Čtenářský recept: Datlové sušenky

  22:41aktualizováno  22:41

Datlové sušenky | foto: Denisa Diepoldová

Doba přípravy: 2 hodiny

Na těsto:

  • 2 hrnky celozrnné mouky (nejlépe špaldové)
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka jemné mořské soli
  • 1/2 hrnku kvalitního másla nebo veganského margarínu (např. Alsan, Provamel)
  • 1 lžíce pomerančové nebo růžové vody (k dostání v orientálních potravinách - případně možno nahradit rumem či oblíbeným likérem)
  • voda či mléko podle potřeby (2 lžíce až 1/4 hrnku podle savosti mouky)

Na náplň:

  • 250 g vypeckovaných datlí
  • 1 lžíce pomerančové nebo růžové vody
  • 1 lžíce datlového sirupu (k dostání ve zdravé výživě - případně nahraďte lžící medu nebo sirupu)
  • podle potřeby mleté ořechy

1. Smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl, nejlépe v kuchyňském robotu, přidáme vychlazené máslo nebo margarín, pomerančovou vodu a podle potřeby přidáváme po lžících ledovou vodu nebo mléko, vypracujeme hladké nelepivé těsto, zabalíme do folie a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici.

2. Mezitím připravíme náplň - datle, vodu a sirup rozmixujeme - výsledná směs by neměla být moc tekutá, spíše tuhá, případně můžeme zahustit mletými ořechy.

3. Těsto rozdělíme přibližně na dvacet menších kousků - do každé části těsta zabalíme kuličku náplně - náplní nešetřeíme - pokud je tuhá, z koláčků nevytéká. Pokud nemáme speciální formičky na tyto sušenky, tak každou kuličku zploštme vidličkou a uděláme na ní pár ozdobných zářezů, případně můžeme sušenky péct ve formičkách na pracny nebo muffiny.

4. Pečeme na 160 stupňů asi 25 až 30 minut, až jsou sušenky lehce zlaté na povrchu. Pokud má někdo rád sladší verzi, může hned po upečení obalit v moučkovém cukru, ale není potřeba, datle jsou sladké dost.

Poznámka: Datlové koláčky maamoul pocházejí z Blízkého východu. U nás je můžete zakoupit v orientálních obchodech či arabských restauracích. Nejčastěji se podávají s marockým mátovým čajem. Datlová náplň je sladká sama o sobě, není tak potřeba přidávat další cukr, zároveň krásně voní po pomerančích.

Autor:



Nejčtenější

Jsi prase, kráva a smrdíš, dozvěděla se ve Výměně manželek mladá maminka

Tereza s Eliškou a Marek bydlí v ostravském bytě.

Tereze vadí, že na ni ani na její dvouletou dceru Elišku nemá přítel Marek čas. Po práci jde do posilovny, pak přijde a...

Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...



Kvůli extrémní chuti k jídlu váží roční holčička čtyřiadvacet kilo

Chahat Kumarová váží stejně jako desetileté dítě. A to jí ještě není ani rok a...

Chahat Kumarová z Indie váží v pouhých šestnácti měsících neuvěřitelných čtyřiadvacet kilogramů. Rodiče stále netuší,...

Příběh Jaroslava: Svatba, nebo rozchod. Nedokážu se rozhodnout

Vztah lze udržet, jen stojí-li o to oba partneři (ilustrační snímek)

V životě by mě nenapadlo, že se dostanu do situace, kdy si nebudu vědět rady s vlastním životem. A zápletky typu „ona...

Jsem zvědavá, do světa mě to táhne pořád, říká Marta Jandová

Marta Jandová

Její kapela Die Happy patřila k nejpracovitějším v Německu, za pětadvacet let svého fungování vydala dvanáct alb. Teď...

Další z rubriky

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

Jablečný mřížkový koláč

Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem...

Superpotravina mák v hlavní roli. Upečte si bábovku, makovník či závin

Kynutá bábovka s mákem

Česká republika je makovou velmocí a mák je jednou z nejtradičnějších surovin naší kuchyně. Zkuste ho jinak než v...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

BMW Řada 5 3,0...
BMW Řada 5 3,0...

r.v. 2012, naj. 55 000 km, diesel
950 000 Kč (s DPH)



Najdete na iDNES.cz