Další recepty na české masové speciality, vyzkoušejte jehněčí kotletky

  8:00
Inspirujte se masovými specialitami české kuchyně. V druhém díle kuchařky jsme pro vás připravili telecí kotlety v různých obměnách a také recept na to, jak udělat ten nejlepší steak z pravé svíčkové.
Steak ze svíčkové

Steak ze svíčkové | foto: Isifa

Pečený bůček

Příprava: 20 minut + 2-3 hodiny pečení

Pro čtyři osoby:

Pečený bůček

*  1-1,5 kg bůčku
*  2 cibule
*  6 stroužků česneku
*  sůl
*  kmín

1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Bůček opláchneme a osušíme. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, polovinu česneku utřeme se solí, zbylé stroužky pokrájíme na plátky.
2. Kůži na bůčku nakrájíme nožem do čtverečků. Do kůže a masa vetřeme česnek utřený se solí.
3. Maso vložíme do pekáče kůží dolů, posypeme pokrájenou cibulí, kmínem, podlijeme trochou vody a zakryté je dáme péct do trouby.
4. Během pečení bůček podléváme a přeléváme výpekem, obracíme.
5. Ke konci pečení bůček otočíme kůží nahoru, odkryjeme a dopečeme, aby měl křupavou kůžičku.

Vetřete do bůčku jen sůl promíchanou s trochou sladké papriky a podlévejte během pečení 500 ml piva.

Vepřo knedlo zelo

Příprava: 20 minut + 3 hodiny pečení a vaření

Pro šest osob:

Vepřo knedlo zelo

*  1, 5 kg vepřové krkovičky
*  4 střední cibule
*  4 stroužky česneku
*  sůl
*  pepř
*  kmín
*  6 lžic sádla
*  500 g kysaného zelí
*  3-4 lžíce cukru krupice
*  ocet
*  hladká mouka
*  houskový knedlík

Tip

Na orestované slanině s cibulí opečte kys. bílé zelí a podlévejte ho výpekem z pečeného masa. Na osmahlé cibuli a slanině orestujte i červ. zelí, zalévejte červ. vínem, přidejte trochu skořice. Pod maso dejte vepř. kosti – šťáva bude silnější. Po upečení výpek i s kostmi vyrestujte na tuk, zaprašte trochou mouky, restujte dozlatova a podlijte vývarem, provařte a přeceďte přes cedník na nakrajené maso.

1. Krkovičku omyjeme a osušíme, cibuli oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Česnek utřeme se solí.
2. Troubu předehřejeme na 150 °C. Maso osolíme, opepříme, okmínujeme, potřeme utřeným česnekem, do pekáče dáme polovinu cibule, maso, 4 lžíce sádla, podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě asi 2 hodiny.
3. Ze zelí vymačkáme do misky šťávu, překrájíme je. V hrnci rozpustíme zbylé sádlo, zpěníme na něm zbytek cibule, kmín, pak přimícháme zelí, podlijeme šťávou ze zelí a podusíme. Ochutíme cukrem, octem a solí a povaříme.
4. Hotové upečené maso vyjmeme z pekáče a zabalíme do alobalu. Pekáč s výpekem dáme na plotýnku, necháme šťávu odpařit a zahustíme ji vrchovatou lžící hladké mouky, společně vaříme 15-20 minut.
5. Krkovičku pokrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, přidáme zelí, knedlíky a zalijeme šťávou z masa.

Jehněčí kotletky

Příprava: 40 minut + 40 minut vaření

Pro čtyři osoby:

Jehněčí kotletky

*  8-12 jehněčích kotletek
*  2 stroužky česneku
*  snítka čerstvého rozmarýnu
*  olej
*  sůl
*  pepř
*  2 lžíce másla
*  300 g čerstvých lišek
*  1 menší cibule
*  1 lžička kari koření
*  1 lžíce hladké mouky
*  200 ml zeleninového vývaru
*  200 ml smetany na vaření

1. Jehněčí kotletky omyjeme a osušíme, česnek oloupeme a prolisujeme. Rozmarýnové lístky otrháme a pokrájíme.
2. Kotletky potřeme olejem a prolisovaným česnekem, osolíme, opepříme a necháme je asi půl hodiny odležet. Troubu předehřejeme na 220 °C.
3. Naložené kotletky vložíme do pekáče, podlijeme trochou vody a pět minut zprudka zapečeme, snížíme teplotu na 170 °C a dopečeme dalších dvacet minut při nižší teplotě.
4. Na rozehřátém másle orestujeme očištěné a pokrájené lišky. Vyjmeme je z pánve a odložíme je stranou.
5. Na zbylém másle opečeme na kostičky nakrájenou cibuli, přisypeme kari, zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vývarem, rozmícháme a provaříme 15-20 minut. Omáčku propasírujeme, přidáme smetanu a společně prohřejeme.
6. Upečené kotletky podáváme s omáčkou a s orestovanými houbami.

Jitka Rákosníková ve své knize Česká domácí kuchařka (2. díl) radí potřít kotletky směsí hrubě drceného různobarevného pepře, citronovou šťávou a olivovým olejem a nechat půl hodiny v chladu odpočívat. Opékat by se neměly příliš dlouho, aby uvnitř zůstaly zarůžovělé.

Vepřové kotlety se šlehačkou

Příprava: 20 minut + 45-50 minut pečení

Pro čtyři osoby:

Vepřové kotlety se šlehačkou

*  4 vepřové kotlety
*  4 větší brambory
*  olej
*  strouhanka
*  sůl
*  pepř
*  sladká i pálivá paprika
*  400 ml smetany ke šlehání

Tip

Použijte větší množství brambor, kotlety zakryjte plátky brambor, zapečte, před dokončením posypte nastrouhaným sýrem a dejte ještě na pár minut pod gril. Přidejte pod maso plátky cibule s česnekem nebo kolečka pórku, plátky paprik.

1. Kotlety omyjeme, osušíme, nařízneme okraje a lehce naklepeme. Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Pekáč vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
3. Dno pekáče vyložíme plátky brambor, osolíme, poklademe masem ochuceným solí, pepřem a paprikou. Vše zalijeme smetanou a zakryté pečeme ve vyhřáté troubě okolo 45 minut.

Telecí kotlety na paprice

Příprava: 20 minut + 50 minut vaření

Pro čtyři osoby:

Telecí kotlety na paprice

*  4 silnější telecí kotlety
*  1 menší cibule
*  1 stroužek česneku
*  sůl
*  pepř
*  hladká mouka
*  olej
*  1 lžička sladké papriky
*  250 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
*  1 kelímek zakysané smetany

Telecí kotlety s houbami

Kotlety osolte, obalte v hl. mouce. Na rozpáleném oleji osmažte cibuli a hrst pokrájených hub. Vložte maso a z obou stran opečte. Přilijte deci bílého vína a vařte, dokud se 1/2 nevypaří. Vyjměte kotlety. Přimíchejte 150 ml smetany a povařte asi 5 minut.

1. Omyté a osušené kotlety naklepeme a po obvodu nakrojíme, aby se nekroutily. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a pokrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 170 °C.
2. Maso osolíme a opepříme, obalíme v hladké mouce a opečeme v pánvi vhodné i na zapékání nebo pekáči na rozehřátém oleji. Vyjmeme z pánve a odložíme na talíř.
3. Do pánve nasypeme cibuli a orestujeme ji, přidáme česnek, krátce opečeme a stáhneme z plamene. Přisypeme sladkou papriku a promícháme, zalijeme vývarem a společně přivedeme k varu.
4. Kotlety vrátíme do pánve, vložíme je do trouby a necháme je zakryté péct doměkka 30-40 minut v troubě.
5. Pánev vyjmeme z trouby, kotlety odložíme na talíř, do výpeku vmícháme zakysanou smetanu a prohřejeme ji.

Steak ze svíčkové

Příprava: 40 minut + 20 minut vaření

Pro čtyři osoby:

Steak ze svíčkové

*  4 steaky ze svíčkové o váze 250-300 g
*  olej
*  čerstvě mletý pepř
*  1 malá cuketa
*  1 žlutá paprika
*  1 červená paprika
*  1 červená cibule
*  200 g tenkých plátků anglické slaniny

Tip

Steak můžete vylepšit tím, že ho při grilování potíráte bylinkovým olejem: tymián a rozmarýn rozmixujte v extra panenském olivovém oleji. Na závěr maso osolte hrubou mořskou solí a opepřete nahrubo namletým pepřem. Pro zjemnění chutí podávejte steak s bylinkovým máslem.

1. Osušené steaky lehce potřete olejem a nechte odležet 30 minut při pokojové teplotě nebo odložte do chladu a 20-30 minut před přípravou je vyjměte z ledničky.
2. Zeleninu omyjeme, cuketu nakrájíme na kolečka, z paprik vykrojíme stopku,rozkrojíme je a vybereme jádra a žebra, pokrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na měsíčky.
3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na špízy střídavě napichujeme kousky zeleniny, ochutíme solí, pepřem, pokapeme trochou oleje a necháme je péct ve vyhřáté troubě asi 15 minut.
4. Velkou pánev rozpálíme a steaky na ní opékáme z každé strany 4-5 minut.
5. Steaky necháme 5 minut odpočinout, aby se v nich zatáhla šťáva, a podáváme je se zeleninovými špízy.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...