Vavřínové kuře
Příprava 25 minut
Pro 2 osoby:
* 2 kuřecí paličky
* mouka na poprášení
* 2 lžíce másla
* 160 g brambor
* 2 mrkve
* 3 malé bílé cibule
* 4 stroužky česneku
* hrst bylinek (oregano, tymián, celerová nať)
* 1 bobkový list
* 100 ml bílého vína
* špetka šafránu
* špetka skořice
* 40 ml mléka polotučného
Na omáčku:
* 20 g posekaných mandlí
* 1 stroužek česneku
* 1/2 lžíce čerstvého oregana
* 1/2 lžíce petrželové natě
1. Kuřecí paličky omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a poprášíme je moukou. Máslo rozpustíme v pánvi a kuře na něm ze všech stran zprudka opečeme.
2. Cibule a česnek oloupeme a nakrájíme najemno, bylinky omyjeme, osušíme a rovněž nakrájíme najemno. Mrkve očistíme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Víno smícháme se šafránem, skořicí a mlékem. Kuře, zeleninu, brambory a bylinky vložíme do Papinova hrnce, zalijeme vinnou směsí a 10 minut vaříme.
3. Na omáčku nasucho orestujeme mandle, přidáme posekaný česnek a bylinky, krátce restujeme a při podávání směsí posypeme kuře.
Rybí pánev s bramborami
Příprava 40 minut
Pro 4 osoby:
* 800 g brambor
* 6 šalotek
* 600 g filetů okouníka (lze nahradit treskou)
* 300 g zelených fazolek
* 3 lžíce olivového oleje
* 50 ml bílého vína
* 1 větvička kopru
* sůl
* bílý pepř
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na měsíčky a asi 20 minut vaříme v páře. Šalotky oloupeme a také nakrájíme na měsíčky. Rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky velikosti sousta. Fazolky omyjeme, očistíme, rozpůlíme a na posledních 7–8 minut přidáme do páry k bramborám.
2. Kopr otrháme a nahrubo nasekáme. V pánvi si rozpálíme olej a osmažíme na něm šalotky do zlatohněda. Poté k nim přidáme rybu a dohromady asi 2–3 minuty pečeme. Zalijeme vínem, necháme jej téměř odpařit, přidáme brambory a fazolky a krátce prohřejeme. Osolíme, opepříme a na talířích zdobíme koprem.
Bylinkové špagety
Příprava 20 minut
Pro 2 osoby:
* 50 g různých bylinek (petržel, pažitka, bazalka, tymián...)
* 2 šalotky
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíce piniových semínek
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl
* pepř
* 2 lžíce nadrobeného sýru pecorino
* 160 g těstovin
1. Těstoviny dáme podle návodu vařit do vroucí vody. Mezitím omyjeme a osušíme bylinky a nasekáme je nadrobno. Šalotky a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme. Piniová semínka nasucho opražíme na pánvi. V pánvi poté rozpálíme olej a šalotku s česnekem na něm necháme zesklovatět. Přidáme bylinky, osolíme, opepříme a krátce orestujeme.
2. Hotové těstoviny slijeme, necháme okapat a přidáme na pánev, kde je pořádně promícháme s bylinkami. Těstoviny rozdělíme na talíře a posypeme pecorinem a piniovými semínky.
Další varianty1. Ražniči s bramborem |
Steak s koriandrovým salátem
Příprava 30 minut + marinování 30 minut
Pro 4 osoby
* 8 malých vepřových steaků (cca 400 g)
* 1 lžíce směsi různých čerstvých posekaných bylin
* 2 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce oleje
* špetka pepře
* 1 malá salátová okurka
* svazek pampeliškových listů
* svazek šťovíku
* svazek koriandru
* 1 červená paprika
* hrst sójových klíčků
* 70 g pražených nesolených buráků
Na zálivku:
* 2 lžíce oleje
* 2 lžíce omáčky Teriyaki
* špetka cukru
* 2 lžíce limetkové šťávy
* 2–3 lžíce zeleninového vývaru
* sůl
* pepř
1. Maso vložíme do mísy, přidáme bylinky, sójovou omáčku, olej a pepř a promícháme. Přikryté necháme v lednici minimálně 30 minut marinovat. Okurky rozpůlíme a podélně z nich krájíme tenké plátky. Pampelišky, šťovík a koriandr omyjeme, koriandrové lístky otrháme ze stonku. Papriku zbavíme semen a nakrájíme na tenké proužky. Sójové výhonky v sítu propláchneme. Všechny bylinky a zeleninu v míse smícháme.
2. Suroviny na zálivku dáme do uzavíratelné sklenice, zavřeme a pořádně protřeseme. Maso vyjmeme z lednice a na grilu či grilovací pánvi pečeme z každé strany 2–4 minuty. Salát promícháme se zálivkou, dochutíme a spolu se steaky podáváme zasypané buráky.
Špízy s bazalkou a mátou
Příprava 15 minut
Na 8 špízů (pro 4 osoby)
* 600 g kuřecích prsíček
* 3 lžíce slunečnicového oleje
* 2 stroužky česneku
* sůl, pepř
* 1 lžíce najemno nakrájené máty
* 1 lžíce najemno nakrájené bazalky
* 1 lžička najemno nakrájené majoránky
* 8 špejlí
1. Česnek oloupeme a prolisujeme jej do misky s olejem, solí a pepřem. Pořádně promícháme. Maso nakrájíme na kousky velikosti sousta a napíchneme je na špejle. Špízy potřeme olejovou směsí, vložíme pod gril, grilujeme asi 6 až 8 minuta během té doby občas znovu potřeme směsí. Před podáváním hojně zasypeme pokrájenými bylinkami.
Marinovaná feta s olivami
Příprava 10 minut + marinování 12 hodin
Pro 8 osob:
* 600 g fety
* 1 chilli paprička
* 50 g černých oliv
* 2 stroužky česneku
* 1 větvička rozmarýnu
* 5 šalvějových lístků
* 1 stonek máty
* 2 větvičky tymiánu
* 200 ml olivového oleje
* sůl
* celý pepř
1. Fetu nalámeme na kusy tak, aby se dobře vešla do předem připravené misky, kam ji vložíme. Chilli papričku nakrájíme na tenká kolečka, bylinky omyjeme, osušíme a natrháme, česnek oloupeme. K fetě přidáme chilli papričku, česnek, trochu soli a celá zrníčka pepře a zalijeme olejem. Přikryté necháme v lednici marinovat přes noc.
Další varianty:1. Grilované kuře |