Cukroví na poslední chvíli, tentokrát z ovoce

  0:05aktualizováno  0:05
Nad následujícími recepty zaplesá srdce každého milovníka sladkostí, který si ale v rámci štíhlé linie odpírá oblíbené lahůdky.

Pomerančové slzičky (dia) | foto: Martin FaltusMF DNES


V následujících receptech hraje prim ovoce, takže cukroví rozhodně není linii škodlivé, ba přímo naopak. Proto se rychle dejte do loupání a krájení vašich domácích zásob sušeného i čerstvého ovoce.

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Banánové hrudky

Příprava: 20 minut + 12 minut na pečení

* 3 měkké banány
* 2 lžičky citronové šťávy
* 1/2 balíčku datlí
* 70 g vlašských ořechů
* špetku soli
* 1/2 vanilk. cukru
* 130 g ovesných vloček
* bílá čokoláda a vlašské ořechy na ozdobu

1. Banány oloupeme a vidličkou rozmačkáme. Přimícháme trochu citronové šťávy, aby netmavly. Nahrubo nasekané ořechy promícháme s najemno nakrájenými datlemi, solí, vanilkovým cukrem a ovesnými vločkami. Vše dobře promícháme a přidáme rozmačkané banány.

2. Směs necháme asi 20 minut odležet a potom z ní tvoříme kuličky, které skládáme na pečicím papírem vyložený plech.

3. Pečeme, resp. sušíme v troubě. Vychladlé hrudky polijeme bílou čokoládou a ozdobíme kouskem ořechu. Hrudky jsou určené k rychlé spotřebě, díky banánům podléhají zkáze.

Pomerančové slzičky (dia)

Příprava: 50 minut + 10 minut na pečení

* 300 g hladké mouky
* 2 vejce
* 2 pomeranče
* 150 g hery
* 4 ve lžíci vody rozvařené Spolariny
* dia čokoláda
* mandle na ozdobu

1. Tuk třeme s vejci a spolarinem, přidáme šťávu z pomerančů a špetku pomerančové kůry. Dobře vmícháme mouku a vypracujeme těsto. Zpracované těsto necháme půl hodiny v chladnu a vyválíme na moukou poprášeném válu 3 mm silný plát a vypichujeme z něj větší slzičky.

2. Pečeme 10 minut ve středně vyhřáté troubě. Necháme vychladnout, potřeme měkkou čokoládou a ozdobíme mandlí.

Jablka v županu

Příprava: 25 minut + 20 minut na pečení

* 4 menší jablka
* 120 g hladké mouky
* 40 g moučkového cukru
* 50 g másla nebo hery
* 1 žloutek
* 1 lžíce mléka
* 1 lžička vanilkového cukru
* 30 g rozinek
* trochu vlašských ořechů
* špetka skořice
* lžička cukru krystal
* 1 lžíce rumu
* strouhanka
* hřebíček na ozdobu
* vejce na potření

1. V míse smícháme hladkou mouku s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme změklé máslo, žloutek a promícháme. Bude-li těsto příliš husté, přidáme trochu mléka a rukama dobře propracujeme. Zabalíme do fólie a necháme v lednici dobře odležet, nejlépe přes noc. Rozinky zalijeme rumem a necháme je marinovat. Pak je smícháme se skořicí, cukrem, sekanými vlašskými ořechy a trochou strouhanky. Jablka oloupeme a odstraníme jádřince.

2. Těsto rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme na 3 mm silný plát. Střed posypeme strouhankou a na ni položíme oloupané jablko. Směs rozinek a ořechů rozdělíme do jablek místo jádřinců. Těsto obalíme okolo jablka a přendáme na plech, který jsme si vyložili pečicím papírem. Ze zbylých kousků těsta vykrájíme lístečky.
Jablka potřeme rozšlehaným vejcem a přilepíme na ně lístečky, které také potřeme vajíčkem. Do středu píchneme hřebíček namísto stopky. Vložíme do trouby rozehřáté na 150 °C a pečeme 20 minut. Ještě teplá je posypeme cukrem a servírujeme.

Plněné pomeranče

* 4 pomeranče
* 1 lžíce cukru
* 4 kiwi
* 1 lžíce citronové šťávy
* 6 lžic strouhaného zázvoru
* 1 lžíce vody
* 1 lžíce pískového cukru

1. Pomeranče příčně rozkrojíme napůl, dužinu vybereme a okraje kůry zubatě nařežeme. Dužinu nakrájíme nadrobno a posypeme cukrem. Kiwi oloupeme a nakrájíme na kolečka. 12 koleček si necháme stranou na ozdobení. Citronovou šťávu smícháme se 2 lžícemi pomerančové šťávy a zázvorovým sirupem. Přidáme nakrájené ovoce a vše dobře promícháme.

2. Necháme v lednici odležet a vychladit. Misky z pomerančové kůry naplníme salátem, ozdobíme plátky kiwi a pokapeme zázvorovým sirupem. Dáme do lednice vychladit. Při podávání můžeme ozdobit šlehačkou.

Zázvorový sirup:
najemno nastrouhaný zázvor smícháme s cukrovým odvarem ze lžíce cukru a vody. Krátce povaříme a necháme vychladnout. Zázvor nalijeme do plátěného ubrousku a dobře vymačkáme.

Jablečné hvězdičky

Příprava: 10 minut + 20 minut na pečení

* 1 balíček listového těsta
* 100 g džemu
* 2 menší jablka
* 2 lžíce mletých ořechů
* 2 lžíce krystalového cukru
* 1 lžička skořice
* rozinky
* strouhanka
* vejce na potření

1. Lístkové těsto rozválíme na 1/2 cm silný plát a nakrájíme na čtverce. Do středu každého čtverce nasypeme trochu strouhanky a na ni položíme kolečko jablka, ze kterého jsme odstranili jádřinec. Místo něj jablko naplníme rozinkami a ořechy.

2. Rohy nařízneme směrem ke středu a každý trojúhelník přeložíme přes střed tak, aby nám vznikla hvězda.

3. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, povrch posypeme směsí cukru, skořice a mletých ořechů. Pečeme 15-20 minut při teplotě 160 °C.

Citronové tyčinky

Příprava: 30 minut + 10 minut na pečení

* 1 vejce
* 125 g hladké mouky
* 75 g rostlinného tuku
* špetka soli
* šťáva z 1/2 citronu
* 1 lžička vanilkového cukru
* 35 g moučkového cukru
* 25 g mandlí
* citronová šťáva a moučkový cukr na polevu
* pomerančová kůra

1. Prosátou hladkou mouku smícháme se solí, vanilkovým a moučkovým cukrem, najemno nastrouhanými mandlemi a vejcem. Přidáme na kousky nakrájený změklý tuk a šťávu z citronu. Vše dobře promícháme a vypracujeme v hladké těsto.
Zabalíme ho do fólie a necháme v lednici ztuhnout.

2. Vyválíme 4 mm silný plát a krájíme rádýlkem tyčinky.
Přendáme na plech a pečeme při teplotě 150 °C asi 10 minut. Necháme vychladnout. Citronovou šťávu vymícháme s moučkovým cukrem v hladkou polevu. Pomerančovou kůru nakrájíme na nudličky. Tyčinky potřeme polevou a ozdobíme nudličkami pomerančové kůry a necháme ztuhnout.

Pomeranče v čokoládě

Příprava: 15 minut

* 4 velké pomeranče
* 100 g čokolády
* 100 g másla

1. Pomeranče oloupeme a zbavíme i bílé slupky. Čokoládu rozpustíme a přimícháme změklé máslo. Dobře promícháme a necháme částečně ztuhnout.

2. Pomeranče rozdělíme na jednotlivé dílky, které namáčíme v čokoládě a necháme zaschnout. Skládáme je do papírových košíčků, nebo je můžeme podávat na skleněných miskách ozdobené šlehačkou.

VÁNOCE na iDNES.cz

Autoři:



Nejčtenější

Říkali, že je na ni moc starý. Ona se s ním rozhodla mít dítě

U porodu byli Karolíně oporou sestra Kristýna a partner Petr.

Rodina byla proti, cizí lidé je pomlouvali, ale jim bylo jedno, že je mezi nimi šestnáctiletý věkový rozdíl. Seriál...

Kvůli extrémní chuti k jídlu váží roční holčička čtyřiadvacet kilo

Chahat Kumarová váží stejně jako desetileté dítě. A to jí ještě není ani rok a...

Chahat Kumarová z Indie váží v pouhých šestnácti měsících neuvěřitelných čtyřiadvacet kilogramů. Rodiče stále netuší,...



Po kritice ve StarDance se mi nechtělo na trénink, říká Veronika Arichteva

Veronika Arichteva a Michal Necpál

Život herečky Veroniky Arichtevy momentálně ovládly tréninky na StarDance. Porotce Zdeněk Chlopčík na ni byl v prvním...

OBRAZEM: Třiašedesátiletá žena chtěla vypadat na pětadvacet. Povedlo se?

Jekaterina Tereškovič Gauguin Solntcev

Manželka ruského moderátora Gauguina Solnceva by mohla být jeho matkou. Dělí je od sebe šestadvacet let....

Máš doma tyrana, vypadni od něj, radila vyměněná manželka

Martina žije s Jiřím přes rok, do partnerství s sebou přivedla dvě děti -...

V jedné domácnosti z Výměny manželek si tentokrát zkusili spolu deset dnů žít dva dominantní partneři a ve druhé ti...

Další z rubriky

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

Jablečný mřížkový koláč

Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem...

Superpotravina mák v hlavní roli. Upečte si bábovku, makovník či závin

Kynutá bábovka s mákem

Česká republika je makovou velmocí a mák je jednou z nejtradičnějších surovin naší kuchyně. Zkuste ho jinak než v...

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...



Najdete na iDNES.cz