Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Daňčí, mufloní, srnčí... Zkuste zvěřinu podle šéfkuchaře

  3:17aktualizováno  3:17
Máte v příbuzenstvu nimroda, ale nevíte, jak naložit s daňčím, srnčím nebo mufloním masem, které vám věnoval? Vyzkoušejte některý ze tří receptů, jež pro vás připravil šéfkuchař vyhlášené pražské restaurace U Schnellů David Hendrych.

Srnčí guláš s knedlíkem | foto: Isifa

Srnčí guláš

pro 4 osoby

  • 1 kg srnčí kýty
  • 2 cibule
  • červená paprika
  • drcený kmín
  • 5 kuliček jalovce
  • 3 stroužky česneku
  • 5 kuliček nového koření
  • mletý pepř
  • 70 g vepřové sádlo

1. Cibulku nakrájíme nadrobno, zpěníme na sádle a přidáme nakrájené maso na kostky. Osolíme a orestujeme. Zasypeme červenou paprikou, promícháme a podlijeme vodou. Přidáme nové koření, jalovec, pepř a vaříme 1,5 - 2 hodiny, dokud maso není měkké.
2. Zahustíme tmavou jíškou, dochutíme rozdrceným česnekem a necháme ještě 10 minut provařit.
3. Hotový guláš podáváme s houskovým knedlíkem.

Muflon na divoko

Muflon na divoko

pro 4 osoby

Na marinádu:

  • ¼ l vody
  • 1/8 l octa
  • 1 mrkev nakrájená na kolečka
  • 4 jalovčinky
  • ½ bobkového listu

Na pečeni:

  • 800 g mufloní kýty
  • 150 g slaniny
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel (kořen)
  • ¼ celer
  • pepř celý
  • nové koření
  • bobkový list
  • sůl
  • 2 dcl červeného vína

1. Všechny ingredience na marinádu smícháme, necháme pár minut provařit, vychladnout a poté tímto nálevem přelijeme 800 gramů mufloní kýty. Necháme v chladu 3 až 4 dny odležet a občas maso v nálevu obracíme.
2. Maso vyjmeme, osušíme a prudce orestujeme na 150 gramech rozehřáté slaniny, na které jsme předtím zpěnili 1 na drobno nakrájenou cibuli, mrkev, ¼ celeru a petržel. Marinádou z masa poté orestované maso podlijeme, přidáme asi 5 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, ½ bobkového listu a špetku soli. Vložíme ho do předehřáté trouby a pečeme při cca 180°C doměkka (asi 2 hodiny).
3. Měkké maso vyjmeme, šťávu povaříme a aby zhoustla, zaprášíme hladkou moukou, rozmícháme s vínem a šťávou z výpeku a povaříme. Maso nakrájíme na plátky a omáčkou podléváme. Podáváme s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

Daňčí kýta špikovaná

Daňčí kýta špikovaná

pro 4 osoby

  • 1 kg daňčí kýty
  • 80 g uzeného špeku
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř celý
  • 80 g másla

1. Špek si nakrájíme na úzké hranolky a dáme na chvilku do mrazáku. Do masa uděláme úzkým nožem otvory a vkládáme zchlazený špek. Potřeme rozdrceným česnekem a osolíme.
2. V pekáči na rozehřátém másle zprudka opečeme maso ze všech stran aby se zatáhlo. Pak je podlijeme horkou vodou a vhodíme 8 kuliček celého pepře. Přikryté maso pečeme pod pokličkou 45 minut při teplotě 180 - 200°C. V průběhu pečení přeléváme výpekem a doléváme horkou vodu, aby se nám nepřipeklo. Až bude maso měkké, pečeme dalších 10 minut bez pokličky.
3. Hotové maso vyjmeme z pekáče, nakrájíme na plátky a na talíři přeléváme přecezenou vypečenou šťávou.

TIP: Podáváme se šťouchanými brambory.




Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Šestadvacetiletá žena vážila jen sedmnáct kilo, dávali jí rok života

Kristina Karyaginová

Kristina Karyaginová (26) z Ruska byla na pokraji smrti. Vážila jako čtyřleté dítě a začaly jí selhávat orgány a...

Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Máma spala s Hitlerem, tvrdila krásná Romy, která by oslavila 80 let

Romy Schneiderová v roli císařovny Sissi, Alžběty Bavorské.

Kdyby nezemřela ve 43 letech, oslavila by 23. září osmdesátku. V 17 letech zazářila jako císařovna Sissi, našla...

Další z rubriky

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz