Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Cukroví na poslední chvíli: linecká klasika

aktualizováno 
Těžko hledat mezi českým vánočním cukrovím větší klasiku, než je křehké linecké těsto. Jednou z jeho nevýhod ale je, že nemá rádo teplo, a tak ho rukama musíme zpracovat pěkně rychle. Když dáme upečené cukroví do lednice, zaručeně bude na Štědrý den dobře uleželé.

Linecká kolečka s polevou | foto: Martin FaltusMF DNES

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Linecká kolečka s polevou

Příprava: 30 minut + 10 minut na pečení

* 360 g hladké mouky
* 240 g hery cukru
* 120 g moučkového
* 2 žloutky
* citronová kůra z 1 citronu
* 2 vanilkové cukry
* 1/2 balí č ku kypřicího prášku
* rybízová marmeláda na slepení
* bílá a tmavá čokoláda na ozdobu

1. Hladkou mouku promícháme s moučkovým cukrem, citronovou kůrou, žloutky, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Přidáme nakrájený změklý tuk a vypracujeme v hladké těsto. Zabalíme jej do fólie a necháme v lednici odpočinout.

2. Z těsta vyválíme 5 mm silný plát, z něhož vykrajujeme kolečka. Přendáme je na plech a ve středně vyhřáté troubě pečeme dorůžova.

3. Necháme je vychladnout a studená slepujeme marmeládou a zdobíme čokoládou dle fantazie. Ozdobené kousky přendáme na tác a necháme v lednici ztuhnout.

Linecké košíčky s krémem

Příprava: 30 minut + 12 minut na pečení

* 150 g hladké mouky
* 50 g moučkového cukru
* 60 g másla nebo hery
* 1 vejce
* 1 lžička vanilkového cukru
* 125 g šlehačky
* 1 lžíce kakaa
* 1 lžíce cukru

1. Hladkou mouku smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem a přidáme vejce. Vmícháme změklé máslo a vypracujeme v hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme v lednici přes noc odležet. Zároveň si připravíme šlehačku. Smetanu nalijeme do kastrůlku. Přidáme prosáté kakao a cukr. Dobře promícháme a přivedeme k varu. Necháme vychladnout a dáme na noc do lednice.

2. Druhý den těsto rozválíme na 3 mm silný plát a vykrájíme kolečka o něco větší, než jsou formičky na košíčky, a vtiskneme do nich těsto. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Vyklepneme košíčky a necháme vychladnout. Šlehačku vyšleháme v hustý krém a přendáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Košíčky naplníme krémem a necháme chvíli v lednici ztuhnout. Pro delší dobu skladování šlehejte máslo s kakaem a cukrem, další postup je stejný.

Jablkové řezy

Příprava: 25 minut + 25 minut na pečení

* 500 g hladké mouky
* 1 hera
* 1 vejce
* 1 prášek do pečiva
* 8 lžic mléka
* vejce na potření
* moučkový cukr na posypání

Náplň:
* 100 g cukru
* 2 vanilkové pudinky
* 6 větších jablek

1. Změklé máslo smícháme s moukou, vajíčkem, práškem do pečiva a podle potřeby s mlékem. Vypracujeme hladké těsto, rozdělíme ho na dva díly, zabalíme do fólie a necháme v lednici odležet. Jablka oloupeme, nakrájíme na menší kousky a v míse je promícháme s cukrem a vanilkovým pudinkem.

2. Jedno těsto rozválíme na plát o velikosti plechu a opatrně jej na plech přeneseme. Na placku rozprostřeme promíchaná jablka a zakryjeme druhým plátem, který jsme rozváleli z druhé části těsta. Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 25 minut při teplotě 150 °C. Upečené řezy necháme vychladnout, nakrájíme je na kostky a posypeme moučkovým cukrem.

Čajové pečivo

Příprava: 20 minut + 10 minut na pečení

* 500 g tuku
* 2 vejce
* 200 g moučkového cukru
* 600 g hl. mouky
* 1 vanilkový cukr
* rybízová marmeláda
* čokoláda na vaření

1. Nakrájený změklý tuk smícháme s vejci a moučkovým cukrem. Společně vyšleháme a postupně přidáváme prosátou mouku smíchanou s vanilkovým cukrem. Vyšlehanou směs přendáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem stříkáme malá kolečka.

2. Dáme do středně vyhřáté trouby a pečeme dorůžova. Kolečka necháme vychladnout a poté je slepujeme marmeládou. Nakonec je máčíme z jedné strany v čokoládě a na roštu necháme čokoládu ztuhnout.

TIP
Pokud začne rozpuštěná čokoláda tuhnout během zdobení, vložte ji i s miskou do teplé vodní lázně a stěrkou dobře promíchejte. Během několika minut bude mít opět tu správnou konzistenci a požadovaný lesk.

Linecké se sýrem nebo kmínem

Příprava: 20 minut + 10 minut na pečení

* 40 g sýru eidam
* 240 g hladké mouky
* 200 g rostlinného tuku
* 1 vejce
* 80 ml mléka
* špetku soli
* 1/2 sáčku prášku do pečiva

Na posypání:
* sýr eidam
* bílý sezam
* kmín

1. Sýr najemno nastrouháme, smícháme se změklým máslem, vejcem a mlékem. Mouku smícháme se solí a práškem do pečiva a přimícháme k máslu se sýrem. Vypracujeme v hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu odležet v lednici.

2. Z těsta vyválíme 3-4 mm silný plát a rádýlkem nakrájíme tvary dle fantazie. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sýrem, bílým sezamem nebo kmínem. Vložíme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 160 °C. Pečeme dozlatova.

Dvoubarevná linecká kolečka

Příprava: 35 minut + 10 minut na pečení

* 60 g čokolády
* 325 g hladké mouky
* 175 g másla
* 1 lžíce mléka
* 1, 5 lžičky prášku do pečiva
* 1 vejce
* 150 g cukru krystal

1. Čokoládu nalámeme do kastrůlku a ve vodní lázni rozpustíme. Ve větší míse smícháme hladkou mouku, změklé máslo, mléko, prášek do pečiva, vejce a cukr. Propracujeme v hladké těsto. Polovinu těsta zabalíme do fólie a dáme do lednice odpočinout. Do zbývajícího těsta vmícháme zchladlou čokoládu a promícháme. Zabalíme také do fólie a necháme ztuhnout v lednici.

2. Ze světlého těsta vyválíme 3 mm silný plát a vykrajujeme 3 velikosti koleček a přendáme je na plech nebo na tác. Stejně tak pokračujeme i u tmavého těsta.
Kolečka dáme na chvíli do lednice ztuhnout a poté je skládáme do dvoubarevných tvarů. Posypeme cukrem krystal a pečeme 10-15 minut ve středně vyhřáté troubě. Upečená přendáme na vál a necháme vychladnout.

TIP
Není-li čas, vykrajujte kolečka jedné velikosti a upečené sušenky na mísu vyskládejte střídavě podle barev.

Ořechové linecké pečivo s džemem

* 150 g hladké mouky
* 2 lžičky mleté skořice
* 1 lžička pr. do pečiva
* 1/2 lžičky mušk. ořechu
* špetka soli
* 75 g másla
* 120 g cukru moučka
* 5 lžiček pom. kůry
* 2 lžičky citr. kůry
* 3 žloutky, džem
* 75 g lískových ořechů

1. Mouku smícháme se skořicí, práškem do pečiva, strouhaným muškátovým oříškem a solí. Máslo s citronovou a pomerančovou kůrou, ořechy a cukrem vyšleháme do pěny. Postupně zašleháváme žloutky. Vmícháme směs mouky a zpracujeme v hladké těsto.

2. Ve fólii necháme v lednici odležet. Těsto vyválíme na 3 mm silný plát a vykrajujeme z něj 5 cm velká kolečka. Z druhé poloviny vykrájíme asi 1,5 velká cm kolečka. Dáme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 160 °C. Pečeme dozlatova. Přendáme na vál a necháme vychladnout.

3. Vychladlá kolečka potřeme ostružinovou marmeládou a slepíme.

Autoři:






Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.