. Podle potřeby můžeme průběžně dolévat trochou vývaru nebo vody.
4. Nakonec polévku dochutíme solí a citrónovou šťávou, popřípadě podle chuti dosladíme. Podáváme ozdobenou lístky čerstvé bazalky s čerstvou bagetou nebo celozrnným chlebem.
TIP |