Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dejte si jídlo venku. Tipy na skvělé piknikové dobroty

  0:15aktualizováno  0:15
Krásné počasí láká vyrazit ven. Když dostanete hlad, stačí vybalit deku a rozložit připravené dobroty. Na západ od našich hranic tomu propadli už dávno.

Kebaby v housce se zeleninou | foto: Stockfood.cz

Piknik neboli hostina pod širým nebem je dobrým důvodem, jak dát dohromady přátele, které jsme dlouho neviděli, i širokou rodinu. Stačí zabalit velkou deku, pár lahví dobrého vína, domácí limonádu a hlavně dostatek jídla.

Jídelníček naplánujte v jednoduchém schématu. Neměl by chybět předkrm, hlavní chod a sladká tečka na závěr. Jsou bohužel i jídla, která se na piknik nehodí.

Kromě zmrzliny se vyhněte i salátům s řídkou zálivkou a raději nakrájejte zeleninu a vyrobte hustší dip, který hosty neupatlá. Nezapomeňte přibalit i vlhčené ubrousky, ať zbytek výletu nemusíte hledat potok, ve kterém byste si mohli umýt ruce. Do čeho na piknik zabalit? Pokud nevlastníte piknikový koš, vystačíte si s batohem.

Kebaby v housce se zeleninouKebaby v housce se zeleninou

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut + 2 hodiny + opékání 5-7 minut

* 600 g mletého zadního hovězího masa * 2 cibule * 6 stroužků česneku * sůl a mletý pepř * 2 chilli papričky * 2 lžíce petrželky * 2-3 lžíce vody * olej na potírání * bagety a čerstvá zelenina k podávání

1. Jemně umleté maso promícháme s velmi jemně nakrájenou cibulí, jemně usekanou chilli papričkou bez semínek, prolisovaným česnekem a ochutíme solí a pepřem. Vmícháme podle potřeby trochu vody a usekanou petrželku. Dobře prohněteme a necháme v chladu minimálně 2 hodiny odležet.

2. Masovou směs znovu propracujeme a tvarujeme z ní malé válečky. Každý váleček napíchneme a upevníme na špejli a maso potřeme olejem. Během grilování kebaby otáčíme a potíráme olejem. Trvá to asi 5-7 minut. Podáváme s bagetou a čerstvou zeleninou.

Tip
Podávejte s nakrájenou paprikou, cibulí, salátem, rajčaty a studenými pikantními omáčkami vložené do podélně rozpůlené bagety nebo housky.

Nakládaný hermelínNakládaný hermelín

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + doba na uležení

* 4 balení hermelínu * 1 hlavička česneku * čerstvě mletý pepř * 1 cibule * 4 chilli papričky * 2 větvičky rozmarýnu * 250 g třešňových rajčátek, na větvičce * panenský olivový olej

1. Zeleninu a bylinky omyjeme, osušíme a očistíme. Sýr nakrájíme na kousky a promícháme s prolisovaným česnekem a pepřem. Do dobře vymyté suché sklenice střídavě vrstvíme kousky sýra s plátky nebo klínky cibule a prokládáme celými chilli papričkami, snítkami rozmarýnu a polovinou rajčátek. Vrstvení zakončíme větvičkou s rajčátky, zalijeme olejem po okraj, aby bylo vše potopené, a sklenici uzavřeme. Necháme v chladu uležet 6-7dní nebo při pokojové teplotě asi 2-3 dny.

Tip
Nakládat můžete různé druhy sýrů, např. mozzarellu, fetu, balkánský sýr, olomoucké tvarůžky, eidam, blaťácké zlato, uzený sýr, nebo je i různě kombinovat a prokládat olivami, bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením, pažitkou, bazalkou apod. dle své chuti a fantazie.

Sýrová pomazánka s hruškami

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut

* 2 balení sýra s plísní uvnitř i na povrchu (např. vltavín) * 2 lžíce bílého hustého jogurtu * 2 lžíce majonézy * sůl a čerstvě mletý pepř * 2 jarní cibule s natí * 2 hrušky * 1 lžíce cukru krupice * šťáva z 1/2 citronu

1. Hrušky oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a promícháme s trochou citronové šťávy. Vložíme je do pánve, přikryjeme a krátce podusíme ve vlastní šťávě, pak zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Nakonec přidáme citronovou šťávu a trochu soli, odstavíme a necháme vychladnout.

2. Sýr nastrouháme do mísy. Osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou cibuli a dobře promícháme s jogurtem a majonézou.

3. Nakonec vmícháme část vychladlých hrušek. Podáváme posypané nakrájenou cibulovou natí a zbylými hruškami s čerstvým pečivem.

Závin s chřestem a sýremZávin s chřestem a sýrem

Pro 4-6 osob

Příprava: 30 minut + 45 minut pečení

* 500 g listového těsta * 500 g zeleného chřestu * 1 kostka cukru * 1 lžička másla * šťáva z 1 citronu * sůl a mletý pepř * 250 g ricotty * 150 g šunky * 1 lžíce usekané petrželky * 25 g parmazánu (nebo Gran Moravia) * 150 g tvrdého sýra, např. gouda * 1 vejce na potření těsta

1. Předehřejeme si troubu na 180-200 stupňů. Výhonky chřestu oloupeme, seřízneme zaschlé konce a uvaříme v osolené vodě s citronovou šťávou, máslem a cukrem (asi 3-5 minut). Chřest vyjmeme a uchováme stranou.

2. Těsto rozválíme na velký obdélníkový plát o síle asi 3 mm. Střed těsta potřeme měkkým sýrem, pořádně osolíme, opepříme, poklademe plátky šunky a uvařeným chřestem. Chřest posypeme parmazánem a usekanou petrželkou, překryjeme plátky sýra a těsto přehneme přes náplň. Konce závinu dobře spojíme a stiskneme k sobě. Závin přeložíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova, trvá to asi 45-50 minut. Necháme zchladnout a podáváme nakrájený na řezy.

5 sendvičů

Obložené chleby jsou piknikovým hitem a zvládnou je připravit i děti. Vyzkoušejte pět klasických receptů, mezi kterými si vybere i ten nejzmlsanější účastník vaší hostiny pod širým nebem.

Sendvič s olivamiSendvič s olivami

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut

* 8 plátků toastového chleba * hrst černých oliv * hrst zelených oliv * 200 g sýru feta (nebo balkánského typu) * 3 červené cibule * olivový olej * oregano

1. Sýr osušíme opatrně papírovou utěrkou a nakrájíme na tenké plátky. Olivy nakrájíme na jemná kolečka a šalotku na půlměsíce.

2. Plátek chleba pokapeme olivovým olejem a poklademe sýrem a přidáme černé a zelené olivy a cibulku.

3. Nakonec na olivy nasypeme posekané čerstvé oregano (pokud nemáme, můžeme nahradit bazalkou nebo majoránkou) a přiklopíme druhým krajícem.

Sendvič s lososemSendvič s lososem

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut

* 200 g uzeného lososa * 8 plátků toastového chleba * svazek čerstvého kopru * 1 citron (bio) * 1 zelené jablko * kelímek husté zakysané smetany

1. Citron nakrájíme na plátky. Jablko omyjeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na tenké plátky.

2. Na toastový chleba rozložíme jablka, citrony a natrhané kousky lososa. Zakysanou smetanu lehce osolíme a lžičkou naneseme na toast.

3. Z čerstvého kopru odstraníme stonky a nasekáme. Koprem pak posypeme toast a přiklopíme druhým krajícem chleba.

Tip
Na krátkou dobu můžete zabalit sendviče do potravinové fólie, ale po delší době by v tomto obalu zvlhly. Pokud potřebujete uložit sendviče na dobu delší než dvě hodiny, použijte papírový ubrousek a papírový pytlík. Děti použijí ubrousek jako utírátko na pusu a na pytlíky můžete předem napsat jména majitelů, aby se vám hosté v zásobách nepřehrabovali.

Sendvič s rajčatySendvič s rajčaty

Pro 4 osoby

Příprava: 20 minut

* 150 g pancetty (nebo sušené slaniny) * 3 střední rajčata * 4 lžíce majonézy * svazek rukoly * sůl, čerstvě mletý černý pepř * 8 plátků toastového chleba

1. Slaninu nakrájíme na menší kousky (cca 1,5 cm) a necháme ji lehce osmahnout na pánvi s nepřilnavým povrchem.

2. Rajčata nakrájíme na plátky, rukolu omyjeme a osušíme.

3. Na chleba rozložíme rukolu, přidáme opečenou slaninu, nakrájená rajčata osolíme a opepříme. Nakonec přidáme majonézu a přiklopíme druhým toastem.

Sendvič s houbamiSendvič s houbami

Pro 4 osoby

Příprava: 20 minut

* 100 g lišek nebo žampionů * 200 g goudy nebo 45% eidamu * 8 plátků toastového chleba * 50 g másla * svazek petrželky * sůl, pepř

1. Houby očistíme a podusíme na lžíci másla, trvá to cca 10 minut. Hotové houby osolíme a opepříme.

2. Plátky chleba lehce namažeme máslem a poklademe na ně houby, přidáme plátky sýra a sekanou petrželku. Přiklopíme druhým plátkem chleba.

3. Toasty necháme zapéct v sendvičovači, pokud jej nemáme, použijeme pánev a toast zatížíme svrchu talířem - opékáme z obou stran.

Sendvič s kuřetemSendvič s kuřetem

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut

* 200 g kuřecích prsou * 8 plátků toastového chleba * nať koriandru * 1 lžička červené papriky, sušené * 1 lžička kari * mangové čatní (nebo sladká chilli omáčka)

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, osolíme a obalíme ve směsi červené papriky a kari.

2. Maso opečeme na troše oleje a nakrájíme na plátky.

3. Plátky chleba obložíme masem, proložíme koriandrem a pokapeme mangovým čatní. Obložený toast přiklopíme druhým plátkem.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.