Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Datlové sušenky

  22:41aktualizováno  22:41

Datlové sušenky | foto: Denisa Diepoldová

Doba přípravy: 2 hodiny

Na těsto:

  • 2 hrnky celozrnné mouky (nejlépe špaldové)
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka jemné mořské soli
  • 1/2 hrnku kvalitního másla nebo veganského margarínu (např. Alsan, Provamel)
  • 1 lžíce pomerančové nebo růžové vody (k dostání v orientálních potravinách - případně možno nahradit rumem či oblíbeným likérem)
  • voda či mléko podle potřeby (2 lžíce až 1/4 hrnku podle savosti mouky)

Na náplň:

  • 250 g vypeckovaných datlí
  • 1 lžíce pomerančové nebo růžové vody
  • 1 lžíce datlového sirupu (k dostání ve zdravé výživě - případně nahraďte lžící medu nebo sirupu)
  • podle potřeby mleté ořechy

1. Smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl, nejlépe v kuchyňském robotu, přidáme vychlazené máslo nebo margarín, pomerančovou vodu a podle potřeby přidáváme po lžících ledovou vodu nebo mléko, vypracujeme hladké nelepivé těsto, zabalíme do folie a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici.

2. Mezitím připravíme náplň - datle, vodu a sirup rozmixujeme - výsledná směs by neměla být moc tekutá, spíše tuhá, případně můžeme zahustit mletými ořechy.

3. Těsto rozdělíme přibližně na dvacet menších kousků - do každé části těsta zabalíme kuličku náplně - náplní nešetřeíme - pokud je tuhá, z koláčků nevytéká. Pokud nemáme speciální formičky na tyto sušenky, tak každou kuličku zploštme vidličkou a uděláme na ní pár ozdobných zářezů, případně můžeme sušenky péct ve formičkách na pracny nebo muffiny.

4. Pečeme na 160 stupňů asi 25 až 30 minut, až jsou sušenky lehce zlaté na povrchu. Pokud má někdo rád sladší verzi, může hned po upečení obalit v moučkovém cukru, ale není potřeba, datle jsou sladké dost.

Poznámka: Datlové koláčky maamoul pocházejí z Blízkého východu. U nás je můžete zakoupit v orientálních obchodech či arabských restauracích. Nejčastěji se podávají s marockým mátovým čajem. Datlová náplň je sladká sama o sobě, není tak potřeba přidávat další cukr, zároveň krásně voní po pomerančích.

Autor:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.