Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

  0:01aktualizováno  0:01
V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen „vycpávka“, může se stát i celebritou. Stačí, když jí dáte prostor a nebudete ohrnovat nos nad její obyčejností.

S cuketou se dá při vaření i pečení doslova kouzlit. | foto: Profimedia.cz

Těstoviny se slaninou, cuketou a rajčaty

Ingredience na 4 porce:

Těstoviny se slaninou, cuketou a rajčaty
  • 200 g anglické slaniny
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cuketa
  • 8 cherry rajčátek
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • 500 g krátkých makaronů
  • kůra z bio citronu
  • čerstvá petrželová nať

Pracovní postup:

  1. Anglickou slaninu nakrájíme na tenké plátky a na pánvi s nepřilnavým povrchem ji opečeme z obou stran dokřupava. Dáme stranou.
  2. Cibuli oloupeme a překrojíme na měsíčky. Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Cuketu omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Rajčata omyjeme a přepůlíme.
  3. Do velkého hrnce dáme vařit větší množství osolené vody. Když začne vřít, vložíme do ní těstoviny a čas odměříme podle návodu na obalu. Pozor, abychom je nerozvařili. Měly by být na skus, takzvaně „al dente“.
  4. Do pánve, ve které jsme opékali slaninu, přidáme trochu oleje a lehce na ní orestujeme cibuli. Pak vmícháme česnek a hned, jak se rozvoní, přidáme cuketu a rajčata. Lehce opečeme, osolíme, opepříme a vmícháme slité těstoviny a kůru z bio citronu.
  5. Rozdělíme na talíře a na každou porci dáme trochu opečené slaniny a nasekanou petrželovou nať.

Křehký koláč s cuketou a mrkví

Ingredience na 1 koláčovou formu:

Křehký koláč s cuketou a mrkví
  • 150 g špaldové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 80 ml studené vody
  • 1/2 lžičky soli
  • Na náplň:
  • 2-3 menší cukety
  • 2-3 mrkve
  • 2 vejce
  • 100 ml smetany
  • 50 g strouhaného sýra
  • sůl a mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme těsto tak, že smícháme obě mouky, přidáme studené a na kousky nakrájené máslo, promneme mezi prsty. Pak vmícháme vejce, vodu (přidáváme ji po troškách, záleží na mouce, každá trochu jinak saje) a sůl. Rychle zpracujeme těsto, zabalíme ho do potravinové folie a dáme do ledničky na několik hodin, klidně přes noc, odležet.
  2. Cuketu omyjeme, odkrojíme konce a nakrájíme podélně na plátky. Neloupeme, zelená slupka vytvoří hezký barevný efekt. Můžeme použít také širokou škrabku na brambory nebo struhadlo na sýr. Mrkev omyjeme, očistíme a také nakrájíme nebo nakrouháme na podélné plátky.
  3. Těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu i její okraje. Nemusíme ji předem vymazávat. Dno propícháme vidličkou a dáme předpéct na 10 minut do trouby zahřáté na 180 °C. Pak vyjmeme z trouby a necháme zchladnout.
  4. Plátek mrkve v rukách smotáme do ruličky, dáme ji doprostřed koláče a pak pokračujeme namotáváním střídavě cukety a mrkve. Vyplníme tak celou plochu koláče.
  5. V misce prošleháme dvě vejce, přidáme smetanu, najemno nastrouhaný sýr a lehce osolíme a opepříme. Vzniklou směsí zalijeme rovnoměrně zeleninu v koláči a dáme péct na 30 minut na 190 °C.

Čokoládový dort s cuketou

Ingredience na 1 velkou dortovou formu nebo pekáč:

Čokoládový cuketový dort
  • 200 ml oleje
  • 3 vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 400 g strouhané cukety
  • 1 lžíce skořice
  • 3 vrchovaté lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g hořké čokolády
  • moučkový cukr na poprášení
  • tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Pracovní postup:

  1. V míse prošleháme olej, vejce a oba cukry. Vmícháme nastrouhanou cuketu, skořici a kakao.
  2. V jiné nádobě smícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva a po lžících zapracujeme do tekuté směsi. Nakonec do těsta přidáme nalámanou čokoládu.
  3. Troubu předehřejeme na 175 °C
  4. Dortovou formu nebo pekáč vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a pečeme v předehřáté troubě asi 30 až 40 minut (dortová forma je vyšší, tak to může trvat déle). Vyzkoušíme pomocí špejle, zda je uprostřed upečené. Pokud ne, ještě dopečeme.
  5. Necháme vychladnout na mřížce, před podáváním poprášíme moučkovým cukrem. Můžeme také ozdobit šlehačkou a čerstvým ovocem.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Když dlouho necestuji, hýbu aspoň nábytkem, říká žena velvyslance Kmoníčka

Indira Gumarová

Produkovala show na Broadwayi, v Česku řídila partu chlapů v dopravní firmě, pracovala pro dovozce džusů. To všechno by...

Další z rubriky

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



Najdete na iDNES.cz