Mezi prosincové sladké oblíbence Ivety Fabešové patří vanilkové rohlíčky, košíčky s čokoládovým krémem a kokosové kuličky.
Vanilkové rohlíčky doma chystá autorka kuchařek a majitelka kavárny IF Café podle předpisu své švagrové. Na jazyku se totiž lehce rozpadají již druhý den po upečení. Vyzkoušejte je i vy.
Vanilkové rohlíčky
podle receptu švagrové Ivety Fabešové
Na rohlíčky:
- 300 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 200 g másla
- 100 g mletých mandlí
Na obalení:
- Moučkový cukr
- Vanilkový cukr
Postup:
- Ze surovin na rohlíčky vypracujeme těsto, které dáme na dvě hodiny odležet do lednice.
- Poté z těsta tvarujeme malé rohlíčky a ty pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia.
- Po upečení je necháme vychladnout a poté je obalujeme ve směsi cukrů.
Košíčky s čokoládovým krémem
podle Ivety Fabešové
Na košíčky:
- 150 g hladké mouky
- špetka soli
- 75 g krupicového cukru
- 75 g másla
- 1 žloutek
- 1 lžíce vody
Krém:
- 200 g smetany ke šlehání
- 200 g hořké čokolády
- 30 g másla
Na ozdobení:
- jadérka z granátového jablka
Postup:
- Ze surovin na košíčky vypracujeme těsto, které dáme na dvě hodiny do lednice.
- Po vyjmutí těsto rozválíme, vykrájíme z něj kolečka a těmi vyložíme formičky.
- V troubě předehřáté na 180 pečeme dozlatova.
- Mezitím si připravíme krém. Smetanu přivedeme skoro k varu a poté ji nalijeme na čokoládu s máslem. Necháme povolit a promícháme. Krém dáme do lednice.
- Po dvou hodinách ho dáme do mixéru a vyšleháme. Zdobíme s ním vychladlé košíčky, na špičku můžeme dát jadérko z granátového jablka.
Kokosové kuličky
podle Ivety Fabešové
Ingredience:
- 60 g bílé čokolády, nastrouhané
- 75 g strouhaného kokosu + na obalení
- 50 g změklého másla
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce rumu
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme těsto, z kterého děláme malé kuličky. Ty obalíme v kokosu a vkládáme do papírových košíčků.