Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Cukroví na poslední chvíli, tentokrát z ovoce

  0:05aktualizováno  0:05
Nad následujícími recepty zaplesá srdce každého milovníka sladkostí, který si ale v rámci štíhlé linie odpírá oblíbené lahůdky.

Pomerančové slzičky (dia) | foto: Martin FaltusMF DNES


V následujících receptech hraje prim ovoce, takže cukroví rozhodně není linii škodlivé, ba přímo naopak. Proto se rychle dejte do loupání a krájení vašich domácích zásob sušeného i čerstvého ovoce.

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Banánové hrudky

Příprava: 20 minut + 12 minut na pečení

* 3 měkké banány
* 2 lžičky citronové šťávy
* 1/2 balíčku datlí
* 70 g vlašských ořechů
* špetku soli
* 1/2 vanilk. cukru
* 130 g ovesných vloček
* bílá čokoláda a vlašské ořechy na ozdobu

1. Banány oloupeme a vidličkou rozmačkáme. Přimícháme trochu citronové šťávy, aby netmavly. Nahrubo nasekané ořechy promícháme s najemno nakrájenými datlemi, solí, vanilkovým cukrem a ovesnými vločkami. Vše dobře promícháme a přidáme rozmačkané banány.

2. Směs necháme asi 20 minut odležet a potom z ní tvoříme kuličky, které skládáme na pečicím papírem vyložený plech.

3. Pečeme, resp. sušíme v troubě. Vychladlé hrudky polijeme bílou čokoládou a ozdobíme kouskem ořechu. Hrudky jsou určené k rychlé spotřebě, díky banánům podléhají zkáze.

Pomerančové slzičky (dia)

Příprava: 50 minut + 10 minut na pečení

* 300 g hladké mouky
* 2 vejce
* 2 pomeranče
* 150 g hery
* 4 ve lžíci vody rozvařené Spolariny
* dia čokoláda
* mandle na ozdobu

1. Tuk třeme s vejci a spolarinem, přidáme šťávu z pomerančů a špetku pomerančové kůry. Dobře vmícháme mouku a vypracujeme těsto. Zpracované těsto necháme půl hodiny v chladnu a vyválíme na moukou poprášeném válu 3 mm silný plát a vypichujeme z něj větší slzičky.

2. Pečeme 10 minut ve středně vyhřáté troubě. Necháme vychladnout, potřeme měkkou čokoládou a ozdobíme mandlí.

Jablka v županu

Příprava: 25 minut + 20 minut na pečení

* 4 menší jablka
* 120 g hladké mouky
* 40 g moučkového cukru
* 50 g másla nebo hery
* 1 žloutek
* 1 lžíce mléka
* 1 lžička vanilkového cukru
* 30 g rozinek
* trochu vlašských ořechů
* špetka skořice
* lžička cukru krystal
* 1 lžíce rumu
* strouhanka
* hřebíček na ozdobu
* vejce na potření

1. V míse smícháme hladkou mouku s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme změklé máslo, žloutek a promícháme. Bude-li těsto příliš husté, přidáme trochu mléka a rukama dobře propracujeme. Zabalíme do fólie a necháme v lednici dobře odležet, nejlépe přes noc. Rozinky zalijeme rumem a necháme je marinovat. Pak je smícháme se skořicí, cukrem, sekanými vlašskými ořechy a trochou strouhanky. Jablka oloupeme a odstraníme jádřince.

2. Těsto rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme na 3 mm silný plát. Střed posypeme strouhankou a na ni položíme oloupané jablko. Směs rozinek a ořechů rozdělíme do jablek místo jádřinců. Těsto obalíme okolo jablka a přendáme na plech, který jsme si vyložili pečicím papírem. Ze zbylých kousků těsta vykrájíme lístečky.
Jablka potřeme rozšlehaným vejcem a přilepíme na ně lístečky, které také potřeme vajíčkem. Do středu píchneme hřebíček namísto stopky. Vložíme do trouby rozehřáté na 150 °C a pečeme 20 minut. Ještě teplá je posypeme cukrem a servírujeme.

Plněné pomeranče

* 4 pomeranče
* 1 lžíce cukru
* 4 kiwi
* 1 lžíce citronové šťávy
* 6 lžic strouhaného zázvoru
* 1 lžíce vody
* 1 lžíce pískového cukru

1. Pomeranče příčně rozkrojíme napůl, dužinu vybereme a okraje kůry zubatě nařežeme. Dužinu nakrájíme nadrobno a posypeme cukrem. Kiwi oloupeme a nakrájíme na kolečka. 12 koleček si necháme stranou na ozdobení. Citronovou šťávu smícháme se 2 lžícemi pomerančové šťávy a zázvorovým sirupem. Přidáme nakrájené ovoce a vše dobře promícháme.

2. Necháme v lednici odležet a vychladit. Misky z pomerančové kůry naplníme salátem, ozdobíme plátky kiwi a pokapeme zázvorovým sirupem. Dáme do lednice vychladit. Při podávání můžeme ozdobit šlehačkou.

Zázvorový sirup:
najemno nastrouhaný zázvor smícháme s cukrovým odvarem ze lžíce cukru a vody. Krátce povaříme a necháme vychladnout. Zázvor nalijeme do plátěného ubrousku a dobře vymačkáme.

Jablečné hvězdičky

Příprava: 10 minut + 20 minut na pečení

* 1 balíček listového těsta
* 100 g džemu
* 2 menší jablka
* 2 lžíce mletých ořechů
* 2 lžíce krystalového cukru
* 1 lžička skořice
* rozinky
* strouhanka
* vejce na potření

1. Lístkové těsto rozválíme na 1/2 cm silný plát a nakrájíme na čtverce. Do středu každého čtverce nasypeme trochu strouhanky a na ni položíme kolečko jablka, ze kterého jsme odstranili jádřinec. Místo něj jablko naplníme rozinkami a ořechy.

2. Rohy nařízneme směrem ke středu a každý trojúhelník přeložíme přes střed tak, aby nám vznikla hvězda.

3. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, povrch posypeme směsí cukru, skořice a mletých ořechů. Pečeme 15-20 minut při teplotě 160 °C.

Citronové tyčinky

Příprava: 30 minut + 10 minut na pečení

* 1 vejce
* 125 g hladké mouky
* 75 g rostlinného tuku
* špetka soli
* šťáva z 1/2 citronu
* 1 lžička vanilkového cukru
* 35 g moučkového cukru
* 25 g mandlí
* citronová šťáva a moučkový cukr na polevu
* pomerančová kůra

1. Prosátou hladkou mouku smícháme se solí, vanilkovým a moučkovým cukrem, najemno nastrouhanými mandlemi a vejcem. Přidáme na kousky nakrájený změklý tuk a šťávu z citronu. Vše dobře promícháme a vypracujeme v hladké těsto.
Zabalíme ho do fólie a necháme v lednici ztuhnout.

2. Vyválíme 4 mm silný plát a krájíme rádýlkem tyčinky.
Přendáme na plech a pečeme při teplotě 150 °C asi 10 minut. Necháme vychladnout. Citronovou šťávu vymícháme s moučkovým cukrem v hladkou polevu. Pomerančovou kůru nakrájíme na nudličky. Tyčinky potřeme polevou a ozdobíme nudličkami pomerančové kůry a necháme ztuhnout.

Pomeranče v čokoládě

Příprava: 15 minut

* 4 velké pomeranče
* 100 g čokolády
* 100 g másla

1. Pomeranče oloupeme a zbavíme i bílé slupky. Čokoládu rozpustíme a přimícháme změklé máslo. Dobře promícháme a necháme částečně ztuhnout.

2. Pomeranče rozdělíme na jednotlivé dílky, které namáčíme v čokoládě a necháme zaschnout. Skládáme je do papírových košíčků, nebo je můžeme podávat na skleněných miskách ozdobené šlehačkou.

VÁNOCE na iDNES.cz

Autoři:



Nejčtenější

Po měsíci v KLDR byla jako Severokorejci. Myslela jen na jídlo a vodu

Koreanistku Ninu Špitálníkovou jsme oblékli do šatů Karen Millen, šperky ALO...

Stačily jen čtyři týdny v KLDR a studentka koreanistiky Nina Špitálníková se začala chovat jako všichni Severokorejci....

Ivan by mě klidně nechal spát i na skříni, říká manželka šéfa Pirátů

Lydie Bartošová, manželka Ivana Bartoše, šéfa pirátské strany

Přezdívá se jí Kněžka chaosu a Lydii France Bartošové to připadá trefné. „Neřídí mě lineární systémy, a i když se zdám...



Sexuoložka: MeToo je štvanice na muže, která se obrátí proti ženám

(Ilustrační snímek)

Když byla před pár dny americkým magazínem Time vyhlášena Osobností roku 2017 kampaň MeToo upozorňující na problematiku...

Šikanovaného kluka se zastaly celebrity Bieber, Perry i Beckhamová

Školák Keaton Jones na videu své matky promluvil o šikaně.

Maminka školáka Keatona Jonese z amerického města Knoxville ve státě Tennessee na sociálních sítích zveřejnila video,...

Příběh Blanky: S manželem jsme dítě nechtěli, teď ho má s kolegyní

(Ilustrační snímek)

Až donedávna jsem si myslela, že se s manželem na všem shodneme a že budeme parťáky navěky. Už na počátku vztahu jsme...



Další z rubriky

Vánoce s dietou? Proč ne! Cukroví bez lepku, bez cukru i pro vegany

Bezlepková linecká kolečka

Zatímco pro většinu z nás jsou vánoční svátky obdobím mlsání a tláskání, lidé se zdravotními omezeními se musejí...

Pět nejlepších rodinných receptů na vánoční cukroví podle redakce

Maminčiny vanilkové rohlíčky

Každý z nás má Vánoce spojené s chutí toho pravého domácího cukroví, které s láskou pekla maminka nebo babička. Recept...

Štola, pirohy, řízek nebo kapustnica. Vánoční hvězdy našich sousedů

Vánoční štola

Zatímco českou klasikou při štědrovečerní večeři je rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem a štrúdl nebo...

Čtyři velká ALE, proč domácí pleťová maska není taková výhra

Čtyři velká ALE, proč domácí pleťová maska není taková výhra

eMimino Avokádo, banán, ovesné vločky, nebo vajíčko nebo želatina. Ingredience z kuchyně přeneste do koupelny a nechte přírodu, ...



Najdete na iDNES.cz