Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Žitný kváskový chléb s mákem

  0:32aktualizováno  0:32
Celožitný kváskový chléb je velmi zdravý a chutný. Varianta s mákem chléb ozvláštní a podpoří jeho výraznou chuť. Semínka dodají cenné rostlinné oleje. Chléb skvěle chutná s máslem a dobrým džemem nebo třeba s avokádovou pomazánkou, ale dobrý je i samotný.

žitný kváskový chléb s mákem | foto: pro iDNES.cz

Suroviny na 1 bochník:

  • 500 g žitného kvásku
  • 500 g žitné mouky
  • 180 ml vlažné vody
  • špetka soli
  • hrst dýňových, sezamových a lněných semínek
  • hrst nemletého modrého máku
  • trocha másla na vymazání formy (hrnce)
  • žitná mouka na posypání a tvarování těsta
  • mák na ozdobu

Postup:

1. Kvásek koupíme buď hotový v pekařství nebo ho necháme vzejít v teple za pomoci žitné mouky a vody (to trvá ale podstatně déle).

2. Do mísy nasypeme žitnou mouku, semínka, mák a sůl a přidáme kvásek. Vše krátce promícháme a postupně přidáváme vodu, dokud nevznikne lepkavé těsto.

3. Těsto necháme zhruba půl hodiny odpočinout a potom z něj pomoučenýma rukama vytvarujeme kouli, kterou vložíme do ošatky (nebo zpátky do mísy, pokud nemáte ošatku), přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě několik hodin kynout - nejlépe přes noc.

3. Délka kynutí se nedá přesně stanovit; chléb je připravený na pečení, když těsto nabyde dvounásobného objemu. Může to trvat i 12 hodin.

4. Když těsto vykyne, překlopíme chléb z ošatky do máslem vysypané formy nebo hrnce (udrží si pak hezký kulatý tvar), případně ho ještě ozdobíme mákem.

5. Troubu předehřejeme na 250°C a chléb pečeme nejdřív 20 min na tuto teplotu přikrytý alobalem, po 20 minutách alobal sundáme a teplotu snížíme na 180°C. Pečeme dalších 40 minut.

6. Poklepáním vyzkoušíme, zda je chléb upečený - když zní dutě, povedlo se a je hotovo. Chléb vyklopíme na mřížku a necháme ho alespoň hodinu vychladnout.

Autor:



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...

V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Další z rubriky

VIDEORECEPT: nejlepší kuře na paprice

Kuře na paprice

I přes všechny módní směry v gastronomii, klasické české omáčky, jaké vařily už naše babičky, se stále drží na vrcholku...

Čarování s cupcakes: přišly z USA a nejvíc se prodávají zdobené ovocem

Redaktorka magazínu Ona Dnes se učila vyrábět cupcakes.

Stačí pár triků od nejlepších cukrářek a dokonalé cupcaky může připravit každý. Vyzkoušeli jsme to za vás: redaktorka...

Nejvíce pesticidů obsahují jahody a špenát ze supermarketů, nejméně avokádo

Jahody jsou letní radostí. Pokud se vydáte na samosběr nebo jich máte plnou...

Jahody i špenát patří mezi potraviny, které prospívají našemu zdraví. Jenže ani tyto pochutiny nejsou bez chybičky....

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Arome.cz Mezinárodní den žen si žádá oslavu. A pokud ne oslavu, tak alespoň nákupy. Co takhle podtrhnout svou ženskost novou výra...

Najdete na iDNES.cz