Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sladkým se nedopuju, říká slavná cukrářka Petra Stahlová

  0:24aktualizováno  0:24
Ještě před dvěma lety řídila rodinnou nábytkářskou firmu. Pak odjela studovat pekařství a cukrářství do školy francouzského michelinského šéfkuchaře. Dnes Petra Stahlová sama učí ve své škole, zájemci čekají v pořadníku i půl roku a je považována za největší odbornici na francouzskou cukrařinu.

Cukrářka Petra Stahlová | foto: Ondřej Košík

Možná to překvapí, ale vánoční cukroví Petra Stahlová nepeče. Nejí ho.

Čtěte v pondělí

Cukrářka Petra Stahlová

Velký rozhovor s Petrou Stahlovou čtěte v příloze MF DNES OnaDnes.

„Pro mě není chuťově zajímavé, jsem spíš na krémové a pěnové dezerty. Mojí největší vášní je čokoláda, takže pokud už budu připravovat něco sladkého, budou to spíš nějaké pralinky,“ plánuje. Na Vánoce chce ale určitě upéct vánočku.

„Ta mi chutná, s těstem se dá vyhrát, beru to jako pečicí výzvu dotáhnout ho k dokonalosti.“

Překvapivě možná bude znít i její další přiznání - sladké moc nejí.

„Lidé v kurzu bývají zaskočeni, když sem tam nějaký dezert pošlu do koše. Málokdy dojím celou porci. Chci vědět, jak k sobě jdou jednotlivé chutě a textury, ale nemám potřebu dopovat se sladkým. Tím, že musím ochutnat prakticky vše, co vyrobím, tak už jenom s ohledem na své zdraví musím konzumované porce držet na minimu,“ vysvětluje.

Petra Stahlová vystudovala dvě vysoké školy zaměřené na byznys a nastoupila do rodinné nábytkářské firmy. Před dvěma lety podnik ale zavřeli.

„Konkurence v oboru byla čím dál větší, tlačila na ceny, nepřidala nám ani ekonomická krize, která nejvíc zasáhla nižší a střední třídu, naše cílové zákazníky. Je strašné, když se dostanete do situace, kdy jako dcera zavíráte podnik, který vaši rodiče budovali pětadvacet let. Jestli skončit, jsme řešili dlouho, ale pak jsme se jako rodina shodli, že není jiná možnost,“ vzpomíná na konec rodinného podnikání.

Petra Stahlová

  • Narodila se před 33 lety ve Slaném.
  • Vystudovala bakalářský obor business administration, magisterský obor mezinárodní finanční trhy ve Velké Británii.
  • V roce 2003 nastoupila do rodinné firmy zabývající se obchodem s nábytkem. V roce 2015 byla firma uzavřena.
  • V tom samém roce nastoupila do školy Ecole Nationale Supérieure de Pâtisserie (ENSP) šéfkuchaře Alaina Ducasse, kde získala vzdělání v oboru French Pastry Arts. Následovala stáž v michelinské restauraci v britském Oxfordu.
  • V Kladně otevřela zakázkové cukrářství a následně cukrářskou školu, která aktuálně patří k největším v Česku.

Pak odjela do francouzského města Yssingeaux na nejuznávanější pekařskou a cukrářskou školu, kterou zaštiťuje tamější šéfkuchařská star Alain Ducasse, majitel několika restaurací oceněných michelinskou hvězdou.

„V šest ráno musíte být nastoupená na place, domů se dostanete večer. Je to pět intenzivních měsíců, kdy se naučíte vše z francouzského pekařství a cukrářství. U mě se po pár týdnech ukázalo, že víc než v pečení vynikám v cukrařině, a na tu jsem se začala soustředit,“ vzpomíná.

Po návratu začala péct dorty, ale pak se jí začali ozývat lidé a prosili ji, ať je naučí, co umí. „Otevřela jsem jeden kurz, pak další a další, až jsem zjistila, že učím a vedle toho peču a ani jedno nedělám naplno. Tak jsem cukrářství zavřela a věnuju se jen své škole,“ říká Petra Stahlová.

Během dvou let se stala cukrářkou, o které se mluví jako o té nejlepší v Česku, do kurzů k ní chodí šéfkuchaři a kuchaři z renomovaných restaurací s letitou praxí. „Že jsem nejlepší? To je přehnané, ale určitě mě těší, když za mnou do Kladna jezdí klientky z celé republiky i ze Slovenska. Jedna paní za mnou létá z Británie a další přiletěla z Indie,“ pochvaluje si.




Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Další z rubriky

OBRAZEM: Sex ve městě oslaví dvacetiny. Jak se změnily jeho hrdinky?

Už za pár dní to bude dvacet let od odvysílání první epizody seriálu Sex ve...

Už za pár dní to bude dvacet let od odvysílání první epizody seriálu Sex ve městě. Tehdy to byl v televizní tvorbě...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

OBRAZEM: Angelina Jolie slaví narozeniny. Jak šel čas se sexy herečkou

Angelina Jolie

Krásná americká herečka a režisérka Angelina Jolie dnes slaví 43. narozeniny. Dcera herce Jona Voigta a bývalá manželka...

Pomocníci pro čištění pleti: Sonický přístroj i obyčejný kartáček

Pomocníci pro čištění pleti: Sonický přístroj i obyčejný kartáček

Arome.cz Do postele byste se s make-upem neodvážily, pleť poctivě drhnete gelem i peelingem, a tvář máte přesto plnou "nedokonalo...



Najdete na iDNES.cz