Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Cuketa na devět způsobů

  0:32aktualizováno  0:32
Cuketa není jen taková jiná okurka, ale neskutečně tvárná přítelkyně každého kuchaře. Umí se totiž proměňovat podle vašeho gusta.

Cuketová polévka s pórkem | foto: In Images

Cuketová polévka s pórkem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 20 minut vaření

* 3 malé cukety
* 2 velké brambory, oloupané
* 1 větší pórek
* 2 lžíce másla
* 1,2 l vody
* sůl a mletý pepř
* 200 ml kysané smetany
* 4 snítky kopru
* trochu octa na dochucení

1. Cukety a pórek důkladně omyjeme. Cuketám seřízneme špičky a nakrájíme je na kousky, pórek překrájíme na menší kusy a brambory na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme cukety a osmahneme je.

2. Asi 4 lžíce cuket dáme stranou a přisypeme pórek a brambory. Společně ještě chvíli na mírném plameni opékáme a zalijeme vroucí vodou. Osolíme, opepříme a vaříme do změknutí zeleniny a brambor, přibližně 10 minut. Ke konci varu přilijeme smetanu, necháme přejít varem a přímo v hrnci vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.

3. Polévku přecedíme a dochutíme octem, částí usekaného kopru, mletým pepřem a podle chuti přisolíme. Polévku přihřejeme a podáváme s kousky na másle osmažených cuket, které jsme si dali stranou, a ozdobenou koprem.

TIP
Místo pórku do polévky přidejte 2 větší cibule a chuť dolaďte citronovou šťávou. Kysanou smetanu zaměňte za sladkou.

Nejen polévkové náčiní
Příprava cuketové polévky, ale i dalších zeleninových jídel, pomazánek nebo ovocných koktejlů bude jednodušší při použití malého, ale nepostradatelného elektrického pomocníka, kterým je tyčový mixér. Tradiční značka Orava už dávno nenabízí jen televizory, ale i výrobky pro kuchyň a domácnost. Ruční dvourychlostní ponorný mixér Orava RM-201 je vybaven nerezovým sekacím nožem a plastovou rukojetí s ovládáním. Cena je 359 Kč, více na www.orava.info

Muffiny s cuketou

NA 12 KOUSKŮ

Příprava: 15-20 minut + 20 minut pečení

* 300 ml bílého jogurtu
* 2 velká vejce
* 90 ml kvalitního oleje, např. slunečnicového
* 150 g přírodního třtinového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 mladá cuketa (200 g)
* 250 g hladké mouky
* 4 lžičky kypřicího prášku do perníku
* 100 g lískových oříšků, posekaných
* trochu cukru moučky na posypání

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Plech s důlky na muffiny vyložíme papírovými košíčky. V míse prošleháme elektrickým šlehačem jogurt, vejce, olej a oba cukry.

2. Do druhé mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem, přidáme sekané oříšky a oloupanou a najemno nastrouhanou cuketu. Přilijeme rozšlehanou jogurtovou směs a krátce promícháme. Lžící těsto rozdělíme do formiček a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.

3. Po upečení, těsto se po vpíchnutí špejle doprostřed muffinu nelepí, vyjmeme plech z trouby a necháme chvíli zchladnout. Potom muffiny přendáme i s košíčky na mřížku nebo pracovní desku a necháme vychladnout. Podáváme poprášené moučkovým cukrem.

TIP
Upečte z těsta cuketový chlebíček: těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte 40-45 minut. Místo perníkového prášku můžete použít kypřicí prášek do pečiva a do těsta přidat oříšky a rozinky či jiné sušené ovoce.

Cuketová tortilla

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 10 minut pečení

* 3-4 malé cukety
* 2 jarní cibulky, nakrájené
* 1/4 lžičky mletého kmínu
* špetka muškátového květu
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce másla
* 8-10 vajec
* 4 lžíce smetany 33% nebo 12%
* 100 g sýra gouda hrubě strouhaného nebo 50 g parmazánu

1. Cukety omyjeme a nakrájíme na plátky. Osolíme a necháme vypotit asi 20 minut. Opláchneme a osušíme. Rozpálíme si gril na vyšší stupeň. V hlubší nepřilnavé pánvi, kterou lze umístit pod gril, rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a plátky cuket, okořeníme a opékáme na mírnějším plameni asi 3-4 minuty.

2. Vejce prošleháme vidličkou v misce s nastrouhaným sýrem, smetanou, solí a pepřem a směsí zalijeme opečenou směs v pánvi. Na mírnějším plameni necháme vejce odspodu ztuhnout. Potom pánev přendáme do trouby a pod grilem dopečeme, až se na povrchu udělá zlatavá kůrčička. Hotovou tortillu necháme chvíli vychladnout, aby ztuhla, a potom krájíme na menší sousta.

3. Podáváme teplou s vařeným bramborem a zeleninovým salátem nebo studenou s párátky jako jednohubky.

TIP
Pokud nemáte pánev pod gril, cukety s cibulí osmahněte, směs přeneste do zapékací misky, zalijte vejci a dopečte.

Pečené kuřecí paličky s cuketami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 30 minut pečení

* 8-12 kuřecích paliček
* sůl a mletý pepř
* 1 lžička ml. zázvoru
* 1/2 lžičky kurkumy
* špetka mušk. oříšku
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce másla
* 1 větší cibule, najemno
* 4 stroužky česneku
* 4 malé cukety
* 4 menší rajčata
* 400 g steril. cizrny
* 1 svazek petrželky
* voda nebo vývar
* šťáva z 1 citronu
* 1/2 lžičky harisy
* 250 g kuskusu
* zeleninový vývar

1. Předehřejeme si troubu na 200-220 stupňů. Kuřecí stehýnka osolíme, opepříme. V pekáčku rozpálíme na sporáku olej a stehna prudce opečeme ze všech stran a přendáme na talíř. K oleji přidáme máslo, vsypeme najemno pokrájenou cibuli a usekaný česnek a krátce osmahneme, přidáme na kostičky pokrájené cukety, část koření, nadrobno pokrájená, semínek zbavená a oloupaná rajčata, polovinu usekaných zelených natí, harisu a osmahneme.

2. Zeleninu osolíme, na zeleninovou směs rozložíme opečené kuřecí paličky, posypeme zbylým kořením, podlijeme vodou nebo vývarem, přikryjeme poklicí a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme pod poklicí 25-30 minut. Během pečení maso přeléváme vydušenou šťávou a podle potřeby podléváme.

3. Ke konci pečení přidáme cizrnu, zalijeme citronovou šťávou a dopečeme bez poklice na barvu. Promícháme, podle potřeby dosolíme a dochutíme a podáváme s kuskusem posypané zbylým usekaným koriandrem nebo petrželkou.

4. Kuskus připravíme podle návodu na obalu a vývar na zalití kuskusu ochutíme mletým zázvorem.

Cuketové závitky s brynzou

PRO 4 OSOBY, ASI 16 KOUSKŮ

Příprava: 30 minut

* 4 malé cukety
* 250 g brynzy
* 100 ml sladké smetany
* svazek pažitky
* libovolný chléb na opečení k podávání

1. Cukety omyjeme, osušíme a seřízneme konce u stopky. Nakrájíme je podélně na tenké stejně silné plátky, krajní plátky dáme stranou a použijeme např. do salátu. Nejlépe to jde na nářezovém stroji nebo speciálním struhadle na zeleninu.

2. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev a osušené plátky z obou stran krátce opečeme. Stačí tak minutu po každé straně. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme brynzovou pomazánku. Brynzu vyšleháme se smetanou a zamícháme do ní většinu pokrájené pažitky.

3. Na kraj každého plátku navršíme pomocí lžíce kopeček brynzy a svineme do závitku. Konec cukety přichytíme párátkem a ze stran pomazánku obtiskneme ve zbylé pažitce. Chléb opečeme v toastovači a podáváme s cuketovými závitky.

TIP
Brynza je většinou dost slaná, takže se pomazánka nemusí přisolovat. Pokud nemáte brynzu rádi, připravte pomazánku z lučiny, změklého másla, soli, pepře a pažitky.

Špízy s krůtím masem a cuketami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 10 minut grilování

* 500 g krůtích prsou
* 2 mladé cukety
* sůl a mletý pepř
* citronová šťáva
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce usekané nebo 1/2 sušené šalvěje
* 1 lžíce sezamových semínek (loupaná)

Na omáčku:
* 1 meruňkový kompot
* 2-3 lžíce zavařeniny
* 3 cm zázvoru
* 2 stroužky česneku
* citronová šťáva a kůra z 1/2 citronu
* sůl
* 1 lžíce usekané máty nebo meduňky
* cukr nebo med

1. Nejdříve si připravíme meruňkovou omáčku. V misce rozmícháme zavařeninu s citronovou šťávou a kůrou, jemně usekaným zázvorem, prolisovaným česnekem, usekanými natěmi a podle chuti osolíme, případně přisladíme. Nakonec vmícháme na kousky pokrájené meruňky a necháme v chladu rozležet.

2. Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky a vložíme do misky. Osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou, okořeníme lístky rozemnuté sušené šalvěje nebo čerstvé usekané a zalijeme olivovým olejem. Maso obalíme v marinádě a necháme půl hodiny odležet. Cukety omyjeme a nakrájíme na silnější plátky.

3. Rozpálíme si gril a špejle namočíme do studené vody, aby se při grilování nepálily. Maso vyjmeme z marinády, kousky masa posypeme sezamovými semínky, která přimáčkneme k masu. Na připravené špejle nebo grilovací jehly potřené olejem napichujeme střídavě maso a plátky cuket. Pečeme ze všech stran na grilovací mřížce asi 10 minut a potíráme zbylou marinádou nebo olejem.

4. Podáváme s meruňkovou omáčkou a pečivem.

Cuketový quiche

NA FORMU o průměru 26 cm

Příprava: 10 minut příprava těsta + 50 minut pečení

Na těsto:
* 200 g hladké mouky
* 120 g másla
* 1 žloutek
* 1 lžička soli

Na náplň:
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 215 ml smetany 33%
* 100 g taveného sýra
* 100 g čerstvého měkkého sýra
* 2 vejce
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového květu
* hrst jedlých květů a bylinek
* 2 mladé cukety

1. Na vále smícháme mouku s máslem, přidáme žloutek a zpracujeme vláčné těsto. Z něj utvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a dáme na půl hodiny do lednice. Omyté a osušené cukety nakrájíme podélně na plátky. Cukety z obou stran lehce osolíme a necháme na tácu vypotit. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů, horkovzdušnou o 20 stupňů méně.

2. V kastrůlku na oleji zpěníme cibuli a česnek a asi 3 minuty smažíme. Odstavíme z ohně, zalijeme smetanou a vmícháme smetanový sýr. Osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým květem a vmícháme rozdrobený čerstvý sýr, vejce a směs promícháme.

3. Těsto na pomoučeném vále rozválíme na placku a přesuneme do vymazané koláčové formy. Prsty vtlačíme na dno formy i do okrajů, přesahující okraje zarovnáme nožem a těsto na dně formy propícháme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15-20 minut. Vypocené cukety osušíme. Na předpečený korpus vlijeme smetanovo-sýrovou směs, poklademe plátky cuket a pečeme 35-40 minut, dokud náplň nezpevní.

4. Quiche podáváme teplý i studený, ozdobený čerstvými květy a bylinkami.

Cuketo-bramborové rösti

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 30 minut pečení

* 2 mladé cukety
* 400 g brambor
* 100 ml horkého mléka
* 2-3 vejce
* 3 stroužky česneku
* sůl a mletý pepř
* 1/2 lžičky ml. kmínu
* 1/2 lžičky kari koření
* 1 lžíce dobromysli
* 150 g hladké mouky
* olej na pečení

Na salát:
* 200-250 g salát. lístků (polníček, čekanka)
* 2 lžíce javorovéoho sirupu
* 4-6 lžic balzam. octa
* 8 lžic olivového oleje
* sůl

1. Omyté cukety i se slupkou nastrouháme nahrubo, vložíme do cedníku, osolíme, promícháme a necháme 20 minut vypotit. Potom cuketu propláchneme studenou vodou, vymačkáme a osušíme papírovým ubrouskem.

2. Brambory nastrouháme nahrubo, necháme chvíli stát a slijeme vodu, kterou pustily. Zalijeme je částí horkého mléka, přidáme prolisovaný česnek, koření, bylinky, vyždímané cukety a vejce. Přisypeme mouku, podle potřeby dolijeme mléko, osolíme a rozmícháme na středně husté těstíčko.

3. V pánvi nebo lívanečníku rozpálíme olej a pomocí lžíce tvoříme malé placičky. Pečeme po obou stranách dozlatova a upečené rösti klademe na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Podáváme se směsí listových salátů jako samostatný pokrm i jako přílohu k masitým pokrmům.

4. Salátové lístky omyjeme, osušíme nebo necháme okapat a rozdělíme na 4 talíře. V misce prošleháme sirup, ocet, olej a sůl na zálivku a přeléváme jí salátové lístky při podávání.

Salát s cuketou, melounem a šunkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 2 malé cukety
* 200 g sterilované kukuřice
* 2 karotky
* 1/2 ananasového (cukrového) melounu
* větší hrst salátových lístků, např. polníček, rukola, pampeliška
* 150-200 g krůtí šunky

Na zálivku:
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 1 lžíce medu
* šťáva a kůra z 1 citronu
* sůl a mletý pepř na dochucení
* několik snítek čerstvého yzopu

1. Na zálivku v misce prošleháme olej, hořčici, med, šťávu a kůru z citronu a vmícháme jemně usekaný yzop, podle chuti osolíme a opepříme.

2. Cukety omyjeme, nakrájíme na tenké plátky a vložíme do mísy. Karotku očistíme a nakrájíme na jemné plátky nebo proužky. Meloun rozkrájíme na dílky, odkrojíme slupku, zbavíme semínek a dužinu nakrájíme napříč na tenké plátky.

3. K cuketám přidáme okapanou sterilovanou kukuřici nebo povolenou mraženou nakrájenou karotku, meloun a lehce promícháme.

4. Povrch posypeme proužky šunky, do mísy naaranžujeme omyté a osušené salátové lístky a při podávání přelijeme zálivkou.

TIP
Na salát použijte pouze malé mladé cukety, místo yzopu zkuste mátu nebo meduňku či koriandr.

Autoři:



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Další z rubriky

Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Maďarský guláš z vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební...

Ikonou české kuchyně je superpotravina mák. Upečte si babiččin makovec

Babiččin makovec

Makové buchty, valašské frgály, nudle s mákem nebo loupák posypaný tmavě modrými semínky. To jsou jen některé ze stálic...

Pořádně husté kaše podle Jany a Davida. Snídaně, která vás probere

Jana a David Borozidisovi spolu pracovali v reklamce a rádi snídali kaše. Dnes...

Ona byla herečka, on kameraman a před pár lety se potkali v práci. Zjistili, že je spolu baví snídat a že jejich kaše...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.