Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

  0:01aktualizováno  0:01
V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen „vycpávka“, může se stát i celebritou. Stačí, když jí dáte prostor a nebudete ohrnovat nos nad její obyčejností.

S cuketou se dá při vaření i pečení doslova kouzlit. | foto: Profimedia.cz

Těstoviny se slaninou, cuketou a rajčaty

Ingredience na 4 porce:

Těstoviny se slaninou, cuketou a rajčaty
  • 200 g anglické slaniny
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cuketa
  • 8 cherry rajčátek
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • 500 g krátkých makaronů
  • kůra z bio citronu
  • čerstvá petrželová nať

Pracovní postup:

  1. Anglickou slaninu nakrájíme na tenké plátky a na pánvi s nepřilnavým povrchem ji opečeme z obou stran dokřupava. Dáme stranou.
  2. Cibuli oloupeme a překrojíme na měsíčky. Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Cuketu omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Rajčata omyjeme a přepůlíme.
  3. Do velkého hrnce dáme vařit větší množství osolené vody. Když začne vřít, vložíme do ní těstoviny a čas odměříme podle návodu na obalu. Pozor, abychom je nerozvařili. Měly by být na skus, takzvaně „al dente“.
  4. Do pánve, ve které jsme opékali slaninu, přidáme trochu oleje a lehce na ní orestujeme cibuli. Pak vmícháme česnek a hned, jak se rozvoní, přidáme cuketu a rajčata. Lehce opečeme, osolíme, opepříme a vmícháme slité těstoviny a kůru z bio citronu.
  5. Rozdělíme na talíře a na každou porci dáme trochu opečené slaniny a nasekanou petrželovou nať.

Křehký koláč s cuketou a mrkví

Ingredience na 1 koláčovou formu:

Křehký koláč s cuketou a mrkví
  • 150 g špaldové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 80 ml studené vody
  • 1/2 lžičky soli
  • Na náplň:
  • 2-3 menší cukety
  • 2-3 mrkve
  • 2 vejce
  • 100 ml smetany
  • 50 g strouhaného sýra
  • sůl a mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme těsto tak, že smícháme obě mouky, přidáme studené a na kousky nakrájené máslo, promneme mezi prsty. Pak vmícháme vejce, vodu (přidáváme ji po troškách, záleží na mouce, každá trochu jinak saje) a sůl. Rychle zpracujeme těsto, zabalíme ho do potravinové folie a dáme do ledničky na několik hodin, klidně přes noc, odležet.
  2. Cuketu omyjeme, odkrojíme konce a nakrájíme podélně na plátky. Neloupeme, zelená slupka vytvoří hezký barevný efekt. Můžeme použít také širokou škrabku na brambory nebo struhadlo na sýr. Mrkev omyjeme, očistíme a také nakrájíme nebo nakrouháme na podélné plátky.
  3. Těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu i její okraje. Nemusíme ji předem vymazávat. Dno propícháme vidličkou a dáme předpéct na 10 minut do trouby zahřáté na 180 °C. Pak vyjmeme z trouby a necháme zchladnout.
  4. Plátek mrkve v rukách smotáme do ruličky, dáme ji doprostřed koláče a pak pokračujeme namotáváním střídavě cukety a mrkve. Vyplníme tak celou plochu koláče.
  5. V misce prošleháme dvě vejce, přidáme smetanu, najemno nastrouhaný sýr a lehce osolíme a opepříme. Vzniklou směsí zalijeme rovnoměrně zeleninu v koláči a dáme péct na 30 minut na 190 °C.

Čokoládový dort s cuketou

Ingredience na 1 velkou dortovou formu nebo pekáč:

Čokoládový cuketový dort
  • 200 ml oleje
  • 3 vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 400 g strouhané cukety
  • 1 lžíce skořice
  • 3 vrchovaté lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g hořké čokolády
  • moučkový cukr na poprášení
  • tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Pracovní postup:

  1. V míse prošleháme olej, vejce a oba cukry. Vmícháme nastrouhanou cuketu, skořici a kakao.
  2. V jiné nádobě smícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva a po lžících zapracujeme do tekuté směsi. Nakonec do těsta přidáme nalámanou čokoládu.
  3. Troubu předehřejeme na 175 °C
  4. Dortovou formu nebo pekáč vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a pečeme v předehřáté troubě asi 30 až 40 minut (dortová forma je vyšší, tak to může trvat déle). Vyzkoušíme pomocí špejle, zda je uprostřed upečené. Pokud ne, ještě dopečeme.
  5. Necháme vychladnout na mřížce, před podáváním poprášíme moučkovým cukrem. Můžeme také ozdobit šlehačkou a čerstvým ovocem.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.