Doporučujeme

Kebaby v housce se zeleninou

Kebaby v housce se zeleninou | foto: Stockfood.cz

Dejte si jídlo venku. Tipy na skvělé piknikové dobroty

  • 9
Krásné počasí láká vyrazit ven. Když dostanete hlad, stačí vybalit deku a rozložit připravené dobroty. Na západ od našich hranic tomu propadli už dávno.

Piknik neboli hostina pod širým nebem je dobrým důvodem, jak dát dohromady přátele, které jsme dlouho neviděli, i širokou rodinu. Stačí zabalit velkou deku, pár lahví dobrého vína, domácí limonádu a hlavně dostatek jídla.

Jídelníček naplánujte v jednoduchém schématu. Neměl by chybět předkrm, hlavní chod a sladká tečka na závěr. Jsou bohužel i jídla, která se na piknik nehodí.

Kromě zmrzliny se vyhněte i salátům s řídkou zálivkou a raději nakrájejte zeleninu a vyrobte hustší dip, který hosty neupatlá. Nezapomeňte přibalit i vlhčené ubrousky, ať zbytek výletu nemusíte hledat potok, ve kterém byste si mohli umýt ruce. Do čeho na piknik zabalit? Pokud nevlastníte piknikový koš, vystačíte si s batohem.

Kebaby v housce se zeleninouKebaby v housce se zeleninou

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut + 2 hodiny + opékání 5-7 minut

* 600 g mletého zadního hovězího masa * 2 cibule * 6 stroužků česneku * sůl a mletý pepř * 2 chilli papričky * 2 lžíce petrželky * 2-3 lžíce vody * olej na potírání * bagety a čerstvá zelenina k podávání

1. Jemně umleté maso promícháme s velmi jemně nakrájenou cibulí, jemně usekanou chilli papričkou bez semínek, prolisovaným česnekem a ochutíme solí a pepřem. Vmícháme podle potřeby trochu vody a usekanou petrželku. Dobře prohněteme a necháme v chladu minimálně 2 hodiny odležet.

2. Masovou směs znovu propracujeme a tvarujeme z ní malé válečky. Každý váleček napíchneme a upevníme na špejli a maso potřeme olejem. Během grilování kebaby otáčíme a potíráme olejem. Trvá to asi 5-7 minut. Podáváme s bagetou a čerstvou zeleninou.

Tip
Podávejte s nakrájenou paprikou, cibulí, salátem, rajčaty a studenými pikantními omáčkami vložené do podélně rozpůlené bagety nebo housky.

Nakládaný hermelínNakládaný hermelín

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + doba na uležení

* 4 balení hermelínu * 1 hlavička česneku * čerstvě mletý pepř * 1 cibule * 4 chilli papričky * 2 větvičky rozmarýnu * 250 g třešňových rajčátek, na větvičce * panenský olivový olej

1. Zeleninu a bylinky omyjeme, osušíme a očistíme. Sýr nakrájíme na kousky a promícháme s prolisovaným česnekem a pepřem. Do dobře vymyté suché sklenice střídavě vrstvíme kousky sýra s plátky nebo klínky cibule a prokládáme celými chilli papričkami, snítkami rozmarýnu a polovinou rajčátek. Vrstvení zakončíme větvičkou s rajčátky, zalijeme olejem po okraj, aby bylo vše potopené, a sklenici uzavřeme. Necháme v chladu uležet 6-7dní nebo při pokojové teplotě asi 2-3 dny.

Tip
Nakládat můžete různé druhy sýrů, např. mozzarellu, fetu, balkánský sýr, olomoucké tvarůžky, eidam, blaťácké zlato, uzený sýr, nebo je i různě kombinovat a prokládat olivami, bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením, pažitkou, bazalkou apod. dle své chuti a fantazie.

Sýrová pomazánka s hruškami

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut

* 2 balení sýra s plísní uvnitř i na povrchu (např. vltavín) * 2 lžíce bílého hustého jogurtu * 2 lžíce majonézy * sůl a čerstvě mletý pepř * 2 jarní cibule s natí * 2 hrušky * 1 lžíce cukru krupice * šťáva z 1/2 citronu

1. Hrušky oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a promícháme s trochou citronové šťávy. Vložíme je do pánve, přikryjeme a krátce podusíme ve vlastní šťávě, pak zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Nakonec přidáme citronovou šťávu a trochu soli, odstavíme a necháme vychladnout.

2. Sýr nastrouháme do mísy. Osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou cibuli a dobře promícháme s jogurtem a majonézou.

3. Nakonec vmícháme část vychladlých hrušek. Podáváme posypané nakrájenou cibulovou natí a zbylými hruškami s čerstvým pečivem.

Závin s chřestem a sýremZávin s chřestem a sýrem

Pro 4-6 osob

Příprava: 30 minut + 45 minut pečení

* 500 g listového těsta * 500 g zeleného chřestu * 1 kostka cukru * 1 lžička másla * šťáva z 1 citronu * sůl a mletý pepř * 250 g ricotty * 150 g šunky * 1 lžíce usekané petrželky * 25 g parmazánu (nebo Gran Moravia) * 150 g tvrdého sýra, např. gouda * 1 vejce na potření těsta

1. Předehřejeme si troubu na 180-200 stupňů. Výhonky chřestu oloupeme, seřízneme zaschlé konce a uvaříme v osolené vodě s citronovou šťávou, máslem a cukrem (asi 3-5 minut). Chřest vyjmeme a uchováme stranou.

2. Těsto rozválíme na velký obdélníkový plát o síle asi 3 mm. Střed těsta potřeme měkkým sýrem, pořádně osolíme, opepříme, poklademe plátky šunky a uvařeným chřestem. Chřest posypeme parmazánem a usekanou petrželkou, překryjeme plátky sýra a těsto přehneme přes náplň. Konce závinu dobře spojíme a stiskneme k sobě. Závin přeložíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova, trvá to asi 45-50 minut. Necháme zchladnout a podáváme nakrájený na řezy.

5 sendvičů

Obložené chleby jsou piknikovým hitem a zvládnou je připravit i děti. Vyzkoušejte pět klasických receptů, mezi kterými si vybere i ten nejzmlsanější účastník vaší hostiny pod širým nebem.

Sendvič s olivamiSendvič s olivami

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut

* 8 plátků toastového chleba * hrst černých oliv * hrst zelených oliv * 200 g sýru feta (nebo balkánského typu) * 3 červené cibule * olivový olej * oregano

1. Sýr osušíme opatrně papírovou utěrkou a nakrájíme na tenké plátky. Olivy nakrájíme na jemná kolečka a šalotku na půlměsíce.

2. Plátek chleba pokapeme olivovým olejem a poklademe sýrem a přidáme černé a zelené olivy a cibulku.

3. Nakonec na olivy nasypeme posekané čerstvé oregano (pokud nemáme, můžeme nahradit bazalkou nebo majoránkou) a přiklopíme druhým krajícem.

Sendvič s lososemSendvič s lososem

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut

* 200 g uzeného lososa * 8 plátků toastového chleba * svazek čerstvého kopru * 1 citron (bio) * 1 zelené jablko * kelímek husté zakysané smetany

1. Citron nakrájíme na plátky. Jablko omyjeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na tenké plátky.

2. Na toastový chleba rozložíme jablka, citrony a natrhané kousky lososa. Zakysanou smetanu lehce osolíme a lžičkou naneseme na toast.

3. Z čerstvého kopru odstraníme stonky a nasekáme. Koprem pak posypeme toast a přiklopíme druhým krajícem chleba.

Tip
Na krátkou dobu můžete zabalit sendviče do potravinové fólie, ale po delší době by v tomto obalu zvlhly. Pokud potřebujete uložit sendviče na dobu delší než dvě hodiny, použijte papírový ubrousek a papírový pytlík. Děti použijí ubrousek jako utírátko na pusu a na pytlíky můžete předem napsat jména majitelů, aby se vám hosté v zásobách nepřehrabovali.

Sendvič s rajčatySendvič s rajčaty

Pro 4 osoby

Příprava: 20 minut

* 150 g pancetty (nebo sušené slaniny) * 3 střední rajčata * 4 lžíce majonézy * svazek rukoly * sůl, čerstvě mletý černý pepř * 8 plátků toastového chleba

1. Slaninu nakrájíme na menší kousky (cca 1,5 cm) a necháme ji lehce osmahnout na pánvi s nepřilnavým povrchem.

2. Rajčata nakrájíme na plátky, rukolu omyjeme a osušíme.

3. Na chleba rozložíme rukolu, přidáme opečenou slaninu, nakrájená rajčata osolíme a opepříme. Nakonec přidáme majonézu a přiklopíme druhým toastem.

Sendvič s houbamiSendvič s houbami

Pro 4 osoby

Příprava: 20 minut

* 100 g lišek nebo žampionů * 200 g goudy nebo 45% eidamu * 8 plátků toastového chleba * 50 g másla * svazek petrželky * sůl, pepř

1. Houby očistíme a podusíme na lžíci másla, trvá to cca 10 minut. Hotové houby osolíme a opepříme.

2. Plátky chleba lehce namažeme máslem a poklademe na ně houby, přidáme plátky sýra a sekanou petrželku. Přiklopíme druhým plátkem chleba.

3. Toasty necháme zapéct v sendvičovači, pokud jej nemáme, použijeme pánev a toast zatížíme svrchu talířem - opékáme z obou stran.

Sendvič s kuřetemSendvič s kuřetem

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut

* 200 g kuřecích prsou * 8 plátků toastového chleba * nať koriandru * 1 lžička červené papriky, sušené * 1 lžička kari * mangové čatní (nebo sladká chilli omáčka)

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, osolíme a obalíme ve směsi červené papriky a kari.

2. Maso opečeme na troše oleje a nakrájíme na plátky.

3. Plátky chleba obložíme masem, proložíme koriandrem a pokapeme mangovým čatní. Obložený toast přiklopíme druhým plátkem.


  • Vybrali jsme pro Vás