Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtyři rychlé večeře z brambor, které potěší chuťové buňky i zasytí

  0:54aktualizováno  0:54
Všední dny bývají někdy hektičtější, než bychom si přáli, a tak se občas stane, že cestou z práce ani nestihneme nakoupit. Pár brambor se ale doma vždycky najde a když k nim přidáme několik více či méně běžných surovin, můžeme za pár desítek minut servírovat teplou večeři, po které se jen zapráší.

Bramborový guláš se zakysanou smetanou | foto: Profimedia.cz

Brambory jsou v našich končinách už po staletí tradiční potravinou a jednou z nejoblíbenějších příloh. Nenechte se však zmást – dovedou být zároveň i hlavní hvězdou našeho menu, stačí jen zapojit fantazii.

Výhodou brambor je nejen jejich rychlá a snadná příprava, ale také prakticky nekonečná variabilita. Můžete je vařit, smažit, péct či zapékat, udělat z nich polévku, omáčku, těsto nebo placky... a vždycky si na nich pochutnají i ti nejmlsnější strávníci z vaší rodiny. Další předností je samozřejmě také nízká cena.

Když připravíte brambory k večeři, můžete těžit i z toho, že díky vysokému obsahu sacharidů v podobě škrobů dodají tělu po dlouhém dnu dostatek energie. Vláknina, kterou v hojné míře obsahují, navíc pomáhá navodit pocit sytosti.

Hlízy jsou rovněž zdrojem vitamínu C (nejvíce ho najdeme v nových bramborách) a skupiny B, obsahují také významné množství antioxidantů, zejména flavonoidů a karotenů. Kromě toho jsou brambory z výživového hlediska zajímavé pro svůj obsah kyseliny listové, draslíku, hořčíku nebo železa.

Hustá bramborová polévka s cizrnou

Suroviny na 4 porce:

Hustá bramborová polévka s cizrnou
  • 4-5 větších brambor
  • 1 pórek
  • 1 velká mrkev
  • 1 cibule
  • 1 pastinák
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce jemných ovesných vloček
  • 1 konzerva cizrny
  • sůl a pepř
  • majoránka
  • 2 stroužky česneku
  • voda nebo zeleninový vývar

Pracovní postup:

  1. Brambory, mrkev a pastinák očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pórek očistíme, zbavíme zavadlých listů a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.
  2. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme brambory, kořenovou zeleninu a pórek a chvíli restujeme. Polévka tak získá výraznější chuť. Pak zalijeme vodou nebo vývarem. Přivedeme k varu a vmícháme ovesné vločky. Osolíme.
  3. Když jsou brambory téměř měkké, vmícháme slitou cizrnu, oloupaný a prolisovaný česnek a rozemnutou majoránku. Dochutíme solí a pepřem a ještě chvíli povaříme. Podle potřeby naředíme vývarem nebo vodou. Polévku podáváme s čerstvým pečivem jako hlavní chod.

Tip: Pokud máte sušené houby, předem je namočte a pak je vymačkané povařte v polévce. Místo ovesných vloček můžete použít hladkou či jinou mouku.

Zapečené brambory s čerstvým sýrem a uzeným lososem

Suroviny na 4 porce:

Pečené brambory s čerstvým sýrem a uzeným lososem
  • 4 velké brambory
  • 300 g čerstvého sýra
  • 100 g zakysané smetany
  • sůl a pepř
  • olej
  • 200 g uzeného lososa
  • čerstvý kopr na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Brambory omyjeme (neloupáme!), propícháme vidličkou a dáme na 5 minut do mikrovlnné trouby předvařit. Pak je položíme na pečicí papír nebo alobal, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a zabalíme. Pečeme na 190 °C asi 20 minut.
  2. Mezitím si připravíme náplň – smícháme čerstvý sýr se zakysanou smetanou, osolíme a opepříme. Lososa rozdělíme na čtyři porce.
  3. Hotové brambory vyjmeme, nařízneme svrchu a opatrně zmáčkneme. Na talíři plníme sýrovou náplní, poklademe lososem a posypeme čerstvým koprem.

Tip: Do náplně můžete vmíchat lžíci dijonské hořčice. Místo lososa použijte třeba opečenou slaninu, v tom případě nahraďte kopr pažitkou a do sýrové směsi přidejte prolisovaný stroužek česneku.

Bramborák s batáty a pažitkovým dipem

Suroviny na 4 porce:

Bramborák s batáty a čedarem
  • 5 větších brambor
  • 3 batáty
  • 100 g strouhaného čedaru
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • 4 lžíce hladké mouky
  • majoránka
  • česnek
  • olej na smažení
  • zakysaná smetana a čerstvá pažitka

Pracovní postup:

  1. Brambory a batáty omyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přendáme do mísy, přidáme strouhaný čedar a rozklepneme dvě vejce. Osolíme, opepříme a zahustíme moukou.
  2. Vzniklé řidší těstíčko dochutíme rozemnutou majoránkou na prolisovaným česnekem. Promícháme a necháme chvíli odstát. Pokud je moc řídké, přidáme trochu mouky.
  3. Na rozpáleném oleji smažíme bramboráky, hotové dáme na talíř vyložený papírovou utěrkou, která nasaje přebytečný tuk. Podáváme s dipem ze zakysané smetany, dochucené solí, pepřem a pažitkou.

Tip: Místo majoránky můžete bramborák ochutit výraznějším kořením (třeba kari, kurkuma, ras el hanout aj.) a pro zajímavost přidat ještě nastrouhanou mrkev.

Bramborový guláš s klobáskou a zakysanou smetanou

Suroviny na 4 porce:

Bramborový guláš se zakysanou smetanou
  • 4 velké brambory + 1 na zahuštění
  • 1 velká cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • olej
  • 2 lžíce uzené mleté papriky
  • majoránka a kmín
  • bobkový list
  • sůl a pepř
  • 2 nožičky bylinkové klobásy
  • 150 ml zakysané smetany k podávání

Pracovní postup:

  1. Brambory oloupeme, čtyři nakrájíme na malé kostičky a pátý nastrouháme najemno. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme.
  2. Ve větším hrnci na oleji zpěníme cibuli a restujeme dosklovata, přidáme česnek a ještě chvíli opékáme. Pak vmícháme mletou papriku, majoránku a kmín. Když se koření rozvoní, vhodíme do hrnce na kolečka nakrájenou klobásku a restujeme asi dvě minuty.
  3. Pak přidáme nakrájené brambory, promícháme a zalijeme vodou, aby byly ponořené.
  4. Osolíme, opepříme, vmícháme bobkový list i nastrouhanou bramboru a vaříme asi 20 minut do úplného změknutí brambor.
  5. Vyjmeme bobkový list, dochutíme a podáváme s čerstvým pečivem. Na stůl servírujeme také zakysanou smetanu, kterou si mohou strávníci přidat do guláše dle chuti.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Co s vámi udělala? řvala po Výměně Kristýna na své děti a opustila je

Kristýna žije s přítelem Filipem a společně vychovávají její dvě děti.

O své minulosti Kristýna (23) z Výměny manželek mluvila málo. A když už, tak jen mezi řečí. „Až teď jsem si uvědomila,...

Ještě než zemřela, zabalila Britka 18 narozeninových dárků pro syna

Moderátorka britské televizní stanice BBC Rachael Blandová se synem Freddiem v...

Čtyřicetiletá moderátorka televizní stanice BBC Rachael Blandová prohrála na začátku září dvouletý boj se zákeřnou...



Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...

Švédka chce být rekordmankou a touží po největším pozadí na světě

Natasha Crownová chce být zapsána v knize rekordů jako žena s největším pozadím...

Natasha Crownová (24) se považuje za modelku. Podle svých vlastních slov je stejně pohledná jako její hubenější...

Žena věří, že je opravdovou elfkou a pochází z jiného světa

Takto se Kimberel Eventide obléká běžně.

Šestatřicetiletá Kimberel Eventide z Illinois věří, že je elfkou a má na světě zvláštní poslání. Rozdává totiž lidem...

Další z rubriky

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

Jablečný mřížkový koláč

Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem...

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz