Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Cukroví na poslední chvíli, tentokrát z ovoce

  0:05aktualizováno  0:05
Nad následujícími recepty zaplesá srdce každého milovníka sladkostí, který si ale v rámci štíhlé linie odpírá oblíbené lahůdky.

Pomerančové slzičky (dia) | foto: Martin FaltusMF DNES


V následujících receptech hraje prim ovoce, takže cukroví rozhodně není linii škodlivé, ba přímo naopak. Proto se rychle dejte do loupání a krájení vašich domácích zásob sušeného i čerstvého ovoce.

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Banánové hrudky

Příprava: 20 minut + 12 minut na pečení

* 3 měkké banány
* 2 lžičky citronové šťávy
* 1/2 balíčku datlí
* 70 g vlašských ořechů
* špetku soli
* 1/2 vanilk. cukru
* 130 g ovesných vloček
* bílá čokoláda a vlašské ořechy na ozdobu

1. Banány oloupeme a vidličkou rozmačkáme. Přimícháme trochu citronové šťávy, aby netmavly. Nahrubo nasekané ořechy promícháme s najemno nakrájenými datlemi, solí, vanilkovým cukrem a ovesnými vločkami. Vše dobře promícháme a přidáme rozmačkané banány.

2. Směs necháme asi 20 minut odležet a potom z ní tvoříme kuličky, které skládáme na pečicím papírem vyložený plech.

3. Pečeme, resp. sušíme v troubě. Vychladlé hrudky polijeme bílou čokoládou a ozdobíme kouskem ořechu. Hrudky jsou určené k rychlé spotřebě, díky banánům podléhají zkáze.

Pomerančové slzičky (dia)

Příprava: 50 minut + 10 minut na pečení

* 300 g hladké mouky
* 2 vejce
* 2 pomeranče
* 150 g hery
* 4 ve lžíci vody rozvařené Spolariny
* dia čokoláda
* mandle na ozdobu

1. Tuk třeme s vejci a spolarinem, přidáme šťávu z pomerančů a špetku pomerančové kůry. Dobře vmícháme mouku a vypracujeme těsto. Zpracované těsto necháme půl hodiny v chladnu a vyválíme na moukou poprášeném válu 3 mm silný plát a vypichujeme z něj větší slzičky.

2. Pečeme 10 minut ve středně vyhřáté troubě. Necháme vychladnout, potřeme měkkou čokoládou a ozdobíme mandlí.

Jablka v županu

Příprava: 25 minut + 20 minut na pečení

* 4 menší jablka
* 120 g hladké mouky
* 40 g moučkového cukru
* 50 g másla nebo hery
* 1 žloutek
* 1 lžíce mléka
* 1 lžička vanilkového cukru
* 30 g rozinek
* trochu vlašských ořechů
* špetka skořice
* lžička cukru krystal
* 1 lžíce rumu
* strouhanka
* hřebíček na ozdobu
* vejce na potření

1. V míse smícháme hladkou mouku s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme změklé máslo, žloutek a promícháme. Bude-li těsto příliš husté, přidáme trochu mléka a rukama dobře propracujeme. Zabalíme do fólie a necháme v lednici dobře odležet, nejlépe přes noc. Rozinky zalijeme rumem a necháme je marinovat. Pak je smícháme se skořicí, cukrem, sekanými vlašskými ořechy a trochou strouhanky. Jablka oloupeme a odstraníme jádřince.

2. Těsto rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme na 3 mm silný plát. Střed posypeme strouhankou a na ni položíme oloupané jablko. Směs rozinek a ořechů rozdělíme do jablek místo jádřinců. Těsto obalíme okolo jablka a přendáme na plech, který jsme si vyložili pečicím papírem. Ze zbylých kousků těsta vykrájíme lístečky.
Jablka potřeme rozšlehaným vejcem a přilepíme na ně lístečky, které také potřeme vajíčkem. Do středu píchneme hřebíček namísto stopky. Vložíme do trouby rozehřáté na 150 °C a pečeme 20 minut. Ještě teplá je posypeme cukrem a servírujeme.

Plněné pomeranče

* 4 pomeranče
* 1 lžíce cukru
* 4 kiwi
* 1 lžíce citronové šťávy
* 6 lžic strouhaného zázvoru
* 1 lžíce vody
* 1 lžíce pískového cukru

1. Pomeranče příčně rozkrojíme napůl, dužinu vybereme a okraje kůry zubatě nařežeme. Dužinu nakrájíme nadrobno a posypeme cukrem. Kiwi oloupeme a nakrájíme na kolečka. 12 koleček si necháme stranou na ozdobení. Citronovou šťávu smícháme se 2 lžícemi pomerančové šťávy a zázvorovým sirupem. Přidáme nakrájené ovoce a vše dobře promícháme.

2. Necháme v lednici odležet a vychladit. Misky z pomerančové kůry naplníme salátem, ozdobíme plátky kiwi a pokapeme zázvorovým sirupem. Dáme do lednice vychladit. Při podávání můžeme ozdobit šlehačkou.

Zázvorový sirup:
najemno nastrouhaný zázvor smícháme s cukrovým odvarem ze lžíce cukru a vody. Krátce povaříme a necháme vychladnout. Zázvor nalijeme do plátěného ubrousku a dobře vymačkáme.

Jablečné hvězdičky

Příprava: 10 minut + 20 minut na pečení

* 1 balíček listového těsta
* 100 g džemu
* 2 menší jablka
* 2 lžíce mletých ořechů
* 2 lžíce krystalového cukru
* 1 lžička skořice
* rozinky
* strouhanka
* vejce na potření

1. Lístkové těsto rozválíme na 1/2 cm silný plát a nakrájíme na čtverce. Do středu každého čtverce nasypeme trochu strouhanky a na ni položíme kolečko jablka, ze kterého jsme odstranili jádřinec. Místo něj jablko naplníme rozinkami a ořechy.

2. Rohy nařízneme směrem ke středu a každý trojúhelník přeložíme přes střed tak, aby nám vznikla hvězda.

3. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, povrch posypeme směsí cukru, skořice a mletých ořechů. Pečeme 15-20 minut při teplotě 160 °C.

Citronové tyčinky

Příprava: 30 minut + 10 minut na pečení

* 1 vejce
* 125 g hladké mouky
* 75 g rostlinného tuku
* špetka soli
* šťáva z 1/2 citronu
* 1 lžička vanilkového cukru
* 35 g moučkového cukru
* 25 g mandlí
* citronová šťáva a moučkový cukr na polevu
* pomerančová kůra

1. Prosátou hladkou mouku smícháme se solí, vanilkovým a moučkovým cukrem, najemno nastrouhanými mandlemi a vejcem. Přidáme na kousky nakrájený změklý tuk a šťávu z citronu. Vše dobře promícháme a vypracujeme v hladké těsto.
Zabalíme ho do fólie a necháme v lednici ztuhnout.

2. Vyválíme 4 mm silný plát a krájíme rádýlkem tyčinky.
Přendáme na plech a pečeme při teplotě 150 °C asi 10 minut. Necháme vychladnout. Citronovou šťávu vymícháme s moučkovým cukrem v hladkou polevu. Pomerančovou kůru nakrájíme na nudličky. Tyčinky potřeme polevou a ozdobíme nudličkami pomerančové kůry a necháme ztuhnout.

Pomeranče v čokoládě

Příprava: 15 minut

* 4 velké pomeranče
* 100 g čokolády
* 100 g másla

1. Pomeranče oloupeme a zbavíme i bílé slupky. Čokoládu rozpustíme a přimícháme změklé máslo. Dobře promícháme a necháme částečně ztuhnout.

2. Pomeranče rozdělíme na jednotlivé dílky, které namáčíme v čokoládě a necháme zaschnout. Skládáme je do papírových košíčků, nebo je můžeme podávat na skleněných miskách ozdobené šlehačkou.

VÁNOCE na iDNES.cz

Autoři:






Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.