Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Cukroví, které si musí poležet: zázvorky i ořechová kolečka

  0:07aktualizováno  0:07
Přinášíme vám recepty na cukroví, které po upečení musíte schovat na pár týdnů do krabice a uložit ideálně do tmavého chladného špajzu, aby se rozvláčnělo a chutě a vůně se v něm rozležely.

Citronové cukroví. | foto: Isifa

Kokosové cukroví ze strojku

Kokosové cukroví ze strojku.

Příprava: 20 minut + odležení 2 hodiny + pečení 10-12 minut

* 400 g polohrubé mouky
* 1/2 prášku do pečiva
* 140 g kokosu
* 100 g strouhaných vlašských ořechů
* 200 g cukru moučka
* 250 g másla
* 1 vejce
* 1 vanilkový cukr
* kyselejší marmeláda
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce ztuženého tuku

1. Mouku prosijeme s práškem do pečiva. Na vále promícháme mouku s kokosem a ořechy. Přidáme cukr, pokrájené máslo, vejce, vanilkový cukr a zpracujeme na těsto. Těsto necháme alespoň dvě hodiny vychladit.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Mlýnkem na maso s nástavcem na cukroví vytlačujeme tvary, které pečeme ve vyhřáté troubě 10-12 minut, podle velikosti. Vychladlé cukroví slepujeme marmeládou.
3. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu se ztuženým tukem, slepené cukroví namáčíme do čokolády a necháme je na pečicím papíře zaschnout.

Máslové stříkané cukroví

Máslové stříkané cukroví.

Příprava: 20 minut + pečení 10-12 minut

* 250 másla
* 120 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 vejce
* špetka soli
* 1/4 lžičky citronové kůry
* 300 g hladké mouky
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce ztuženého tuku
* kandované třešně

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem, přišleháme vejce, sůl, citronovou kůru a mouku.
2. Cukrářskou zdobičkou nastříkáme těsto na plech a pečeme 10-12 minut.
3. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem, vychladlé cukroví namáčíme do čokolády a necháme je zaschnout na pečicím papíře.
4. Kandované třešně přepůlíme, dovnitř třešně kápneme trochu čokolády nebo medu a přilepíme je na cukroví.

Cantuccini s mandlemi

Cantuccini s mandlemi.

Příprava: 30 minut + pečení 20 minut + sušení 15-20 minut

* 250 g hladké mouky
* 1/2 prášku do pečiva
* špetka soli
* 200 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 2 velká vejce
* 1/4 lžičky strouhané citronové kůry
* kapka mandlové esence
* 150 g neloupaných mandlí
* 50 g sušených brusinek

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Mouku prosijeme s práškem do pečiva, přidáme špetku soli.
2. Na vál nasypeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, uděláme důlek, vyklepneme do něj vejce, přidáme citronovou kůru a mandlovou esenci. Zpracujeme na těsto, do kterého přidáme mandle a brusinky.
3. Na pomoučněném vále zpracujeme z těsta dva válečky a přendáme je na plech. Pečeme asi 20 minut.
4. Hned po upečení válečky šikmo rozkrájíme na dvoucentimetrové plátky, které položíme zpět na plech s pečicím papírem a dosušíme 15-20 minut.

Zázvorky

Zázvorky.

Příprava: 50 minut + odležení 10 hodin + pečení 10-15 minut

* 300 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 300 g cukru krupice
* 2 vejce
* 2 žloutky
* 1 lžička nastrouhané citronové kůry
* 1 lžíce mletého zázvoru

1. Mouku prosijeme s práškem do pečiva. Cukr s vejci šleháme společně alespoň 15 minut, přišleháme citronovou kůru, zázvor.
2. Do vyšlehaných vajec s cukrem zapracujeme mouku s práškem do pečiva, pokud by se těsto lepilo, přidáme trochu mouky. Vypracované těsto rozválíme na plát asi 5-7 mm silný a vykrajujeme z něj tvary. Ty přeložíme na pečicí papír nebo na utěrku. Zázvorky necháme v chladu 5-10 hodin zaschnout.
3. Troubu předehřejeme na 160 °C, plechy vyložíme pečicím papírem.
4. Vykrájené zázvorky přendáme na plech horní stranou dolů a pečeme asi 15 minut. Měly by mít světlou barvu.
5. Zázvorky potřebují dobře rozležet, proto se pečou mezi prvními. Uchováváme je v chladu.

Citronové cukroví

Citronové cukroví.

Příprava: 20 minut + odležení 30 minut + pečení 8-10 minut

* 1 vejce
* 1 lžička mléka
* 250 g hladké mouky
* 1/2 lžičky prášku do pečiva
* 100 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 120 g másla
* 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
* 2 lžičky citronové šťávy

Poleva
* 200 g cukru moučka
* citronová šťáva
* kandovaná citronová kůra

1. Vejce rozklepneme, žloutek rozmícháme s mlékem a odložíme na potření. Mouku prosijeme s práškem do pečiva.
2. Z mouky, cukru, vanilkového cukru, změklého másla, bílku, citronové kůry a šťávy zpracujeme šlehačem těsto, které necháme půl hodiny vychladit.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
4. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme tvary. Cukroví přeložíme na plech, potřeme žloutkem s mlékem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 8-10 minut.
5. Po vychladnutí cukroví ozdobíme citronovou polevou, utřenou dohladka z cukru moučka a citronové šťávy a jemně nakrájenou kandovanou citronovou kůrou.

Ořechové kuličky

Ořechové kuličky.

Příprava: 20 minut + odležení 2 hodiny + pečení 10-12 minut

* 400 g lískových oříšků
* 300 g hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 200 g másla
* 50 g cukru krupice
* 50 g cukru moučka
* 2 vanilkové cukry
* 4 lžíce mléka

1. Čtvrtinu lískových oříšků nastrouháme, zbylé necháme na ozdobení.
2. Mouku prosijeme s práškem do pečiva. V robotu nebo elektrickým ručním šlehačem zpracujeme z másla, cukrů, mouky, oříšků a mléka těsto. Zabalené do fólie je necháme vychladit dvě hodiny.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. 4 Z těsta tvarujeme kuličky, překládáme na plech, ozdobíme lískovými oříšky a pečeme 10-12 minut.

Ořechová kolečka

Ořechová kolečka.

Příprava: 20 minut + chlazení 1 den + pečení 8-10 minut

* 250 g hladké mouky
* 100 g cukru moučka
* 100 g mletých vlašských ořechů
* 250 g másla
* vanilkový cukr
* 1 skořicový cukr
* 100 g čokolády na vaření
* 100 ml smetany na šlehání
* 1 lžíce rumu
* vlašské ořechy na ozdobu

1. Z prosáté mouky, cukru moučka, mletých ořechů, másla, vanilkového a skořicového cukru zpracujeme hladké těsto. Zabalené do fólie ho necháme den odležet v chladu.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
3. Z těsta vyválíme plát, vykrojíme kolečka, přeložíme je na plech a pečeme 8-10 minut. Vychladlá kolečka spojíme marmeládou.
4. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, promícháme se smetanou a rumem, necháme zchladnout.
5. Slepená kolečka ozdobíme čokoládou a vlašským ořechem.

Rumové měsíčky

Rumové měsíčky.

Příprava: 30 minut + pečení 12 minut

* 140 g másla
* 140 g čokolády
* 140 g cukr moučka
* 4 vejce
* 140 g polohrubé mouky
* 100 ml rumu
* 300 g moučkového cukru
* horká voda
* cukrářské zdobení

1. Troubu rozehřejeme na 170 °C, menší plech vyložíme pečicím papírem. Ve vodní lázni rozpustíme máslo a čokoládu, hmotu necháme trochu zchladnout.
2. Do másla s čokoládou zašleháme cukr, vejce a mouku, rozetřeme na pečicí papír a povrch uhladíme. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 12 minut.
3. Ze tří lžic rumu, cukru moučka a trochy horké vody umícháme rumovou polevu.
4. Ještě teplou upečenou placku potřeme rumem, natřeme na ni rumovou polevu. Posypeme cukrářským zdobením.
5. Z placky vykrajujeme měsíčky nebo jiné tvary, ještě než poleva zaschne - popraskala by.

Autoři:



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Zlatá kombinéza Ester Ledecké. I díky ní se stala superhrdinkou olympiády

Ester Ledecká

Ta mladá holka působí jak zjevení. Zvládá jezdit na snowboardu i na lyžích tak dobře, že patří ke světové elitě. Ale...



Lenka Vlasáková: Nechápala jsem, proč mě pořád někdo ponižuje

Herečka Lenka Vlasáková

Divadlo a film ji miluje. Nejspíš proto, že je v ní něco tajemného. Přesto se Lenka Vlasáková zabydluje v komických...

Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Sexy prádlo pro přítelkyni. Valentýnská proměna podle muže

Nákupy spodního prádla na Valentýna

Sen každého muže je, aby měl doma ženu skvělou a sexy. Svátek zamilovaných je pak ideální příležitostí partnerce sdělit...

Další z rubriky

Pět nejlepších pomazánek nejen na silvestrovskou tabuli

Mrkvová pomazánka s celerem

Zítra nás čeká nejbujařejší noc v roce. Zkuste letos pohostit přátele a rodinu něčím jiným než klasickými chlebíčky se...

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

Žába v díře, pivní škvarky a další speciality ze zlatého moku

Žába v díře s cibulovo-pivním čatní

Orosený půllitr, nádherná zlatavá barva, nadýchaná čepice z pěny... Umíte si představit něco lahodnějšího než sklenici...

Čtyři velká ALE, proč domácí pleťová maska není taková výhra

Čtyři velká ALE, proč domácí pleťová maska není taková výhra

Arome.cz Avokádo, banán, ovesné vločky, nebo vajíčko nebo želatina. Ingredience z kuchyně přeneste do koupelny a nechte přírodu, ...

Najdete na iDNES.cz