Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Cuketa se hodí ke všemu

  11:03aktualizováno  11:03
Cuketa je u kuchařů právem považována za geniální zeleninu. Její velkou výhodou je, že ji lze použít téměř do všech druhů pokrmů. Z cukety upečete vynikající moučník, ale také výbornou sekanou nebo usmažíte bramborák. Cuketa má navíc dobrý vliv na trávicí soustavu, používá se při redukčních dietách, napomáhá odvodňování organismu a je prospěšná ledvinám i játrům.
Uvnitř článku najdete zajímavé recepty.

Obsahuje provitamin A, vitamíny skupiny B, z minerálních látek draslík, fosfor a v semínkách zinek. Vzhledem k vysokému obsahu vody má nízkou energetickou hodnotu.

Nejchutnější a nejkřehčí jsou mladé plody, protože nemají tak silnou slupku a nemusejí se loupat. Stačí je pouze opláchnout vodou a rozpůlené pokapat olejem, potřít česnekem, posypat směsí mletého pepře a tymiánu, mírně osolit a zprudka ugrilovat. 

Starší plody už je třeba oloupat a zbavit semen. Hodí se k jakékoli tepelné úpravě - vařené v polévkách, dušené v omáčkách k různým druhům masa, pečené, smažené, do bramboráků nebo do karbanátků.

Důležité je u jídel z cukety i jejich dochucování. Ideálním kořením jsou tymián, oregano, majoránka, zázvor, paprika, kari a pepř. Nepostradatelný je také česnek a cibule.

RECEPTY Z CUKET

Karbanátky

500 g směsi mletého masa,
60 g strouhanky,
1 středně velká cuketa,
 2 lžíce bramborového škrobu,
1 vejce, 2 lžíce rajského protlaku,
sůl, pepř, česnek, majoránka  

Vymícháme mleté maso s vejcem, protlakem a kořením do hladké hmoty.
Nastrouháme nahrubo oloupanou cuketu, přidáme strouhanku, škrob a vše důkladně promícháme. Tvoříme kulaté placičky, které pečeme na oleji nebo sádle.

Podáváme s bramborami.

Dvoubarevný moučník

500 g nastrouhané cukety (i s vodou, nesléváme ji), 300 g cukru, 500 g polohrubé mouky, 1 balíček kypřícího prášku do pečiva, 2 vejce, 10 lžic oleje, 1 lžička skořice, 1 lžíce kakaa, tuk na vymaštění a mouka na vysypání pekáče

Všechny přísady kromě kakaa dobře promícháme, polovinu těsta nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný pekáč, druhou polovinu těsta obarvíme kakaem a nalijeme navrch. Upečeme v horké troubě. Vychladlý moučník potřeme marmeládou a hustě posypeme strouhaným kokosem nebo strouhanými ořechy.

Cukeťáci

400 g brambor, 400 g cukety,
4 lžíce mléka, 100 g hladké mouky,
100g strouhanky, 5 stroužků česneku,
1 vejce, sůl, majoránka, pepř,
rostlinný olej na smažení 

Brambory a cuketu omyjeme, oloupeme a najemno nastrouháme. Přebytečnou vodu slijeme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Mléko ohřejeme a horké přilijeme k nastrouhaným bramborám. Potom přidáme hladkou mouku, vejce, česnek a zamícháme. Směs osolíme, opepříme, dochutíme majoránkou a opět důkladně promícháme. Jestliže je těsto příliš řídké přidáme mouku, pokud je naopak husté přidáme trochu mléka. Na pánvi rozehřejeme olej a bramboráky prudce z obou stran osmažíme dozlatova.

Zavařená cuketa

500 g cukety, 300 g cibule,
8 stroužků česneku, 200 g rajčatového protlaku,
1 lžíce worchestrové omáčky,
1 lžička zázvoru, 5 lžic sójové omáčky,
1 lžíce polévkového koření,
1 lžíce pálivé papriky, olej, sůl 

Na oleji osmažíme plátky cibule a česneku, přimícháme papriku, kostičky cukety, rajčatový protlak a všechno koření. Pod pokličkou zvolna dusíme a občas pormícháme.

Rozdělíme do skleniček 1 cm pod okraj, upevníme a sterilujeme 30 minut.

Přidáváme pod všechny druhy masa, jako teplou omáčku k těstovinám, salátům nebo na polití rizota či pizzy.


Autoři:



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...

V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Další z rubriky

Nebojte se jehněčího a kůzlečího masa. Je zdravé a skvěle chutná.

Pikantní jehněčí kýta

Světová kuchyně se na jaře bez masa z mladých jehňat a kůzlat neobejde. U nás však dnes není příliš běžné, mnoho...

VIDEORECEPT: Ďábelská topinka se strouhaným parmazánem

Ďábelská topinka

Někdy nemáte chuť na „velké“ jídlo, ale dali byste si něco malého k pivu, vínu nebo televizi. V takové chvíli přijde...

VIDEORECEPT: nejlepší kuře na paprice

Kuře na paprice

I přes všechny módní směry v gastronomii, klasické české omáčky, jaké vařily už naše babičky, se stále drží na vrcholku...

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Arome.cz Mezinárodní den žen si žádá oslavu. A pokud ne oslavu, tak alespoň nákupy. Co takhle podtrhnout svou ženskost novou výra...

recenze-a-hodnoceni-vyrobku
recenze-a-hodnoceni-vyrobku

Nevíte si rady jaký koupit kočárek, nebo který prací prostředek je nejlepší? Podívejte se na zkušenosti jiných maminek.

Najdete na iDNES.cz