Včelí úly s likérovým krémem
podle receptu blogerky Elly
Ingredience na podkladová linecká kolečka:
- 300 g hladké mouky
- 200 g rostlinného tuku
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- kůra z 1 citronu
Na ořechovou směs:
- 100 g dětských piškotů
- 80 g namletých vlašských ořechů
- 100 g cukru moučka
- 100 g rostlinného tuku
- 1 – 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce rumu
- moučkový cukr na vysypání formiček
Na náplň:
- 100 g rostlinného tuku
- 3 lžíce hustého vaječného likéru
- moučkový cukr podle chuti
- semínka z jednoho vanilkového lusku
Pracovní postup:
- Nejprve si upečte podkladová kolečka z klasického lineckého těsta. Ze všech vychlazených surovin vypracujte těsto, které necháte hodinu až dvě odpočívat v lednici, zabalené v potravinářské folii.
- Poté těsto vyválejte na pomoučené ploše. Vykrajujte kolečka, hladká nebo ozdobná. Ta vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Bude to trvat 6 – 10 minut. Záleží na troubě i na velikosti koleček, výšce těsta. Velikost koleček zvolte podle velikosti formičky na úlek. Prodávají se různé druhy. Doporučuju koupit formičku rozevírací. Linecká kolečka musí vychladnout a vy si mezitím připravte směs na ořechové úly.
- Piškoty rozmixujte nebo rozdrťte válečkem na těsto. Přidejte namleté ořechy a cukr. Pokud máte výkonný mixér s velkou nádobou, můžete piškoty i ořechy rozmixovat společně a potom jen přidat cukr. Vsypejte kakao, měkký tuk a rum. Vypracujte pevnou hmotu, která nebude lepit. V případě potřeby přidejte pár rozdrcených piškotů. Tuto hmotu dejte hodně vychladit do lednice, na hodinu až dvě. Bude se vám potom lépe odlepovat od formičky.
- Připravte si také krémovou náplň. Tuk vyšlehejte s vaječným likérem a ochuťte cukrem. Nakonec přidejte semínka vyškrábnutá z jednoho vanilkového lusku. Pořádně rozmíchejte.
- Formičky na úly pořádně vysypejte moučkovým cukrem a vložte do nich kousek ořechové hmoty. Důkladně ji utlačte a prstem vytlačte do středu úlu dírku. Do té naplňte likérový krém, přiklopte lineckým kolečkem a opatrně rozevřete formičku. Takto pokračujte, až nebudete mít ani kolečka, ani ořechovou hmotu, ani máslový krém. Uchovávejte v chladu.
Čokoládové koule s piemontskými oříšky
Podle receptu Jany Rodové, šéfcukrářky Wine Food Marketu
Ingredience:
- 100 g čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 celý vanilkový lusk
- 300 g piemontských oříšků
Pracovní postup:
- Čokoládu rozlámeme na menší kousky a společně s vanilkovými semínky z celého lusku ji rozpustíme ve vodní lázni. Jakmile se rozpustí, stáhneme plamen a pomalu vmícháme smetanu.
- Vzniklou směs tvarujeme do kuliček velikosti golfového míčku a poctivě je obalíme v lehce rozdrcených piemontských oříšcích.
Tip: Do čokoládových koulí se nepřidává žádný cukr, a pokud použijete dia čokoládu, je tento recept vhodný i pro diabetiky či celiaky.
Mozartovy koule
Podle receptu Sabiny Kmecové z Nebespán Café & Apartments
Ingredience:
- 150 g nugátu
- 300 g marcipánu (obojí lze zakoupit v lepších cukrárnách nebo v prodejnách pro cukráře)
- 2 lžíce třešňovice nebo griotky
- 10 g velmi jemně sekaných pistácií
- cca 100 g prosátého moučkového cukru (dle potřeby)
- hotovou hořkou čokoládovou polevu
- papírové košíčky na pralinky
Pracovní postup:
- Pokud nemáte hotový marcipán, nejprve vyrobíme ten (viz níže). Nugát nakrájíme na malé kostičky, vytvarujeme do kuliček a necháme vychladit. Tyto kuličky budeme později obalovat marcipánem.
- Marcipán (hotový nebo váš vlastní) utřeme dohladka, přidáme třešňovici, pistácie i cukr a zapracujeme do marcipánového těsta. Zkusmo vytvarujte kuličku – neměla by se lepit na ruce, praskat a měla by být hladká. Vytvarujeme 2 cm silný váleček a nakrájíme z něj tolik koleček, kolik máme nugátových kuliček.
- Kousky marcipánového těsta zploštěte na válu a zabalte do nich nugát. Vytvarujeme kuličky a máčíme je v čokoládové polevě na špejli a zapichujeme např. do polystyrenu.
- Vychladíme a před podáváním umístíme do papírového košíčku.
Tip: Marcipán si můžete připravit i vlastní: z 200 g jemně mletých loupaných mandlí, 200 g prosátého moučkového cukru, 1 bílku a 1⁄2 ampulky hořkomandlové esence (hledejte v hypermarketech u kypřicích prášků ap.). Mandle zakapejte esencí, přidejte většinu bílku a většinu cukru a prohněťte. Poté postupně přidávejte bílek a cukr, až bude mít marcipán požadovanou konzistenci. Nevadí, když nespotřebujete celé množství – v marcipánu je hlavní chuť a struktura mandlí. Marcipán nesmí být moc lepivý, ale ani suchý a drobivý. Hotový marcipán zabalte do potravinářské fólie a ještě do mikrotenového sáčku a nechte ho rozležet v lednici.
Zdravé raw kuličky
podle Jany Havrdové, prezidentky Českého svazu aerobiku a fitness
Ingredience:
- 100 g tekutého medu
- 50 g sezamových semínek (můžete zkusit i chia)
- 50 g mletého máku
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 50 g sušených, jemně umletých švestek
Pracovní postup:
Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte do kompaktní hmoty. Poté můžete pověřit děti, aby z hmoty tvarovaly kuličky – jak budou velké, záleží na vaší mlsné. Kuličky skladujte v lednici.
Tip: Pokud chcete RAW kuličky zkusit i v jiných příchutích, můžete obalit také v nasekaných pistáciích, matcha čaji či v rozmixované kustovnici.
Dvoubarevné kuličky
podle Kristýny Přibylové, majitelky dětských tělocvičen Monkey ́s Gym
Ingredience:
- 20 g 100% tuku
- 150 g čokolády na vaření
- 2 vejce
- 2 lžíce moučkového cukru
- 150 g kokosu
- 2 lžíce rumu
Pracovní postup:
- Do kastrůlku vložte tuk a nalámejte čokoládu na vaření. Postavte ho do vodní lázně a nechte vše rozpustit.
- Vejce a moučkový cukr utřete do pěny (nejlepší je použít ruční šlehač – hmota je pak pěkně vláčná a načechraná, což je na výsledku hodně znát). Postupně po malých dávkách přidávejte kokos, rum a nakonec zchladlou rozpuštěnou čokoládu.
- Vše důkladně promíchejte a pak tvořte kuličky, případně tuto část přenechte dětem.
Tip: U nás si kluci práci většinou rozdělí – jeden dělá kuličky a ten druhý obaluje v kokosu nebo nasekaných mandlích. Výsledek je úžasný.
Švestky plněné ořechovo-rumovou náplní
Podle receptu čtenářky Lucie
Ingredience:
- 150 g cukru moučka
- 1 bílek
- 2 lžíce citronové šťávy
- vanilkový cukr
- 150 g mletých ořechů
- lžíce rumu
- asi 500 g sušených švestek (podle velikosti je to asi 95 švestek)
- čokoládová poleva na obalování
Pracovní postup:
- Kromě švestek smíchejte všechny přísady. Směsí naplňte švestky. Dobře se plní koncem malé lžičky. Nejlepší je, když máte větší švestky, které jdou otevřít a netrhají se. Pokud se trhají, slepte směsí dvě švestky k sobě. Je to pracné, ale výsledek za to stojí.
- Před obalením v polevě švestky napíchejte na párátka, aby se líp obalovaly. Čokoládu udělejte hustší (více čokolády než tuku) a kápněte do ní menší lžičku oleje, aby měla lepší barvu. Můžete švestku nakonec ozdobit kouskem mandle. Pak ji dejte ztuhnout do chladna.