Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Daňčí, mufloní, srnčí... Zkuste zvěřinu podle šéfkuchaře

  3:17aktualizováno  3:17
Máte v příbuzenstvu nimroda, ale nevíte, jak naložit s daňčím, srnčím nebo mufloním masem, které vám věnoval? Vyzkoušejte některý ze tří receptů, jež pro vás připravil šéfkuchař vyhlášené pražské restaurace U Schnellů David Hendrych.

Srnčí guláš s knedlíkem | foto: Isifa

Srnčí guláš

pro 4 osoby

  • 1 kg srnčí kýty
  • 2 cibule
  • červená paprika
  • drcený kmín
  • 5 kuliček jalovce
  • 3 stroužky česneku
  • 5 kuliček nového koření
  • mletý pepř
  • 70 g vepřové sádlo

1. Cibulku nakrájíme nadrobno, zpěníme na sádle a přidáme nakrájené maso na kostky. Osolíme a orestujeme. Zasypeme červenou paprikou, promícháme a podlijeme vodou. Přidáme nové koření, jalovec, pepř a vaříme 1,5 - 2 hodiny, dokud maso není měkké.
2. Zahustíme tmavou jíškou, dochutíme rozdrceným česnekem a necháme ještě 10 minut provařit.
3. Hotový guláš podáváme s houskovým knedlíkem.

Muflon na divoko

Muflon na divoko

pro 4 osoby

Na marinádu:

  • ¼ l vody
  • 1/8 l octa
  • 1 mrkev nakrájená na kolečka
  • 4 jalovčinky
  • ½ bobkového listu

Na pečeni:

  • 800 g mufloní kýty
  • 150 g slaniny
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel (kořen)
  • ¼ celer
  • pepř celý
  • nové koření
  • bobkový list
  • sůl
  • 2 dcl červeného vína

1. Všechny ingredience na marinádu smícháme, necháme pár minut provařit, vychladnout a poté tímto nálevem přelijeme 800 gramů mufloní kýty. Necháme v chladu 3 až 4 dny odležet a občas maso v nálevu obracíme.
2. Maso vyjmeme, osušíme a prudce orestujeme na 150 gramech rozehřáté slaniny, na které jsme předtím zpěnili 1 na drobno nakrájenou cibuli, mrkev, ¼ celeru a petržel. Marinádou z masa poté orestované maso podlijeme, přidáme asi 5 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, ½ bobkového listu a špetku soli. Vložíme ho do předehřáté trouby a pečeme při cca 180°C doměkka (asi 2 hodiny).
3. Měkké maso vyjmeme, šťávu povaříme a aby zhoustla, zaprášíme hladkou moukou, rozmícháme s vínem a šťávou z výpeku a povaříme. Maso nakrájíme na plátky a omáčkou podléváme. Podáváme s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

Daňčí kýta špikovaná

Daňčí kýta špikovaná

pro 4 osoby

  • 1 kg daňčí kýty
  • 80 g uzeného špeku
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř celý
  • 80 g másla

1. Špek si nakrájíme na úzké hranolky a dáme na chvilku do mrazáku. Do masa uděláme úzkým nožem otvory a vkládáme zchlazený špek. Potřeme rozdrceným česnekem a osolíme.
2. V pekáči na rozehřátém másle zprudka opečeme maso ze všech stran aby se zatáhlo. Pak je podlijeme horkou vodou a vhodíme 8 kuliček celého pepře. Přikryté maso pečeme pod pokličkou 45 minut při teplotě 180 - 200°C. V průběhu pečení přeléváme výpekem a doléváme horkou vodu, aby se nám nepřipeklo. Až bude maso měkké, pečeme dalších 10 minut bez pokličky.
3. Hotové maso vyjmeme z pekáče, nakrájíme na plátky a na talíři přeléváme přecezenou vypečenou šťávou.

TIP: Podáváme se šťouchanými brambory.




Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Se svou váhou budu bojovat už navždy, říká obezitoložka

Obezitoložka Dita Pichlerová

Pacienti se za ní chodí radit s hubnutím a ona jim občas kromě lékařských rad přidá i nějakou tu osobní. Obezitoložka...

Další z rubriky

Speciální příloha: nejlepší vánoční cukroví

Maminčiny vanilkové rohlíčky

Klasické, nepečené, zdravé, dietní i od našich zahraničních sousedů - na jednom místě najdete desítky receptů na...

Isidor, perník i bábovka. Opilé sváteční dezerty, které budete milovat

Slavnostní bábovka

Jestli nemáte ani po vánočních svátcích dost sladkého, vyzkoušejte jeden z těchto skvělých voňavých svátečních...

Vánoce s dietou? Proč ne! Cukroví bez lepku, bez cukru i pro vegany

Bezlepková linecká kolečka

Zatímco pro většinu z nás jsou vánoční svátky obdobím mlsání a tláskání, lidé se zdravotními omezeními se musejí...

Popraskané a suché rty? Rozlučte se s nimi nadobro

Popraskané a suché rty? Rozlučte se s nimi nadobro

Arome.cz Bez "jeleního loje" nedáte ani ránu a mažete ho i několikrát do hodiny. Vyzkoušela jste snad už všechny druhy. Zklidňují...

Najdete na iDNES.cz