Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Cuketa se hodí ke všemu

  11:03aktualizováno  11:03
Cuketa je u kuchařů právem považována za geniální zeleninu. Její velkou výhodou je, že ji lze použít téměř do všech druhů pokrmů. Z cukety upečete vynikající moučník, ale také výbornou sekanou nebo usmažíte bramborák. Cuketa má navíc dobrý vliv na trávicí soustavu, používá se při redukčních dietách, napomáhá odvodňování organismu a je prospěšná ledvinám i játrům.
Uvnitř článku najdete zajímavé recepty.

Obsahuje provitamin A, vitamíny skupiny B, z minerálních látek draslík, fosfor a v semínkách zinek. Vzhledem k vysokému obsahu vody má nízkou energetickou hodnotu.

Nejchutnější a nejkřehčí jsou mladé plody, protože nemají tak silnou slupku a nemusejí se loupat. Stačí je pouze opláchnout vodou a rozpůlené pokapat olejem, potřít česnekem, posypat směsí mletého pepře a tymiánu, mírně osolit a zprudka ugrilovat. 

Starší plody už je třeba oloupat a zbavit semen. Hodí se k jakékoli tepelné úpravě - vařené v polévkách, dušené v omáčkách k různým druhům masa, pečené, smažené, do bramboráků nebo do karbanátků.

Důležité je u jídel z cukety i jejich dochucování. Ideálním kořením jsou tymián, oregano, majoránka, zázvor, paprika, kari a pepř. Nepostradatelný je také česnek a cibule.

RECEPTY Z CUKET

Karbanátky

500 g směsi mletého masa,
60 g strouhanky,
1 středně velká cuketa,
 2 lžíce bramborového škrobu,
1 vejce, 2 lžíce rajského protlaku,
sůl, pepř, česnek, majoránka  

Vymícháme mleté maso s vejcem, protlakem a kořením do hladké hmoty.
Nastrouháme nahrubo oloupanou cuketu, přidáme strouhanku, škrob a vše důkladně promícháme. Tvoříme kulaté placičky, které pečeme na oleji nebo sádle.

Podáváme s bramborami.

Dvoubarevný moučník

500 g nastrouhané cukety (i s vodou, nesléváme ji), 300 g cukru, 500 g polohrubé mouky, 1 balíček kypřícího prášku do pečiva, 2 vejce, 10 lžic oleje, 1 lžička skořice, 1 lžíce kakaa, tuk na vymaštění a mouka na vysypání pekáče

Všechny přísady kromě kakaa dobře promícháme, polovinu těsta nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný pekáč, druhou polovinu těsta obarvíme kakaem a nalijeme navrch. Upečeme v horké troubě. Vychladlý moučník potřeme marmeládou a hustě posypeme strouhaným kokosem nebo strouhanými ořechy.

Cukeťáci

400 g brambor, 400 g cukety,
4 lžíce mléka, 100 g hladké mouky,
100g strouhanky, 5 stroužků česneku,
1 vejce, sůl, majoránka, pepř,
rostlinný olej na smažení 

Brambory a cuketu omyjeme, oloupeme a najemno nastrouháme. Přebytečnou vodu slijeme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Mléko ohřejeme a horké přilijeme k nastrouhaným bramborám. Potom přidáme hladkou mouku, vejce, česnek a zamícháme. Směs osolíme, opepříme, dochutíme majoránkou a opět důkladně promícháme. Jestliže je těsto příliš řídké přidáme mouku, pokud je naopak husté přidáme trochu mléka. Na pánvi rozehřejeme olej a bramboráky prudce z obou stran osmažíme dozlatova.

Zavařená cuketa

500 g cukety, 300 g cibule,
8 stroužků česneku, 200 g rajčatového protlaku,
1 lžíce worchestrové omáčky,
1 lžička zázvoru, 5 lžic sójové omáčky,
1 lžíce polévkového koření,
1 lžíce pálivé papriky, olej, sůl 

Na oleji osmažíme plátky cibule a česneku, přimícháme papriku, kostičky cukety, rajčatový protlak a všechno koření. Pod pokličkou zvolna dusíme a občas pormícháme.

Rozdělíme do skleniček 1 cm pod okraj, upevníme a sterilujeme 30 minut.

Přidáváme pod všechny druhy masa, jako teplou omáčku k těstovinám, salátům nebo na polití rizota či pizzy.


Autoři:



Nejčtenější

Co s vámi udělala? řvala po Výměně Kristýna na své děti a opustila je

Kristýna žije s přítelem Filipem a společně vychovávají její dvě děti.

O své minulosti Kristýna (23) z Výměny manželek mluvila málo. A když už, tak jen mezi řečí. „Až teď jsem si uvědomila,...

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...



Švédka chce být rekordmankou a touží po největším pozadí na světě

Natasha Crownová chce být zapsána v knize rekordů jako žena s největším pozadím...

Natasha Crownová (24) se považuje za modelku. Podle svých vlastních slov je stejně pohledná jako její hubenější...

Žena věří, že je opravdovou elfkou a pochází z jiného světa

Takto se Kimberel Eventide obléká běžně.

Šestatřicetiletá Kimberel Eventide z Illinois věří, že je elfkou a má na světě zvláštní poslání. Rozdává totiž lidem...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Další z rubriky

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...



Najdete na iDNES.cz