Další recepty na jahodové dobroty. Tentokrát s nezvyklou chutí a na mlsání

  2:24
Kouzlete s jahodami a vyčarujte si neobvyklé kombinace chutí. Můžete je naložit do rumu nebo je zakápnout balsamikovým octem. A pokud jste přeci jen konzervativní a tohle vás neláká, inspirujte se třeba recepty na jahodový nápoj se zmrzlinou nebo chlazené želé.

Jahodové carpaccio. | foto: Isifa

Jahody v rumu s vanilkou a limetkou

Jahody v rumu s vanilkou a limetkou.Příprava: 15 minut + chlazení 10 hodin

Pro 4 osoby

* 500 g jahod
* 1 limetka
* 200 g cukru krupice
* 200 ml bílého rumu
* 1 vanilkový lusk

1. Jahody omyjeme, velké plody nakrájíme na plátky, menší jen přepůlíme. Limetu omyjeme a nakrájíme na osminy.
2. Plátky a půlky jahod po vrstvách naskládáme do sklenice, každou vrstvu posypeme cukrem a zakápneme rumem, proložíme kusem limety. Navrstvíme celou sklenici, vsuneme do ní vanilkový lusk a necháme odležet alespoň jeden den v ledničce v uzavřené skleněné láhvi.

Jahody s balsamikovým octem

Jahody s balsamikovým octem.Příprava: 20 minut + vaření 6 minut

Pro 4 osoby

* 150 ml balsamikového octa
* 5 lžic vody
* 50 g cukru krupice
* 500 g jahod
* pepř
* čerstvá máta

1. Jahody překrájíme na polovinu, větší plody rozčtvrtíme. V kastrůlku promícháme balsamikový ocet, vodu a cukr, krátce svaříme.
2. Do nálevu přidáme nakrájené jahody a provaříme na mírném plameni asi 5 minut. Necháme zchladnout, přelijeme je do skleněné uzavíratelné nádoby. Před podáváním dochutíme čerstvě umletým pepřem a nasekanou mátou.

Jahodové carpaccio

Jahodové carpaccio.Příprava: 10 minut

Pro 4 osoby

* 600 g jahod
* čerstvá bazalka
* 2 lžíce třtinového cukru
* balsamiková redukce nebo krémové balsamiko

1. Jahody omyjeme, odstraníme stopky a rozkrájíme je na plátky.
2. Část bazalky jemně nasekáme a promícháme v misce s třtinovým cukrem.
3. Plátky jahod naaranžujeme na talíř, posypeme bazalkou s cukrem, zakápneme balsamikem a ozdobíme zbylými lístky bazalky.

NÁŠ TIP

Vynechte cukr, přidejte plátky uzeného lososa a několik hrstí rukoly. Nebo vyzkoušejte dětskou verzi: mátové lístky nasekejte a promíchejte s cukrem, jahody jimi posypte a ozdobte hoblinami čokolády nebo tekutou čokoládovou polevou.

Jahody naložené s mátou

Jahody naložené s mátou.Příprava: 15 minut + vaření 3 minuty

Pro 4 osoby

* 500 g jahod
* 150 g cukru
* 50 ml vody
* hrst čerstvé máty

1. Omyté a odstopkované jahody nakrájíme na čtvrtiny. Mátové listy pokrájíme na proužky.
2. Do hrnce vsypeme jahody,zasypeme je cukrem, přilijeme limetovou šťávu, 50 ml vody a vše tři minuty mírně povaříme. Nakonec přisypeme nasekané mátové lístky. Necháme přes noc vychladit v ledničce.

NÁŠ TIP

Vychlazené jahody použijte k přípravě letního osvěžení s ledem a sodou. Teplé se hodí jako příloha ke zmrzlině nebo palačinkám.

Jahodový dezert se sušenkami amarettini

Jahodový dezert se sušenkami amarettini.Příprava: 20 minut + chlazení 4 hodiny

Pro 4 osoby

* 600 g jahod
* 6 lžic cukru krupice
* 100 g bílé čokolády
* 500 g bílého smetanového jogurtu
* 2 lžíce medu
* 1 balení sušenek amarettini

1. Jahody omyjeme, čtyři menší odložíme na ozdobu poháru. Zbytek odstopkujeme, nakrájíme na plátky a promícháme s cukrem v misce.
2. Bílou čokoládu nastrouháme a prošleháme s jogurtem a medem. Šťávu z proslazených jahod slijeme do hrnku.
3. Připravíme si 4 misky, na dno položíme polovinou jahod, poklademe je sušenkami, které pokapeme jahodovou šťávou, přidáme polovinu ochuceného jogurtu. Postup opakujeme, dezert ozdobíme překrojenou jahodou a necháme 3–4 hodiny vychladit.

NÁŠ TIP

Sušenky amarettini nahraďte piškoty pokapanými mandlovým likérem.

Jahodový nápoj se zmrzlinou

Jahodový nápoj se zmrzlinou.Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 500 g jahod
* 100 g cukru krupice
* 2 lžíce limetkové šťávy
* 300 g bílého jogurtu
* 500 ml mléka
* kapka vanilkové tresti
* 4 kopečky limetkové zmrzliny
* hrst čerstvé máty

1. Jahody omyjeme, odstopkujeme, rozmačkáme vidličkou, promícháme s cukrem a limetkovou šťávou. Jogurt smícháme s mlékem a vanilkovou trestí. Část máty nasekáme.
2. Na dno sklenice rozdělíme rozmačkané jahody, přelijeme jogurtovým mlékem a ozdobíme kopečkem zmrzliny, nasekanou mátou a lístkem máty.

NÁŠ TIP

Vyberte co nejhustší jogurt, třeba řecký. Jestli nemáte vanilkovou tresť, použijte půl sáčku vanilkového cukru.

Limetkové želé s jahodovým sosem

Limetkové želé s jahodovým sosem.Příprava: 40 minut + chlazení 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 2 lžičky neochucené práškové želatiny
* 6 lístků máty
* 120 g cukru krupice
* 50 ml limetkové šťávy
* 1 lžička limetkové kůry
* 1 zakysaná smetana
* 300 g jahod
* 100 ml smetany
* 1/2 vanilkového cukru

1. Želatinu smícháme s 2 lžícemi vody. Mátu rozdrtíme s lžící cukru. Rozehřejeme 60 g cukru s 2 lžícemi vody, svaříme na sirup, přidáme želatinu. Do mísy s ledem dáme nerez misku, do ní sirup s želatinou, limetkovou šťávu, mátu a 1/2 kůry. Zchladíme, přimícháme zakysanou smetanu. Želé rozdělíme do sklenic a dáme vychladit.
2. Nakrájené jahody krátce povaříme s 2 lžícemi cukru a 6 lžícemi vody, přidáme kůru a vanilkový cukr. Rozmixujeme a vmícháme smetanu. Jahodovým sosem přelijeme limetkové želé a vychladíme.

Pěna z lesních jahod s mandlemi

Pěna z lesních jahod s mandlemi.Příprava: 20 minut + chlazení 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 400 g lesních jahod
* 3 bílky
* 100 g cukru krupice
* 200 ml smetany ke šlehání
* 50 g mandlových lupínků

1. Jahody omyjeme, odstraníme stopky, osušíme a rozmixujeme.
2. Bílky ušleháme na tužší sníh, do sněhu zašleháme cukr. Ušleháme smetanu.
3. Do sladkého sněhu jemně zapracujeme šlehačku a jahodové pyré. Ozdobíme mandlovými lupínky a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce.

NÁŠ TIP

Lesních jahod není nikdy mnoho, pěnu vyrobte ze zahradních nebo vyzkoušejte i jiné ovoce.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...