Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Další recepty na polévky od zelňačky po rajskou

  2:05aktualizováno  2:05
Kuchařská výhoda polévek je, že jejich přípravu zvládne i gurmánské embryo a na výsledku není jeho nezkušenost znát. Takže i člověk, který jinak zvládá pouze vajíčka naměkko, se může vypracovat na mistrovskou úroveň v oboru vývarů, krémových polévek nebo hutných eintopfů. Zkuste to i vy s našimi dalšími recepty.

Hovězí s játrovými knedlíčky. | foto: Isifa

Gulášová polévka

Gulášová polévka.

Příprava: 20 minut + vaření 80 minut

Pro 4-6 osob

* 300 g hovězího masa
* 1 cibule
* 2 lžíce sádla
* sladká paprika
* 2 lžíce hladké mouky
* 2–3 brambory
* kmín
* majoránka
* 1 stroužek česneku
* 1 menší klobása

1. Hovězí maso pokrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme. V hrnci rozehřejeme sádlo, cibuli na něm orestujeme, přidáme maso a společně opečeme, dokud se neodpaří přebytečná tekutina.
2. Opečené maso vysmahneme do tuku, zaprášíme paprikou, podlijeme trochou vývaru a pod pokličkou dusíme doměkka.
3. Téměř měkké maso odkryjeme, šťávu necháme zredukovat na tenkou vrstvu tmavého sosu, zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme horkým vývarem, vaříme, dokud maso není měkké.
4. Přisypeme oloupané na kostičky nakrájené brambory, kmín a polévku dovaříme. Pokrájíme klobásu a osmahneme ji na pánvičce. Ke konci varu dochutíme polévku majoránkou a utřeným česnekem a přidáme opečenou klobásu.

Bramboračka s houbami

Bramboračka s houbami.

Příprava: 20 minut + vaření 1 hodina

Pro 4 osoby

* hrst sušených hub
* 1 větší mrkev
* 1 petržel
* 1/4 menšího celeru
* růžičková kapusta nebo pokrájený kapustový list
* 1 malá cibule
* sůl
* 2 kuličky nového koření
* 4 kuličky pepře
* 1 bobkový list
* 5 brambor
* pepř
* majoránka
* stroužek česneku

1. Sušené houby zalijeme vařící vodou a necháme je nabobtnat.
2. Zeleninu očistíme a pokrájíme. Z cibule jen ořízneme kořínky a odstraníme vrchní vrstvu slupky.
3. Do hrnce s osolenou vodou vložíme zeleninu, celou cibuli, kuličky koření a bobkový list, přivedeme k varu, povaříme, dokud zelenina není téměř měkká.
4. Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory, houby i s tekutinou z nich a společně vaříme doměkka.
5. Z polévky vyjmeme cibuli, koření, polévku dochutíme solí a pepřem, majoránkou a čerstvě prolisovaným stroužkem česneku.  

Jemná bramborová polévka

Podle Marie Janků-Sandterové

Pro 5 osob

* 750 g brambor
* sůl
* 10 dkg zeleniny
* 20 g másla
* 20 g mouky
* kmín
* 250 ml kyselé smetany
* 2–3 žloutky
* 1 žemle
* 150 g másla

Vyprané brambory uvaříme ve slupce doměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme zeleninovou osolenou polévkou, přidáme trochu kmínu, oloupané prolisované brambory a dobře povaříme. V polévkové míse umícháme kyselou smetanu se žloutky a stále míchajíce přiléváme povařenou polévku. K polévce podáváme na másle usmaženou, na nudličky pokrájenou žemli.

Rajská polévka

Rajská polévka.

Příprava: 20 minut + vaření 30 minut

Pro 4-6 osob

* 600 g zralých rajčat
* 1 střední cibule
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíce sádla
* 1 l zeleninového vývaru
* sůl, pepř
* sušený tymián nebo bazalka
* cukr
* skořice (nemusí být)

1. Omytá rajčata nařízneme navrchu do kříže, ponoříme je na chvíli do vařící vody, oloupeme je a nasekáme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. V hrnci rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm česnek s cibulí dozlatova, vsypeme rajčata, zalijeme horkým vývarem, ochutíme solí, pepřem a tymiánem.
3. Polévku pomalu prováříme asi 20–30 minut, poté ji přepasírujeme nebo rozmixujeme a dochutíme solí, cukrem, případně špetkou skořice. Hotovou polévku můžeme na talíři ozdobit lžící zakysané nebo sladké smetany.

Hovězí s játrovými knedlíčky

Hovězí s játrovými knedlíčky.

Příprava: 20 minut + vaření 180 minut

Pro 4-6 osob

* 400 g předního hovězího s kostí
* 1 cibule
* 1/2 celeru
* 2 petržele
* 2 mrkve
* 4 kuličky nového koření
* 4 kuličky černého pepře
* 200 g kuřecích jater
* čerstvá petržel
* majoránka
* pepř
* 1 větší vejce
* 1/2 stroužku česneku
* strouhanka

Zavářky do polévky

Kapání:
1 vejce, 3 lžíce mléka, 40g hladké mouky, sůl.
Vajíčko rozmícháme s mlékem, moukou a solí na řídké těsto, které lijeme přes vidličku do vroucího vývaru a povaříme asi 4 minuty.

Fritátové nudle:
150 ml mléka, 1 vejce, 60 g hladké mouky, sůl, olej.
Z mléka, vajec, mouky a špetky soli umícháme těsto a na oleji na pánvi uděláme menší omelety. Ty pokrájíme na proužky.

1. Omyté hovězí maso dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Cibuli a zeleninu očistíme.
2. Z povrchu polévky sebereme pěnu a vložíme do ní cibuli, zeleninu a koření. Společně vaříme na velmi mírném plameni 2–2,5 hodiny.
3. Kuřecí játra umeleme, přimícháme část nasekané petrželky, majoránku, pepř, vejce, utřený česnek a postupně přidáváme strouhanku, dokud nezískáme tužší hmotu.
4. Hotový vývar scedíme a znovu přivedeme k varu.
Z játrové hmoty vytvarujeme knedlíčky, zavaříme je ve vývaru asi 8–10 minut, polévku pak rozdělíme do talířů a ozdobíme zbylou petrželkou.  

Zelňačka

Zelňačka.

Příprava: 30 minut + vaření 150 minut

Pro 6 osob

* 400 g uzeného masa
* 500 g kysaného zelí
* 2 cibule
* 2 stroužky česneku
* 3 kuličky pepře
* 3 kuličky nového koření
* 1 bobkový list
* 1 pikantní klobása
* 2 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 lžíce sádla
* 1 lžička sladké papriky

1. Do hrnce s vodou dáme vařit uzené maso.
2. Zelí pokrájíme, cibuli a česnek oloupeme, cibuli přepůlíme a pokrájíme na plátky.
3. Po půlhodině vaření přidáme k uzenému masu zelí. Potom přidáme cibuli a celé stroužky česneku, koření a pokrájenou klobásu.
4. Polévku necháme pomalu provářet asi dvě hodiny, poté vyjmeme koření, uzené maso a maso pokrájíme.
5. Na pánvičce rozehřejeme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Na sádle zpěníme papriku. Jíšku a papriku přidáme do polévky a společně asi 20 minut provaříme. Do polévky vložíme pokrájené uzené maso a můžeme ji zjemnit smetanou nebo zakysanou smetanou. 

Slovenská kapustnica

Na troše oleje zpěníme 2 cibule, přidáme 150 g vepřové plece, zaprášíme sladkou paprikou, podlejeme a dusíme. Nesolíme. Po 20 minutách přidáme omytý kousek uzeného, 1,5 kg kysaného zelí, bobkový list, nové koření a pepř. Dolijeme vodou, případně lákem ze zelí. Přidáme hrst sušených hub, dvě nožičky dobrých paprikových klobás a můžeme i pár sušených švestek a pomalu vaříme další hodinu. Klobásu a uzené vyjmeme, pokrájíme na sousta a vrátíme do polévky.

Autoři:






Nejčtenější

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.