Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Datlové sušenky

  22:41aktualizováno  22:41

Datlové sušenky | foto: Denisa Diepoldová

Doba přípravy: 2 hodiny

Na těsto:

  • 2 hrnky celozrnné mouky (nejlépe špaldové)
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka jemné mořské soli
  • 1/2 hrnku kvalitního másla nebo veganského margarínu (např. Alsan, Provamel)
  • 1 lžíce pomerančové nebo růžové vody (k dostání v orientálních potravinách - případně možno nahradit rumem či oblíbeným likérem)
  • voda či mléko podle potřeby (2 lžíce až 1/4 hrnku podle savosti mouky)

Na náplň:

  • 250 g vypeckovaných datlí
  • 1 lžíce pomerančové nebo růžové vody
  • 1 lžíce datlového sirupu (k dostání ve zdravé výživě - případně nahraďte lžící medu nebo sirupu)
  • podle potřeby mleté ořechy

1. Smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl, nejlépe v kuchyňském robotu, přidáme vychlazené máslo nebo margarín, pomerančovou vodu a podle potřeby přidáváme po lžících ledovou vodu nebo mléko, vypracujeme hladké nelepivé těsto, zabalíme do folie a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici.

2. Mezitím připravíme náplň - datle, vodu a sirup rozmixujeme - výsledná směs by neměla být moc tekutá, spíše tuhá, případně můžeme zahustit mletými ořechy.

3. Těsto rozdělíme přibližně na dvacet menších kousků - do každé části těsta zabalíme kuličku náplně - náplní nešetřeíme - pokud je tuhá, z koláčků nevytéká. Pokud nemáme speciální formičky na tyto sušenky, tak každou kuličku zploštme vidličkou a uděláme na ní pár ozdobných zářezů, případně můžeme sušenky péct ve formičkách na pracny nebo muffiny.

4. Pečeme na 160 stupňů asi 25 až 30 minut, až jsou sušenky lehce zlaté na povrchu. Pokud má někdo rád sladší verzi, může hned po upečení obalit v moučkovém cukru, ale není potřeba, datle jsou sladké dost.

Poznámka: Datlové koláčky maamoul pocházejí z Blízkého východu. U nás je můžete zakoupit v orientálních obchodech či arabských restauracích. Nejčastěji se podávají s marockým mátovým čajem. Datlová náplň je sladká sama o sobě, není tak potřeba přidávat další cukr, zároveň krásně voní po pomerančích.

Autor:



Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Se svou váhou budu bojovat už navždy, říká obezitoložka

Obezitoložka Dita Pichlerová

Pacienti se za ní chodí radit s hubnutím a ona jim občas kromě lékařských rad přidá i nějakou tu osobní. Obezitoložka...

Další z rubriky

Tipy na Silvestra: kanapky, rychlé dipy, koktejl i flambovaná káva

Kostky z opečeného lososa

Ať už plánujete na dnešní oslavu vyrazit za přáteli, nebo jste si pozvali hosty, budou se vám hodit následující tipy na...

Vydatné večeře z jednoho hrnce, které vám po lyžování dodají energii

Pěkně hustá bramboračka s šunkou a slaninou

Není nic lepšího, než víkend na chalupě v horách, kdy celý den sjíždíte sjezdovky, touláte se běžkařskou stopou nebo...

Kuličky, čokoláda a marokánky. Cukroví na úplně poslední chvíli

Kuličky z datlí a fíků

V některých rodinách platí pravidlo, že se cukroví dává na stůl až od Štědrého dne, jinde se po upečených dobrotách...

Popraskané a suché rty? Rozlučte se s nimi nadobro

Popraskané a suché rty? Rozlučte se s nimi nadobro

Arome.cz Bez "jeleního loje" nedáte ani ránu a mažete ho i několikrát do hodiny. Vyzkoušela jste snad už všechny druhy. Zklidňují...

Najdete na iDNES.cz