Další recepty na polévky od zelňačky po rajskou

  2:05
Kuchařská výhoda polévek je, že jejich přípravu zvládne i gurmánské embryo a na výsledku není jeho nezkušenost znát. Takže i člověk, který jinak zvládá pouze vajíčka naměkko, se může vypracovat na mistrovskou úroveň v oboru vývarů, krémových polévek nebo hutných eintopfů. Zkuste to i vy s našimi dalšími recepty.
Hovězí s játrovými knedlíčky.

Hovězí s játrovými knedlíčky. | foto: Isifa

Gulášová polévka

Gulášová polévka.

Příprava: 20 minut + vaření 80 minut

Pro 4-6 osob

* 300 g hovězího masa
* 1 cibule
* 2 lžíce sádla
* sladká paprika
* 2 lžíce hladké mouky
* 2–3 brambory
* kmín
* majoránka
* 1 stroužek česneku
* 1 menší klobása

1. Hovězí maso pokrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme. V hrnci rozehřejeme sádlo, cibuli na něm orestujeme, přidáme maso a společně opečeme, dokud se neodpaří přebytečná tekutina.
2. Opečené maso vysmahneme do tuku, zaprášíme paprikou, podlijeme trochou vývaru a pod pokličkou dusíme doměkka.
3. Téměř měkké maso odkryjeme, šťávu necháme zredukovat na tenkou vrstvu tmavého sosu, zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme horkým vývarem, vaříme, dokud maso není měkké.
4. Přisypeme oloupané na kostičky nakrájené brambory, kmín a polévku dovaříme. Pokrájíme klobásu a osmahneme ji na pánvičce. Ke konci varu dochutíme polévku majoránkou a utřeným česnekem a přidáme opečenou klobásu.

Bramboračka s houbami

Bramboračka s houbami.

Příprava: 20 minut + vaření 1 hodina

Pro 4 osoby

* hrst sušených hub
* 1 větší mrkev
* 1 petržel
* 1/4 menšího celeru
* růžičková kapusta nebo pokrájený kapustový list
* 1 malá cibule
* sůl
* 2 kuličky nového koření
* 4 kuličky pepře
* 1 bobkový list
* 5 brambor
* pepř
* majoránka
* stroužek česneku

1. Sušené houby zalijeme vařící vodou a necháme je nabobtnat.
2. Zeleninu očistíme a pokrájíme. Z cibule jen ořízneme kořínky a odstraníme vrchní vrstvu slupky.
3. Do hrnce s osolenou vodou vložíme zeleninu, celou cibuli, kuličky koření a bobkový list, přivedeme k varu, povaříme, dokud zelenina není téměř měkká.
4. Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory, houby i s tekutinou z nich a společně vaříme doměkka.
5. Z polévky vyjmeme cibuli, koření, polévku dochutíme solí a pepřem, majoránkou a čerstvě prolisovaným stroužkem česneku.  

Jemná bramborová polévka

Podle Marie Janků-Sandterové

Pro 5 osob

* 750 g brambor
* sůl
* 10 dkg zeleniny
* 20 g másla
* 20 g mouky
* kmín
* 250 ml kyselé smetany
* 2–3 žloutky
* 1 žemle
* 150 g másla

Vyprané brambory uvaříme ve slupce doměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme zeleninovou osolenou polévkou, přidáme trochu kmínu, oloupané prolisované brambory a dobře povaříme. V polévkové míse umícháme kyselou smetanu se žloutky a stále míchajíce přiléváme povařenou polévku. K polévce podáváme na másle usmaženou, na nudličky pokrájenou žemli.

Rajská polévka

Rajská polévka.

Příprava: 20 minut + vaření 30 minut

Pro 4-6 osob

* 600 g zralých rajčat
* 1 střední cibule
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíce sádla
* 1 l zeleninového vývaru
* sůl, pepř
* sušený tymián nebo bazalka
* cukr
* skořice (nemusí být)

1. Omytá rajčata nařízneme navrchu do kříže, ponoříme je na chvíli do vařící vody, oloupeme je a nasekáme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. V hrnci rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm česnek s cibulí dozlatova, vsypeme rajčata, zalijeme horkým vývarem, ochutíme solí, pepřem a tymiánem.
3. Polévku pomalu prováříme asi 20–30 minut, poté ji přepasírujeme nebo rozmixujeme a dochutíme solí, cukrem, případně špetkou skořice. Hotovou polévku můžeme na talíři ozdobit lžící zakysané nebo sladké smetany.

Hovězí s játrovými knedlíčky

Hovězí s játrovými knedlíčky.

Příprava: 20 minut + vaření 180 minut

Pro 4-6 osob

* 400 g předního hovězího s kostí
* 1 cibule
* 1/2 celeru
* 2 petržele
* 2 mrkve
* 4 kuličky nového koření
* 4 kuličky černého pepře
* 200 g kuřecích jater
* čerstvá petržel
* majoránka
* pepř
* 1 větší vejce
* 1/2 stroužku česneku
* strouhanka

Zavářky do polévky

Kapání:
1 vejce, 3 lžíce mléka, 40g hladké mouky, sůl.
Vajíčko rozmícháme s mlékem, moukou a solí na řídké těsto, které lijeme přes vidličku do vroucího vývaru a povaříme asi 4 minuty.

Fritátové nudle:
150 ml mléka, 1 vejce, 60 g hladké mouky, sůl, olej.
Z mléka, vajec, mouky a špetky soli umícháme těsto a na oleji na pánvi uděláme menší omelety. Ty pokrájíme na proužky.

1. Omyté hovězí maso dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Cibuli a zeleninu očistíme.
2. Z povrchu polévky sebereme pěnu a vložíme do ní cibuli, zeleninu a koření. Společně vaříme na velmi mírném plameni 2–2,5 hodiny.
3. Kuřecí játra umeleme, přimícháme část nasekané petrželky, majoránku, pepř, vejce, utřený česnek a postupně přidáváme strouhanku, dokud nezískáme tužší hmotu.
4. Hotový vývar scedíme a znovu přivedeme k varu.
Z játrové hmoty vytvarujeme knedlíčky, zavaříme je ve vývaru asi 8–10 minut, polévku pak rozdělíme do talířů a ozdobíme zbylou petrželkou.  

Zelňačka

Zelňačka.

Příprava: 30 minut + vaření 150 minut

Pro 6 osob

* 400 g uzeného masa
* 500 g kysaného zelí
* 2 cibule
* 2 stroužky česneku
* 3 kuličky pepře
* 3 kuličky nového koření
* 1 bobkový list
* 1 pikantní klobása
* 2 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 lžíce sádla
* 1 lžička sladké papriky

1. Do hrnce s vodou dáme vařit uzené maso.
2. Zelí pokrájíme, cibuli a česnek oloupeme, cibuli přepůlíme a pokrájíme na plátky.
3. Po půlhodině vaření přidáme k uzenému masu zelí. Potom přidáme cibuli a celé stroužky česneku, koření a pokrájenou klobásu.
4. Polévku necháme pomalu provářet asi dvě hodiny, poté vyjmeme koření, uzené maso a maso pokrájíme.
5. Na pánvičce rozehřejeme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Na sádle zpěníme papriku. Jíšku a papriku přidáme do polévky a společně asi 20 minut provaříme. Do polévky vložíme pokrájené uzené maso a můžeme ji zjemnit smetanou nebo zakysanou smetanou. 

Slovenská kapustnica

Na troše oleje zpěníme 2 cibule, přidáme 150 g vepřové plece, zaprášíme sladkou paprikou, podlejeme a dusíme. Nesolíme. Po 20 minutách přidáme omytý kousek uzeného, 1,5 kg kysaného zelí, bobkový list, nové koření a pepř. Dolijeme vodou, případně lákem ze zelí. Přidáme hrst sušených hub, dvě nožičky dobrých paprikových klobás a můžeme i pár sušených švestek a pomalu vaříme další hodinu. Klobásu a uzené vyjmeme, pokrájíme na sousta a vrátíme do polévky.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...