Pečený bůček
Příprava: 20 minut + 2-3 hodiny pečení
Pro čtyři osoby:
* 1-1,5 kg bůčku
* 2 cibule
* 6 stroužků česneku
* sůl
* kmín
1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Bůček opláchneme a osušíme. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, polovinu česneku utřeme se solí, zbylé stroužky pokrájíme na plátky.
2. Kůži na bůčku nakrájíme nožem do čtverečků. Do kůže a masa vetřeme česnek utřený se solí.
3. Maso vložíme do pekáče kůží dolů, posypeme pokrájenou cibulí, kmínem, podlijeme trochou vody a zakryté je dáme péct do trouby.
4. Během pečení bůček podléváme a přeléváme výpekem, obracíme.
5. Ke konci pečení bůček otočíme kůží nahoru, odkryjeme a dopečeme, aby měl křupavou kůžičku.
Vetřete do bůčku jen sůl promíchanou s trochou sladké papriky a podlévejte během pečení 500 ml piva.
Vepřo knedlo zelo
Příprava: 20 minut + 3 hodiny pečení a vaření
Pro šest osob:
* 1, 5 kg vepřové krkovičky
* 4 střední cibule
* 4 stroužky česneku
* sůl
* pepř
* kmín
* 6 lžic sádla
* 500 g kysaného zelí
* 3-4 lžíce cukru krupice
* ocet
* hladká mouka
* houskový knedlík
TipNa orestované slanině s cibulí opečte kys. bílé zelí a podlévejte ho výpekem z pečeného masa. Na osmahlé cibuli a slanině orestujte i červ. zelí, zalévejte červ. vínem, přidejte trochu skořice. Pod maso dejte vepř. kosti – šťáva bude silnější. Po upečení výpek i s kostmi vyrestujte na tuk, zaprašte trochou mouky, restujte dozlatova a podlijte vývarem, provařte a přeceďte přes cedník na nakrajené maso. |
1. Krkovičku omyjeme a osušíme, cibuli oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Česnek utřeme se solí.
2. Troubu předehřejeme na 150 °C. Maso osolíme, opepříme, okmínujeme, potřeme utřeným česnekem, do pekáče dáme polovinu cibule, maso, 4 lžíce sádla, podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě asi 2 hodiny.
3. Ze zelí vymačkáme do misky šťávu, překrájíme je. V hrnci rozpustíme zbylé sádlo, zpěníme na něm zbytek cibule, kmín, pak přimícháme zelí, podlijeme šťávou ze zelí a podusíme. Ochutíme cukrem, octem a solí a povaříme.
4. Hotové upečené maso vyjmeme z pekáče a zabalíme do alobalu. Pekáč s výpekem dáme na plotýnku, necháme šťávu odpařit a zahustíme ji vrchovatou lžící hladké mouky, společně vaříme 15-20 minut.
5. Krkovičku pokrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, přidáme zelí, knedlíky a zalijeme šťávou z masa.
Jehněčí kotletky
Příprava: 40 minut + 40 minut vaření
Pro čtyři osoby:
* 8-12 jehněčích kotletek
* 2 stroužky česneku
* snítka čerstvého rozmarýnu
* olej
* sůl
* pepř
* 2 lžíce másla
* 300 g čerstvých lišek
* 1 menší cibule
* 1 lžička kari koření
* 1 lžíce hladké mouky
* 200 ml zeleninového vývaru
* 200 ml smetany na vaření
1. Jehněčí kotletky omyjeme a osušíme, česnek oloupeme a prolisujeme. Rozmarýnové lístky otrháme a pokrájíme.
2. Kotletky potřeme olejem a prolisovaným česnekem, osolíme, opepříme a necháme je asi půl hodiny odležet. Troubu předehřejeme na 220 °C.
3. Naložené kotletky vložíme do pekáče, podlijeme trochou vody a pět minut zprudka zapečeme, snížíme teplotu na 170 °C a dopečeme dalších dvacet minut při nižší teplotě.
4. Na rozehřátém másle orestujeme očištěné a pokrájené lišky. Vyjmeme je z pánve a odložíme je stranou.
5. Na zbylém másle opečeme na kostičky nakrájenou cibuli, přisypeme kari, zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vývarem, rozmícháme a provaříme 15-20 minut. Omáčku propasírujeme, přidáme smetanu a společně prohřejeme.
6. Upečené kotletky podáváme s omáčkou a s orestovanými houbami.
Jitka Rákosníková ve své knize Česká domácí kuchařka (2. díl) radí potřít kotletky směsí hrubě drceného různobarevného pepře, citronovou šťávou a olivovým olejem a nechat půl hodiny v chladu odpočívat. Opékat by se neměly příliš dlouho, aby uvnitř zůstaly zarůžovělé.
Vepřové kotlety se šlehačkou
Příprava: 20 minut + 45-50 minut pečení
Pro čtyři osoby:
* 4 vepřové kotlety
* 4 větší brambory
* olej
* strouhanka
* sůl
* pepř
* sladká i pálivá paprika
* 400 ml smetany ke šlehání
TipPoužijte větší množství brambor, kotlety zakryjte plátky brambor, zapečte, před dokončením posypte nastrouhaným sýrem a dejte ještě na pár minut pod gril. Přidejte pod maso plátky cibule s česnekem nebo kolečka pórku, plátky paprik. |
1. Kotlety omyjeme, osušíme, nařízneme okraje a lehce naklepeme. Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Pekáč vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
3. Dno pekáče vyložíme plátky brambor, osolíme, poklademe masem ochuceným solí, pepřem a paprikou. Vše zalijeme smetanou a zakryté pečeme ve vyhřáté troubě okolo 45 minut.
Telecí kotlety na paprice
Příprava: 20 minut + 50 minut vaření
Pro čtyři osoby:
* 4 silnější telecí kotlety
* 1 menší cibule
* 1 stroužek česneku
* sůl
* pepř
* hladká mouka
* olej
* 1 lžička sladké papriky
* 250 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
* 1 kelímek zakysané smetany
Telecí kotlety s houbamiKotlety osolte, obalte v hl. mouce. Na rozpáleném oleji osmažte cibuli a hrst pokrájených hub. Vložte maso a z obou stran opečte. Přilijte deci bílého vína a vařte, dokud se 1/2 nevypaří. Vyjměte kotlety. Přimíchejte 150 ml smetany a povařte asi 5 minut. |
1. Omyté a osušené kotlety naklepeme a po obvodu nakrojíme, aby se nekroutily. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a pokrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 170 °C.
2. Maso osolíme a opepříme, obalíme v hladké mouce a opečeme v pánvi vhodné i na zapékání nebo pekáči na rozehřátém oleji. Vyjmeme z pánve a odložíme na talíř.
3. Do pánve nasypeme cibuli a orestujeme ji, přidáme česnek, krátce opečeme a stáhneme z plamene. Přisypeme sladkou papriku a promícháme, zalijeme vývarem a společně přivedeme k varu.
4. Kotlety vrátíme do pánve, vložíme je do trouby a necháme je zakryté péct doměkka 30-40 minut v troubě.
5. Pánev vyjmeme z trouby, kotlety odložíme na talíř, do výpeku vmícháme zakysanou smetanu a prohřejeme ji.
Steak ze svíčkové
Příprava: 40 minut + 20 minut vaření
Pro čtyři osoby:
* 4 steaky ze svíčkové o váze 250-300 g
* olej
* čerstvě mletý pepř
* 1 malá cuketa
* 1 žlutá paprika
* 1 červená paprika
* 1 červená cibule
* 200 g tenkých plátků anglické slaniny
TipSteak můžete vylepšit tím, že ho při grilování potíráte bylinkovým olejem: tymián a rozmarýn rozmixujte v extra panenském olivovém oleji. Na závěr maso osolte hrubou mořskou solí a opepřete nahrubo namletým pepřem. Pro zjemnění chutí podávejte steak s bylinkovým máslem. |
1. Osušené steaky lehce potřete olejem a nechte odležet 30 minut při pokojové teplotě nebo odložte do chladu a 20-30 minut před přípravou je vyjměte z ledničky.
2. Zeleninu omyjeme, cuketu nakrájíme na kolečka, z paprik vykrojíme stopku,rozkrojíme je a vybereme jádra a žebra, pokrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na měsíčky.
3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na špízy střídavě napichujeme kousky zeleniny, ochutíme solí, pepřem, pokapeme trochou oleje a necháme je péct ve vyhřáté troubě asi 15 minut.
4. Velkou pánev rozpálíme a steaky na ní opékáme z každé strany 4-5 minut.
5. Steaky necháme 5 minut odpočinout, aby se v nich zatáhla šťáva, a podáváme je se zeleninovými špízy.