Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čarování s cupcakes: přišly z USA a nejvíc se prodávají zdobené ovocem

  0:45aktualizováno  0:45
Stačí pár triků od nejlepších cukrářek a dokonalé cupcaky může připravit každý. Vyzkoušeli jsme to za vás: redaktorka Ony Dnes se na kurzu v obchodě Leli´s Cupcakes učila zdobit tyto malé dezerty.

Redaktorka magazínu Ona Dnes se učila vyrábět cupcakes. | foto: Hana Connor

Hitem se v Česku staly teprve v posledních letech, přitom v zahraničí se pečou už celá staletí. Opravdovým trendem se tyto malé dorty staly na přelomu milénia poté, co si je dopřávaly hrdinky seriálu Sex ve městě.

Čtěte v pondělí

Redaktorka magazínu Ona Dnes se učila vyrábět cupcakes.

Reportáž a recepty na výborné cupcaky čtěte v příloze MF DNES OnaDnes.

Od té doby se zdobení povýšilo na umění a obchodů s cupcaky začalo v USA přibývat. A právě tady se s nimi poprvé setkala i Lenka Hnidáková, majitelka pražského obchodu Lelí´s Cupcakes, kde se koná worskhop ve zdobení těchto malých dortů.

„Když jsem je viděla poprvé, byla jsem z nich paf. Okamžitě jsem chtěla takový obchod otevřít v Česku, ale pragmatický manžel mé nadšení trochu zbrzdil,“ vypráví energická majitelka cukrárny, která svého muže definitivně přesvědčila na jedné akci, kde si pět stovek jejích minidortů lidé rozebrali během několika minut. Nebylo co řešit, poblíž Karlova náměstí v Praze vznikl obchod Lelí´s Cupcakes, kde se právě učíme tomuto cukrářskému řemeslu.

K nazdobení dostaneme dva upečené cupcaky, jeden z vanilkového těsta, druhý čokoládový. Začneme tím, že do vanilkového korpusu vydlabeme otvor, který naplníme marmeládou, díky čemuž dort nebude suchý. Na řadu přicházejí krémy a tady nastává souboj chutě a efektu. Krém s mascarpone je totiž chutnější a lehčí, neztěžkne vám po něm břicho jako po máslovém dortu, ale na cupcaku nevypadá dobře: nedrží tvar a brzy osychá.

Jestliže tedy víte, že se po vašem cukrářském veledíle nezapráší a bude chvíli zdobit stůl, je třeba smíchat mascarpone s máslovým základem. Pak je třeba cupcake ještě dozdobit. „Nejlépe se prodává čerstvé ovoce, na Valentýna zase častěji zdobíme marcipánem,“ dodává Lenka Hnidáková.

Čokoládové s krémem z mascarpone

náročnost střední, příprava 40 minut, pečení 20 minut, počet porcí 12 kusů

Čokoládové cupcakes

těsto:
145 g hladké mouky
40 g kvalitního kakaa
1/2 prášku do pečiva (6 g)
1/4 lžičky jedlé sody
větší špetka soli
130 g třtinového cukru
1 vejce
50 g rozpuštěného másla
120 ml smetany ke šlehání
50 g hořké čokolády

krém:
200 g mascarpone
100 ml smetany ke šlehání 33 %
2 lžíce moučkového cukru
několik kapek vanilkového extraktu

na ozdobu:
višňový džem
čokoládové hobliny

postup:
1. Mouku smícháme s kakaem, práškem do pečiva, jedlou sodou, špetkou solí a prosejeme. Zvlášť promícháme cukr, rozpuštěné máslo, smetanu ke šlehání a vejce.
2. Obě směsi důkladně promícháme a nakonec přisypeme nasekanou hořkou čokoládu.
3. Do plechové formy na cupcakes dáme papírové košíčky a naplníme těstem. Pečeme na 180 °C zhruba 20 minut. Cupcaky necháme vychladnout.
4. Mezitím si v robotu vyšleháme mascarpone se šlehačkou, cukrem a vanilkovým extraktem. Šleháme tak dlouho, dokud nám krém nezačne tuhnout. Přendáme jej do cukrářského sáčku, zdobíme cupcaky a na každý ještě opatrně dáme lžičku džemu a posypeme čokoládovými hoblinami.

Recept vytvořila Romana Böhmová z blogu Na skok v kuchyni.

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...



Najdete na iDNES.cz