Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Cukroví, které si musí poležet: zázvorky i ořechová kolečka

  0:07aktualizováno  0:07
Přinášíme vám recepty na cukroví, které po upečení musíte schovat na pár týdnů do krabice a uložit ideálně do tmavého chladného špajzu, aby se rozvláčnělo a chutě a vůně se v něm rozležely.

Citronové cukroví. | foto: Isifa

Kokosové cukroví ze strojku

Kokosové cukroví ze strojku.

Příprava: 20 minut + odležení 2 hodiny + pečení 10-12 minut

* 400 g polohrubé mouky
* 1/2 prášku do pečiva
* 140 g kokosu
* 100 g strouhaných vlašských ořechů
* 200 g cukru moučka
* 250 g másla
* 1 vejce
* 1 vanilkový cukr
* kyselejší marmeláda
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce ztuženého tuku

1. Mouku prosijeme s práškem do pečiva. Na vále promícháme mouku s kokosem a ořechy. Přidáme cukr, pokrájené máslo, vejce, vanilkový cukr a zpracujeme na těsto. Těsto necháme alespoň dvě hodiny vychladit.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Mlýnkem na maso s nástavcem na cukroví vytlačujeme tvary, které pečeme ve vyhřáté troubě 10-12 minut, podle velikosti. Vychladlé cukroví slepujeme marmeládou.
3. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu se ztuženým tukem, slepené cukroví namáčíme do čokolády a necháme je na pečicím papíře zaschnout.

Máslové stříkané cukroví

Máslové stříkané cukroví.

Příprava: 20 minut + pečení 10-12 minut

* 250 másla
* 120 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 vejce
* špetka soli
* 1/4 lžičky citronové kůry
* 300 g hladké mouky
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce ztuženého tuku
* kandované třešně

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem, přišleháme vejce, sůl, citronovou kůru a mouku.
2. Cukrářskou zdobičkou nastříkáme těsto na plech a pečeme 10-12 minut.
3. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem, vychladlé cukroví namáčíme do čokolády a necháme je zaschnout na pečicím papíře.
4. Kandované třešně přepůlíme, dovnitř třešně kápneme trochu čokolády nebo medu a přilepíme je na cukroví.

Cantuccini s mandlemi

Cantuccini s mandlemi.

Příprava: 30 minut + pečení 20 minut + sušení 15-20 minut

* 250 g hladké mouky
* 1/2 prášku do pečiva
* špetka soli
* 200 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 2 velká vejce
* 1/4 lžičky strouhané citronové kůry
* kapka mandlové esence
* 150 g neloupaných mandlí
* 50 g sušených brusinek

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Mouku prosijeme s práškem do pečiva, přidáme špetku soli.
2. Na vál nasypeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, uděláme důlek, vyklepneme do něj vejce, přidáme citronovou kůru a mandlovou esenci. Zpracujeme na těsto, do kterého přidáme mandle a brusinky.
3. Na pomoučněném vále zpracujeme z těsta dva válečky a přendáme je na plech. Pečeme asi 20 minut.
4. Hned po upečení válečky šikmo rozkrájíme na dvoucentimetrové plátky, které položíme zpět na plech s pečicím papírem a dosušíme 15-20 minut.

Zázvorky

Zázvorky.

Příprava: 50 minut + odležení 10 hodin + pečení 10-15 minut

* 300 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 300 g cukru krupice
* 2 vejce
* 2 žloutky
* 1 lžička nastrouhané citronové kůry
* 1 lžíce mletého zázvoru

1. Mouku prosijeme s práškem do pečiva. Cukr s vejci šleháme společně alespoň 15 minut, přišleháme citronovou kůru, zázvor.
2. Do vyšlehaných vajec s cukrem zapracujeme mouku s práškem do pečiva, pokud by se těsto lepilo, přidáme trochu mouky. Vypracované těsto rozválíme na plát asi 5-7 mm silný a vykrajujeme z něj tvary. Ty přeložíme na pečicí papír nebo na utěrku. Zázvorky necháme v chladu 5-10 hodin zaschnout.
3. Troubu předehřejeme na 160 °C, plechy vyložíme pečicím papírem.
4. Vykrájené zázvorky přendáme na plech horní stranou dolů a pečeme asi 15 minut. Měly by mít světlou barvu.
5. Zázvorky potřebují dobře rozležet, proto se pečou mezi prvními. Uchováváme je v chladu.

Citronové cukroví

Citronové cukroví.

Příprava: 20 minut + odležení 30 minut + pečení 8-10 minut

* 1 vejce
* 1 lžička mléka
* 250 g hladké mouky
* 1/2 lžičky prášku do pečiva
* 100 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 120 g másla
* 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
* 2 lžičky citronové šťávy

Poleva
* 200 g cukru moučka
* citronová šťáva
* kandovaná citronová kůra

1. Vejce rozklepneme, žloutek rozmícháme s mlékem a odložíme na potření. Mouku prosijeme s práškem do pečiva.
2. Z mouky, cukru, vanilkového cukru, změklého másla, bílku, citronové kůry a šťávy zpracujeme šlehačem těsto, které necháme půl hodiny vychladit.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
4. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme tvary. Cukroví přeložíme na plech, potřeme žloutkem s mlékem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 8-10 minut.
5. Po vychladnutí cukroví ozdobíme citronovou polevou, utřenou dohladka z cukru moučka a citronové šťávy a jemně nakrájenou kandovanou citronovou kůrou.

Ořechové kuličky

Ořechové kuličky.

Příprava: 20 minut + odležení 2 hodiny + pečení 10-12 minut

* 400 g lískových oříšků
* 300 g hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 200 g másla
* 50 g cukru krupice
* 50 g cukru moučka
* 2 vanilkové cukry
* 4 lžíce mléka

1. Čtvrtinu lískových oříšků nastrouháme, zbylé necháme na ozdobení.
2. Mouku prosijeme s práškem do pečiva. V robotu nebo elektrickým ručním šlehačem zpracujeme z másla, cukrů, mouky, oříšků a mléka těsto. Zabalené do fólie je necháme vychladit dvě hodiny.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. 4 Z těsta tvarujeme kuličky, překládáme na plech, ozdobíme lískovými oříšky a pečeme 10-12 minut.

Ořechová kolečka

Ořechová kolečka.

Příprava: 20 minut + chlazení 1 den + pečení 8-10 minut

* 250 g hladké mouky
* 100 g cukru moučka
* 100 g mletých vlašských ořechů
* 250 g másla
* vanilkový cukr
* 1 skořicový cukr
* 100 g čokolády na vaření
* 100 ml smetany na šlehání
* 1 lžíce rumu
* vlašské ořechy na ozdobu

1. Z prosáté mouky, cukru moučka, mletých ořechů, másla, vanilkového a skořicového cukru zpracujeme hladké těsto. Zabalené do fólie ho necháme den odležet v chladu.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
3. Z těsta vyválíme plát, vykrojíme kolečka, přeložíme je na plech a pečeme 8-10 minut. Vychladlá kolečka spojíme marmeládou.
4. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, promícháme se smetanou a rumem, necháme zchladnout.
5. Slepená kolečka ozdobíme čokoládou a vlašským ořechem.

Rumové měsíčky

Rumové měsíčky.

Příprava: 30 minut + pečení 12 minut

* 140 g másla
* 140 g čokolády
* 140 g cukr moučka
* 4 vejce
* 140 g polohrubé mouky
* 100 ml rumu
* 300 g moučkového cukru
* horká voda
* cukrářské zdobení

1. Troubu rozehřejeme na 170 °C, menší plech vyložíme pečicím papírem. Ve vodní lázni rozpustíme máslo a čokoládu, hmotu necháme trochu zchladnout.
2. Do másla s čokoládou zašleháme cukr, vejce a mouku, rozetřeme na pečicí papír a povrch uhladíme. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 12 minut.
3. Ze tří lžic rumu, cukru moučka a trochy horké vody umícháme rumovou polevu.
4. Ještě teplou upečenou placku potřeme rumem, natřeme na ni rumovou polevu. Posypeme cukrářským zdobením.
5. Z placky vykrajujeme měsíčky nebo jiné tvary, ještě než poleva zaschne - popraskala by.

Autoři:



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Další z rubriky

Královny jarních zahrad. Udělejte si ředkvičkové pesto nebo salát

Ředkvičky a jejich příbuzné

Sezona ředkviček je v plném proudu. Na jarních zahradách patří mezi první plodiny, jimiž můžeme chuťově i vzhledově...

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...

Glittery nepatří jen na party. Zařaďte je i do denního líčení

Glittery nepatří jen na party. Zařaďte je i do denního líčení

Arome.cz Třpytky se opět vrátily na výsluní a staly se trendem, který ovládl kosmetický svět. I když vypadají hodně extravagantně...



Najdete na iDNES.cz