Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Hrnkové linecké, měkké perníčky a další cukroví, co pečeme na Jarmark

  4:00aktualizováno  4:00
Pokud se chystáte na náš nedělní Jarmark, budete moci na stánku Nadace Terezy Maxové dětem ochutnat za drobný příspěvek do kasičky vánoční cukroví, které napekly redaktorky a čtenářky OnaDnes.cz. Jestli se ale na naši tradiční akci nedostanete, můžete si aspoň upéct naše vyzkoušené perníčky, linecké, ořechové nebo čokoládové sušenky.

Linecké cukroví bez vážení | foto: Profimedia.cz

Linecké hvězdičky bez vážení

od Petry Barochové

  • 2 1/3 hrnku hladké mouky
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 1 kostka másla
  • 3 žloutky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 čajová lžička citrononové kůry

Na zdobení:

  • zavařenina
  • moučkový cukr

1. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme do fólie a necháme minimálně hodinu odležet v chladničce. Poté vyválíme a vykrajujeme hvězdičky.

2. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

3. Vychladlé cukroví slepujeme rybízovou zavařeninou a obalíme v moučkovém cukru.

Tip: Místo zavařeniny můžete použít jakýkoliv krém nebo nutellu.

Babiččiny ořechové sušenky

od Johany Křížkové

Babiččino ořechové cukroví
  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 18 dkg cukru
  • 30 dkg tuku (například Heru)
  • 18 dkg mletých vlašských ořechů
  • 1 celé vejce

1. Suroviny smícháme na vále, zpracujeme v těsto a necháme v chladu odpočinout.

2. Na pomoučeném vále vyválíme placku, vykrajujeme různé tvary a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem.

3. Po vychladnutí zdobíme dle chuti a fantazie čokoládovou nebo bílkovou polevou, ořechy, cukrovým zdobením apod. Ale dobré jsou i samotné.

Měkké domácí perníčky

od Báry Veselé

Měkké perníčky

Na těsto:

  • 1 kg hladké mouky
  • 30 dkg moučkového cukru
  • 20 dkg rozpuštěného medu
  • 10 dkg tuku (půl na půl Hera a sádlo)
  • 2 dkg jedlé sody
  • 6 vajec
  • 1 polévková lžíce perníkového koření
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 3 – 4 žloutky na potření upečených perníčků

Poleva:

  • bílky
  • několikrát prosátý moučkový cukr
  • troška citronové šťávy

1. Důkladně promícháme všechny suché ingredience, poté přidáme tuk, vajíčka a med. Vypracujeme hladké těsto a necháme v ledničce odpočinout do druhého dne.

Tip pro vás

3. Troubu předehřejeme na 170° C. Z těsta vykrajujeme požadované tvary a pečeme na pečícím papíru.

4. Menší tvary (do 5 cm) pečeme přibližně 10 - 15 minut, větší tvary 15 – 20 minut. Je třeba vyzkoušet, každá trouba peče jinak. Perníčky by měly být měkké. Ihned po vytažení potřeme ještě horké rozšlehaným žloutkem.

5. Upečené perníčky necháme nejlépe do druhého dne odležet v plechových krabicích a teprve pak zdobíme.

6. Polevu získáme vyšleháním jednoho až dvou bílků s důkladně prosátým moučkový cukrem. Vzniklou polevu vložíme do několika malých sáčků a uložíme do ledničky, před zdobením ustřihneme malý růžek a zdobíme dle fantazie.

Kakaové sušenky

od Moniky Hrušové

Čokoládové cookies
  • 150 g hladké mouky
  • 120 ml vlažného mléka
  • 120 g třtinového cukru
  • skořicový cukr
  • vanilkový cukr
  • 2 lžíce rumu nebo rumové aroma
  • 50 g kakaa
  • 150 g másla
  • 2 vejce
  • 50 g hořké čokolády

1. Třtinový, vanilkový a skořicový cukr, máslo a vejce vyšleháme do pěny, přidáme mouku, mléko, rum a kakao. Nakonec lehce vmícháme na jemno nasekanou hořkou čokoládu.

2. Vyložíme plech pečícím papírem a děláme z těsta malé kuličky, které pak rozplácneme a vidličkou vytvoříme rýhy.

3. Cukroví pečeme cca 20 minut zhruba na 200 °C.

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

Příběh Luboše: Přítelkyně mě sprostě využila

Ilustrační snímek

Před pár lety jsem se zamiloval. Byla krásná, milá a měla dítě. Brzy se z nás stala rodina. Já vydělával peníze,...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Jíst hmyz je trendy a zdravé. Zkuste kobylkové špízy nebo cvrččí sušenky

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...



Najdete na iDNES.cz