Sladkým se nedopuju, říká slavná cukrářka Petra Stahlová

  0:24aktualizováno  0:24
Ještě před dvěma lety řídila rodinnou nábytkářskou firmu. Pak odjela studovat pekařství a cukrářství do školy francouzského michelinského šéfkuchaře. Dnes Petra Stahlová sama učí ve své škole, zájemci čekají v pořadníku i půl roku a je považována za největší odbornici na francouzskou cukrařinu.

Cukrářka Petra Stahlová | foto: Ondřej Košík

Možná to překvapí, ale vánoční cukroví Petra Stahlová nepeče. Nejí ho.

Čtěte v pondělí

Cukrářka Petra Stahlová

Velký rozhovor s Petrou Stahlovou čtěte v příloze MF DNES OnaDnes.

„Pro mě není chuťově zajímavé, jsem spíš na krémové a pěnové dezerty. Mojí největší vášní je čokoláda, takže pokud už budu připravovat něco sladkého, budou to spíš nějaké pralinky,“ plánuje. Na Vánoce chce ale určitě upéct vánočku.

„Ta mi chutná, s těstem se dá vyhrát, beru to jako pečicí výzvu dotáhnout ho k dokonalosti.“

Překvapivě možná bude znít i její další přiznání - sladké moc nejí.

„Lidé v kurzu bývají zaskočeni, když sem tam nějaký dezert pošlu do koše. Málokdy dojím celou porci. Chci vědět, jak k sobě jdou jednotlivé chutě a textury, ale nemám potřebu dopovat se sladkým. Tím, že musím ochutnat prakticky vše, co vyrobím, tak už jenom s ohledem na své zdraví musím konzumované porce držet na minimu,“ vysvětluje.

Petra Stahlová vystudovala dvě vysoké školy zaměřené na byznys a nastoupila do rodinné nábytkářské firmy. Před dvěma lety podnik ale zavřeli.

„Konkurence v oboru byla čím dál větší, tlačila na ceny, nepřidala nám ani ekonomická krize, která nejvíc zasáhla nižší a střední třídu, naše cílové zákazníky. Je strašné, když se dostanete do situace, kdy jako dcera zavíráte podnik, který vaši rodiče budovali pětadvacet let. Jestli skončit, jsme řešili dlouho, ale pak jsme se jako rodina shodli, že není jiná možnost,“ vzpomíná na konec rodinného podnikání.

Petra Stahlová

  • Narodila se před 33 lety ve Slaném.
  • Vystudovala bakalářský obor business administration, magisterský obor mezinárodní finanční trhy ve Velké Británii.
  • V roce 2003 nastoupila do rodinné firmy zabývající se obchodem s nábytkem. V roce 2015 byla firma uzavřena.
  • V tom samém roce nastoupila do školy Ecole Nationale Supérieure de Pâtisserie (ENSP) šéfkuchaře Alaina Ducasse, kde získala vzdělání v oboru French Pastry Arts. Následovala stáž v michelinské restauraci v britském Oxfordu.
  • V Kladně otevřela zakázkové cukrářství a následně cukrářskou školu, která aktuálně patří k největším v Česku.

Pak odjela do francouzského města Yssingeaux na nejuznávanější pekařskou a cukrářskou školu, kterou zaštiťuje tamější šéfkuchařská star Alain Ducasse, majitel několika restaurací oceněných michelinskou hvězdou.

„V šest ráno musíte být nastoupená na place, domů se dostanete večer. Je to pět intenzivních měsíců, kdy se naučíte vše z francouzského pekařství a cukrářství. U mě se po pár týdnech ukázalo, že víc než v pečení vynikám v cukrařině, a na tu jsem se začala soustředit,“ vzpomíná.

Po návratu začala péct dorty, ale pak se jí začali ozývat lidé a prosili ji, ať je naučí, co umí. „Otevřela jsem jeden kurz, pak další a další, až jsem zjistila, že učím a vedle toho peču a ani jedno nedělám naplno. Tak jsem cukrářství zavřela a věnuju se jen své škole,“ říká Petra Stahlová.

Během dvou let se stala cukrářkou, o které se mluví jako o té nejlepší v Česku, do kurzů k ní chodí šéfkuchaři a kuchaři z renomovaných restaurací s letitou praxí. „Že jsem nejlepší? To je přehnané, ale určitě mě těší, když za mnou do Kladna jezdí klientky z celé republiky i ze Slovenska. Jedna paní za mnou létá z Británie a další přiletěla z Indie,“ pochvaluje si.


Nejčtenější

Se třemi dětmi rezignujete na spoustu věcí, říká pediatrička Karolová

Kateřina Karolová se svými třemi syny

Jako dětská lékařka odešla Kateřina Karolová sbírat zkušenosti na kliniku do Německa, kde zažila velmi náročné služby....

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

Polohy pro zdravý spánek: nejlepší je na zádech, na klubíčko zapomeňte

Ilustrační fotografie

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle odborníků důležité se dobře vyspat. Dlouhodobě...

Sexting provozuje každé desáté dítě, varuje odborník

Ilustrační snímek

Lidská sexualita není věcí veřejnou. To říká docent Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace...

Proměna Gábiny, která je opět single. Změnila účes i šatník

Gábina před a po proměně

Před nedávnem se rozešla s přítelem, přesto Gábina nechce truchlit. Do nového života touží vykročit s novým účesem a...

Další z rubriky

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

Svatební šaty Chopry: 24 metrů dlouhá vlečka a dva miliony flitrů

Svatba Priyanky Chopry a Nicka Jonase

Bollywoodská herečka Priyanka Chopra (36) si před pár dny vzala za manžela zpěváka Nicka Jonase (26) a během...

15. prosince: Adventní trhy jsou v plném proudu. Vyrazte do ulic

vánoční trh svařák žena zima svařené víno

Adventní trhy jsou skvělou příležitostí, jak nasát tu pravou vánoční atmosféru.

Najdete na iDNES.cz