Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtyři polévky, které vás vyléčí z kocoviny i z nachlazení

  7:55aktualizováno  7:55
Tekutý zázrak s blahodárnou vůní i obsahem. To jsou poctivé české polévky na poctivou českou kocovinu. Delšího času vynaloženého na jejich přípravu nebudete litovat. RECEPTY: DANA OBERMAJEROVÁ

Slepičí polévka s domácími nudlemi | foto: Jakub SalvetMF DNES

Když jsme hledali do naší rubriky zdroj receptů i chytrých kulinářských vychytávek, našli jsme v Daně Obermajerové hotový poklad. Nejenom že vyučuje budoucí kuchaře ve škole hotelnictví a gastronomie hotelu Internacional, ale je i zaměstnanou manželkou a maminkou dvou dcer, dvanáctileté a čtrnáctileté. Takže svá jídla nejdřív otestuje na rodině a ve
skutečném všednodenním provozu. Díky Daně budou recepty v ONĚ skrz naskrz praktické a hlavně dobré!

 Kyselá mléčná polévka s krupkami a brambory (40 min)

PRO 4 OSOBY
1 l vody
2 hrsti trhaných krupek
sůl
1 cibule, rozpůlená
4 oloupané brambory,
nakrájené na kostičky
1 lžička drceného kmínu
250 ml kysané smetany
nebo kyselého mléka
hrst nasekané zelené petrželky

 Krupky spaříme v cedníku vroucí vodou, necháme okapat. Do hrnce nalijeme vodu, osolíme, přidáme cibuli, krupky a uvedeme do varu. Vaříme asi půl hodiny, až jsou krupky skoro
měkké. Přidáme brambory nakrájené na kostičky, drcený kmín a uvaříme do měkka. Nakonec vmícháme kysanou smetanu nebo kyselé mléko, necháme přejít varem, dosolíme a podáváme posypané petrželovou natí.

Slepičí polévka s domácími nudlemi (3,5 hodiny)

PRO 4 OSOBY
1/2 větší slepice nebo 1 menší
1,5 l vody
1 cibule se slupkou, omytá
a rozpůlená
250 g kořenové zeleniny
(mrkev, celer, petržel )
1 menší pórek
1 stonek řapíkatého celeru
kousek čerstvého zázvoru
3 oloupané stroužky česneku
8 kuliček celého pepře
sůl
hrst omyté nasekané pažitky
Na nudle:
100 g hrubé mouky
1 vejce
1 lžička rozpuštěného másla
trochu hladké mouky
na vyválení těsta
sůl a voda na uvaření nudlí

 Předem upozorňujeme, že tohle je recept pro poctivky. V časové nouzi nahraďte domácí nudle kupovanými a bujón připravte z kostky.
Slepici omyjeme ve studené vodě, případně zbavíme zbytků peří, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Osolíme, přidáme celý pepř, kousek oloupaného zázvoru, cibuli, česnek a uvedeme do varu. Ztlumíme plamen a vaříme mírným varem asi 3 hodiny, až je slepice téměř měkká. Během varu sbíráme z povrchu pěnu.

Mezitím si připravíme domácí nudle. Na vále uděláme do mouky důlek, přidáme vejce a máslo a důkladně zpracujeme v hladké vláčné těsto, zabalíme do fólie a necháme asi 20 minut odpočinout. Potom ho na lehce pomoučeném vále vyválíme na průsvitnou placku. Přendáme na čistou utěrku a necháme asi půl hodiny oschnout. Z placky nakrájíme stejně široké pruhy, podle toho, jak chceme mít nudle dlouhé. Poskládáme je na sebe a nakrájíme napříč na tenké vlasové nudličky. Necháme je chvíli na vále proschnout a pak je uvaříme ve vroucí osolené vodě. Trvá to asi 2–3 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Nudle scedíme a uchováme v troše vody nebo vývaru, než je vložíme do hotové polévky.

Když je slepice téměř měkká, přidáme k ní překrájenou, omytou a očištěnou kořenovou
zeleninu, řapíkatý celer a pórek a dovaříme do měkka. Hotovou polévku přecedíme, maso
zbavíme kůže a kostí a nakrájíme na menší kousky a vložíme zpět do vývaru s nudlemi
a kořenovou zeleninou. Dosolíme a podáváme posypané nasekanou pažitkou.

Bujon s vejcem (3,5 hodiny)

 PRO 4 OSOBY
1,5 l vody
sůl
500 g předního hovězího masa
500 g zadního hovězího masa
200 g kořenové zeleniny
(mrkev, celer, petržel)
2 cibule se slupkou, omyté
a přepůlené
1 pórek
2 hřebíčky
2 rajčata
2 bobkové listy
1 snítka čerstvého tymiánu
1 menší svazek petrželky
50 g kuřecích jater
špetka šafránu
5 kuliček celého pepře
mletý pepř na dochucení
4 žloutky
trochu omyté a nasekané petrželky

 Maso a všechnu zeleninu omyjeme pod tekoucí studenou vodou a zeleninu očistíme, rajčata a kořenovou zeleninu přepůlíme. Mrkev, celer a petržel nasucho na pánvi chvíli opečeme. Do studené osolené vody vložíme maso, pórek, cibuli s napíchanými hřebíčky, rajčata, bobkový list, tymián, šafrán a opečenou kořenovou zeleninu. Uvedeme k varu, ztlumíme plamen
a vaříme mírným varem asi 3 hodiny. Během vaření sbíráme tmavou pěnu a přiléváme studenou vodu tak, aby polévky neubývalo.

Kuřecí játra pokrájíme, krátce spaříme vařící vodou a vložíme do vývaru. Vaříme dále ještě asi 30 minut. Vývar přecedíme přes jemný cedník, dosolíme a dopepříme podle chuti a z povrchu sebereme tuk. Do polévkových šálků nalijeme vroucí vývar a do každého vložíme pečlivě oddělený žloutek společně s petrželovou natí.

 Rychlá česneková polévka se sýrem (15 minut)

 PRO 4 OSOBY
1,5 masového vývaru nebo vody
12 prolisovaných stroužků česneku
sůl, mletý pepř
hrst sušené majoránky
2 lžičky vyškvařeného vepřového sádla
vegeta na dochucení
100 g nahrubo nastrouhaného sýra
typu ementál
4 krajíce tmavého chleba

 Vývar nebo vodu uvedeme k varu. Mezitím utřeme česnek se solí, pepřem a majoránkou a rozdělíme rovnoměrně do čtyř polévkových šálků nebo vložíme do servírovací polévkové mísy. Přidáme sádlo a vše zalijeme vroucí vodou nebo vývarem. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem nebo vegetou a jednotlivé porce posypeme strouhaným sýrem. Podáváme s chlebem opečeným pod grilem nebo v topinkovači. 

Zničit kocovinu!

Ráno po flámu čelíme třem obtížím: naše tělo je dehydrované, prožívá nervový šok (odeznívá alkohol, nervová droga) a okradli jsme ho o minerály a vitaminy z jeho zásob. Kromě polévek je vhodným řešením i lák z kyselých okurek, pomerančový džus nebo kola. A kdo dává< přednost lékům, ať zkusí Anti Ethanol 07, Samaritan nebo proslulý Alka-Seltzer.


Autoři:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Čekám miminko a chci pro něj lepší start, než jsem měla já, říká Radka

Těhotenství (ilustrační foto)

Radka otěhotněla do nepříznivých podmínek a neumí si se situací poradit. Díky včasné pomoci a podpoře se však bez...

Pět užitečných triků, jak předejít sourozeneckým hádkám na dovolené

rodina dovolená stan mapa

Vstávají vám vlasy hrůzou, když si představíte, jak se vaše vytoužené volno mění ve válečnou vřavu a váš draze...

Léto s dětmi: pět tipů na aktivity, které vás nebudou stát ani korunu

Ilustrační fotografie

Prázdniny jsou v polovině a vy už máte prázdnou peněženku? Vstupy do zábavních i edukačních center stojí dost peněz,...



Najdete na iDNES.cz