Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si s námi linecké, kakaové pracny, perníčky i marokánky

  0:29aktualizováno  0:29
Tento víkend již začíná Advent, který znamená začátek předvánočních příprav. K českým Vánocům neodmyslitelně patří domácí cukroví v mnoha variacích. Poradíme vám, jak na těsto i samotné pečení.

Kakaové pracny | foto: Babiččina volba

Speciál vše o cukroví

V příloze najdete recepty na cukroví tradiční, zdravé, raw, nepečené i ze zahraničí.

Vánoční cukroví na iDNES.cz

Ideální je, když si přípravu vánočního pečiva dopředu promyslíte. Nejprve začněte s tím, jaké druhy byste chtěli napéct, jaké množství jich chcete upéct a v jakých příchutích. Zkuste si vytvořit reálný časový plán - ideální je samozřejmě začít těmi druhy cukroví, co se potřebují ještě před konzumací uležet. Níže proto najdete recepty na linecká kolečka, kakaové pracny a na perníčky a marokánky od naší čtenářky Lucie.

Kvalitní ingredience

Pokud chcete, aby výsledek stál za vynaložené úsilí, pak se nevyplatí šetřit na použitých surovinách. „Základem pečení je máslo, nikdy nepoužívám rostlinné tuky nebo jiné náhrady. Pokud jde o ingredience, tak kromě zmíněného másla, dbejte hlavně na kvalitu než na kvantitu. Vánoce si zaslouží jen to nejlepší. Dobré kakao, kvalitní čokoládu s vyšším obsahem kakaa, domácí ořechy, domácí džem, med, apod. Možná si říkáte, že je to jedno, ale věřte, že rozdíl tam je,“ říká blogerka Tina je doma.

Jedním z nejzásadnějších ukazatelů kvality másla je podíl mléčného tuku, který by neměl být nižší než 82 %. Oproti tomu voda musí být v másle zastoupena maximálně do 16 %, nejde ale o povinný údaj, a proto se na obalu většinou neuvádí.

Vánoční burza tipů & nápadů s OnaDnes.cz

svíčka

Těsto bude nejlépe kynout z mouky, která má nižší typové číslo - je méně vymletá a obsahuje více lepku (typové číslo je např. T 400 nebo T 1800). Na křehká těsta se používá ideálně mouka přímo určená k tomuto typu pečení, díky které bude těsto pružnější a bude se méně trhat. Tato mouka je velmi světlá a obsahem popela odpovídá typovému číslu T480. Na perníčky se hodí také mouka žitná.

Klasické máslové těsto, nazývané též křehké těsto, se používá na přípravu drobného čajového pečiva, lineckého pečiva a na vyložení malých formiček. Základními surovinami jsou máslo, mouka, cukr, vejce. V zásadě se pak mění jen poměr nebo se přidávají příchutě – ořechy, kokos, mák, kakao. Právě poměr mezi jednotlivými surovinami určuje, jaký bude výsledek nebo jestli je těsto vhodnější na plnění formiček nebo na vykrajování. Pokud se poměr nedodrží nebo se nějak zamění, může dojít k roztečení těsta, lámání a jiným pohromám. Proto je u pečení tohoto typu sladkého pečiva tak důležité dodržet přesně předepsané poměry.

Plech a formičky

Nejprve si při pečení musíte obstarat dobrý plech, ideálně s nepřilnavým povrchem. V případě, že takový nemáte, použijte pečící papír. Při pečení lineckého těsta dokonce můžete jeden a ten samý papír použít víckrát – pokud je stále čistý. Důležité je také myslet na to, že pokud používáte jeden plech , musí být před další várkou zachovaný časový odstup, kdy nám plech vychladne. Až poté ho můžete vložit znovu do trouby. Zkušené pekařky si mohou dovolit pečení dávat cukroví na ještě teplý plech, pak je ale třeba počítat s kratší dobou pečení a je nutné cukroví hlídat před spálením.

Nezaměnitelné kouzlo vánočnímu pečivu dodávají různé tvary vykrajovátek, které po použití nemusíte umývat, stačí, když je pořádně utřete do papírové utěrky. V případě, že byste je přece jen myli, stačí je ponořit do větší misky se saponátem. „Formičky na plnění se podobně jako vykrajovátka po použití neumývají. Po každém pečení je vyčistěte papírovou utěrkou nebo kapesníčkem. Když byste je umývali, nešlo by vám po upečení těsto vyklopit,“ radí blogerka Tina je doma.

Pečení

Křehké těsto je nutné péct při správné teplotě, jinak se nepropeče a po pár dnech se zkazí. Teplota trouby by se měla pohybovat kolem 180 °C. Doba pečení ale závisí zejména na hrubosti vyváleného těsta nebo na tom, jak jste jím naplnili formičky. Většinou se čas pečení pohybuje od 10 do 15 minut. První várku sledujte a vyndejte z trouby tehdy, když se upečené těsto začne na okrajích zbarvovat do hněda – to by měla být známka toho, že je upečené. Po vyjmutí z trouby je pečivo křehké a měkké, ztvrdne během vychladnutí.

Zdobení a skladování

Základní surovinou v případě vánočního pečiva je samozřejmě džem. Na linecké pečivo se nejlépe hodí kyselý rybízový nebo ostružinový, pokud nemáte domácí džem, hledejte ten s co největším možným podílem ovoce. Cukroví můžete plnit také máslovými krémy, vařenými krémy, nutellou, apod. Některé druhy je možné ozdobit oříšky, čokoládovou polevou nebo kokosem. Když už jste pečivo napekli a ozdobili, neměli byste zapomenout na jeho správné uskladnění. Pokud jste pekli pár dní před Vánocemi, pečivo nejlépe uskladněte v krabici, v chladném počasí na balkóně nebo ve špajzu, kde je max. 10 až 15 °C. Když jste pečivo naplnili máslovými krémem, musíte ho skladovat v chladu, ideálně v ledničce.

Linecká kolečka

Ingredience:

Linecké cukroví
  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 250 g změklého másla
  • 250 g moučkového cukru
  • jemně strouhaná kůra z 1/2 citronu
  • pikantní marmeláda na slepování (jahodová, rybízová, višňová, meruňková apod.)

Postup:

  1. Smíchejte hladkou mouku s moučkovým cukrem a citronovou kůrou.
  2. Do suché směsi přidejte vejce, žloutek a máslo nakrájené na kousky.
  3. Rukama nebo pomocí robotu vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové folie a uložte ho alespoň na 30 minut do lednice.
  4. Pomoučte si pracovní plochu a vychlazené těsto vyválejte na tloušťku 4 mm.
  5. Z těsta vykrajujte požadované tvary a klaďte jednotlivé kusy na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Cukroví pečte dozlatova v troubě předehřáté na 170 °C.
  7. Po vychladnutí slepujte jednotlivé kousky marmeládou.

Tip: Na jednom plechu pečte podobně velké kusy cukroví. Díky tomu zajistíte rovnoměrné propečení všech kousků.

Kakaové pracny

Ingredience (na 2 plechy):

Kakaové pracny
  • 180 g másla + na vymazání formiček
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • kůra z 1 citronu
  • 100 g lískových ořechů
  • špetka mleté skořice
  • 2 hřebíčky
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 250 g hladké mouky na křehké pečivo
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Změklé máslo vyšlehejte spolu s cukrem a žloutkem. Přidejte kůru z citronu a namleté lískové ořechy. Vmíchejte skořici, drcené hřebíčky, kakao a mouku. Vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočinout minimálně hodinu, ideálně přes noc.
  2. Z těsta vytvarujte malé kuličky a vtlačte je do máslem vymazaných formiček ze 3⁄4. Přendejte na plech a pečte v předehřáté troubě při 170 °C asi 15 minut.
  3. Ještě vlažné vyklopte. Pracny můžete posypat moučkovým cukrem.

Medové perníčky

podle rodinného receptu naší čtenářky Lucie

Ingredience:

Perníčky
  • 500 g hladké mouky
  • 180 g cukru moučka
  • 3 vajíčka
  • 6 lžic medu
  • 5 lžic másla
  • 3 lžíce rumu
  • 3 lžíce kakaa
  • kypřící prášek do perníku

Na bílkovou polevu:

  • 170 g cukru moučka
  • 1 bílek
  • 1 lžička solamylu
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup:

  1. Smíchejte mouku, cukr, kakao a prášek do perníku. Přidejte ohřátý med, tekuté máslo, rum i vajíčka. Důkladně promíchejte. Zabalte do mikrotenového sáčku a nechte v lednici do druhého dne.
  2. Před zpracováním nechte těsto asi hodinu při pokojové teplotě, aby se pak líp válelo. Na pomoučeném válu vyválejte plát silný asi tak 3 až 5 mm a z něj pak vykrajujte formičkami tvary. Ty přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Pečte na 180 stupňů asi deset minut. Hned po vytažení perníčky potřete rozšlehaným vajíčkem.
  3. Zdobte až druhý den. Polevu vyrobte smícháním a šleháním všech přísad po dobu asi deseti minut, dokud nevznikne hustší hmota. Pomocí zdobičky ozdobte perníčky podle své fantazie.

Marokánky z fíků a sušených třešní

podle rodinného receptu naší čtenářky Lucie

Ingredience:

  • 1/4 l mléka
  • 40 g másla
  • 160 g cukru včetně vanilkového
  • 40 g hrubé mouky
  • 80 g lískových ořechů
  • 80 g mandlí
  • 80 g rozinek
  • 60 g sušených třešní
  • 100 g fíků
  • 60 g pomerančové kandované kůry
  • 60 g kandovaného ovoce
  • čokoládová poleva (já ji dělám z ledových kaštanů)

Postup:

  1. Ve vodní lázni uvařte hustý pudink z mléka, másla, cukru a mouky a nechte vychladit. Mezitím si ručně nasekejte na malé kousky ořechy, mandle, fíky a ovoce a všechno i s pudinkem smíchejte v tuhou směs.
  2. Tvarujte z ni menší placičky a upečte. Po vychladnutí natřete upečenou stranu placiček čokoládovou polevou a dejte do chladu ztuhnout.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Spisovatelka Irena Obermannová
Mívám pocity existenční hrůzy, přiznává Irena Obermannová

Letošní rok je pro spisovatelku a scenáristku Irenu Obermannovou v mnohém zásadní. Psaní o ženách vyměnila za detektivku, v televizi jí běží seriál o trapných...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos...
Punk, protesty, fetiše a luxusní móda. V Londýně skončil fashion week

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos na něm nové kolekce ukazovali legendární designéři po boku těch začínajících, na...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Srbský ajvar
Paprika jinak než jsme zvyklí. Džuveč, ajvar a jiné inspirace z Balkánu

Komu se už přejedlo lečo nebo plněné papriky, může s touhle úžasnou zeleninou vyrazit trochu dál od domova. Paprika je totiž jedním ze stavebních kamenů skvělé...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama
5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama

Stále se vám na obličeji objevují nové a nové pupínky? Produkty, které vám doporučila kamarádka, nefungují a zdá se, že ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.