Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Oblíbené cukroví podle Fabešové: rohlíčky a košíčky s čokoládovým krémem

  0:13aktualizováno  0:13
Cukrářka Iveta Fabešová se s námi podělila o své oblíbené recepty na vánoční cukroví. Potrpí si hlavně na kvalitní suroviny a máslo v nich rozhodně ničím nenahrazuje.

Košíčky s čokoládovým krémem podle Ivety Fabešové | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Mezi prosincové sladké oblíbence Ivety Fabešové patří vanilkové rohlíčky, košíčky s čokoládovým krémem a kokosové kuličky.

Vanilkové rohlíčky doma chystá autorka kuchařek a majitelka kavárny IF Café podle předpisu své švagrové. Na jazyku se totiž lehce rozpadají již druhý den po upečení. Vyzkoušejte je i vy.

Vanilkové rohlíčky

podle receptu švagrové Ivety Fabešové

Vanilkové rohlíčky podle Ivety Fabešové

Na rohlíčky:

  • 300 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 200 g másla
  • 100 g mletých mandlí

Na obalení:

  • Moučkový cukr
  • Vanilkový cukr

Postup:

  1. Ze surovin na rohlíčky vypracujeme těsto, které dáme na dvě hodiny odležet do lednice.
  2. Poté z těsta tvarujeme malé rohlíčky a ty pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia.
  3. Po upečení je necháme vychladnout a poté je obalujeme ve směsi cukrů.

Košíčky s čokoládovým krémem

podle Ivety Fabešové

Na košíčky:

Košíčky s čokoládovým krémem podle Ivety Fabešové
  • 150 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 75 g krupicového cukru
  • 75 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce vody

Krém:

  • 200 g smetany ke šlehání
  • 200 g hořké čokolády
  • 30 g másla

Na ozdobení:

  • jadérka z granátového jablka

Postup:

Fotogalerie

  1. Ze surovin na košíčky vypracujeme těsto, které dáme na dvě hodiny do lednice.
  2. Po vyjmutí těsto rozválíme, vykrájíme z něj kolečka a těmi vyložíme formičky.
  3. V troubě předehřáté na 180 pečeme dozlatova.
  4. Mezitím si připravíme krém. Smetanu přivedeme skoro k varu a poté ji nalijeme na čokoládu s máslem. Necháme povolit a promícháme. Krém dáme do lednice.
  5. Po dvou hodinách ho dáme do mixéru a vyšleháme. Zdobíme s ním vychladlé košíčky, na špičku můžeme dát jadérko z granátového jablka.

Kokosové kuličky

podle Ivety Fabešové

Ingredience:

Kokosové kuličky podle Ivety Fabešové
  • 60 g bílé čokolády, nastrouhané
  • 75 g strouhaného kokosu + na obalení
  • 50 g změklého másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu

Postup:

Ze všech surovin vypracujeme těsto, z kterého děláme malé kuličky. Ty obalíme v kokosu a vkládáme do papírových košíčků.

Vánoční iDNES.cz






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

(Ilustrační foto)
Příběh Ivety: Po porodu se k nám tchyně nastěhovala, její péče mě ničí

Po návratu z porodnice mě doma čekala tchyně. Nadšená z prvního vnoučka a připravená mi pomáhat. První dva dny jsem byla ráda, ale po mnoha týdnech neustálé...  celý článek

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

Nový prezident České stomatologické komory Roman Šmucler hostem diskusního...
Děti v ghettech nikdy neviděly kartáček, upozorňuje šéf zubařů Šmucler

Jednou z priorit, na kterou se chce nově nastupující šéf Stomatologické komory Roman Šmucler zaměřit, je prevence zubních kazů u dětí - především v sociálně...  celý článek

Spisovatelka Irena Obermannová
Mívám pocity existenční hrůzy, přiznává Irena Obermannová

Letošní rok je pro spisovatelku a scenáristku Irenu Obermannovou v mnohém zásadní. Psaní o ženách vyměnila za detektivku, v televizi jí běží seriál o trapných...  celý článek

Další z rubriky

Srbský ajvar
Paprika jinak než jsme zvyklí. Džuveč, ajvar a jiné inspirace z Balkánu

Komu se už přejedlo lečo nebo plněné papriky, může s touhle úžasnou zeleninou vyrazit trochu dál od domova. Paprika je totiž jedním ze stavebních kamenů skvělé...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?
Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?

Také bojujete s tím, jak vykouzlit uhrančivý kočičí pohled? Ani nejdražší oční stíny a dokonalá linka nebudou co k čemu,... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.