Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Cuketa se hodí ke všemu

  11:03aktualizováno  11:03
Cuketa je u kuchařů právem považována za geniální zeleninu. Její velkou výhodou je, že ji lze použít téměř do všech druhů pokrmů. Z cukety upečete vynikající moučník, ale také výbornou sekanou nebo usmažíte bramborák. Cuketa má navíc dobrý vliv na trávicí soustavu, používá se při redukčních dietách, napomáhá odvodňování organismu a je prospěšná ledvinám i játrům.
Uvnitř článku najdete zajímavé recepty.

Obsahuje provitamin A, vitamíny skupiny B, z minerálních látek draslík, fosfor a v semínkách zinek. Vzhledem k vysokému obsahu vody má nízkou energetickou hodnotu.

Nejchutnější a nejkřehčí jsou mladé plody, protože nemají tak silnou slupku a nemusejí se loupat. Stačí je pouze opláchnout vodou a rozpůlené pokapat olejem, potřít česnekem, posypat směsí mletého pepře a tymiánu, mírně osolit a zprudka ugrilovat. 

Starší plody už je třeba oloupat a zbavit semen. Hodí se k jakékoli tepelné úpravě - vařené v polévkách, dušené v omáčkách k různým druhům masa, pečené, smažené, do bramboráků nebo do karbanátků.

Důležité je u jídel z cukety i jejich dochucování. Ideálním kořením jsou tymián, oregano, majoránka, zázvor, paprika, kari a pepř. Nepostradatelný je také česnek a cibule.

RECEPTY Z CUKET

Karbanátky

500 g směsi mletého masa,
60 g strouhanky,
1 středně velká cuketa,
 2 lžíce bramborového škrobu,
1 vejce, 2 lžíce rajského protlaku,
sůl, pepř, česnek, majoránka  

Vymícháme mleté maso s vejcem, protlakem a kořením do hladké hmoty.
Nastrouháme nahrubo oloupanou cuketu, přidáme strouhanku, škrob a vše důkladně promícháme. Tvoříme kulaté placičky, které pečeme na oleji nebo sádle.

Podáváme s bramborami.

Dvoubarevný moučník

500 g nastrouhané cukety (i s vodou, nesléváme ji), 300 g cukru, 500 g polohrubé mouky, 1 balíček kypřícího prášku do pečiva, 2 vejce, 10 lžic oleje, 1 lžička skořice, 1 lžíce kakaa, tuk na vymaštění a mouka na vysypání pekáče

Všechny přísady kromě kakaa dobře promícháme, polovinu těsta nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný pekáč, druhou polovinu těsta obarvíme kakaem a nalijeme navrch. Upečeme v horké troubě. Vychladlý moučník potřeme marmeládou a hustě posypeme strouhaným kokosem nebo strouhanými ořechy.

Cukeťáci

400 g brambor, 400 g cukety,
4 lžíce mléka, 100 g hladké mouky,
100g strouhanky, 5 stroužků česneku,
1 vejce, sůl, majoránka, pepř,
rostlinný olej na smažení 

Brambory a cuketu omyjeme, oloupeme a najemno nastrouháme. Přebytečnou vodu slijeme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Mléko ohřejeme a horké přilijeme k nastrouhaným bramborám. Potom přidáme hladkou mouku, vejce, česnek a zamícháme. Směs osolíme, opepříme, dochutíme majoránkou a opět důkladně promícháme. Jestliže je těsto příliš řídké přidáme mouku, pokud je naopak husté přidáme trochu mléka. Na pánvi rozehřejeme olej a bramboráky prudce z obou stran osmažíme dozlatova.

Zavařená cuketa

500 g cukety, 300 g cibule,
8 stroužků česneku, 200 g rajčatového protlaku,
1 lžíce worchestrové omáčky,
1 lžička zázvoru, 5 lžic sójové omáčky,
1 lžíce polévkového koření,
1 lžíce pálivé papriky, olej, sůl 

Na oleji osmažíme plátky cibule a česneku, přimícháme papriku, kostičky cukety, rajčatový protlak a všechno koření. Pod pokličkou zvolna dusíme a občas pormícháme.

Rozdělíme do skleniček 1 cm pod okraj, upevníme a sterilujeme 30 minut.

Přidáváme pod všechny druhy masa, jako teplou omáčku k těstovinám, salátům nebo na polití rizota či pizzy.


Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.